|
Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#31 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Nemam pojma da li sam napisao išta suvislo, kasno je a i pakao mi je da kucam na mobilnom... A pesama ima, naravno, i muzika nije propala (niti će), samo kažem da više nema onaj značaj i finansijsku pozadinu koju je imala tokom tridesetak godina XX veka. Pozdrav, Vasa
TEHNIKA NARODU! Last edited by awacs; 13-07-2013 at 02:43 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
VIP Member
|
![]()
da svedem sve na jednu rec - EVOLUCIJA !
Sve se menja..i publika, i njihovi ukusi, ogroman broj informacija..i vzuelnih i zvucnih je dostupan na "klik"..pre 20 godina nije bilo tako....secam se koliko se cekalo da downloadujes jedan jpeg sa interneta !!! Sad je sve brzo, ima ga previse, sareno, dostupno i 99% korisnika misli da je 99% od toga besplatno - a samim tim je sve to izgubilo neku vrednost koju je imalo pre. Ja sa 10 godina nisam toliko slusao muziku koliko klinci danas slusaju i sve znaju... Vremena malo, informacija puno...hocu nesto da cujem...umesto da idem i palim tehniku, gramofon, sta vec...tu je youtube / vevo//sta vec...ako je za malo duze slusanje - internet radio / streaming ..cak me mrzi da biram muziku sa NAS drive-s (network attached drive na kome imam sve...) Ovakvih dokumentaraca ima na tone i ugl su to neke tezge (za dzeparac) ili samo-reklama i svako fura svoje misljenje koje cak ponekad ispadne toatalno drugacije zahvaljujuci vestom video editovanju... i nije iPod sjebao muziku, dapache..doveo je sve malo u red i naterao nove ljude da pocnu da kupuju muziku i uredjaje.slusalice pogotovo !! BTW - pare od prodatih slusalica su mnogo vece nego SVE pare od prodatih hi-fi komponenti zajedno ..cifra za ceo svet..negde sam procitako skoro ![]() tehnologija - jeftini laptops /diskovi i internet / mp3 (mali fajl / brza razmena / kopiranje) su sjebali muziku a polako ce i filmove...
![]() |
#33 |
Pro Member
|
![]()
Evolucija je pri kraju jer već dugo se nije pojavio ozbilniji pravac u muzici(a i teško da će),nešto što bi je ponovo pokrenulo već dugo se tapka u mestu i postalo je malo i dosadno,možda je baš zbog toga muzika nema onakav značaj i finansijsku pozadinu kao pre.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
VIP Member
|
![]()
Novi pravac (koji ce da "sve vrati na svoje mesto") se NECE pojaviti...
Sad ima na 1000 podgrupa stilova i nemoguce je smisliti nesto sto vec nije po 100 puta prezvakano..
![]() |
#35 |
Senior Member
|
![]()
Pre par godina sam sa svojim bendom imao prilike da snimam album na Trident b-range mikseru. To je vrhunski analogni mikser na kojem su svoje albume snimali David Bowie i Thin Lizzy. Pri tom ne mislim da su snimali samo na tom tipu miksera, nego BUKVALNO NA TOM KOMADU na kojem je i moj bend snimao. Ne pitajte kako, producent je uspeo da nabavi taj sto iz ?vajcarske, potom ga je sredio i rekapirao i sad mo?e da se pohvali da miksa na stolu sa kojeg je Bowie povlačio lajne kokaina. Albumi "Diamond dogs" i "Live and dangerous" su snimani na njemu. Kad je na? album zavr?en, svi smo bili zadovoljni sa zvukom.
Pitanje je, da li je upotreba tog stola napravila neku razliku u spoljnom svetu (sem onog subjektivnog tripa u na?im u?ima)? Nije. Da li je neko nakon preslu?anog albuma pitao: Wow, na čemu je ovo miksano? Nije. A mnogi producenti su ga preslu?avali. Da li je miks na tom stolu bolji od ITB miksa? Zavisi od afiniteta slu?aoca, nekom bi mo?da ITB miks zvučao bolje. Pa kako je onda, ako smo već miksali na istom stolu, David Bowie prodao milione diskova a moj bend 300? Čak smo mi imali i opremu koja je njemu bila nedostupna u to vreme. Odogovor na ovo pitanje je i odgovor na celu analog-digital diskusiju, a glasi: 1. David Bowie pravi bolju muziku od one koju pravi moj bend - 80% 2. David Bowie ima vrhunskog producenta - 20 % (mada, i mi smo to po na?em mi?ljenju imali) Dakle, analogna oprema nije pomogla ni za 0,00001% mom bendu. U celoj Srbiji, da postavi? neve konzole u svaki postojeći studio, to ne bi promenilo ni?ta. Ali, da u svaki studio postavi? vrhunskog producenta, to bi promenilo mnogo. Pazi sad ovo: Vokal snimljen na mikrofonu od 2000e, ako je u miksu 1dB ti?i od nivoa na kojem bi trebao biti, vokal će potonuti. Ali vokal snimljen na mikrofonu od 500e, ako je na odgovarajućem nivou, zazvučaće bolje. 1dB razlike u nivou u tom slučaju poni?tava cenovnu razliku od 1500 evra! Bizarno, ne? Sve je u rukama producenta. Ali ne, ovim forumom defiluju ljudi koji će radije kupovati vintage preampe i na njima menjati lampe, nego ?to će se malo oznojati da nauče ?ta je linearna fazna ekvilizacija. Magija zvuka zato ne le?i u trafou sprave, već u talentu i sposobnosti ČOVEKA. |
![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
MAO
|
![]()
ipak je grubo pretpostaviti da svi koji nešto budže i sanjaju oko opreme nemaju pojma i osnovne stvari, i tako generalizovati. Lično sam stoposto siguran da čujem i u realnom radu osećam razliku (bez placeba) u gomili stavki koje čine recording chain, i da, umem (bar drugi kažu) da odredim nivo vokala u dB u pesmi, i imajući to umeće, ipak više volim mikrofon od 2000e nego ovaj od 500. Što sam stariji, i što sam više komada opreme i situacije imao prilike da čujem i probam, to sam sigurniji da uglavnom u muzičkoj opremi važi "kolko para tolko muzike" i to isključivo u tehničkom smislu naravno. Nemojte mešati babe žabe dejvid bovije i sl, ovaj se forum bavi TEHNIČKIM ASPEKTOM MUZIČKE PRODUKCIJE uglavnom, dok postoji sekcija za glazbenike, tekstopisce i kako se već zove, nijednom je nisam otvorio. Dobra pesma je dobra pesma, i to ima svoje uzroke i posledice, a dobar sound je dobar sound, respectively.
I da, itekako ima do čoveka, i opet sam ubeđen da će neki od tih stranaca da dođe i da me izuje na mojoj rođenoj opremi, što opet nema veze sa tim da ja ne treba da kupim bolju. |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Danas - ne mora...dosta toga danas, cak i pro-sumer sprave, zvuci bolje nego 90% od starih sprava... Razlike ima, ali minimalne, dali ta minimalna razlika koju neko ko SAMO ti radi 24/7 moze da cuje, vredi velikih ulaganja danas? Po meni - ne vredi. Imati dobro slusanje (sto ces da imas sad Arture..hehe) je mnogo bitnije po meni..a ostalo se moze nadoknaditi. Jos jedno "pravilo" koje sam skontao do sada (vazi samo ako korisnik zna sta radi) : skupa oprema - brzo se dobija dobar zvuk - losa strana = puno para; jeftina oprema - treba vise vremena (ALI moze da se dobije isto) = dobra strana - malo ulaganja... Ponavljam opet, u danasnjim uslovima gdde je sve srozano..od ukusa publike, budzeta za snimanje i produkcju, zahteva izdavaca (kojih?) itd - treba biti vrlo pazljiv oko ulaganja zbog tog "tehnickog aspekta produkcije".. jer vise nije kao pre. Nece se pojaviti neko ko je cuo neki rad i reci "jao do jaja..sta kosta da se plati - ocu i ja ovako!" to nema vise....
![]() |
![]() |
#38 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Broj članova Rumskog koji zaista znaju ?ta hoće da dobiju kupujući neki preamp ili mikrofon je zanemarljiv. Ovla? prelistavajući onaj svetski forum koji se bavi istom tematikom, ni tamo stvari ne stoje drugačije ? gomila ljudi koji na primer hoće da kupe ne?to "toplo i transparentno", koliko god svaki od ta dva pojma isključivao onaj drugi. Tako da nije lo?e, pored priče o alatima, voditi i priču o kori?ćenju tih alata, a i o prirodi materijala koje ti alati obrađuju (tj. zvuku). Čak bih rekao da je ovo drugo i treće mnogo va?nije, a toga je ovde najmanje. Ako se i pojave takva pitanja, obično su toliko op?ta da je nemoguće odgovoriti na njih u jednom postu ("dobijanje prostornosti miksa" itd.). Pored "me?anja baba i ?aba" postoji i ona narodna: "za čije babe zdravlje?" Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#39 |
MAO
|
![]()
upravo to čime si poentirao - za moje zdravlje
![]() ruku na srce, potrebno je i mnogo kreativnosti da bi loše snimljene i napisane/odsvirane pesme napravio da liče na nešto, ali mi to dramatično prija, jer pita od fekalija je i dalje to, koliko god priloga stavio (omaž Bockiju ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
VIP Member
|
![]()
U neku ruku, replika na Grohlov film o Sound City-ju:
Pozdrav, Vasa
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
SAE Institut Beograd & Cinema City! Ne propustite !!! | diviner | Obavestenja | 0 | 14-06-2011 05:03 PM |
Govor Steva Jobsa,obavezno pogledati(ima nas prevod) | disco violence | Pricaonica | 6 | 13-03-2011 10:16 PM |
Pravila podforuma. I obaveshtenje. Pogledati obavezno. | HeatMan | Produkcija Hip-Hop/RnB Muzike | 0 | 18-01-2010 12:04 AM |