|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
A ok, sada sam te razumeo. Naravno, u misku se tolike frekvecnije preklapaju da je tesko cuti neki problem, zato ja pre miksa pojedinacno obradim svaki signal, posle toga uradim miks, dobro ga preslusam i ako ima problema sa nekim signalom opet ga obradim da bi se dobro uklopio u miks. Retko kad mi se desilo da sam pre miksa obradio sve signale i da se to sve sa miksom sjajno uklopilo, stalno mora nesto da se doradjuje, ali to i jeste sustina miksa
![]() Ono za 2, pa cak i za 2.5 dB mi je bilo sumnjivo jer je ljudskom sluhu neophodna razlika od najmanje 3 dB da bi uocio neku razliku u zvuku, sta ces kad nam i taj sluh nije perfektan. Na toj razlici od 3 dB je zasnovan ceo dizajn pan-pota, bas zbog te minimalne razlike koja je potrebna nama da bi culi neku razliku izmedju dva signala. Poz.
![]() |
#2 | |
ton magistar
|
![]() Quote:
![]() osin tega, nije sve isto 2.5db na 30hz, 2.5db na 400hz, 2.5db na 1khz ili 2.5db na 15khz!? naime, uho odraslog muskarca je najosjetljivije na frekfencije na kojima se glasaju divje zviri, zene i ostala po zivot opasna stvorenja. ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Member
|
![]()
uho odraslog muskarca je najosjetljivije na frekfencije na kojima se glasaju divje zviri, zene i ostala po zivot opasna stvorenja.
Hahahaha ![]() U pravu si Sandrobe, potpuno moja greska, nije svejedno koja je frekvencija u pitanju. Ljudski sluh je najosetljiviji izmedju 1-5 kHz i manje osetljiviji na niske i veoma visoke frekvencije. Znaci u rangu od 1-5 kHz i najmanja razlika u nivou, cak i 1 dB se moze cuti, istina. Medjutim na veoma niskim ili veoma visokim frekvencijama 1 dB je veoma mala razlika da bi se tako nesto osetilo, opet to sve zavisi od osobe. Pravilo za 3 dB, malo sam se spetljao i pogresio, vazi za pan-pot. Ako dva zvucnika emituju isti signal sa istom jacinom, dolazi do energetske sume od 3 dB. Znaci ako levi zvucnik emituje 60 dB i desni takodje emituje 60 dB (isti nivo u isto vreme projektuje virtuelni izvor u sredini), u sredini ce da se cuju 63 dB. Kad okrenemo pan-pot levo ili desno, odnos se menja, imamo vise dB na levoj ili desnoj strani i ljudski sluh na to reaguje tako sto stice utisak da zvuk dolazi sa leve ili desne strane u zavisnosti ot toga koji zvucnik emituje jaci nivo. Ovo sam hteo da kazem sa teorijom od 3 dB :oops: Hvala na ispravci Sandrobe ![]()
![]() |
#4 |
Banned
|
![]()
Vai i Sanrob,
postoje li neki uobi?ajeni (standardi) modeli EQ-a za pojedine muzi?ke instrumente i ljudski glas. Postoje li odredjena pravila koja se ne smiju prekr?iti, i neka koja se "moraju odraditi"? Isto tako zanima me postoji li neki softverski na?in da se najlak?e i "najbezbolnije" izbjegne to "poklapanje frekvencija", ili se ?ovjek mora oslanjati samo (i samo) na uho? |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Member
|
![]()
Vrlo problemati?na tema!
Mislim da je stvar puno jednostavnija za objasnit nego za napravit. Svaki instrument ima svoj temeljni raspon (otkrija sam Ameriku!!) i radni. Radni je kod instrumenata bez registara (a i to je pri?a za sebe!), tj. mjesta na kojima se ?uje osjetna promjena boje, isti kao i temeljni, dok kod svih drugih postoji samo jedan ili dva registra u kojima je boja najidealnija ili bolje re?eno najzastupljenija. Zato nije uputno kod kompozicija s vi?e instrumenata (prirodnih), raditi ve?e intervencije na EQ, jer dobro orkestrirano djelo ima namjernih situacija gdje je zvuk svijetal ili taman ili mek ili tvrd itd. Pa ako se skinu ili dodaju neke frekvencije pretjerano ovo ?e se automatski izgubiti. Najgore su kompozicije gdje je zvuk toliko raznolik (tiho, jako, duboko, vioko)notalno, a slu?no je doveden do faze da su razlike male. To onda nema smisla. Ovo sve govorim u domeni orkestralnog timbra, dok kod pojedina?nih kori?tenja stvar se mijenja. U modernoj produkciji razni instrumenti se ?esto koriste vi?e kao pozadinski efekt nekakve atmosfere ,groova i sl. pa se tu mo?e radit ?ta se ho?e. Eto, sad jesam li zakomplicirao ili nisam- neznam!
![]() |
#6 | |
Super Moderator
|
![]() Quote:
Da klavir sam menjao na nekoj freq od 1500hz pa se cuje itekako razlika, na niskim ili strasno visokim freq ne bi ni osetio nista od toga. @shady cinjenica je da ne postoji definicija eq-a i to cini muzikom slobodnom i beskonacnom u smislu produkcije. Moras srezati niske ispod 300hz a ostatak vocala sredjujes po sluhu i uklapanju u mix
![]() |
![]() |
#7 |
MAO
|
![]()
takodje, kada mixam neke karatkeristicne zvuke, tipa vokal, i kad ga radim tako da bude "utopljen" u matricu (a ne ko Bajaga ili moderni r'n'b), na automatizaciji mixera imam mogucnost intervencije od najmanje 1 dB, i prokleto cesto mi se desi da mi je i to previse, hteo bi neke stvari pojacavati za pola decibela
![]() Dajte malo vise detalja oko tog Panning nivoa... kada sam nesto sto sam radio kuci u Cubaseu odneo u studio u kom svaki dan slusam muziku, moj mi se snimak ucinio uzasno uskim. U Cubaseu mi je podeseno to na 3dB stereo pan "law" (?) ili tako nesto. O cem se radi? |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Super Moderator
|
![]()
Pa u principu ti je objasnjeno, nije neka velika mudrost ali sluzi svrsi.
Znaci ako imas 3db pan-pot onda ce ti sve sto ide na levo i desnom zvucniku, ako je iste glasnoce, u sredini zvucati 3db glasnije i tako je i sa 6db samo duplo vise. Ja sam ovo ovako skontao, i povlacenjem pana levo ili desno taj pan od 3db se dalje u pravcu gde je pan i pomeren tako da ti se osecaj dolaska zvuka pojacava i dobijas sigurniji i cistiji pan. Ovo vazi i za 6db samo jos bolje.
![]() |
#9 |
MAO
|
![]()
da li to konkretno znaci "siri snimak" ?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Super Moderator
|
![]()
ne, nikako siri nego precizniji. Stereo razvucenost ti zavisi od samog mixa tj. od instrumenata koje si postavio ili siroko ili usko u mixu. A 3db ili 6db ti samo daje bolju preciznost kontrole nad samim panovanjem
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
najbolje rijeshenje? | ninowash | Dizajn i konstrukcija studija | 56 | 16-02-2010 09:26 PM |
Kojim mikrofonom snimiti violinu? | MusicGirl | Audio Produkcija - Tehnike | 13 | 12-01-2008 01:00 PM |
Zvucna izolacija na niskim frekvencijama? | Madagascar | Dizajn i konstrukcija studija | 20 | 06-05-2006 12:30 PM |