|
Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#31 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Čika Slobo, Ne znam kako je očigledno da se bavim takvom muzikom, ima na "promociji radova" čime se bavim. Imam preko 15 godina iskustva u studijskom radu (uh, al je brzo prošlo ![]() Rukama preneo, otpakovao i preslušao, prepipao i prodao na stotine i hiljade komada razne opreme i znam šta je monitor od ~ 150 €. To je monitor od 35€ na koji udariš rabat od 450%...! A i ja sam slušao i 5 evra i 5 cifara evra... Poštujem rad i delo, zaista, ali ovo je nešto što vrlo dobro poznajem. Sa druge strane, verujem da u tržišnim okolnostima, s obzirom na konkurentne komade robe u toj klasi, taj zvučnik može da pruži vrlo interesantne rezultate! Lično najviše volim NS-10 (sa nekim ozbiljnim pojačalom), mali Quested S6R je bombonjera, od tih jeftinih Fostex 6301b je isto sjajna jednosistemska kutijica,Adam a3 i 5X, odlični, i svi oni baš nemaju taj prepucani jeftini bas ~ dapače, puni su midla...! No, forum je, puno ljudi sa različitim mišljenjima. Moje je takvo. Vaše je drugačije i ja to poštujem. Pitanje monitoraj je doduše u neku ruku i lično. Kao i u bilo kom drugom zanatu, postoje alati koi nekome odgovaraju, a nekome ne. Ne vole svi kuvari "Solingen" nož, npr... Srdačan pozdrav!
![]() |
![]() |
#32 |
Moderator
|
![]()
Iskreno, nikad nisam razumeo debate na temu monitoringa - da neko pravilo postoji vec bi se odavno znalo. Da li postoji standard? Nisam siguran. Ono sto postoji je samo masovnost u smislu primene i koristenja. Ako cemo oko famoznih NS10, da nije bilo Bob Clearmountain-a i popularnosti koju je on doneo tim zvucnicima, niko ne bi ni znao za njih. Pored toga, da nije bilo njega, ne bi bilo ni profesije koja se zove 'mixing engineer'.
Ono sto bi dodao je da se vremena menjaju, ali jedna stvar ostaje bitna za mixanje, bar kad je deo spektra ono sto je fokus i sustina translacije na opste sisteme slusanje, a to je midrange. I uvek ce biti tako, jer je tu ljudsko uho najizostrenije i glavnina informacija maltene svih instrumenata je u tom delu. Daleko od toga da bass nije bitan, pogotovo u danasnje vreme... Pored toga, u danasnje vreme digitalnih tehnologija tj. potpuno nove prezentacije jasnoce/preciznosti/frekventnog odziva/itd i novih pristupa u dizajnu monitoringa lako se covek moze zbuniti. Vecina danasnjih full range monitora 'tera' ljude da prave 'smile eq' mixeve - jer zbog velike preciznosti/jasnoce midrangea u digitalnom domenu ljudi imaju utisak nedostatka bass-a, pa ga panje...kao i extremno visoke. Pri tom zapostavljaju 'jezgro' balansa mixa - midrange. Isto smatram, da je bez dobrog DA konvertera rad u nekom smislu limitiran - posebno kad se 'forsira' analogni deo konvertera kao i najjeftiniji deo srednje klase konvertera. Kad sve skupis na gomilu - radis s onim sto imas i kupujes sta ti budzet dozvoljava. Pri tom uvek savetujem da se oprema mora upoznati - posebno monitoring i prostor u kome se on nalazi, jer i sam 'zvuk' sobe postaje 'zvuk' monitoringa. Uvedi neke jake full-range monitore u tu jednacinu i eto ti zajebancije. Licno sam fan 'lo-fi' monitoringa tipa Avantone/Auratone/Fostex koji izbacuju taj ogromni/preforsirani bass i extremne visoke i teraju coveka da se fokusira na bitnost koju vec nekoliko puta pomenuh. Kasnije se odrade ti extremi spektra na full range i eto ti mixanja kako se oduvek i radilo. Ne zamerite na filozofiranju Poz
![]() |
#33 | |
Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Senior Member
|
![]()
Anthony buraz, ako te stvarno svrbi dzep da uzmes nesto, onda uzimaj ono sto ti je sigurno - novo, iz radnje ili iz oglasa, mozda manja membrana ali odabrane (ovde)navedene firme... a ako ti nije bas preehitno (a mozda u medjuvremenu skupis jos 100-200 e) onda cekaj te adame... ili ns10 sa nekim solidnim pojacalom... malo malo pa naidju po oglasima. iskusne face (sa nekom iskusnom kintom) stalno vrebaju kvalitetnu opremu, i ko sto vidis, izadje neki preamp ili kutije ili neumann i rasproda se odma... tako i ja vrebam neke "igracke" u poslednje vreme
![]() anyway, ja bi cekao a7... i cekao sam i posrecilo mi se (doduse to je bilo pre dve god tada ih je bilo cesce na oglasima) i ako ih uzmes neces pogresiti... sta da ti kazem, vidi zovi neke firme ako ih imaju u magacinu, pogadjaj se s njima za neki popust kao stara roba, na neku akciju, sta vec... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Member
|
![]()
ok,da odem mrvicu offtopic,dali je za kvalitetu zvuka npr. Adam a7 monitora uloga nekog poja?ala ili monitor kontrolera ili usb kartice velika?
Last edited by Anthony; 28-07-2012 at 08:43 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Senior Member
|
![]()
ako sam dobro razumeo pitanje, konkretno kod a7, da li je bitna uloga pojacala, pa to je aktivna kutija i cini mi se da najbolje radi sa svojim napajanjem i to je to, ti mozes da montiras na neko hifi pojacalo ili studijsko, ali zavisno i od marke/cene/kvaliteta ces imati razlicite rezultate. sto se tice nekog monitor kontrolera, postoje svakakvi i cini mi se da se samo kod ovih skupljih moze slutiti razlika, dok kod big knoba ili presonusa jeftinog neces to moci toliko uociti da ce se zvuk popraviti cak moguce je da pokvaris... veruj mi vise ces uociti razliku u tome da li ti monitori stoje na stolu ili na stalcima (korektno napravljenim)... a kartica e to vec zavisi, razlika nije prevelika u tom srednjem segmentu ali se na kartici od recimo 200 e sigurno bolje cuje nego na onoj od 20 ili integrisanoj plus nema toliko shuma... ove na dalje skuplje i vise klase kartica razlika je mala (mozda na blajnd testu mnogima cak i neznatna) ali definitivno postoji ! ko navikne uvo na konvertore veruj mi oseti se... ja sam itekako osetio razliku izmedju maudia i emua koje sam stalno menjao...pozdrav
|
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Junior Member
|
![]()
Da li je neko mozda imao prilike da se upozna sa RCF Ayra 8 monitorima? Ima ih u Mitros Music-u, oko 29000 RSD-a su!
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/...tem---80W-30W/ Pitam jer nisam nista uspeo da pronadjem o njima na netu sem marketinskih informacija i dva (marketinska) klipa na youtube-u koja cak nemaju ni komentare eventualnih korisnika a potrebni su mi monitori i to do jaja! Jos davnih dana sam se nakanio da kupim ESI nEar eXperience 08 o kojima sam ovde procitao bas dosta dobrih stvari a potom imao i prilike da ih cujem, medjutim, budzet mi vec duze vreme nikako ne dozvoljava da ih si priustim pa reko aj' opet da trazim neko alternativno resenje... ...a onda sam spazio RCF Ayra-u 8... Potrebni su mi za komponovanje/pre produkciju Dark Elektro Industrial-Industrial Rock muzike. Predpostavljam da mi ne trebaju mnogo skuplji monitori buduci da cu komponovan/snimljen materijal kod kuce nakdnadno nositi u pravi studio na dalju obradu, snimanje i produkciju kod jednog naseg uvazenog clana foruma. Bilo bi dobro ako bi neko mogao da uporedi ESI-e sa RCF-ovima pa da se izmedju njih povuce neka linija onako "crno na belo"... |
![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Senior Member
|
![]()
buraz proveri u mitrosu da nije to slucajno cena samo za jedan monitor...
obicno kad se misli za dva pise sa strane "cena za par" ili na slici stoje 2 monitora, kad je jedan cena je za jedan ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Moderator
|
![]()
@neuron: mislim da ce ti dilemu resiti cinjenica da ih mitros ima 'teoretski', kao, u ostalom i 90% onoga sto im je na sajtu...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Pro Member
|
![]()
@Neuron: Evo ovde (ista tema, samo 2. strana, ne znam da li si video) imas nesto iz prve ruke o manjem modelu sa basom "5".
http://www.rumski.com/forum/showthre...t=41857&page=2 (na sredini). Pozz ![]()
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Studijski monitori i hi fi | Mrgud | Monitoring | 81 | 21-02-2009 07:06 PM |
studijski monitori? | dlukace | Monitoring | 3 | 13-12-2008 07:51 AM |
B&W 602 S3 kao studijski monitori?? | Faktor X | Monitoring | 7 | 21-01-2006 03:05 PM |