Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 11-09-2006, 02:21 AM   #31
R A V E N
Junior Member

R A V E N's Avatar

Default Re: Nekoliko trance pitanja

Osuditi sav euro kao muzikološki ofucan je isto kao osuditi Betovenovu Für Elise.Prvenstveno mislim na prepoznatljivu melodiju.

Sve je to relativno pitanje,dobri/loši stilovi i šta koji nosi sa sobom...npr. turbo-folk.

Jedno izvinjenje,markoff i ostalima na ovoj zbog tona:nisam namjeravao da popujem.

Last edited by R A V E N; 11-09-2006 at 02:37 AM.
R A V E N is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2006, 11:52 AM   #32
markoff
Junior Member

Quote:
Originally Posted by R A V E N
Osuditi sav euro kao muzikolo?ki ofucan je isto kao osuditi Betovenovu F?r Elise.Prvenstveno mislim na prepoznatljivu melodiju.

Sve je to relativno pitanje,dobri/lo?i stilovi i ?ta koji nosi sa sobom...npr. turbo-folk.

Jedno izvinjenje,markoff i ostalima na ovoj zbog tona:nisam namjeravao da popujem.
Bash si nashao poredjenje,Betoven i euro trens.Niko taj pravac ne osudjuje samo poenta je u tome shto se on sve vishe komercijalizuje i sve je vishe kicha i shunda, postao je industrija i ekonomija ...
Kad vec spomenu klasiku,verovatno znash jedna od Tiestovih najpopularnijih stvari je obrada Addagio for A Strings od americhkog kompozitora Semjuel Barbera (inache jako popularna tema koriscena u mnogo filmova npr.Platoon i Elephant Man),tu sam se toliko razocharao u njega,zar tako divnu i osecajnu melodiju onako unakaziti,da ne govorim o remixima uradjenim kasnije ... Ako se to poredi sa onim shto je uradio veliki William Orbit,jasno se vidi razlika.Toliko o insriraciji jurovaca i Tiestu ...
A ne morash da se izvinjavash,znam ja dobro na shta si ti mislio ...
markoff is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2006, 01:04 PM   #33
alen
VIP Member

alen's Avatar

Shiva svaka ti cast!Odusevio si me objasnjenjem pozadine trens muzike.
Samo tesko da to moze shvatiti prosecan zaljubljenik u muziku.
Trans zahteva da slusaocev mozak to moze da podnese
a nije svaciji mozak za sve.Ozbiljan trens zahteva da se covek ceo oda samo njemu.
To i jeste,po meni,osnovna razlika izmedju komercijalnog i nekomercijalnog trensa.
Nije Tiesto smece.Ali on moze da mi svira dok ja pricam sa prijateljima,radim
nesto trece,kao muzika u pozadini na koju ne obracam puno paznje.Ali kad pustis
Goa zvuk,svaka dodatna radnja sem iskljucive koncentracije na slusanje muzike je
nemoguca.
Trens je mnogo komplikovan nadrazaj za culo sluha.Stvaranje vrhunskog trensa vise lici radu u labaratoriji nego
klasicnom studijskom radu.

Ja nisam mogao da verujem u ono sta mi se desilo skoro.Svi znate za ono kad se
najezite kad cujete veliku muziku.Nedavno kada sam prvi put pustio novi album
Electric Universa,posle samo nekoliko minuta poceo sam DA PLACEM ?!!!?!?!
Dali vi mozete da ukapirate tu emociju,tu velicinu koju je ta muzika izazvala
kod mene? Ne radi se o tuznim melodijama,cak naprotiv.Ja to u zivotu
nisam doziveo.Znate li u gradaciji ljudskih emocija gde je plac?E sad zamislite
zvuk,NE TEXT,koji to kod coveka moze da proizvede.

SHIVA MOLIO BIH TE DA OBAVEZNO PRESLUSAS ZADNJA DVA PROJEKTA
ELECTRIC UNIVERSA I DA CUJEM TVOJE MISLJENJE.

1.ELECTRIC UNIVERSE - Silent In Action
2.SPICE TRIBE VS ELECTRIC UNIVERSE - Electric Space Phenomenon

Last edited by alen; 11-09-2006 at 01:07 PM.
alen is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2006, 02:01 PM   #34
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Quote:
Originally Posted by relis
SHIVA, ja ti glazbu ne shvacam toliko ozbiljno. Meni je ona sredstvo opustanja. Nadam se da shvacas da je moja izjava o goa trance-u bila cinizam na tvoje direktno podcjenjivanje onog sto slusa 99 posto ljudi.
Koih to 99 % ljudi slusha euro trance? 99% ljudi u tvojoj okolini, na balkanu ili globalno? Kakva je i otkuda ova statistika/procjena???

I otkad je nechiji subjektivni dozhivljaj glazbe ekvivalentan podcjenjivanju?

Quote:
I da si u pravu (a znam da jesi, al...), treba imati tolerancije.
Ne postoi crno i bijelo. Tolerancije treba imati ali ne uvijek i ne po pravilu.

Kritikom do "savrshenog" drushtva! Generalna tolerancija vodi strmoglavo nizbrdo. Shto tolerirash jednome morash tolerirati svima. Tako ubrzo svi postanemo jednako glupi kao oni najgluplji chlanovi drushtva koje odluchimo tolerirati... za svih vrijede jednake norme, a od budale se ochekuje daleko manje pa svima nekako odgovara taj kriterij za budale. Toleriramo ono shto je neizbjezhno ili prolazno... javna diskusija na forumu nikako nie "materjal" za toleriranje.

Quote:
Temu poznajem relativno slabo, priznajem (i sta smo sad?!), ali to nigdje nisam ni tvrdio, zar ne? Neces me dobiti na tu foru...
Ako ti je glazba samo zabava, a k tome si svjestan i da nisi pretjerano upoznat s tematikom... odakle uopche potreba da se ukljuchish u raspravu na forumu posvechenom onima koi se ozbiljno bave glazbom i produkcijom? Cilj foruma je da se ljudi educiraju i podjele znanje a ne da raspravljaju o temama koje ne poznaju chisto radi obrane svog mishljenja koje je zasnovano na predrasudama. Jer imati mishljenje o nechemu shto ne poznajesh zapravo i nie mishljenje... to je predrasuda. Gotovo se pravdash chinjenicom da nisi informiran o temi a smatrash da bi ja trebao biti tolerantniji?

Ne dobijam ja tebe na fore... ti gubish na vlastitim forama
Old 11-09-2006, 04:42 PM   #35
relis
Senior Member

Quote:
Originally Posted by SHIVA
Koih to 99 % ljudi slusha euro trance? 99% ljudi u tvojoj okolini, na balkanu ili globalno? Kakva je i otkuda ova statistika/procjena???

I otkad je nechiji subjektivni dozhivljaj glazbe ekvivalentan podcjenjivanju?

Ne postoi crno i bijelo. Tolerancije treba imati ali ne uvijek i ne po pravilu.

Kritikom do "savrshenog" drushtva! Generalna tolerancija vodi strmoglavo nizbrdo. Shto tolerirash jednome morash tolerirati svima. Tako ubrzo svi postanemo jednako glupi kao oni najgluplji chlanovi drushtva koje odluchimo tolerirati... za svih vrijede jednake norme, a od budale se ochekuje daleko manje pa svima nekako odgovara taj kriterij za budale. Toleriramo ono shto je neizbjezhno ili prolazno... javna diskusija na forumu nikako nie "materjal" za toleriranje.

Ako ti je glazba samo zabava, a k tome si svjestan i da nisi pretjerano upoznat s tematikom... odakle uopche potreba da se ukljuchish u raspravu na forumu posvechenom onima koi se ozbiljno bave glazbom i produkcijom? Cilj foruma je da se ljudi educiraju i podjele znanje a ne da raspravljaju o temama koje ne poznaju chisto radi obrane svog mishljenja koje je zasnovano na predrasudama. Jer imati mishljenje o nechemu shto ne poznajesh zapravo i nie mishljenje... to je predrasuda. Gotovo se pravdash chinjenicom da nisi informiran o temi a smatrash da bi ja trebao biti tolerantniji?

Ne dobijam ja tebe na fore... ti gubish na vlastitim forama
Necu u sirinu. I ovo mi je zadnje:

Prosirujuci svoje komentare sa euro trance-a sve do Thompsona, de facto si obuhvatio citavu komercijalnu muziku. To ti je bio cilj, nemoj me smatrati budalom, imam i muzicku i faks.

"Javna diskusija na forumu" svakako jest materijal za toleriranje, jer da nije, svaka bi tema se mogla evo ovako nesretno razvijati.

Odkad su forumi "posveceni samo onima koji se ozbiljno bave glazbom i produkcijom"? Pa ne dao Bog da ti se netko malo manje informiran ukljuci u raspavu! Uzas!

Kad sam rekao da trance poznajem relativno slabo, to je bilo zbog toga sto se ne volim kurciti da nesto poznam u bit, dok u stvari znam samo mali dio (a i to je dosta). Nisam ovdje mislio na tebe, ozbiljno, to je bilo samo radi ilustracije.

Nisam jos sreo covjeka koji bi se toliko vrijedjao razmisljanjima o muzici, ali valjda za sve postoji prvi put. Nije mi ovo bio cilj, al nisam ni prvi poceo.
relis is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2006, 08:12 PM   #36
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Quote:
Originally Posted by kejkz
Ko god poku?ava da pravi muziku određenog tipa u startu čini veliku gre?ku. Stvaranje muzike je vid komunikacije, ne samo sa drugima nego i sa samim sobom. Ona je, kada joj dozvolite, slika onoga ?to nosite u sebi,mo?da jedino ?to imate, a nikada vam se ne mo?e uzeti, va?a esencija. Pustite druge da vas razvrstavaju u ?anrove, grupe i podgrupe, a sebi dajte slobodu stvaranja, nesputanost u igranju, kao osnovi svakekreativnosti.
Ne valja slu?ati uvek istu muziku, nametnutu kao ?anr trenutno popularan ili makar vama zbog ličnosti drag. Slu?ati istu muziku znači ostati siroma?niji za mnoge lepe trenutke koje ona, kao produkt ljudskog duha, mo?e pru?iti. Ovo se pogotovo odnosi na ljude koji rade ne?to svoje, stvaraju svoje note ili buku. ?to vi?e čuje? vi?e će? razumeti da je muzika jedna, kakav god da joj je prefiks... ili sufiks.
Muziku stvaraju ljudi, ne ma?ine. A ni ma?ine nisu nastale same od sebe, i njih su stvorili ljudi, one su dakle samo sredstvo ljudskog izraza, kao olovka i papir za pisca, ili četkice i boje za slikara (mada oni danas izgleda vole i kompjutere). Ma?ina je samo model nastao na osnovu i za potrebe čoveka, stvorena isticanjem jedne bitne karakteristike, koja mu slu?i da bi lak?e, br?e, mo?da kreativnije obavljao određenu radnju. Kada jednog dana ma?ine budu počele da stvaraju muziku same, muzika će izgubiti smisao za čoveka. Ili bolje rečeno, čovek vi?e neće biti potreban muzici, ona će ga prevazići, kao ?to i sada čini u retkim trenucima. Za čoveka će tada izgubiti smisao, jer joj ga on vi?e neće davati.
Emocije su ono esencijalno u muzici, ljudski um preko muzike dosti?e (ili mo?e dostići), najvi?e metafizičke sfere i otkriti ponore du?e. Uvek je tradicionalna isto koliko i moderna, jer je stara skoro kao čovek. Ili je mo?da starija, otkrivena od čoveka. A čovek je jedino muzikalno biće trenutno poznato na ovoj planeti, samo njegova. Svaki čovek ima urođenu, ili stečenu (jer je muzika uvek oko njega i najvi?e joj je izlo?en od svih umetnosti) sposobnost za ritam i raspoznavanje visine tonova i njihovog odnosa, samo je treba u sebi otkriti i razviti, ako ?eli, naravno. Jedini put za nala?enje muzike u sebi je učenje, usavr?avanje. Učiti treba i od sebe i od drugih. Talenat mo?e biti lep poklon, ali uspeh se stiče radom. Svaka muzika, pa i najbanalnija, zahteva rad, odricanje i određen talenat, osećaj, i ja se pred tim klanjam.
Na nesreću, kada čovek dugo profesionalno radi sa muzikom, ovakve stvari zaboravi i muzika mu prestaje biti zadovoljstvo, samo posao. "Meri" svoj muzički uspeh kroz zarađen novac, decibele i frekvencije koje proizvede, opremu koju ima ili nema, a da je imao sve bi bilo bolje. Sve ovo mo?e biti prilično frustrirajuće, pogotovo za onog ko tek počinje sa muzikom. Zato je moj moto i poruka svima koji kreću ili su već krenuli pa su se negde izgubili: radi sa onim ?ta ima?, uvek daj sve od sebe, pogre?i hiljadu puta da bi hiljadu i prvi uspeo, stvaraj muziku da bi ona, jednom, mogla da stvori tebe. Bilo koju, srcu blisku... u?ivaj, iznad svega, slu?ajući i učeći od drugih i radeći na sebi... stvori svoj stil, kao otisak svog duha u vremenu, jer jednog dana će mo?da samo on ostati...

...samo moj skroman pogled na neke teme prethodno iznete u ovom tredu

vidimo se u nekom drugom, pozdrav svima...

laku noć
Kao da slusam sebe!
ANITA is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2006, 09:31 PM   #37
tom
Senior Member

tom's Avatar

Tako je!
Old 12-09-2006, 01:07 AM   #38
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Quote:
Prosirujuci svoje komentare sa euro trance-a sve do Thompsona, de facto si obuhvatio citavu komercijalnu muziku. To ti je bio cilj, nemoj me smatrati budalom, imam i muzicku i faks.
Ako smijem primjetiti i nie ti neka fora ne odgovoriti niti na jedno moje pitanje, a nastaviti sa optuzhbama i "tko je prvi pocheo" spikom. Nabacujesh se "chinjenicama" a kad te pitam da ih obrazlozhish ti "ne bih u shirinu".

Samo sam iznio svoj SUBJEKTIVAN dojam o komercijalnoj glazbi. Komercijalno zapravo znachi prihvatljivo shirokom broju konzumenata. Svaka komercijalna glazba je limitirana ovim "zakonom" i suludo je da tu chinjenicu uzimash kao vrijedjanje. Smatram da je glazba nastala u svrhu prodaje shirem krugu slushatelja vrlo lishena umjetnosti i inovativnosti. Ako to nekoga smeta... to stvarno nie moj problem.

Quote:
Nisam jos sreo covjeka koji bi se toliko vrijedjao razmisljanjima o muzici, ali valjda za sve postoji prvi put. Nije mi ovo bio cilj, al nisam ni prvi poceo.
Ne znam tko se uvrijedio... ja definitivno nisam. Ovo je obichan sukob mishljenja i cilj nie ni ponizhavanje ni ljutnja... Cilj je argumentirati vlastite izjave i uzeti u obzir argumente suprotne strane. To je cilj SVAKE diskusije i jedini kojeg sam ja imao. Zhao mi je ako sam te nechime uvrijedio, nie mi bila namjera.

salut!
Old 12-09-2006, 02:18 PM   #39
R A V E N
Junior Member

R A V E N's Avatar

4Strings-Hurricane je jedan od inventivnijih eurotrance radova u zadnje vrijeme.

Last edited by R A V E N; 12-09-2006 at 02:25 PM.
R A V E N is offline   Reply With Quote
Old 26-09-2006, 02:33 PM   #40
nESbo
Member

nESbo's Avatar

Jel da?

Sandman, Hallucinogen, Prometheus... pfff.. Nezamenljivi! Pozdrav trenserima i drago mi je sto nas nije vise tako malo ovde. The seed is being planted : ))

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules