|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 |
Ivan Lekic
|
![]()
Pa tako je najbolje bilo , i dalje mislim da nismo pogresili i da drugacijom postavkom ne bismo dobili nista bolje ..
Da , pianino je snimljen mono , pored toga dobili smo i los usnimak , njega smi u mixu pokrili ali vidis osim nas koji smo to radili niko drugi nije nista ni primetio ![]() Sta kaze Vai .. kako je teorijski pravilno? |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Super Moderator
|
![]()
a sta je sa produkcijom toga, jel ide bas taj crkveni reverb ili moze po zelji i po sastavu sa aranzmanom i ostalim instrumentima?
Ja mislim da tu treba puno experimentisati, postoji sigurno na desetine nacina za resavanje toga
![]() |
#23 | |
ton magistar
|
![]() Quote:
to su 3 najpoznatije stereo tehnike kojima san se i ja sluzi a znan da ih ima jos, ali ih ja ne znan napamet. :oops: tehnika se bira ovisno o tomu sto se snima. neke su sirje, a neke uze, ali su mono kompaktibilnije i sl. zato se sve i koriste u profesionalnon produkciji. cuveni producent george martin (the beatles 8) ) je reka 'sto manje mikrofona to bolje' ![]() a ima jedno pravilo o razmaku kad se koristi vise mikrofona, koje mislin da kaze da mic od mica mora bit udaljen najmanje duplo nego sto je svaki od mikrofona udaljen od izvora zvuka. mislin da je neki optimum ako je mic od mica udaljen 3 puta vise nego mic od izvora zvuka... ali neman bas neka zahtjevna snimanja, tako da neznan to napamet. u svakom slucaju, ako bi naisa na neki problem sigurno bi se koliko je god moguce informira, jer 'posli je****a nema kajanja. ![]()
![]() |
![]() |
#24 |
Ivan Lekic
|
![]()
Sve moze biti , ja sam jednu od varijanti isprobao .. bice jos prilika pa cu koristiti i ove tehnike koje si pomenuo .. Vazno je da je sve tehnicki uredno ispalo , da nije bilo nikakvih vecih problema i da smo dobili snimak kakav smo zeleli .. Nekoliko puta smo cak i vracali hor jer pri rastu dinamike snimak clipovao, sve u svemu snimano je sve na nagranici strpljnja u horu i to je najveci problem bio , odrzati koncentraciju posle toliko ponavljanja zbog ovoga ili onoga ..
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Ivan Lekic
|
![]()
@ Eon
Ja sam koristio IR1 Concert Hall Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
ton magistar
|
![]() Quote:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Super Moderator
|
![]()
@Ivan
ma mislio sam snimanje nekog hora i kasnije ubacivanje u neki aranzman onako experimentalno vise kao crossover music
![]() |
#28 | ||
VIP Member
|
![]()
)
Quote:
![]() U varijantama hor+solista, solista je obicno VEOMA glasan (operska tehnika pjevanja nije smisljana u vijeme mikrofona), tako da ako i oces da stavis neki spot na solistu, to mora da bude nesto sto ce da izdrzi i do 140-145 dB SPL, a to sigurno nije JeBehringer(jesam li dobro napisao ime te famozne kompanije?). E, sad, ako je solista vec toliko glasan da ti ne treba spot kojim ces da ga dignes u miksu(u nasem jeziku nema slova X. Ima u cirilici, ali se malo drugacije koristi ![]() Znaci, ostala su nam jos 2 mikrofona (ako je to limit?) koja mozda ne bi bilo lose stavit na klavir(iako je volim da radim klavir sa 3, ali...), jer taj klavir skoro sigurno svira neke pasaze naizmjenicno sa horom i lijepo sredjenim solistom, a povremeno i zajedno sa njima. Zadnji put kad je klavir snimljen mono, Hitler je pustao ploce Evi Braun ( a i tad su bili Telefunken, Neumann i Gefell...), i taman se spremao da...(kako se ono bjese ubio?) Dakle, ta 2 mikrofona postavimo nedje kod klavira, opet A/B. XY, ORTF (Decca se ne radi za klavir...), i ako je dobro nastimovan, velika je vjerovatnoca de ce lijepo da zvuci... Ako je koncertna sala bila dobra, bilo kakva simulacija prirodnog prostora je nepotrebna (osim ako ne zelite Taj Mahal preset sa TC M3000, traje samo 7 sec). Poneses doma, pustis sva 4 kanala da sviraju, namjestis nivo klaviru, malo kvalitetne kompresije na klavir (ako treba), bouncujes, ditherujes sa 24 na 16 uz noise shaping koji najbolje odradi za tu muziku, narezes na CD (kazu da Plextor Premium pravi najmanje gresaka), das ljudima, uzmes pare i ides da spavas... ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Pitanje, koji bi kompresor koristio za klavir, ja sam snimao klavir par puta i probao sa kompresorom i uvek je zvucalo budjavo? I nekako sam pod utiskom da klavir ni ne treba dirati vec samo dobro usnimiti. Sad moguce je da ja nisam uspeo lepo da namestim kompresor, al secam se da sam bas puno isprobavao i da nisam bio zadovoljan zvukom kad prodje kroz kompresor.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |||
ton magistar
|
![]() Quote:
ja san vidi na televiziji da se ona najvise koristi za zborove, ali neman ja toliko iskustva i ko sto san reka nikad nisan snima veliki zbor. ja san razmislja o a/b tehnici ali tu osim sto san mora namistat klapu (koja jedva ceka snimt i poc doma), mora san namistat i mikrofone da bi dobi optimalnu stereo sliku i zvuk. osin toga sa a/b tehnikom nisan moga dobit zadovoljavajucu mono kompaktibilnost ko sa recimo ortf, pa vise nikad nisan ni pokusava. jos jedan razlog zasto koristin ortf je sto mi je studio mali (sniman u studiju zato i dodajen umjetnu jeku) pa neman di rasirt klapu i mikrofone. ako bi snima u nekoj konertnoj dvorani ili crkvi, prvo bi na forumu potrazi savjete i ako bi se odluci za a/b tehniku, na teren nebi izasa bez correlation meter-a. a solistu u klapi ne izdvajan fizicki, on se itekako izdvoji nacinon pjevanja kad ima neki solo... logicno mi je i da zbor tako funkcionira, iako san na televiziji vidi da solista cesto dodje isprid zbora i dadu mu svoj mikrofon, ali to je kad su neki koncerti sa orkestron i sl. kad je samo accapella mislin da se nema sto solistu izdvajat.
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Ovo je produkcija | LACKY | Pricaonica | 7 | 26-06-2008 08:26 PM |
Produkcija albuma | Eon | Vlado Georgiev | 1 | 26-02-2005 02:52 PM |