Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 29-06-2005, 12:54 AM   #31
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

E sad mi nije jasno, to nije apsolutna vrednost jacine zvuka...
Na koji nivo treba da se masteruje, pa da se utisava za -9?
Nije mi jasno ni zasto?
Ajde, ako te ne mrzi, molim te, obrazlozi ovo, posto je stvar vrlo bitna.
Oggy is offline   Reply With Quote
Old 29-06-2005, 02:35 AM   #32
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

sto ce znaciti da je to maximalna vrednost? da ne sme da predje -9?

par stvari stvari mi i dalje skripi - prvo, radio sam na radio stanici, gde je sve bilo lepo kalibrisano, nova oprema (donacija US state departmenta), i sve je sljakalo lepo, pustali smo muziku iz winampa, sa cd plejera (Taskami) i nikad mi se nije desilo da nesto overava modulaciju, tojest da ide problematicno u program (a da nije bio ljudski faktor).. cak smo dosta monitorisali u reziji slusajuci upravo jedan receiver na kom je bila nasa frekvecnija, prakticno, slusali smo etar (al su se neki bili isprepadali kad sam im promenio stanicu )
Drugo, to sto po diskovima pise "radio edit" ili "radio mix", to je najcesce upravo ono sto pise, ali ne u smislu produkcije ili mastera, vec editovane verzije (skracene, produzene ili sta god da su teli) iste pesme. Evo par primera - postoji radio edit Rammstainove pesme "heirate mich" koji se zapravo nasao na soundtracku za Lost Highway, ima izbacen jedan tehno/bass deo koji se nasao na albumu; radio edit "cassius - sounds of violence" traje 3:36 minuta, dok original traje preko 6minuta.. i upravo je gledam na analajzeru, itekako je napucana i radio verzija...
A sve ovo sam prvo cuo od drugara (Sasha Jankovic koji je zapravo radio muziku u UK, gde su nekad radili odvojeno, a sad batalili..

anyway, jos nisam naisao na moderniji zapadni snimak kome je moj RMEtov analajzer pokazao razliku izmedju ppm/vu vecu od 10db... ima toga na lajv snimcima (iako su sistem of a down napucaniji na lajvu nego albumski snimak), i za moje standarde to je dosta, posto po domacim snimcima retko nalazim razliku manju od 13db... e sad, ne znam koje je univerzalno merilo loudnessa, meni ponekad pomogne i analiza wavelaba, koja mi je , recimo , za 1000puta pomenuti Maroon 5 (necu vise, kunem se), davala "average value : -9db, dok je RME analajzer konstantno merio razliku od oko 5db, plus minus 2-3db strofa/refren...ne znam da li je to mnogo, ali meni znacajnu razliku cini kako u prisutnosti cele numere, tako i u masivnosti (kako bi jedan bend koji sam radio reko - "sve je dobilo muda", a ortak im je samo popalio par opcija u Izotope Ozonu), i prosto se nisam mogao navici na ono sto mi oci vide kad gledam analizu, posto zvuci dosta prirodno, sa sve ocuvanim planovima, pa cak i nekom subjektivnom dinamikom (primer - Rammstein - Ohne dich = na mirnom i tihom uvodu gde idu samo stringovi i glas, ppm ipak bije nulu, isto kao i kad sve prshti na refrenima sa rifovima)

e sad, naravno da verujem i coloru i ostalima koji rade preko, nego samo prenosim svoja zapazanja, i par prenesenih...

Ps: znam da se db pise dB, nego me mrzi da ispravljam
PS2: obozavam Rammsteina
Ps3: ali isto tako i AIR,Zero 7 i Massive Attack 8)
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 29-06-2005, 07:15 AM   #33
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Quote:
Originally Posted by Color
-9dB od 0.
rms ili?
Old 29-06-2005, 09:06 AM   #34
ton_majstor
Member

ton_majstor's Avatar

Quote:
bdv: ton majstore, kad ce te remixirat coliceve stare ploce. ima jaaako losih produkcija a steta. Confused
Heh, nisam ja za ?olu odavno nadle?an. A, misli? li da ?e neko od njih to, ovako raspomamljeni od para, i da uradi? Ne?e, veruj mi. Treba?e im JAKO veliki razlog (?itaj: pare).
Zdravko jeste bio jako zahvalan kao saradnik i mu?terija, ali mislim da tra?i? nemogu?e, razmisli samo o Copyrigt-u!

Mislim da -12dB RMS-a, tj. loudness levela, ?esto bude sasvim dosta. Preko toga zaista zvu?i grozno, osim ako mastering nije pla?en svinjski!

Pozdrav!
Old 29-06-2005, 09:14 AM   #35
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur
PS2: obozavam Rammsteina
Ps3: ali isto tako i AIR,Zero 7 i Massive Attack 8)
i maroon 5
Old 29-06-2005, 12:11 PM   #36
Max
Pro Member

Prebacite ovo u sobu za produkciju i posprodukciju ..... zasto je ova tema uopste poceta ovde ???

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 29-06-2005, 12:53 PM   #37
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

RMS zavisi od zanra, produkcije i medija na kome ce se pustati. Ja sam za NEmce radio RMS -11 a u Englesku sam slao -9 i manje.

Kada sam radio mix za radio stanicu isao sam sa jacim RMS-om a za normalnu upotrebu zvuka na cd-u i slicno sam radio manji RMS.

Meni licno lezi RMS oko -12 jer se mix oslobadja gusenja i dobija se sloboda dok po modernim produkcijama, iako nije vek slucaj, RMS zna da bude i na -5.

Poznati producenti kao Paul Van Dyk prave odlicne kompromise ne pojacavajuci RMS ali dobijajuci sustinu zvuka u mixu. Mislim da se ovo radi dobrim kompresorima tokom samog mixanja?
Old 29-06-2005, 02:17 PM   #38
ProkDu
Pro Member

ProkDu's Avatar

Eone, kako sam delimicno upoznat sa radom g. PVD-a na sta si konkretno mislio !?!?!? npr.
Po meni je covek genije i po mix-u, i po aranzmanima koje radi za njegove stvari. 8)
Old 29-06-2005, 02:30 PM   #39
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Poslusaj par njegovih najkomercijalnih stvari(jer ih je najlakse naci) i videces da nije isao sa RMS-om previse, tj. nije cepao mix tako sto je na ustrb limitinga smanjivao dinamiku i dobijao upotrebljiviji zvuk.

Ne, to nije radio, umesto toga je mixu davao zivota i dobijao ogromne rezultate na dinamici upotrebljivog zvuka, bez peakova (RMS).

Mene u svemu tome zanima, da li je covek u mixu koristio odlicne kompresore ili je masteringom otpustio mix i oslobodio ga od nepotrebne prigusenosti?
Old 29-06-2005, 02:50 PM   #40
Color
Senior Member

Color's Avatar

Quote:
Originally Posted by Oggy
Na koji nivo treba da se masteruje, pa da se utisava za -9?
Nije mi jasno ni zasto?
Radi se o -9dB peak level!

Nemoj razmisljati na koji nivo treba da se masteruje pa da se utisava na -9dB. Razmisljaj kao da ti je tih -9dB plafon! Bolje ce ti mix zvucati.

Kao kad radis digital ili za radio pa palfon racunas 0dB. Mislim, mozes ti i napraviti master do 0dB pa na limiteru namestiti Out na -9dB a Treshold od -10dB pa navise, u extremnim slucajevima i do -30dB, zavisi od zanra. Limiter sa tim vrednostima svakako moras da okacis, ali pri takvoj brutalnoj kompresiji se odnosi totalno sj..u a nekad ti neki zvukovi ili instrumenti nepotrebno jedu dB. Znaci u tom slucaju je mnogo bolje mix raditi ravno sa okacenim limiterom gde plafon namestis -9dB i trudis se da izvuces sto veci RMS ili subjektivan osecaj glasnoce a ujedno i donekle dobar zvuk. Televizori podnesu mnogo vise izoblicenja i treba se racionalno i realno postaviti ka tome!
Kad radis mix za TV, obavezno slusaj zvuk i masteruj preko zvucnika na TV-u! Slobodno napravi mali experiment. Pusti mix preko TV-a, okaci limiter max -9dB i Treshold spustaj dok nepocnu neprijatna izoblicenja. Kad mislis da je to to, prebaci i poslusaj na monitorima, razocaraces se u zivot! Izoblicenja brutalna! Ali nema sekiracije jer niko negleda TV, ustvari neslusa preko Geneleca ili cega vec...

E sad zasto se to radi? To su tehnicki parametri/standardi koje Televizija ustanovi. Ja mislim da je u svakoj drzavi standard drugaciji. Ja ti pricam za Cesku, neznam koliko je kod nas. To moras da se raspitas.
Znaci ovde je -9dB i ja kad tako napravim mix znam da ce u TV-u isto tako da mi zvuci kao u studiju. Oni kad emituju program imaju namesten limiting na tih -9dB i ako ti njima odneses nesto sto si radio do 0dB oni ti nece raditi mastering, bukvalno samo puste i sta se desi ,desi se..
Color is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules