Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 08-01-2006, 05:14 PM   #31
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Expert studio

Quote:
Originally Posted by Eon
Da da to znam i svestan sam cinjenice da su graficki eq-i dosta netacni. Kada uradimo merenje sa posebno levim i desnim zvucnikom imacemo jasniju situaciju stanja prostora, monitora i mikrofona u celini.
ok, bolje je koristiti za ono za sta su namenjeni, a to nije merenje akustike.
Quote:
Sto se frekvencijskih karakteristika tice mislim da treba verovati onome sto pise u manualima proizvoda. A kada sam spomenuo standard laboratorije zvuka u kojima se mere dati proizvodi mislio sam na nekakve specifikacije po kojima se i te laboratorije prave.
Tu smo vec na tankom ledu... ima razlicitih pristupa i razlicitih principa po kojima se "laboratorije" prave. Inace te laboratorije su u sustini prave "gluve" sobe, u kojima kada se naviknes, pocnes da cujes lupanje sopstvenog srca, toliko malo spoljnih zvukova ima... mislim da to nisi nikada osetio u sobama koje na ovom Forumu nazivaju "gluvim".

Quote:
Mislim da je vaznost ovakvih laboratorisjkih specifikacija u tome da se nekakvi odnosi reverberacije, frekvencija, ne znam, dileja i ostalih gresaka koje su moguce pri merenju proizvoda svedu na standardizovanu meru a to su nekakve brojke priblizno idealnih uslova.

poz
Generalno, ako je mikrofon za merenje skup, onda se MORA dobiti barem papir koji pokazuje bas njegovu licnu frekventnu karakteristiku, nebitno je da li je ona ravna ili ne, vec koliko odstupa od ravnog... kasnije se to ubacuje kao korekcija na raznorazne ofrlje i manje ofrlje nacine.
Inace karakteristike koje mozes videti u uputstvima za upotrebu kao standardno (uvek istu) odstampanu sliku nisu merodavne u potpunosti, posto se svaki mikrofon razlikuje makar bio i istog tipa, bez obzira na cenu i proizvodjaca, jedino je merodavno merenje u fabrici, svakog mikrofona posebno.... eto zasto su oni skupi u sustini.

E takve specifikacije se mogu proglasiti merodavnim.... u nedostatku istih, jedino sto nam preostaje je da nesto nasumice proglasimo ravnim i radimo sa tim... inace bi svaka korekcija "na slepo" pogorsala stvari.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2006, 05:29 PM   #32
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Iskreno govoreci gluva soba koju imamo u Expertu je zaista mnogo GLUVA .
Kada se smiris, u roku od nekih 2 minuta komotno cujes 15khz (rad mozga), ustvari cuje se kao pistanje u usima.
Lupanje srca se ipak ne cuje jer radi na 6 Hz ali moze da se oseti.

Sto se slika tice, jesi li video frekventnu karakteristiku RODE koju sam poslao pre par postova. Ima izoblicenja i to posebno na visokim frekvencijama sto me posebno cini poverljivim u samu specifikaciju frekvencije.

Ne bih rekao da svi samo stampaju slike, ipak nekako mislim da postoje nekakve nadleznosti i odgovornosti u tom smislu.

Zaboravio sam reci i ranije da cemo izmeriti i gluvu sobu, vreme reverberacije, koliko je gluva na svim frekvencijama, a to cemo upravo uraditi ovim tvojim softverom.

poz
Old 08-01-2006, 05:34 PM   #33
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Eon
Iskreno govoreci gluva soba koju imamo u Expertu je zaista mnogo GLUVA .
Kada se smiris, u roku od nekih 2 minuta komotno cujes 15khz (rad mozga), ustvari cuje se kao pistanje u usima.
Lupanje srca se ipak ne cuje jer radi na 6 Hz ali moze da se oseti.
spektar zvuka lupanja srca je siri od toga sto navodis... ima tu jos kojecega...

Quote:
Sto se slika tice, jesi li video frekventnu karakteristiku RODE koju sam poslao pre par postova. Ima izoblicenja i to posebno na visokim frekvencijama sto me posebno cini poverljivim u samu specifikaciju frekvencije.

Ne bih rekao da svi samo stampaju slike, ipak nekako mislim da postoje nekakve nadleznosti i odgovornosti u tom smislu.
Mozes li biti jasniji po pitanju navodjenja nadleznosti i odgovornosti?

Quote:
Zaboravio sam reci i ranije da cemo izmeriti i gluvu sobu, vreme reverberacije, koliko je gluva na svim frekvencijama, a to cemo upravo uraditi ovim tvojim softverom.

poz
ok... drago mi je da ce vam koristiti.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 08-01-2006, 05:40 PM   #34
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Prvenstveno mislim kada kazem nadleznost ili odgovornost na nekakav standard te laboratorije zvuka, gluve sobe koja ima veoma male cifre revrberacije, realne odnose svih frekvencija koje ljudsko uvo moze da cuje ako ne i vise frekvencije, dinamicko svojstvo itd.
Drugo sto mislim jeste da firme koje to iznose na videlo i fizickim i pravnim licima citavoga sveta nemaju za pravo da napisu ono sto je netacno, iskopirano ili prepisano, jer mi logika govori da ce jedan od milion ljudi upravo to ispitati (banalno receno). Ukoliko ustvari i ucine to na lazan i krivi nacin ruse svoj integritet i uopste posao.

Mislim da je ovo dovoljna garancija za prikaz realne slike profesionalne opreme u audio svetu.
Old 08-01-2006, 05:53 PM   #35
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Eon
Prvenstveno mislim kada kazem nadleznost ili odgovornost na nekakav standard te laboratorije zvuka, gluve sobe koja ima veoma male cifre revrberacije, realne odnose svih frekvencija koje ljudsko uvo moze da cuje ako ne i vise frekvencije, dinamicko svojstvo itd.
Drugo sto mislim jeste da firme koje to iznose na videlo i fizickim i pravnim licima citavoga sveta nemaju za pravo da napisu ono sto je netacno, iskopirano ili prepisano, jer mi logika govori da ce jedan od milion ljudi upravo to ispitati (banalno receno).
Ok, i sta ce uraditi sa tim "ispitivanjima" ako dokaze da su podaci netacni?

Quote:
Ukoliko ustvari i ucine to na lazan i krivi nacin ruse svoj integritet i uopste posao.
Nisam siguran da se to desava, mozda nekada, ali sada je to retkost.
Drugo, ja ne sumnjam ni u koga posebno, ako si na to mislio, mada generalno povrsno posmatranje desavanja na trzistu profesionalnog audia pokazuje da ima svega drugog osim odgovornosti i postenja... cast retkim izuzecima.
Drugi je problem sto sam ja govorio samo o mikrofonima, i s obzirom da su to mehanicke naprave, nemoguce ih je proizvoditi a da budu apsolutno iste, i merenja svakog ponaosob je dugogodisnja praksa kod najskupljih mikrofona na svetu. Jednostavno razlike koje na kraju nastanu postoje uvek i moraju se meriti za svaku kapsulu ponaosob, a to znaci da svaki mikrofon mora imati svoj registarski broj i samo svoj papir i/ili fajl sa izmerenom frekventnom karakteristikom, koja, opet, nebitno da li je ravna ili ne, daje korisniku informaciju o tome. Slike u uputstvu za upotrebu koje su iste za sve mikrofone istog tipa su samo neka vrsta okvirne informacije i ne moraju imati veze sa realnoscu za konkretni mikrofon koji kupis, ne zato sto je neko neodgovoran ili neprofesionalan, nego zato sto BOLJE NE MOZE.

Quote:
Mislim da je ovo dovoljna garancija za prikaz realne slike profesionalne opreme u audio svetu.
To mozda moze biti dovoljna garancija, ali nisam siguran da najveci deo proizvodjaca uopste obraca paznju na to sto pises.

pozdrav

bogi

Old 08-01-2006, 06:02 PM   #36
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy
Ok, i sta ce uraditi sa tim "ispitivanjima" ako dokaze da su podaci netacni?

Nisam siguran da se to desava, mozda nekada, ali sada je to retkost.
Drugo, ja ne sumnjam ni u koga posebno, ako si na to mislio, mada generalno povrsno posmatranje desavanja na trzistu profesionalnog audia pokazuje da ima svega drugog osim odgovornosti i postenja... cast retkim izuzecima.
Drugi je problem sto sam ja govorio samo o mikrofonima, i s obzirom da su to mehanicke naprave, nemoguce ih je proizvoditi a da budu apsolutno iste, i merenja svakog ponaosob je dugogodisnja praksa kod najskupljih mikrofona na svetu. Jednostavno razlike koje na kraju nastanu postoje uvek i moraju se meriti za svaku kapsulu ponaosob, a to znaci da svaki mikrofon mora imati svoj registarski broj i samo svoj papir i/ili fajl sa izmerenom frekventnom karakteristikom, koja, opet, nebitno da li je ravna ili ne, daje korisniku informaciju o tome. Slike u uputstvu za upotrebu koje su iste za sve mikrofone istog tipa su samo neka vrsta okvirne informacije i ne moraju imati veze sa realnoscu za konkretni mikrofon koji kupis, ne zato sto je neko neodgovoran ili neprofesionalan, nego zato sto BOLJE NE MOZE.

To mozda moze biti dovoljna garancija, ali nisam siguran da najveci deo proizvodjaca uopste obraca paznju na to sto pises.

pozdrav

bogi

Odosmo sa teme

Svaki mikrofon, monitor itd. je dobar ako se uzme referenca ljudskog tela koje ga koristi.Mislim da je ovo sustina naseg razgovora ali ne mislim da ga trebamo zavrsiti, naprotiv, mislim da si u pravu sto se tice razlicitosti mikrofona, no tu vec idemo u nanometre koji opet cine makro svet....

...mislim da je sve dalje filozofija...uglavnom ja cu se javiti kada izmerimo nesto pametno, nazalost nemamo trenutno love za merne mikrofone itd. tako da cemo se morati zadovoljiti sa ovim.

poz
Old 08-01-2006, 06:13 PM   #37
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Eon
Odosmo sa teme
Mislim da nismo sasvim, i dalje smo u "Dizajn i konstrukcija studija"
Ne moze se uvek ocekivati da se startuje thread sa upravo ovim pitanjima o kojima diskutujemo, jer se vrlo cesto ni ne ocekuje da tu ima neceg nejasnog.
Quote:
Svaki mikrofon, monitor itd. je dobar ako se uzme referenca ljudskog tela koje ga koristi.Mislim da je ovo sustina naseg razgovora ali ne mislim da ga trebamo zavrsiti, naprotiv, mislim da si u pravu sto se tice razlicitosti mikrofona, no tu vec idemo u nanometre koji opet cine makro svet....
Hm... daleko od toga da su "nanometri" u pitanju... ne zato sto koristis jedinicu za duzinu, shvatio sam poentu... u pitanju moze biti decibel ili dva, sto moze uzrokovati promenu "karaktera" mikrofona za pazljivog slusaoca... ne bi ih dzabe merili svakog ponaosob, jer to je prilicno skupo... cak i ako se toliko razlikuju, kapsule su ispravne, makar ti to zvucalo neozbiljno... pa standard im to dozvoljava! Ako gledamo standard za merni mikrofon. Sto se tice ostalih mikrofona, proizvodjaci mere svaku kapsulu ponaosob i one koje se mnogo razlikuju bukvalno bacaju, i otud visoka cena.
Quote:
...mislim da je sve dalje filozofija...uglavnom ja cu se javiti kada izmerimo nesto pametno, nazalost nemamo trenutno love za merne mikrofone itd. tako da cemo se morati zadovoljiti sa ovim.

poz
Ni ne treba vam novac za merne mikrofone, merite s cim imate, a i nije uvek "filozofija" bas sve ono sto nije u skladu sa ocekivanjima.

pozdrav

bogi

Old 08-01-2006, 06:33 PM   #38
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Mislim da si me malo pogresno shvatio, imam utisak da bezimo sa teme a to je Expert studio!!!

Sto se nanometara tice mislio sam na izradu mikrofona(malo je ovako, pa je malo onako), a jeste merna jedinica usnimavanja jeste db i pade mi jedno pitanje napamet....sta mislis da li za najskuplje mikrofone na svetu daju u svakom manualu drugacije specifikacije i zasto to ne rade ili rade ako rade?

poz
Old 08-01-2006, 06:45 PM   #39
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Eon
Mislim da si me malo pogresno shvatio, imam utisak da bezimo sa teme a to je Expert studio!!!
Ok necu ti vise smetati.

Quote:
....sta mislis da li za najskuplje mikrofone na svetu daju u svakom manualu drugacije specifikacije i zasto to ne rade ili rade ako rade?

poz
Uz mernu kapsulu Br?el & Kj?r (spakovana u prelepu malu drvenu kutijicu sa plasticnom oblogom) se prilaze papirna traka iz Br?el & Kj?r plotera, sa frekventnom karakteristikom bas TE kapsule, kao i podacima o serijskom broju kapsule, datumu merenja, temperaturi na kojoj je merena, vlaznosti vazduha, polarizacionom naponu i atmosferskom pritisku, kao potpis coveka iz Br?el & Kj?r koji je tu kapsulu svojom rukom izmerio... nadam se da sam razjasnio "misteriju". Znaci ne govorim o manualu, nego o papiru koji dolazi uz kapsulu... ako i ima slike u manualu, ona je samo okvirna i nju niko ne garantuje.

pozdrav

bogi

Old 08-01-2006, 06:59 PM   #40
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy
Ok necu ti vise smetati.

Uz mernu kapsulu Br?el & Kj?r (spakovana u prelepu malu drvenu kutijicu sa plasticnom oblogom) se prilaze papirna traka iz Br?el & Kj?r plotera, sa frekventnom karakteristikom bas TE kapsule, kao i podacima o serijskom broju kapsule, datumu merenja, temperaturi na kojoj je merena, vlaznosti vazduha, polarizacionom naponu i atmosferskom pritisku, kao potpis coveka iz Br?el & Kj?r koji je tu kapsulu svojom rukom izmerio... nadam se da sam razjasnio "misteriju". Znaci ne govorim o manualu, nego o papiru koji dolazi uz kapsulu... ako i ima slike u manualu, ona je samo okvirna i nju niko ne garantuje.

pozdrav

bogi
Niko nije rekao da mi smetas, dajte ljudi nemojte da ste toliko sentimentalni. Ovo govorim iz cisto prakticnih razloga foruma, ne iz nekakve nesloge ili zelje da te odstranim . Vidis da i ja iz posta u post govorim da idemo iz teme a ovamo pricam i dalje o mikrofonima.

Vidis tu informaciju za mikrofon nisam znao, hmmmm a sada sledece pitanje, da li mislis da je to sto tamo pise stvarno merodavno ili je cena mikrofona i potpis tog coveka dovoljna da ja i ti verujemo da je to stvarno izmereno pod tim uslovima?

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules