Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Computer Hardware

Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 13-07-2013, 03:24 PM   #21
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Re: CPU i konfiguracije - BENCHMARK

@AudioStorm

Ne mora da se optereti "do daske" da bi se merilo nesto, nije ovo nikakav "showcase" racunara, vec samo test da vidimo sta se isplati pazariti danas.

Eto vidim vec da je npr 2600 malo slabiji od novije klase procesora, za malo - ali dovoljno. Da ja sada krenem da kupujem CPU, verovatno ne bih uzeo 2600, ili i5...

3D modelovanje i rendering rade drugacije od VSTova i koriste procesor na drugaciji nacin. Kod renderovanja modela, veliku ulogu u brzini igra multithreading, jer je priroda tih algoritama takva da potpuno efektivno iskoriscava sva jezgra. Kod muzickih plaginova to nije slucaj (nisam ovo sam izmislio, majke mi, citao sam kada sam gledao zasto se ne moze GPU graficke kartice dovoljno efikasno primeniti na VST svet)

Sve su ovo slicne masine, dok ne vidimo nesto drasticno drugacije, ne mozemo ocekivati neke vece promene.

@frag
ASIO pokazuje neku "svoju" vrednost, koristio sam Massive i on je lepo rasporedio na sva jezgra svoje opterecenje, zato su i ocitavanja slicna. Da je jedno jedino jezgro bilo optereceno (neki "neoptimizovan plagin, tako nesto), a sva ostala da su na nuli, ASIO bi i dalje pokazivao veliku vrednost, dok bi task menadzer bio na 10ak posto... Kod SkyNeta je u pitanju noviji Cubase, mozda drugacije pokazuje ASIO performance...
Zato sam rekao da postujete Task Manager snapshot sa svim jezgrima, da bi se videla realna situacija. Zao mi je sto nemam Cubase 7 kod sebe, pa da testiram i na njemu - C5 vs C7

p.s. proverite molim vas, da nije massive otisao na ECO kvalitet renderovanja, to izgleda ne pamti kako treba...
Attached Images

psionic is offline   Reply With Quote
Old 13-07-2013, 03:49 PM   #22
Sky Net
Member

Sky Net's Avatar

@Diviner
Turbo je na 3.9, kao sto napisah sve stock. A da probam onako, nemam nikakav poseban razlog osim sto nikad nisam

@psionic, evo iz task manager-a.

P.S. mislim da se razlika stvorila jedino u verziji Cubase-a..Cubase-Massive-Fab- sve je 64 bit..sjecam se, kad sam instalirao 7-micu da ga probam, cak i ''na prazno'' je uzimao vise resursa, sad jesu li to ispravili u update-ima, ne bih znao reci.
Sky Net is offline   Reply With Quote
Old 13-07-2013, 03:58 PM   #23
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Da, da i to. Meni je C5 na 32bita (nisam nikakav jbridge koristio, vec samo 32bit verzije plaginova )

Videcu da uzmem C7 iz studija pa da ga instaliram kuci - samo to nece biti u tako skorije vreme... U medjuvremenu cu postaviti jedan projekat za Presonus Studio u 64 bita. Planiram da uradim i jedan za Reaper... Ako neko bude hteo, stavicemo i za Ableton i za PT, ali dok se neko ne javi - necu jer za PT nemam FabFilter , a Ableton ne koristim (necu umeti da napravim projekat )

EDIT: Postavljeno i za Presonus... Primecujem da za sve 64bit projekte, brzina bude samo malo veca nego za C5 32bit. Takodje sam primetio da kada minimalizujem interfejs sekvencera, CPU opterecenje padne i do 10%
OK, ovo je ipak kucni racunar, net, igrice i sta sve ne, mozda i sam Win8... Mada sve radi tecno i lepo...
Old 13-07-2013, 04:37 PM   #24
diviner
Administrator

diviner's Avatar

ruDAW XTM sa ove stranice (pripada clanu Patalo):

http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=39231

Intel Core i7 980 6core (12 virtual core) 4Ghz
24GB ram

Interface - FireFace 800
FW - integrisan
Audio bafer - 256
Sampling Rate - 44100 KHz
OS - ruWIN7 - Windows 7 x64

16Massive-256samples

Cini se kao da nema potrebe za ovakvim skupim 6core procesorima! S obzirom na prethodne rezultate, pomaci nisu bog zna koliko veliki...

Ali, treba obratiti paznju na Task menager i njegov pokazivac CPU zauzeca....evo i sta se desava kada se stavi minimalna moguca latenca (namjerno sam uradio i ove testove kako bi pokazao gdje je prednost ovih jacih 6core procesora):

16 Massive - 48samples

Maltene nije ni osetio smanjenje latence (na apsolutni minimum koliko FF800 dozvoljava, zbog ogranicenja FireWire bandwitha i latence).

A evo i maksimum kanala koliko moze izvuci (napominjem da je moglo jos Massive instrumenata da se ubaci, ali je ubacivano onoliko koliko je bilo moguce a da pri tom playback bude bez puckanja i distorzije):

37 Massive - 256samples

Last edited by diviner; 13-07-2013 at 04:41 PM.
diviner is offline   Reply With Quote
Old 13-07-2013, 04:43 PM   #25
diviner
Administrator

diviner's Avatar

Uskoro testovi sa ruDAW XTM SE sa i7 3930k ... zivo i mene interesuje kolike ce biti razlike u odnosu na ovaj prethodni ruDAW XTM SE (koji je star vec sada preko godinu i pol) na istom taktu!

diviner is offline   Reply With Quote
Old 13-07-2013, 04:48 PM   #26
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Pa nije bas mala razlika... 50ak% vs 25%...
Duplo brze.

Sa vise jezgara mislim da moze da "proguta" znatno vise plaginova, kasnije ce dodirnuti gornju granicu iskoriscenja nego isti takav sa 4 jezgra...
Old 17-07-2013, 11:01 PM   #27
frag
Member

Quote:
Originally Posted by diviner View Post

Cini se kao da nema potrebe za ovakvim skupim 6core procesorima! S obzirom na prethodne rezultate, pomaci nisu bog zna koliko veliki...

Ali, treba obratiti paznju na Task menager i njegov pokazivac CPU zauzeca....
Pa jasno...
Mozda bi trebalo jos par benchmarka-a da osmislimo.
Bitno je ono drugo sto je diviner odradio, a to je punjenje ASIO do overload-a.

Njemu je ASIO kao i meni ali je CPU dosta nizi sto u stvari znaci da moze vise plugin-ova da otvori dok ne popuni ASIO I CPU.

Imam ja neku ideju za processing benchmark i synth benchmark.
frag is offline   Reply With Quote
Old 18-09-2013, 05:09 PM   #28
wladymeer
Senior Member

wladymeer's Avatar

Jedno možda već postavljeno pitanje ali ne mogu da pronadjem a ne bih da otvaram zasebnu temu za to.

Da li i kod audio produkcije važi pravilo da je Intel "stabilniji/pouzdaniji" od AMDa do te mere da ipak na duge staze vredi uložiti malo više ili to u praksi ipak ne pije vodu?
wladymeer is offline   Reply With Quote
Old 20-09-2013, 11:42 PM   #29
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Nisam najpozvaniji da pričam o tome ovde, ali bar koliko ja znam, u poslednje vreme nema razloga da kupuje? za rad računar koji je izgrađen na AMD platformi. Ne postoji problem kod stabilnosti ili pouzdanosti, to su uglavnom neke matore priče koje se vuku jo? iz vremena od pre deset godina. Uostalom AMD-ovi Athlon procesori su svojevremeno suvereno vladali kao omiljen izbor muzikanata. Fakat je da u poslednje vreme AMD jednostavno kaska za Intelom pa ako ?eli? jaku ma?inu jasno je koji ti je izbor. Čak ni ona varijanta "AMD je finansijski isplativiji ako već nije najjači" vi?e ne pije vodu, osim za neke specifične konfiguracije.

Naravno jak računar zasnovan na AMD-u će ti takođe sasvim lepo raditi za audio, samo ka?em, fabula je da nema razloga da ne uzme? Intel PC.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 20-09-2013, 11:45 PM   #30
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Ja sam nekako uvek vise verovao Intelu, ali to je opet, kao sto Dusan kaze iz proslih vremena. Danas su obe platforme dovoljno dobre i razvijene. Moj glas svejedno za intel, ali eto - mozda vise iz neke navike od pre...

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules