|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#31 | |
Psiho
|
![]() Quote:
Po pitanju "sitnih" izoblichenja se vjerojatno nismo dobro razumjeli oko osnovne stvari... nismo definirali koliko je to sitno ![]() Shalu na stranu... ja pretezhno radim elektroniku i ako je stvar floor orjentirana chesto puta idem s namjerom da limiter doslovce nagrize perkusije (kick, snare). Jest da je to malo veterinarska metoda produkcije ali za floor muziku to odlichno funkcionira. Eto... to je meni sitno izoblichenje, ali nekome tko ima track sa klasichnim instrumentima i aranzhmanom je to vjerojatno (s razlogom) nepojmljivo.
![]() |
![]() |
#32 | |
Member
|
![]() Quote:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#33 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() Posle nekoliko desetina utrosenih sati , trazio sam originalne snimke .... kakvi takvi .... ali bar znam sa kojim alatima da im pridjem ..... I ja sam skoro " nastradao " od jednog vrlo poznatog post producenta .... i slazem se da im ne treba ostavljati rms od -16 jer onda ni oni nemaju sliku sta treba od toga da se uradi .... ali treba ostaviti 2 - 3 db prostora , da covek vidi kako treba da to izvuce a da opet nema mesta da se previse " zalece " ![]() Ja sam zastupnik ideje da ne treba da isti covek masteruje stvar , jer kad to radi covek koji je " svez " radi na drugom monitoringu i u drugoj sobi , tu se pojave stvari koje ti nisi iz gore pomenutih razloga cuo ...... A ako smanjuje nivo ( sto se cesto desava ) to je velika steta , jer u tih par smanjenih ( a isecenih ) decibela je moglo biti dosta dinamike .... to mi je od svega najzalije .... Predlog je da nadjete osobu koja dobro radi koja vas poznaje ( vas karakter ) i koji ce nekoliko puta i da upropasti master , ali kad se skapitrate da bude i zadnja " provera " onoga sto ste uradili .... Da ne pominjem tipa sa Gearslutza ..... koji je kad je cuo moj predlog za takmicenje Peter Gabriela rekao : " However, it feels like you mastered this with a software program, not traditional analog equipment. Any mastering person can tell the difference, because of the traditional attempt at just making something louder... Overall this is a killer mix ..... " He he he .... kad bi se tako lako provaljivale ostale stvari ( tipa PC vs Mac ... ili Nuendo vs PT ) ... tako da ipak ima dosta toga i u masteringu Nadam se da sam pomogao .... Pozdrav |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Pro Member
|
![]()
sad cu malo zaci u temu mastering-a najbitnije i da ta osoba kojoj odneses svoje stvari na mastering mora da ima nekog iskustva oprema je tu "najmanje" bitna , ja sam se sablaznuo kad sam odneo tj nisam odneo radio sam album u njegovom studiju , sta je covek uradio sa masteringom par eq za svaki slucaj , kopresija pa out na pravom kompresoru i L3 i to je to za recimo nekih efektnih 2/3 sata, cak je glasniji od vecine stvari na cd-u za koji sam mislio da su bas bas tako da ono nije bitna sama sprava vec i lik koji radi mastering , i jedino sto mogu da vam zamerim jeste sto je dabear mislio jeste da vam mix bude sto jaci bez limitera i sl. , mix se lako moze proveriti u nekom programu tipa sound forge pa L3 npr. pa hi res cd 16 bit-a i cuje se sta ne valja , barem meni tako igra i nisam za sad pogresio oko toga, mislim ima milion nacina za istu stvar , sve je pitanje ukusa
|
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
MAO
|
![]()
@nesbo
ako oces na -13, ondak nisi cist ![]() @Max Razumem ja to, ali sam i dalje misljenja da, "to malo dinamike" u tih 3dB ne prepustam mastering inzenjeru, zelim da konacnu rec na temu dinamike dam ja. Ukoliko zelim vise dinamike, napravicu tisi mix, i insistirati da se ne budzi na masteringu... ukolilko se ja nesto uopste pitam u datoj situaciji... meni se recimo skoro desilo da sam poslao maximalno spaljene mixeve "poznatom mastering producentu", i da sam dobio JOS spaljenije, a nereseno pitanje basseva koje nisam uspeo da skroz iskontrolisem u mixu... zapravo, covek nije nista ni pipnuo frekventno, cini mi se... |
![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Member
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#37 |
Moderator
|
![]()
@ Artur
Tvoja prica mi se i svidja i ne svidja ( "ne svidja" nije pravi izraz, vec pre "Ne stoji" jer prvi put kada budes imao ozbiljnijeg posla, bices suocen sa problemom). Naime, svidja mi se kada je neko samouveren i brani svoj stav, ali to eventualno moze da ti prodje ako snimas i mixas celu plocu, pa ti izvrsni producent ili izdavac, dopusti (jer si covek od poverenja) da uradis do kraja kako si ti zamislio. Tu mozes i da sprzis i da ne sprzis, ako sve uradis jednako. Druga situacija je da radis nesto gde se pojavljuju drugi radovi osim tvog. Tada, ako ti nisi "glavni", moras ispostujes odredjene stvari, bez obzira na tvoj prvopomenuti stav. Cinjenica da nesto moras, ne umanjuje vrednost tvom radu, nego samo dovodi u pitanje njegov finis iz jednostavnog razloga sto ako na jednom mestu ima 10 pesama, a ja sam recimo "glavni", moja duznost tj. i ja moram da svakoj od njih dam isti tretman, tj. uslove na CD-u. Ni jedna od njih, ne moze biti ni tisa, ni glasnija. One mogu i smeju da se razlikuju samo po produkciji, a nikako u nivou. Tu dolazi do izrazaja prica koju ti je MAx ispricao. Tvoje je da uradis mix "po savesti" i da ga predvidis 2, 3 db jaceg, ali da ipak ostavis onome ko daje "poslednju rec" da ga dinamicki smesti gde mu je mesto. Dinamicko pozicioniranje, mnogo manje zadire u kreativni deo mixa, nego sto je to frekventna regulacija, pa ako za nesto treba da se pitas kao covek koji je zaduzen za "umetnicko-tehnicki dojam" mixa, onda to treba da bude upravo frekventna slika mixa, a ne to da li je -10 ili -13. Ja sam svake godine placen da ratujem sa ljudima koji imaju takve stavove jer tamo gde ih je vise, situacija pocinje da biva neodrziva. Ja sam ove godine imao situaciju da covek sedi kod mene i da mu ja objasnjavam "zasto njegova pesma ne moze da bude glasnija od ostalih", dok je on pokusao da mi objasni "zasto bas njegova pesma mora da bude glasnija od svih". Namerno ne pominjem ime, jer je u pitanju osoba koja je javna licnost, ali to nije izolovan slucaj. Na kraju se sve zavrsava tako da mora da ispostuje moj zahtev, jer sam ja taj koji se u tom momentu pita, tj. osoba kojoj je ukazano poverenje da donosi takve odluke. Tu nema niceg licnog, osim ako sam ne zelis to tako da postavis. Cak su i jacine relevantne. Ja sam ove godine na festivalu imao napr. mix koji je na -13 jeo sve mixeve na -10. Istina, radili su ljudi koji to odlicno znaju da urade i sve se zavrsilo tako sto sam, taj mix od -13 utisao za 1 db! Sa bitnom razlikom, sto se to nije uopste primetilo, jer je on dinamicki bio prilicno "neunisten". Kod snimaka koje sprzis limiterom, kada utisas, dobijes jednu veliku kitu i u tim slucajevima, vratim mix da mi se posalje drugi, tise mixan, ne zbog mene, vec da ja ne bih tog nekog zajebao. E sad... Time on zajebe mene, jer meni ceo posao stoji jer cekam da se neko smiluje i udovolji mojim zahtevima. Nemamo mi osnvnu kulturu profesionalnog ponasanja. Ovde svi misle kako neko hoce da ih "zajebe", da im "utisa mix da bi oni ispali gori" (sto? zbog tiseg mixa?...), a niko to ne dozivljava onako kako treba. Ako sam ja na primer zaduzen za jedno izdanje, onda je PRVO MENI BITNO DA TO ZVUCI NAJBOLJE MOGUCE, a pod tim podrazumevam SVE PESME na tom CD-u. NE postoji "teorija zavere" ili slicne gluposti, vec samo zelja i obaveza (prema onome ko me placa) da to zvuci najbolje moguce. U tom kontextu, kada radis nesto sto ide na zajednicki CD, obuzdas malo ego, i , ako nista drugo, pokusas da kontaktiras tog "nekog", pa se sa njime dogovoris kako treba da mu dostavis snimak. Svako ce da pristane na to, ako pokazes dobru volju, a to ce po tebe i po sve koji ovo citaju biti visestruko korisnije od iskljucivog i zadrtog stava "Ja i niko drugi" ![]() Pozdrav
![]() |
#38 |
MAO
|
![]()
@ oggy
hvala na razumevanju. Nisam siguran da se radi bas o egu, vise o poverenju. Jer, iako si ti, npr, zaduzen za celo izdanje, i dobijes gomilu pesama, ti sigurno ne mozes da uradis nista po pitanju reverba na vokalima, kolicina gaina na distorziranoj gitari ili bas tog odvratnog lead sinta, jel da? To mu dodje posao mixera, i koliko god to bilo mimo tvog ukusa, sa tim se moras pomiriti. Ja licno nemam nista protiv da mi neko utisa pesmu za decibel ili dva, dokle god je u njoj dinamika ona koju sam ja zeleo, taj punch i velicina.. uostalom, stvarno mi lose ide to predvidjanje za 2-3db, i cenim ljude koji to umeju. Da se ja pitam, najradije bih mixao prirodno, bez ikakvog limitera, jer mi ti miksevi najbolje zvuce iako zavrse na -20dB.. Ako smo vec osudjeni na loudness war, cenim da makar ovo moramo kontrolisati, ako vec mozemo.. dakle, nemam potrebu da budem najglasniji na kompilaciji, vec samo da mi dinamika ostane ista, kakvu god je ja napravio, jer neretko drkam po 0.5dB grupu snare-a ili reverba.. 2-3dB mi je, nazalost, iskreno, previse.. tuzno je kad ti se to desi, bas zaboli.. A stvarno ne patim od toga po svaku cenu, i ne dozvoljam preterivanje u przenju stvari... samo, dok ima mesta, guram 8) nadam se da si me sad bolje razumeo ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
MAO
|
![]() Quote:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
banned
|
![]()
Jedno pitanje za sve: po kom sistemu uop?te merite jačinu miksa? RMS mi je jasno da koristite, ali da li sa jo? +3dB dB, ili bez, kao ?to je npr. u Wavelab-u? Da li koristite dBFS skalu ili K sistem, VU?
Ja kada miksujem, a samo to ustvari i radim trenutno, dr?im se daleko od 0 digitalne skale, zavisi kakav je izvor, ali idem i do -20 dbfs vrednosti za RMS, da bih imao mesta za sve ono ?to ?elim da probam u miksu. Kada se već miks već bli?i kraju, raste i konačan nivo snimka, ali nikad preko -15 dbfs, odnosno oko 0 po k14 sistemu. Nekad i ostanem na -20, ali retko, jer nemam trenutno takvu vrstu muzike. Ako radim sa vi?e mikseva u isto vreme, trudim se da svi budu ?to sličniji po jačini. Samo na kraju proveravam kako će se koji snimak pona?ati pod visokom kompresijom, ako bude trebalo tako ne?to kasnije. Sve mikseve eksportujem bez limitiranja ili kompresije, da bi se to radilo u masteru, sa svim pesmama na okupu. Razlog za?to se ne upu?tam u rat sa jačinom je jednostavan: to je rat u kome svi gube, najvi?e oni do kojih ?estoko limitiran i kompresovan signal dolazi, slu?alaca. Snimak bez dinamike zvuči katastrofalno kada se slu?a na većoj jačini, a kada se uporedi sa snimkom koji ima dinamiku, kada se njihove relativne jačine izjednače, dinamički zvuči glasnije upravo zbog kretanja! Ako snimak treba da bude male dinamike, radim miks gde je kompresija na svakom kanalu posebno, tako da se već tada dobija taj karakteristični, intenzivan zvuk. Tada je krajnji limiting opet stvar tehničke prirode, slu?i samo za izjednačavanje snimaka. A tu je i EQ! |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Koji Eq za gitaru koristite u miksu? | disco violence | Gitarska Produkcija | 28 | 05-08-2009 04:24 PM |
Opet problem u problem-programu | ANITA | Audio Software | 23 | 02-10-2007 10:14 PM |
problem veoma ozbiljan problem | alavuk | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 0 | 15-10-2006 02:47 PM |
Bass::: kako stvoriti vise basa u miksu | dr.Ru | Tutorijali | 1 | 15-05-2004 02:25 PM |