Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Osnove

Audio Produkcija - Osnove ?elite da naučite osnove audio produkcije, postavite neko pitanje vezano za osnove, početnik ste, i ne razumete neke od pojmova ovo je pravo mesto za Vas.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 23-02-2010, 01:27 PM   #31
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: ruFAQ - novi clanci

Mislim da spominjanje antialijasing filtra zahteva uvodjenje novog pojma a to je "brick wall" filter.

Umesto:
"Pošto filteri nisu savršeni i ne mogu u samo nekoliko herca potpuno smanjiti signal, koristi se oversampling. Tada je frekvencija odabiranja znatno veca od 2x, a u nekim slučajevima ide i do nekoliko megaherca."

Trebalo bi da stoji nesto nalik ovome:
------
Antialijasing filter bi po pravilu morao da bude PRE AD konverzije, odnosno da signali iznad maksimalne zeljene frekvencije ni ne stignu do ad konvertora. To omogucuje tzv. brick wall filter. (recimo nesto ovako http://www.allenavionics.com/LC_F/BW_Filt.htm ali ne za video frekvencije, nego audio)

[valjala bi ovde slika odziva brick wall antialijasing filtra]

Medjutim... posto on treba da postoji u analognom domenu (PRE ADC), a izuzetno se tesko realizuje analogno... uveden je drugi metod a to je oversampling i digitalni filter (odnosno DSP). Tako da je danas na ulazu ADC obicno samo obican pasivan i aktivan LP filter drugog ili treceg reda (Bessel, Butterworth, itd), koji nikako (SAM!) ne bi omogucio signal sum i dinamicki opseg koji danasnji AD konvertori imaju... i sluzi samo za jako visoke frekvencije gde digitalni brick wall filter prestaje da radi.
-------

Ponovicu... ne mora od reci do reci da pise tako... vec tako nekako.
Isto tako mislim da opisivanje brick wall filtra nije preterano za ovu zajednicu, posto su im (razni) filtri "u opisu radnog mesta"

E sad... posle ovoga... ako neko zeli moze da napise ukratko kako funkcionise oversampling i digitalni antialijasing filter.

Bota, ako imas neku primedbu, posto pisem "iz glave"... slobodno pucaj!

pozdrav

bogi

p.s. da se razumemo, jasno mi je da je struktura digitalnog antialijasing filtra u nekom konkretnom AD konvertoru poslovna tajna proizvodjaca... tako da treba naci neko opste objasnjenje.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 23-02-2010 at 02:03 PM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 23-02-2010, 01:36 PM   #32
boggy
Moderator

boggy's Avatar

SumAnut, meni je drago da neko poput tebe pise ove tekstove, jer sta god ja da krenem da pisem to uvek bude preopsirno... svaki pojam koji uvedem zahteva objasnjenje... koje ako i ne znam trenutno... znam gde mogu da ga nadjem... i to na kraju bude nemoguca misija sve ubaciti (sto ja mislim da treba)... takvi su mi postovi... radovi su mi jos gori.

Ovako... kad ti krenes ukratko... vec je pobacana gomila drugih stvari ... i radimo samo to ukratko... ali ako je vec ukratko ne sme biti netacno.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 23-02-2010, 02:38 PM   #33
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Ovako... kad ti krenes ukratko... vec je pobacana gomila drugih stvari ... i radimo samo to ukratko... ali ako je vec ukratko ne sme biti netacno.

pozdrav

bogi
Naravno, to mi svakako nije cilj.

Quote:
SumAnut, meni je drago da neko poput tebe pise ove tekstove, jer sta god ja da krenem da pisem to uvek bude preopsirno... svaki pojam koji uvedem zahteva objasnjenje... koje ako i ne znam trenutno... znam gde mogu da ga nadjem... i to na kraju bude nemoguca misija sve ubaciti (sto ja mislim da treba)... takvi su mi postovi... radovi su mi jos gori.
Moje shvatanje svega ovoga je dosta povrsnije od tvoga, pa sam opet i ja imao taj problem, hteo sam da pisem o digitalizaciji u celini (ko zna na sta bi to licilo), medjutim diviner rece da bude kratko, pa na kraju odvojih to ovako na pola ... opet da se pise po jedan pojam, prekratko je ... da se dublje ulazi u materiju kontraproduktivno je ... tako da jbg ...

Ono sto je dobro je sto je ovo sajt, nista nije konacno, radi se na tome koliko se moze, pa ce vremenom biti sve vise i vise pojmova, i oni ce se medjusobno povezivati, pa ce to biti sve blize onome kako ti to zamisljas, mada ipak treba razdvojiti struku, od necega sto bi neko citao na sajtu.

sto se tice aliasinga i filtra:

Quote:
Antialijasing filter bi po pravilu morao da bude pre AD konverzije (dok je signal još uvek anlogni), te da signali iznad maksimalne zeljene frekvencije ni ne stignu do AD konvertora.
To omogucuje tzv. brick wall filter.

Frekvencijski odzvi brick wall filtera

Medjutim, ovakvi filteri se veoma teško prave u analognom obliku, te je uveden drugi metod za izbegavanje aliasinga, a to je oversampling (prakticno digitalni filter odnosno DSP). Tako da na ulazu u AD konvertor obicno imamo samo obican low pass filter, sa mnogo blažom strminom nego sto je to slučaj kod brick wall filtera.

Frekvencijski odziv low pass filtera
?
SumAnuT is offline   Reply With Quote
Old 23-02-2010, 02:50 PM   #34
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Ne trebas stavljati odziv klasicnog filtra... zbunjuje
kod brick wall filtra je bitan "strmoglav" odziv... i to je sve sto ga razlikuje od ostalih pa se tako zove. Apsolutno je redak u produkciji jer se tesko realizuje analogno... a skoro da je nezamislivo da bude analogan i promenljiv - upravljiv od strane korisnika. Znaci... prva slika je dovoljna kao ilustracija... OCEKUJEM da ekipa zna kakav je odziv obicnog LP filtra... a ako ne... moze se i o tipovima filtra napraviti clanak.
EDIT:
Mada mozda i nije lose da se stavi... otkud znam... ima li ko kakvo misljenje o ovome?

pozdrav

bogi

Old 23-02-2010, 02:58 PM   #35
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by SumAnuT View Post
........mada ipak treba razdvojiti struku, od necega sto bi neko citao na sajtu.
Mislim da je itekako bitno da mixing inzenjer zna da ima u svom lancu brick wall filter na FS/2 na svakom AD konvertoru koga kupi, a koji je u sustini baziran na Sigma Delta principu, a ne direktan, a takvi su svi danas. Ako ne zeli to da sazna, neka zazmuri kad naidje ta recenica.

pozdrav

bogi

Last edited by boggy; 23-02-2010 at 03:00 PM.
Old 23-02-2010, 03:06 PM   #36
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Ne trebas stavljati odziv klasicnog filtra... zbunjuje
kod brick wall filtra je bitan "strmoglav" odziv... i to je sve sto ga razlikuje od ostalih pa se tako zove. Apsolutno je redak u produkciji jer se tesko realizuje analogno... a skoro da je nezamislivo da bude analogan i promenljiv - upravljiv od strane korisnika. Znaci... prva slika je dovoljna kao ilustracija... OCEKUJEM da ekipa zna kakav je odziv obicnog LP filtra... a ako ne... moze se i o tipovima filtra napraviti clanak.
EDIT:
Mada mozda i nije lose da se stavi... otkud znam... ima li ko kakvo misljenje o ovome?

pozdrav

bogi
Mozda je najbolje izbaciti ga sada, pa kad se bude pisalo nesto o filterima, posle linkovati taj deo na clanak o filterima i to je to?

Nista, stavicu sada bez ovde druge slike, pa cemo videti sta dalje.
SumAnuT is offline   Reply With Quote
Old 23-02-2010, 03:15 PM   #37
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by SumAnuT View Post

Mozda je najbolje izbaciti ga sada, pa kad se bude pisalo nesto o filterima, posle linkovati taj deo na clanak o filterima i to je to?

Nista, stavicu sada bez ovde druge slike, pa cemo videti sta dalje.
Slazem se.

pozdrav

bogi

Old 23-02-2010, 05:31 PM   #38
kejkz
banned

Dodao bih samo da je ovde osnovni problem sa time KAKO se objašnjavaju ovi pojmovi. Nije svako talentovan da piše tekstove edukativne prirode (a to znam iz svoje školske prakse, a verujem i svi vi). Ovde je još poseban problem potencijalna populacija koja je prilicno široka, tako da se moraju zadovoljiti različiti kriterijumi. Mora pre svega postojati deo u tekstu koji na jednostavan način objašnjava složen pojam (što većina njih jeste), a mislim da baš toga fali u ovim tekstovima. Tek onda valja ići na dublje objašnjavanje i strućnost, koju, ruku na srce, ima retko ko od nas, ja prvi. Iako znam da objasnim dosta pojmova, ja to ne mogu uraditi sa stručne strane, zato što sam svoje znanje sticao zdravorazumski, a ne akademski, te ih tako i mogu objasniti.
Sumnjam da je iko mislio išta loše kada je postovao u ovom tredu, nego baš mislim suprotno, da je to pokazatelj kvaliteta sagovornika i odnosa. Kada ti neko želi loše, taj neće ni da uloži vreme da pročita ili da se objašnjava sa tobom, nego će ostaviti stvar i baš će ga biti briga. Za sve ovo što je izrečeno u tredu je bio potreban trud, tako da ova, kao svaka druga rasprava na temu sadržaja tekstova, i to posebno ovako javno, nikako ne može biti loša. Kada bismo svi jednu druge tapšali po ramenu i mislili da znamo sve, nikada ništa novo ne bi naučili, i zato bi propustili mnogo toga dobrog, što je šteta.
Zato je potrebno samo malo truda da se sve izvede još kvalitetnije!
pozdrav sumanutu i "kritičarima"

Last edited by kejkz; 23-02-2010 at 05:49 PM.
kejkz is offline   Reply With Quote
Old 23-02-2010, 05:45 PM   #39
diviner
Administrator

diviner's Avatar

Tako je druze keksavi !

diviner is offline   Reply With Quote
Old 23-02-2010, 06:12 PM   #40
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Keksavog za preCednika!

pozdrav

bogi

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules