Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 14-11-2006, 06:13 AM   #31
zoolander
Senior Member

zoolander's Avatar

Default Re: kako prodati pesmu?

Quote:
Originally Posted by Mogli
E posto je to tako, onda od prodaje pesme nema nista.....nego, treba pesmu dati bez novcane nadoknade...
Ma nego kaj,ajmo zapravo sve radit badava,kaj će nam uopće novci,bolje nek te iskori?tava i bedaka s tebe dela ko stigne,al ono bude? imal ime.Niko nikad nije imao ni?ta od tap?anja po ramenu.Najbolje bi bilo sve radit badava i dok ne stekne? ime hraniti se sa smolama iz nosa.Danas ni među prijateljima vi?e nema badava,cijeli svijet funkcionira na principu usluga-protuusluga.Cijenit će te vi?e ako naplati? svoj rad,nego ako ga badava dijeli?,jer se na kraju desi da navikne? ljude da radi? besplatno,pa ako im nakon nekog vremena odluči? ne?to i naplatiti,na kraju ti to zamjere i onda si djubre s imenom (pričam općenito).
zoolander is offline   Reply With Quote
Old 14-11-2006, 12:31 PM   #32
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by zoolander
Ma nego kaj,ajmo zapravo sve radit badava,kaj će nam uopće novci,bolje nek te iskori?tava i bedaka s tebe dela ko stigne,al ono bude? imal ime.Niko nikad nije imao ni?ta od tap?anja po ramenu.Najbolje bi bilo sve radit badava i dok ne stekne? ime hraniti se sa smolama iz nosa.Danas ni među prijateljima vi?e nema badava,cijeli svijet funkcionira na principu usluga-protuusluga.Cijenit će te vi?e ako naplati? svoj rad,nego ako ga badava dijeli?,jer se na kraju desi da navikne? ljude da radi? besplatno,pa ako im nakon nekog vremena odluči? ne?to i naplatiti,na kraju ti to zamjere i onda si djubre s imenom (pričam općenito).

Eto, odmah proradi nas mentalitet! Na pocetu sam radio sa svima koji su hteli nesto da rade, samo da bi se probio, upoznao ljude , dobio sansu da pokazem nesto....Pa posle kad sam bio siguran da mogu da odradim sve sto bace na mene, poceo sam da smaram ljude za vece poslove.

Ja sam puno mojih mikseva dobio na "spec" (spekulativni miks - ako im se svidja uzmu i plate! ako im se ne svidja - nema para!)

Kad upoznam ili smaram nekog za koga nisam radio pre - uvek im ponudim da uradim miks / produkciju, sta vec...pa ako im se svidja - kazem im koliko ce da kosta! Ako im se ne svidja - nikom nista! Upali u 99,99% slucajeva. Na meni je da onda uradim to da zvuci mega, da se oni "ukake" i da budem siguran da potrosenih 3-4 dana nece otici u nepovrat!
Nekada i izduvam, ali vredi pokusati.

A tek za reklame za TV...ima se vrlo mali rok 24-48 sati vrlo cesto...Mora da bude Broadcast Quality - plus muzika mora da se svidi svima (reziser, agencij, klijent).
To je onda - puno stresa, nespavanje 2-3 dana..i NEZNA SE DA LI CE DA BUDE NESTO!! Nekada bude 5-6 koje prodanu ali ona 7-ma, pokrije sve to!

Tako i za pesmu - kad si nepoznat, uradi puno toga za dzabe, da bi te ljudi primetili.
Ako neko uzme tvoju pesmu - odmah vise nisi nepoznat!

A pogotovo ako si mlad i stanujes kod mame i tate i hranis se tamo i dobijas dzeparac! Sta imas da izgubis???
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 14-11-2006, 04:03 PM   #33
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear
Eto, odmah proradi nas mentalitet! Na pocetu sam radio sa svima koji su hteli nesto da rade, samo da bi se probio, upoznao ljude , dobio sansu da pokazem nesto....Pa posle kad sam bio siguran da mogu da odradim sve sto bace na mene, poceo sam da smaram ljude za vece poslove.

Ja sam puno mojih mikseva dobio na "spec" (spekulativni miks - ako im se svidja uzmu i plate! ako im se ne svidja - nema para!)

Kad upoznam ili smaram nekog za koga nisam radio pre - uvek im ponudim da uradim miks / produkciju, sta vec...pa ako im se svidja - kazem im koliko ce da kosta! Ako im se ne svidja - nikom nista! Upali u 99,99% slucajeva. Na meni je da onda uradim to da zvuci mega, da se oni "ukake" i da budem siguran da potrosenih 3-4 dana nece otici u nepovrat!
Nekada i izduvam, ali vredi pokusati.

A tek za reklame za TV...ima se vrlo mali rok 24-48 sati vrlo cesto...Mora da bude Broadcast Quality - plus muzika mora da se svidi svima (reziser, agencij, klijent).
To je onda - puno stresa, nespavanje 2-3 dana..i NEZNA SE DA LI CE DA BUDE NESTO!! Nekada bude 5-6 koje prodanu ali ona 7-ma, pokrije sve to!

Tako i za pesmu - kad si nepoznat, uradi puno toga za dzabe, da bi te ljudi primetili.
Ako neko uzme tvoju pesmu - odmah vise nisi nepoznat!

A pogotovo ako si mlad i stanujes kod mame i tate i hranis se tamo i dobijas dzeparac! Sta imas da izgubis???
X...
ANITA is offline   Reply With Quote
Old 14-11-2006, 04:28 PM   #34
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Red face Re: kako prodati pesmu?

[quote=ANITA]X...[

/quote]

sta znaci X... ? jel nesto dobro ili lose?
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 14-11-2006, 06:08 PM   #35
zoolander
Senior Member

zoolander's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear
Već mi drugi put to pokušavaš inputirati,ne vidim razlog zašto,a ne znaš životne prilike u kojima živim.

Složil bi se da nekom napravim probni miks pa ti vidi jel ti se sviđa ili ne,no da napravim dobar album sa desetak domaćih stvari,ne vjerujem da bi ga dao samo tako, badava.Dosad si kolko sam mogel između redaka isčitaiti i svatiti pričao o muzici ko poslu,o pjesmama ko proizvodu,pa ako se radi o proizvodu nek se i prodaje ko proizvod.Do kad god budemo degradirali muziku u tom smislu ništ se od nje ne bude ni zaradilo,nikad.

Probaj skroz sam napravit album,pa vidi kakav je to posao,napiši tekst,uklopi ga u aranžman da pjesma ima neku priču,a da tekst fino leži u aranžmanu,odsviraj,otpjevaj,angažiraj jednu, dvije pjevačice,imaj s tim posla 3 godine....i onda mi reci da bi trebal sve to dat badava i uz smješak na licu,ma molim te lijepo.Kak sam i napisal nikad ne bi tražio tisuće eura,al bi neku najminimalniju cifru i zadovoljštinu tražio,a koja bi više predstavljala moralnu nego materijalnu satisfakciju.

Još jedan razlog zašto pjesme ne bi dao badava dao mi je kolega koji živi dvije ulice dalje od mene i kod kojeg sam svojevremeno odlučio snimit jednu pjesmu koju sam napisal 1998.Radilo se o kućnom studiju,čovek je imal mikser kompjutor,pojačalo,dva zvučnika i dobar mikrofon,o nekakvoj audio tretiranoj sobi neću ni govoriti,pjevačica je pjevala u sobi gdi mu stoje metle i neko suho cvijeće,nije imal niti ispravljač za struju pa je pojačalo lagano zujalo u cijelom miksu(nije mu se dalo s tim zajebavati za 700kn) snimanje u tom studiju sam platio 700 kn.Ta cijena nije bila konačna i fiksna nego mi ju je podizao za svaku eventualno dodanu uslugu,na kraju rezultat je bio i više nego poražavajući(nije mi za te novce čak htio stavit niti limiter u master efekt lancu,nego je cijelu snimku samo provukao kroz kompresor),nisam zadovoljan sa miksom, sam bi to danas bolje odradio,on dan danas naplaćuje apsolutno sve,a ja bi trebao cijeli album dati badava ,stvarno bi se glupo osjećal,da se sretnem s njim.Ovo je taj miks,ne znam jel sm to ovdje već postao.

http://www.box.net/public/gsunn70vk7

Last edited by zoolander; 14-11-2006 at 07:14 PM.
zoolander is offline   Reply With Quote
Old 14-11-2006, 06:23 PM   #36
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

[quote=DaBear]
Quote:
Originally Posted by ANITA
X...[

/quote]

sta znaci X... ? jel nesto dobro ili lose?
X kao potpis, jer si sve rekao apsolutno tocno (IMHO)! Ali 3 tockice jer ne prima samo 1 znak da posalje poruku.
Old 14-11-2006, 06:25 PM   #37
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Quote:
Već mi drugi put to poku?ava? inputirati,ne vidim razlog za?to,a ne zna? ?ivotne prilike u kojima ?ivim.
Ma on je to opcenito govorio.... recenica mu je pocela POGOTOVO AKO!...
Old 14-11-2006, 10:22 PM   #38
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Lightbulb Re: kako prodati pesmu?

Quote:
Već mi drugi put to poku?ava? inputirati,ne vidim razlog za?to,a ne zna? ?ivotne prilike u kojima ?ivim.

Ja bi ti predlozio da hladne glave ponovo procitas sto ti je DaBear napisao... Da kojim slucajem nije zakljucan moj post o oceni moderatora, gde bi se jasno videlo kakav rejting ima ko medju redovnim clanovima, naseg kolegu DaBear-a ja bi ocenio sa najvisom ocenom! Ne zato sto imam neke koristi od toga da on to zna, vec sto on to zasluzuje po definiciji, zbog jednostavnog, extra drugarskog odnosa prema svima nama u iznosenju iskustva, cak i tajni kojima je on ovladao, u ovoj oblasti koja sve nas interesuje. Nisam ni jednom primetio da je bilo koga hteo da povredi ili ponizi, za razliku od nekih drugih koji upravo ovde ispoljavaju svoje zivotne frustracije.
Mogli is offline   Reply With Quote
Old 14-11-2006, 10:44 PM   #39
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Originally Posted by Mogli
Da kojim slucajem nije zakljucan moj post o oceni moderatora, gde bi se jasno videlo kakav rejting ima ko medju redovnim clanovima, naseg kolegu DaBear-a ja bi ocenio sa najvisom ocenom!
Nije sluchajem, zakljucan je svesno i namerno, a ovo je vec trece okretanje priche na tu stranu.
Vracha tamo i ne bi mogao da ocenis, jer Vrach nije moderator (za sada), vec specijalni Gost Foruma.
Old 14-11-2006, 11:28 PM   #40
slowstar
Pro Member

Citao sam pazljivo ovaj thread, i moram da se slozim sa nekim od stavova, mada su ideolosko - materijalisticiki, da se tako izrazim, veoma suprotstavljeni.
Sa jedne strane, iskreno sam pridruzen, i veoma obradovan Da Bearovim stavovima, raduje me iskreno njegov jos uvek jak optimizam i vera u posao koji radi, to kod njega nije samo posao, nego i velika posvecenost, mislim da sam koristio tu rec u nekom ranijem threadu, gde sam koliko se secam, bio "ispljuvan" zbog svojih elitistickih stavova...
Sa druge strane, tuzna je istina da neki ljudi koji se kao "profi" bave turbo i pop muzikom zaradjuju ZAISTA neshvatljive sume, bar kako ih vecina ljudi na threadu razume...Nazalost, tacne su tvrdnje o "aranzerima" za 1000 i 2000 pa i vise eura, tacne i za damu - tekstopisca od 2 - 3 hiljade eura, jedino za nju imam razumevanja, jer je zaista jedinstvena, u toj bransi najbolja, i na svoj nacin neponovljiva, mada je svi imitiraju. Nije nazalost ista prica za nazovi kompozitore, i jos vise nazovi "aranzere" pa i producente...oni u pravom smislu te reci "deru" nesrecne klijente, a po obrnutoj jednacini, sto skuplji, to primitivniji i amaterskiji aranzman. to sami opravdavaju izrazom da su mladi, svezi, i originalni, a svi potkovaniji, obrazovaniji i kulturniji aranzeri su po njima "beznadezno retro, prevazidjeni, sablonizirani i neoriginalni". Na nesrecu, takva "zvaka" je opste prihvacena, i uopste kod nas postoji apsurd da svako sebe moze da promovise za genija, bez obzira na svoju minornost, samo zahvaljujuci relativno vestoj prici i jeftinoj ubedljivosti...Na to padaju i iznenadjujuce velika imena pa i nas vrhunski izvodjac "zabavne" muzike, ciji CD cete uskoro imati prilike da cujete, pa sami procenite "aranzera" i "Producenta" ja ne bih da komentarisem, i pored zvake o prijateljstvu sa Pitom Gabrijelom, koji je ceo projekat shvatio kao jos jednu "tezgicu" za svoj studio - normalno...O tome koliko je projekat placen, ne bih da govorim, jer ne znam, ali mogu okvirno da predpostavim...
Pozdrav, i ne zamerite... ovo nije gnev, nego rezignacija...
slowstar is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules