Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 06-02-2015, 06:20 PM   #21
Mika Technika
Pro Member

Mika Technika's Avatar

Default Re: 432 hz vs 440

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
U prvom delu vidim baju koji sve intonacije kalibrisane na A=432Hz drži dovoljno dugo da se pesak lepo rasporedi, a one kalibrisane na A=440 duplo kraće (a neke i svira tiše) U drugom delu čujem neku sinti flautu sa potpuno sjebanim štimom i pitch bendom.

Nemam pojma šta iz ovoga treba da se zaključi? Ovo ne da nije naučni eksperiment, nego nije ni pošten amaterski pokušaj.

Ogromna većina čistih (=sinusnih) tonova će napraviti nekakvu urednu šaru ako se sviraju dovoljno dugo, ali će se šare naravno razlikovati — zavisi od oblika rezonatora i materijala od koga je napravljen, tojest od prirodne rezonance dotičnog rezonatora. Šare će biti manje uredne ako je odsvirana frekvencija u blizini prirodne frekvencije rezonatora. To je prosto fizička zakonitost. Kada se priča o muzičkim instrumentima, koji još unose i harmonike u jednačinu, to je tek posebna priča. Tek je tu ludilo sa oblicima instrumenata, pa sa debljinom i dužinom žice (ako ih ima), pa...

Stojim kod onoga što sam rekao — muzika @432Hz zvuči mekše kad se direktno uporedi sa istom muzikom @440. I to je sve. nema tu nikakvog kosmosa i štatijaznam čega.

Sad se setih da na forumu još uvek imamo bar dvojicu apsolutnih sluhista (braću Filipović). Nažalost, Bogi više ne obitava ovde, a valjalo bi čuti i muzičku i tehničku (zvučničku) stranu priče. Sve to jer tema jeste interesantna, samo je ne treba smeštati u domen ezoterije

Pozdrav,

Vasa
Ahahahahahah, vrh Vaso!
E ovo se zove "vidim vise od vas"
Samo steta sto nije vise ljudi napisalo svoje vidjenje, a sto se tice 432 i 440, i ja kazem da 432 zvuci mnogo mekse i lepse, a sto se tice kosmosa, to vec ne znam, ne znam ni odakle te pretpostavke, ni 444 ne zvuci toliko lose(nema u ovom videu) ali mozete ovde probati http://onlinetonegenerator.com/
iako 444 koliko znam nije po pitagorinim proracunima, ali meni nekako i to zvuci bolje nego 440.
Salu na stranu ))))
A ja vidim u videu i Korg LCA 120 Chromatic Tuner koji na zalost ne moze vise da se kupi(mozda moze polovan, ko uspe da nadje), jer je discontinued a koji realno kida sa funkcijama
Eto, ja videh i to

Last edited by Mika Technika; 06-02-2015 at 06:22 PM.
Mika Technika is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2015, 10:49 AM   #22
spartakus
Pro Member

spartakus's Avatar

https://www.youtube.com/watch?v=LVoVr9UwOQM
ja sam preshao na 432 i mogu vam reci da mi masive bolje zvuci,ma sve sto dohvatim nekako lepshe,toplije i neznije.cak i dok preslushavam muziku koja je na 432 mogu da popijem vishe piva i sprzim vishe buksni.devojka me voli josh vishe,ne osecam cak sta vishe ni bol u ledjima a uspeo sam i da se ugojim 2kg.(naravno salim se)
spartakus is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2015, 11:38 AM   #23
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Mika Technika View Post
A ja vidim u videu i Korg LCA 120 Chromatic Tuner koji na zalost ne moze vise da se kupi(mozda moze polovan, ko uspe da nadje), jer je discontinued a koji realno kida sa funkcijama
Eto, ja videh i to
E, i to. Samo lik nije ba? sasvim savladao rukovanje istim

Pozdrav,

Vasa
Old 07-02-2015, 12:08 PM   #24
bole
Member

E kad je Bajaga pjevao o hercazi. 442 do Beograda. Skrivena poruka i niko nije provalio. Stara skola je isla vise, danas je nize in. Konacno se tajne pocinju otkrivati na Rumskom.
Old 07-02-2015, 01:15 PM   #25
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by bole View Post
Konacno se tajne pocinju otkrivati na Rumskom.

Pfff...

A sta je sa Senhajzerom, hm..? Taj njihov topli zvuk?!

421...441...

A tek AKG...ali pssst!

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2015, 01:39 PM   #26
NIelectroy
Member

NIelectroy's Avatar

Idem malo da osvezim auricu i da sredim cakru.

https://www.youtube.com/watch?v=33mhPWO9K2c

Hammmmmmmmmmmmmm
NIelectroy is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2015, 02:50 PM   #27
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by NIelectroy View Post
Idem malo da osvezim auricu i da sredim cakru.

https://www.youtube.com/watch?v=33mhPWO9K2c

Hammmmmmmmmmmmmm
108 432

Quote:
This composition features 432 Hz, Schumann Resonance (7.83 Hz), and a blue whale call. The Blue Whale call is naturally at 108Hz, which is exactly 2 octaves below middle A at 432 Hz (108Hz x 4 = 432Hz).
Lik koji je postavio video nije pomenuo opštepoznatu činjenicu da ženke plavog kita spontano pobacuju embrion ako procene da mu prirodna frekvencija zova u odraslom dobu neće biti 108Hz. Kao ni činjenicu da je plavi kit odlučio da živi isključivo u moru da ne bi morao da trpi tiraniju muzike koja je kalibrisana @A=110Hz

Pozdrav,

Vasa
Old 07-02-2015, 06:47 PM   #28
mekonin
Member

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
108 432

Lik koji je postavio video nije pomenuo op?tepoznatu činjenicu da ?enke plavog kita spontano pobacuju embrion ako procene da mu prirodna frekvencija zova u odraslom dobu neće biti 108Hz. Kao ni činjenicu da je plavi kit odlučio da ?ivi isključivo u moru da ne bi morao da trpi tiraniju muzike koja je kalibrisana @A=110Hz

Pozdrav,

Vasa
A nije ni istina, ako je za verovati Wikipediji, osnovna frek. zova plavog kita (koja naravno nije fiksna) se krece izmedju 10 i 40Hz:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of...ra_musculus.29
mekonin is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2015, 06:55 PM   #29
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by mekonin View Post
A nije ni istina, ako je za verovati Wikipediji, osnovna frek. zova plavog kita (koja naravno nije fiksna) se krece izmedju 10 i 40Hz:
Naravno da nije istina. Nije istina ni da nekakav hardver bolje zvuči od nekakvog softvera, ali ko mo?e da spreči ikoga da pronađe svoju privatnu istinu i da je plasira kao op?tu? Hteli smo slobodu izra?avanja ? eto nam je.

Pozdrav,

Vasa
Old 07-02-2015, 08:26 PM   #30
spartakus
Pro Member

spartakus's Avatar

e momci a da vas pitam kad je sezona parenja kitova(malo sam off sory)
spartakus is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules