|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Ljudi, zanima me ne?to!
Načitao sam se razno raznih tekstova, članaka, white papera i svega o tome kako napraviti apsorber, kako izračunati opseg difuzora, kako izbu?iti helmoltze i sva?ta... i sve je to super... prosječno pametan čovijek se snađe i napravi to. Mo?e se! (long live DIY!!) Ali zapravo nigdje nisam prona?ao dobar tekst koji bi objasnio kada napraviti ne?to i za?to ba? to! Konkretno: Izmjerim prostoriju. Izračunam koji su stojni valovi. Izmjerim odaziv prostorije mikrofonom. Imam sad i vizualno na ekranu gdje su peakovi, dipovi. I ?to sad? Jasno mi je da ako slu?am prostoriju i previ?e je "?iva" (a recimo da ?elim da je to control room) onda ću trebati apsorpcije da ju smirim. A koji je to indikator da mi treba difuzija u prostoriji? Mislim, najlak?e je sve dobro zabit s apsorberima i doviđenja. Al znamo da je pretjerivanje lo?e. A ?to je dobro? Pa i da sam izmjerio i izračunao koji je RT60... opet ne znam jel do ?eljenog rezultata dolazim samo s apsorpcijom ili nekom kombinacijom i difuzije. Ali kada? Kako? Za?to? Pa najlak?e je napravit okvir, natrpat mineralnom i objesit. Za?to da se davim s difuzorima koji su toliki pain in the ass za napraviti? I kako znati u kojem frekvencijskom području mi treba difuzija? Ajde malo pametnih razmi?ljanja? Ba? me zanima!
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
ASC Attack Wall studio tretman | DaBear | Dizajn i konstrukcija studija | 4 | 27-09-2011 12:26 AM |
AKUSTICKI TRETMAN MOJE SOBE -Home theatre | Zoki | Dizajn i konstrukcija studija | 224 | 31-07-2011 09:42 PM |
Akusticki transparentna platna | nebes | Dizajn i konstrukcija studija | 25 | 07-05-2011 02:51 AM |
Marketing i akustički tretman... | NLP | Dizajn i konstrukcija studija | 13 | 19-03-2011 09:19 PM |