|
Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#31 | |||
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() Quote:
![]() Quote:
A ja znam da razlika postoji, u smislu da recimo isti wav pušten kroz TDM plugin i RTAS plugin waves-a pa kad se obrnu faze, ne potiru se razlika je doduše mizerno mala i na minus Žnj decibela, ali postoji. Niko ne može da kaže da li je bolje... Matematika kaže da bi RTAS i VST trebao biti bolji zbog više bitaže. Sluh nekom kaže da je jedan bolji ili drugi bolji već kako ko tripuje. Ali to opet da smo ja ili ti nešto slušali nije tehnički, objektivan dokaz po kojoj logici software na jednom kompjuteru koji je custom pravljen može zvučati bolje nego na drugom koji je serijski pravljen npr PC. To bi lepo značilo da neko pokaže konkretno "Nemoguće je iskodirati to i to" ili matematički se dešava to i to. Šta god, to već dolazi van oblasti koje ja dobro poznajem. Ja generalno ovde sad ovo naširoko pričam jer me nervira stepen Voodoo-a koji se javlja u radu sa zvukom, a često nema nikakvih dokaza. Nećete sresti kako dvojca pričaju pa kao jedan kaže...Ah da, vidiš kako ti ta animacija bolje izgleda, radio si na silicon graphics, a ne na PC-ju jel da? Znači ako postoji neko stručno objašnjenje od nekog ko se bavi upravo time, izrađuje audio software za obe platforme, ja bi da čujem. Ako nema, e onda se bavimo vuduom, tj neko je nešto čuo, pa zato što mu se tako čini u to veruje. E sad ako svi čujemo da je UAD dojajan, to je onda tako jasno. Jer je lepo ružno ipak subjektivna stvar pa ako se masa nas složi da je nešto do jaja, to jeste merilo. Ali nije baš da svi po sluhu misle da su hardware synthovi superiorniji od VST-a pa da to uzmemo kao subjektivno merilo... gomila ljudi ne čuje razliku a godinama su skupljali hardware, i gomila ljudi prodaje svoje setup-ove. Znači govorim o novim VST instrument-ima , ne o nečemu iz 2002 godine tipa pro 53. E a konačno primetio sam i da je to koliko neko ceni software obrnuto proporcionalno ceni... TJ, napolju ljudi vrlo ozbiljno shvataju software ako su ga platili... A kod nas specijalno skoro svi smatraju software igračkama, al kad se plati nešto, synth, DSP kartica, e onda već... To mnogo bolje zvuči ![]()
"Ni pro?li put nisam verovao u reinkarnaciju" www.triggerband.net www.facebook.com/bandtrigger Last edited by Dushan_S; 15-08-2006 at 04:59 AM. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Mason
|
![]() Quote:
![]() Za DSP TimeWorks si u pravu da nije isti algoritam, jer kod DSP verzije postoje cak dva algoritma, za soft i za hard... Ako hoces poredjenje sa istim algorithmom, uporedi VSS3 za TC PowerCore i TC M3000... VSS3 sam cuo kod Maxa i stvarno je za svaku pohvalu, a sa M3000 sam radio kod kuce i dobar je... ali nisam mogao da zakljucim da je bolji od VSS3, izuzev sto je lepshi (jer se vidi ![]() Usput, ako nisi instalirao Mini Monsta, instaliraj ga obavezno... ono je stvarno najvernija moguca emulacija Mini Moog-a... A neznam sto ti se Pro 53 ne svidja? Jeste da on nije glamurozan i veliki, ali itekako moze pametno da se primeni, jer ne trebaju bas uvek ogromne farbe koje upechatljivo pokazuju kvalitet... Cak.... Kad samo vec kod Mini Monste, Atrhuria Mini Moog zvuchi "bolje" (vece, glamuroznije, napumpanije...), ali je Mini Monsta neuporeeeeedivo bliza originalu, ko hoce da to bude bas kao original... A oni koji ne vole softvare... neka instaliraju vec vremeshni Atmosphere i neka cuju njegove padove, pa ako mogu, neka kazu da to "ne valja"...
![]() |
![]() |
#33 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Be more PRO less TOOL... Last edited by Moritz; 15-08-2006 at 10:29 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Ama ljudi...sto volite da se raspravljate oko gluposti!!!??? Gde je tu muzika?? he,he,... Ja sam imao brdo starih sintija (odrastao na CV / GATE sintijima!! - Od Roland MC4B sequencera - 4 mono linije (!), System 100M, Kobol-a, pa sve po redu..) Besmisleno...kad provuces sint kroz neki pre-amp, compress ili filter, vise se ne zna da li bio analog ili vst ili sta vec. Kad sedne u pesmi - isto! Cemu sve ovo gubljenje vremena...? Filozofije o tome..? Alo !! ![]() Svi se nesto hvale, a onda bace neki snimak da se cuje na forumu - a ono sve zvuci ko GM midi - ili sve preset zvukovi ?????? ![]() Vec sam 3 puta pomenuo na ovom forumu - VINCE CLARKE -covek sa jednom od najvecih kolekcija analognih sintija na svetu - JE PRESAO NA SOFT SINTIJE !!! To moze mnogo da vam kaze o mnogim stavrima...ako njemu nije bitno / ako ne cuje - (a cuje!!), sto se vi uzbudjute oko toga??? Sto bi rekli Englezi - "get a life!" |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |||||||
Pro Member
|
![]()
[QUOTE]
Quote:
Nisam rastao na analogiji nego na svim sintovima koji su mu padali pod ruku, zato i dajem sebi za pravo da mogu da komentarisem ovu oblast. Quote:
![]() ![]() ![]() ![]() Quote:
![]() Quote:
![]() Quote:
![]() http://homepage.sunrise.ch/mysunrise/gekko.ch/riddle/ http://www.trippler.net/music/Stuff/stuff.html POzz
Be more PRO less TOOL... Last edited by Moritz; 15-08-2006 at 11:22 AM. |
|||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Ma jasno ko dan, sto sam vec i napisao u jednom ranijem postu. Nego ovde kad covek kaze svoj stav da nesto kosta previse para u poredjenju sta drugi daju odmah se nadje neko da cita izmedju redova posle cega nastaje ovo i tako tema potpuno zastrani i ..... ![]()
![]() |
![]() |
#37 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#38 |
Pro Member
|
![]()
Imas TC native
![]() E, sutra idem na more, sad cu lepo ovu vasu raspravu da odstampam, pa na miru da je svarim za tih 8 dana..... a onda cu mozda i da se ukljucim
![]() |
#39 | |||||||
Pro Member
|
![]() Quote:
Quote:
![]() Quote:
![]() Quote:
Tako da to ?to si ti jako uspe?an u onome ?to radi? (mada pazi, ja ne znam ni?ta o tebi u ovom trenutku, nisam ti d?virnuo u biografiju, ali vidim da to ko?e? za sebe i ok) je ne?to ?to je za rispekt, ali sa druge strane te ne čini eminentnim stručnjakom za DSP i programming, in?enjering itd. Ako ima? diplomu u nekoj od tih oblasti, reci mi po?to koliko vidim do sada, nema?, ti si svirač i aran?er, zar ne? Znači po?tujem tuđe znanje apsolutno ali u okviru onoga gde je domen osobe. Ja nisam konstruktor pojačala samo zato ?to sviram i snimam, i to mi ne daje pravo da pričam na tu temu kao da sam stručan. Inače nije ti dobro poređenje, jer je Guitar Rig digitalna emulacija analogije zvane mikrofon + pojačalo, znači nije uporedivo, dok smo mi pričali o upoređenju jedne digitalije sa drugom digitalijom. tj, Synth-a ili FX-a na DSP-u ili na nekoj native platformi. Tvoje tvrdnje su adekvatne tome da recimo neko tvrdi da DSP pogonjen efekat zvuči bolje (Line6 POD XT) nego to isto ali u native varijanti (Line6 TonePort). Zar ne? VSTi su donedavno bili ne toliko isplativ biznis. Tek u zadnjih dve godine, kad je procesorska snaga to počela da dopu?ta a povećalo se kupovno telo, ozbiljni dizajneri zvuka i ljudi koji mogu doneti neki kvalitet su počeli da ula?u vreme u VST platformu. Mislim da gomila ljudi zaboravlja da je najva?niji onaj koji programira za neku platformu, bio to synth koji radi na DSP-u ili PC VSTi. Mislim da ne mo?emo upoređivati zanesenjaka koji pravi svoj VST i ekipu koja stoji iza Access-a. E onda dođe neko, preslu?a VSTi i kao "E pa ne valja Virus bolje zvuči". Mislim da je ljudski faktor, znači onaj koji kodira ono ?to odlučuje o 95 posto zvuka. Quote:
Quote:
Počeli smo celu stvar time da je neki proizvod manje vredan jer je unutra PC arhitektura. Zatim si iza?ao sa tvrdnjama "da svi znaju" kako je VST (i ?to se tiče efekata i sintija) zvučno inferioran i to ne zbog kodiranja nego zato ?to eto tako, lo?ije zvuče ti čipovi i konvertori iz nekog razloga od DSP varijante, a ne zna? tehničko obja?njenje. Onda ti je argument da ti dobija? bolji rezultat u studiju. ?to opet znači da ti bolje ume? sa hardware-om i mo?e imati veze sa milion stvari, od programinga nekog ko je pravi VST synth do toga da ti je inspirativnije da vrti? reglere na hardware synth-u. Neki ljudi bolje miksaju ako imaju kontroler. Da li to znači da zvuk dolazi od kontrolera ako im bolje miks zvuči sa njim? To nas na kraju vodi u domen ličnih subjektivnih sviđanja i ne sviđanja i u to da ti jednostavno lak?e i bolje radi? sa hardware-om i posti?e? bolji rezultat, i ja to pozdravljam, ali to nije dokaz koji ima te?inu kao činjenica, to nije bolje, to je TEBI bolje. Konačno, ?ta ti fali, ovo je jako fina i suptilna rasprava, idi na neki forum ovako, internacionalnog tipa i otvori temu "Why all hardware VA synths sound so much better than native VST synths" pa da vidi? ?ta će da ti se desi ![]() ![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#40 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() Elem, izgleda da se opet nismo razumeli ![]() ![]() A drugi deo, da sam izneo da zvuci lose zbog toga sto nije DSP nego PC ili sta god vec....hm, stvarno se ne secam da sam to napisao ili nesto u tom kontekstu. Nije ovde bila rec da "losije" zvuce zbog toga i toga, nego da generalno (ne mogu da tvrdim tacno zbog cega"""") imaju isti ( citaj - uniformisanije) prizvuk. To mozes da svedes pod "ne radi posao tako dobro". Zato vise naginjem ka hardveru...naravno stvar licnog ukusa....da se opet ne bi nastavljali ![]() E sad tehnicka pitanja, nazivam sebe profesionalcem iz cistog razloga sto sam odavno shvatio da mi je ljubav presla u zanimanje od kojeg moram da naucim da zivim i to radim vise ili manje uspesno od nekih ljudi na ovom forumu (barem mislim da je tako). Sa te tacke gledista polazim od toga da onaj ko hoce sebe da smatra profesionalcem mora da zadje u sve oblasti koje se ticu ili dodiruju njegovo polje rada da bi sto bolje shvatio to sto radi i na kraju krajeva da bi dao sto bolje rezultate. """"Igrom slucaja mene jako zanima tehnika (posebno ova o kojoj sada diskutujemo) i zato toliko vremena provodim istrazujuci tu oblast sa tehnicke strane. Poucen jednim licnim iskustvom na HARTMAN forumu gde sam vrlo nesmotreno izneo neke tvrdnje tehnicke prirode ( u sustini moje razmisljanje jeste bilo dobro ali uvek postoji makar 1% kada nismo upravu a to je bilo bas tada ![]() ![]() ![]() Pretezno radim muziku za pozoriste i film , ranije je bilo i komercijale tipa aranzmani i ostale dzaburike (od necega se mora ziveti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrav
Be more PRO less TOOL... Last edited by Moritz; 16-08-2006 at 02:15 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
korg oasys! | dlukace | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 5 | 09-03-2006 07:52 PM |