Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 16-01-2012, 02:26 PM   #31
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Mekoninov future studio

Quote:
Originally Posted by mekonin View Post
Evo skicirao sam polozaj zvucnika i mikrofona. Visina tweetera i mikrofona je na otprilike 117cm, zvucnici su udaljeni oko 110cm od bocnih zidova, kreiraju jednakostranicni trougao sa mikrofonom.

Necu vise meriti oba zvucnika istovremeno, samo je REW pustio signal na oba zvucnika i ja sam to snimio, posle sam palio i gasio zvucnike naizmenicno i posebno snimao, nisam video da postoji opcija biranja zvucnika koji se meri u programu.
Pokusaj da se drzis samo jednog zvucnika, i da pronadjes polozaj samo za njega i mikrofon koji daje najravniji odziv, pa na osnovu toga formiraj jednakostranicni trougao. Pomeranje zvucnika je napred-nazad, i levo - desno, za svaku zasebnu poziciju zvucnika pomeraj mikrofon po simetrali sobe i meri odziv. Kad nadjes nesto sto je najravnije... onda sa desnim formiraj trougao, koji NE MORA biti tacan jednakostranicni trougao... vec i uglovi od 55 do 65 stepeni odgovaraju.
Onaj lagani slope prema visokima mi nije jasan i to akustickim tretmanom neces moci popraviti... kosina verovatno potice od zvucnika, cak sam pomislio da si mikrofon stavio neposredno ispred lf drajvera.... ali nisi... koliko vidim.

Taj slope bi najbolje bilo ispraviti ekvilajzerom... ali otom potom...

EDIT: proveri da li ti nije neki EQ filter ostao ukljucen pozadi...

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 16-01-2012, 03:11 PM   #32
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Koji mikrofon koristis... oprosti ako si to napisao, promaklo mi je...

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 16-01-2012, 03:17 PM   #33
mekonin
Member

Na koji tacno nacin kreiram trougao, da li merenjem odziva drugog zvucnika ili jednostavno pravim jednakokraki trougao sa prvim zvucnikom i mikrofonom?

Razumeo sam da je poenta imati identican odziv na oba zvucnika, logicno je da, ako je ispostovana simetrija prostorije, kada se pronadje najravniji odziv jednog zvucnika onda se simtericno postavlja u trougao drugi zvucnik, ali sta ako u tom slucaju nije isti odziv na drugom kao na prvom?

Taj slope se koliko se secam izgubio u kasnijim merenjima, ali njih nisam sacuvao. Nisam imao nikakav EQ ukljucen koliko znam.

Necu moci raditi nova merenja par dana posto se jos uvek radi dole. Razmisljam se da postavim OSB ploce preko parketa da bih dobio na toplini, nesto poput Eomsy-jevog studija, ne znam samo kako ce se lepiti za plocice i da li bi skodilo akustici.

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Pokusaj da se drzis samo jednog zvucnika, i da pronadjes polozaj samo za njega i mikrofon koji daje najravniji odziv, pa na osnovu toga formiraj jednakostranicni trougao. Pomeranje zvucnika je napred-nazad, i levo - desno, za svaku zasebnu poziciju zvucnika pomeraj mikrofon po simetrali sobe i meri odziv. Kad nadjes nesto sto je najravnije... onda sa desnim formiraj trougao, koji NE MORA biti tacan jednakostranicni trougao... vec i uglovi od 55 do 65 stepeni odgovaraju.
Onaj lagani slope prema visokima mi nije jasan i to akustickim tretmanom neces moci popraviti... kosina verovatno potice od zvucnika, cak sam pomislio da si mikrofon stavio neposredno ispred lf drajvera.... ali nisi... koliko vidim.

Taj slope bi najbolje bilo ispraviti ekvilajzerom... ali otom potom...

EDIT: proveri da li ti nije neki EQ filter ostao ukljucen pozadi...
mekonin is offline   Reply With Quote
Old 16-01-2012, 03:22 PM   #34
mekonin
Member

Quote:
Koji mikrofon koristis... oprosti ako si to napisao, promaklo mi je...
Mikrofon je ADK A-51TL:

Na zalost nemam drugi, znam da nije najbolje koristiti large diaphragm kondenzatore. Videcu mogu li od nekog pozajmiti merni.
Old 16-01-2012, 04:13 PM   #35
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Na koji tacno nacin kreiram trougao, da li merenjem odziva drugog zvucnika ili jednostavno pravim jednakokraki trougao sa prvim zvucnikom i mikrofonom?
Ovo drugo
Quote:
Razumeo sam da je poenta imati identican odziv na oba zvucnika, logicno je da, ako je ispostovana simetrija prostorije, kada se pronadje najravniji odziv jednog zvucnika onda se simtericno postavlja u trougao drugi zvucnik, ali sta ako u tom slucaju nije isti odziv na drugom kao na prvom?
Onda se nadje kompromis, pokvari se dobar zvucnik, ali ne puno, da bi se izjednacio.
Ovako idu prioriteti:
1. Jednakost odziva iznad 150Hz za levi i desni zvucnik
2. Sto ravniji odziv.
3. Jednakostranicni (60 stepeni) ako je moguce ili jednakokraki trougao (55-65 stepeni)

Quote:
Taj slope se koliko se secam izgubio u kasnijim merenjima, ali njih nisam sacuvao. Nisam imao nikakav EQ ukljucen koliko znam.
Slope moze biti do mikrofona.
Quote:
Necu moci raditi nova merenja par dana posto se jos uvek radi dole. Razmisljam se da postavim OSB ploce preko parketa da bih dobio na toplini, nesto poput Eomsy-jevog studija, ne znam samo kako ce se lepiti za plocice i da li bi skodilo akustici.
Imas li parket ili plocice dole... prvo spominjes parket, a posle plocice.

Old 16-01-2012, 04:16 PM   #36
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Mikrofon je ADK A-51TL:

Na zalost nemam drugi, znam da nije najbolje koristiti large diaphragm kondenzatore. Videcu mogu li od nekog pozajmiti merni.
Pozajmi od nekoga malu membranu... ovo te moze praviti probleme...
Takodje proveri da li se mikrofon treba grejati neko vreme,... ako je lampa unutra... onda je zato bio slope na merenjima.

EDIT: Proverio sam... nije lampa u pitanju... solid-state je preamp...

Last edited by boggy; 16-01-2012 at 04:26 PM.
Old 16-01-2012, 04:41 PM   #37
mekonin
Member

Quote:
Imas li parket ili plocice dole... prvo spominjes parket, a posle plocice.
Izvinjavam se plocice su, lapsus je bio, ne znam zasto napisah parket.

Jasno mi je skroz kako se nalazi pozicija zvucnika, cim budem mogao odradicu nova merenja i pozicioniranje.

Videcu da nabavim drugi mikrofon, tacno je da nema lampu, da li da uopste nastavljam da radim merenja sa ovim?
Old 16-01-2012, 04:56 PM   #38
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Ako su plocice, onda komotno mozes da otpratis Eomsyjev postupak, a i da ga pitas za iskustva

Quote:
.....videcu da nabavim drugi mikrofon, tacno je da nema lampu, da li da uopste nastavljam da radim merenja sa ovim?
Pokusaj da pozajmis na kratko, samo da uporedis rezultate, ne menjajuci poziciju, pa onda donesi odluku da li da nastavis merenja svojim mikrofonom.

Old 18-01-2012, 09:14 PM   #39
mekonin
Member

Pitanje u vezi poda, posto mi je to trenutno najaktuelnije:

Majstor mi predlaze da ispod OSB-a stavim sloj tvrdo presovanog stiropora, cime bih dobio na termoizolaciji i sacuvao bubrege, a takodje ne bih unistio plocice ispod lepljenjem, u slucaju da pozelim da sklonim OSB. Brine me da li bi se tim stiroporom ispod OSB-a uticalo na akustiku prostorije. Pitao sam Eomsy-ja, misli da mozda ne bi bilo cvrsto dovoljno ako se ne bi lepilo, ali ako bih stavio preko i parket, to bi bilo u redu. Takodje majstor smatra da OSB nije najbolje resenje za pod jer se lako ostecuje vremenom, normalnim boravkom u sobi, tj. da nije postojan kao parket ili laminat.

Brodski pod sam procitao ovde na forumu da je prihvatljiv, ako bi se konstrukcija ispod poda napunila kamenom vunom ili azmafonom. Da li je sa akusticke strane bolje ostaviti plocice na podu kao cvrstu povrsinu ili je svejedno?
Old 18-01-2012, 09:26 PM   #40
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Pitanje u vezi poda, posto mi je to trenutno najaktuelnije:

Majstor mi predlaze da ispod OSB-a stavim sloj tvrdo presovanog stiropora, cime bih dobio na termoizolaciji i sacuvao bubrege, a takodje ne bih unistio plocice ispod lepljenjem, u slucaju da pozelim da sklonim OSB. Brine me da li bi se tim stiroporom ispod OSB-a uticalo na akustiku prostorije. Pitao sam Eomsy-ja, misli da mozda ne bi bilo cvrsto dovoljno ako se ne bi lepilo, ali ako bih stavio preko i parket, to bi bilo u redu. Takodje majstor smatra da OSB nije najbolje resenje za pod jer se lako ostecuje vremenom, normalnim boravkom u sobi, tj. da nije postojan kao parket ili laminat.

Brodski pod sam procitao ovde na forumu da je prihvatljiv, ako bi se konstrukcija ispod poda napunila kamenom vunom ili azmafonom. Da li je sa akusticke strane bolje ostaviti plocice na podu kao cvrstu povrsinu ili je svejedno?
Najbolje je nista meko ne stavljati ispod drvenog poda/osb.
Pod "mekim" podrazumevam stiropor, azmafon, kamenu vunu, i sta god drugo.
U suprotnom ces dobiti membranski apsorber/rezonator, nepoznatih karakteristika.
Ako se stavlja ista meko ispod, ili ako se zeli bolja termoizolacija, onda se mora staviti deblji i tezi sloj preko nje, da bi se spustila rezonantna frekvencija... cesto se to resava sa cetiri ili pet slojeva gipsanih ploca, pa preko toga osb, pa parket... ako je to zahtev.... cak i tada... postoji rizik da sve pocne da vibrira u cujnom opsegu.
Ako nisi siguran, najbolje je parket/osb, fiksirati na cvrstu podlogu, cak ni bez one sundjeraste folije.
A bubrege cuvaj obucom, i ne preteruj u provodjenju vremena u studiju...

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules