| 
 | |||||||
| Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... | 
|  | 
|  | Thread Tools | Display Modes | 
|  | 
|  12-04-2005, 04:49 PM | #1 | 
| Moderator Join Date: Aug 2003 Location: Banja Luka 
				 |   
				__________________ ' 'The Funk' is the space that lives between the notes!   | 
|   |   | 
|  12-04-2005, 11:39 PM | #2 | |
| Pro Member Join Date: Oct 2003 Location: ITB 
				 |   Quote: 
  da sada ne preturam tamo po forumu ... koliko je skupo reshavanje stojecih talasa ... ja bash ne pretendujem da imam neki studio ili shta znam ... tako da ukoliko se ne moze jednostavno reshiti ne bih ni dirao jer nemam kesha za to ... kolko to otprilike koshta? 
				__________________ Ej, Ljubice, Ljubice, grudi ti, Ljubice, kao haubice!   | |
|   |   | 
|  13-04-2005, 12:10 AM | #3 | 
| Pro Member Join Date: Dec 2004 
				 |   

Za moje Mk2 pishe da treba da budu horizontalni, sa visokim unutra, i dat je samo trougao sa suprotnim uglom od katete koja spaja centre kutija, od 60 (dakle od centra mozga - ko ima)  stepeni. I ja imam problem da sjedim u vrhi tog trougla koji je od zvucnika udaljen svega 0,9 do 1,1 m.  O sobi necu ni da pricam - ako izmisle novi pravac produkcije, ala punck u kvalitetu muziciranja - onda je to to.   | 
|   |   | 
|  13-04-2005, 12:40 AM | #4 | 
| Pro Member Join Date: Mar 2005 Location: Uzicka Republika 
				 |   

Ako budes imao srece ,ne mora da bude skupo poenta je kod tih stojecih talasa je sledeca: Direktan zvuk iz monitora ide prema zidu i ako se ,ne daj boze odbije pod pravim uglom, susrece se sa samim sobom(iz monitora). Ta dva zvuka su zbog vremenske razlike fazno pomerena, i njihovim sabiranjem(interferencijom) nastaje haos, i stvara se efekat tzv. KOMB filtra ( kad bi analizirao spektar dobijenog zvuka, grafik bi izgledao kao chesalj). To je naravno, samo jedan slucaj nastajanja stojecih talasa. Uopste, oni se javljaju izmedju dve naspramne paralelne povrsine, kad zvuk, non-stop trci izmedju zidova(ili poda i plafona!) i sudara se sa slicinim, naravno fazno pomerenim zvukom. Kako da otkrijes gde se to dogadja? Uzmi npr.klavir i sviraj hromatski od najnizih tonova. Cuces da su ti neki tonovi glasniji od drugih, pa i da dolazi do brundanja (rezonancije) kod pojedinih. Zapamti te tonove, a onda pronadji negde u tabeli njihovu fekvenciju, pa izracunaj talasnu duzinu(340m/s podeljeno sa frekvencijom). Dobices neku velicinu u metrima( npr za 63Hz dobijas 5,4 m), a onda obrati paznju na rastojanja u sobi koja su jednaka polovini talasne duzine( npr 2,70m - moze biti dva paralelna zida ili pod-plafon). U tom grmu lezi zec! Onda upotrebi mastu. Probaj da napravis neku prepreku talasu ,koja ce ga skrenuti, da stavis neki difuzor, da iskosis monitore, da razvalis zid  ........ Javi rezultate | 
|   |   | 
|  13-04-2005, 01:46 AM | #5 | 
				 |   

ma da toga ima i to veoma ... dok nameshtam kick i bas ... poshto radim dance to mi najvishe vremena oduzima ... jedna nota bassa se chuje ... a druga odmah ispod nje se skori i ne chuje ... a druga rezonuje da hoce soba da se srushi    bar znam da nije do mene ... jer samm pocheo misliti da sam invalid jer ne mogu to nikako da napravim kako treba ... ali zashto se to ne deshava kada slusham gotovu muziku nekih artista? ili bar ja ne primecujem da se deshava ... sve note u basu im se chini mi se isto chuju ... ajde mericu to samo ne znam kako ce to sve da ispadne ajde javicu shta sam uradio ... hvala vam ... 
				__________________ Ej, Ljubice, Ljubice, grudi ti, Ljubice, kao haubice!   | 
|   |   | 
|  13-04-2005, 03:13 AM | #6 | 
				 |   

uh  :oops:  il neam dobar klavir ... il ne znam shta je al sad ovako kad "sviram" nema toga ... mada nisam ni pojachao dovoljno verovatno ... videcu ujutru ... ali siguran sam da ima tamo od nekih 80 herca i to znam i koja ona treca crna dirka u c1 ili c0 (nisam siguran) skali uvek zvoni ko luda ... 
				__________________ Ej, Ljubice, Ljubice, grudi ti, Ljubice, kao haubice!   | 
|   |   | 
|  13-04-2005, 08:40 AM | #7 | 
| Member Join Date: Sep 2004 Location: Beograd 
				 |      E ovo je super !  Hvala, razmislicu.   
				__________________ "Tehnologije u razvoju zahtevaju zone bezakonja." | 
|   |   | 
|  13-04-2005, 10:16 AM | #8 | |
| Super Moderator Join Date: Jun 2003 Location: Banja Luka 
				 |   Quote: 
 Ti bi trebao da cujes sve frekvencije samo neke jace ako ti je bas toliko izrazen stojeci talas. Za namestanje kicka i bassa koristi kompresiju, malo eq i relativno malo reverb pa ces dobiti mesta i za jedno i drugo. 
				__________________ Ako mislis da mozes-u pravu si,ako mislis da nemozes-u pravu si! | |
|   |   | 
|  13-04-2005, 01:05 PM | #9 | 
| Moderator Join Date: Aug 2003 Location: Banja Luka 
				 |   

Prije ili kasnije shvatis da nema druge nego cigle i malter ruke, pa dozidati namjensku prostoriju! Elem, dok god se ne obezbjedi minimum prostornih uslova zaista je tesko pricati o rjesavanju negativnih akustickih pojava; sto u praksi obicno znaci namjenska soba od bar 3x4m (2.75 x 3.75 je najmanja prostorija koju npr. Primacoustic uzima u obzir za akusticki tretman)... I onda shvatite da nije stvar samo u GHz, DDR, SATA, plug-in, DSP itd. 
				__________________ ' 'The Funk' is the space that lives between the notes!   | 
|   |   | 
|  14-04-2005, 12:35 AM | #10 | ||
				 |   Quote: 
 ma naravno ... ne mislim na bukvalno nestajanje ... ali neke note u bassu su glasnije od nekih drugih ... ona treca crna u co ili c1skali (nisam siguran) mi je uvek mnogo jacha od ostatka ... a ima ih josh ... 
				__________________ Ej, Ljubice, Ljubice, grudi ti, Ljubice, kao haubice!   | ||
|   |   | 
|  | 
| Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
| 
 | 
 | 
|  Similar Threads | ||||
| Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post | 
| Razlika izmedju produkcije i pesme ?? | ugljesa | Audio Produkcija - Tehnike | 29 | 23-04-2009 12:38 PM | 
| Razlike izmedju HI-FI i studijskih kutija | Klon | Monitoring | 27 | 08-06-2007 06:50 PM | 
| ..razlika izmedju softvera i hardvera.. | lesha | Razno | 17 | 22-06-2006 11:33 AM |