|
Gitarska Produkcija Snimanje, procesiranje, miksanje gitara - potrazite pomoc ovde |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 |
Pro Member
|
![]()
Potpuno se slazem da je bolje imati nego nemati ali close mic na dobosu nije bas uporediva situacija sa DI-em akusticne gitare.
U svakom slucaju, stvar ukusa ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#23 |
Moderator
|
![]()
Ne znam sto ste tako gadljivi na piezo i DI?!?
Ima pieza za 5.e, a ima i za 1300.e. A takodje ima i posvecenih izuzetnih, predpojacala za iste, koja mogu da zvuk ucine neverovatnim, bilo u live ili studio situaciji. Ako je basista korektan i ima ispravan instrument, snimanje DI je kao bezbednosni konopac! S tim moze sve da se uradi, za razliku od trash snimka razvaljenog kloparajuceg bas pojacala sa prozuklim 15-ticama... o.k. karikiram, you know what i mean. U svakom slucaju, ako postoje uslovi, kombinacija mic/piezo tj. ozvuceni signal/DI je najbolji nacin da se ima totalna kontrola u mixu i postu. Kad smo vec kod toga, nekako najbolje zvuce pasivni DI sa aktivnom elektronikom i aktivni DI sa pasivnom elektronikom na basu. Nije mi tehnicki potpuno jasno zasto je to tako, ali se zaista cuje, a sa pvim se slazu mnogi iskusni svetski majstori. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Pro Member
|
![]()
Zvuk basa kroz dobar DI je potpuno drugi svet u odnosu na pezzo na aksusticnoj gitari pa makara kostao i 10000 evra.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Member
|
![]()
^ sto se tice dve razlicite(isto svirane trake) nikad nisam voleo taj pristup kod zive bas gitare. Ukoliko postoji mogucnost dobro je snimiti direct out iz pojacala i mic na cabinetu(recimo sm57 ili sl. kako bi se dobio blagi cutting niskih frekv.) kao odvojene trake pa kombinovati te snimke.
Dobar snimak na pocetku znaci mnogo manje posla u mixovanju. Eventualno kompresija i minimalni eq tek toliko da ne pojede bas bubanj. Naravno kao sto neki napomenuse gore dobar basista se podrazumeva.
![]() |
#26 |
Pro Member
|
![]()
Pored standardnih stvari koje svi znaju,
kao ?to su dobar basista sa dobrim instrumentom, meni je jo? par sitnica pomoglo u pronala?enju dobrog bass sounda; 1.Ozvuka fret noisea sa nekim malim cond. majkom -ideja je da kod dosta basista koji ?ele "kleng" sound imamo odvojen kanal s time (naizgled glupa fora, ali radi!) 2. Gitarski preamp/pedala -meni je najbolje legao jeftini Rocktron Gainiac, jebena sprava na clean kanalu, bass knob do kraja.. i woaaaa! -drugi po redu Ibanez TS808, paziti na Tone blendu 3. Prilikom kombiniranja 2 signala (dali to DI+amp, ili DI + drive) igrati se sa faznim pomakom, umjesto sa EQ-om. Najbolje za ovu aplikaciju je http://www.littlelabs.com/ibp.html ..ali zbog njegove cijene DIY ulazi u igru: http://sound.westhost.com/project103.htm Sprava je namjenjena za ravnanje faze subwoofera sa oslalim zvučnicima, ali je potpuno prilagodiva za ovu aplikaciju, s malom napomenom da je svako poigravanje sa faznim pomakom vi?e kreativni nego tehnički proces, IMHO, pa mislim da ga je i pametnije vi?e koristiti u trackingu nego u postu (Vst: VoxengPHA, UAD IBP..) Mo?da kome pomogne..meni jest ![]()
![]() |
#27 |
Pro Member
|
![]()
..i ne, nije isto pomaknuti sempl u tajmu vs. "fazno" ga poravnati
obja?njenje; http://lib.store.yahoo.net/lib/merce...o/llibpman.pdf stranica 4 ili http://sound.westhost.com/pcmm.htm#s21 sori za off, morao sam..
![]() |
#28 |
Moderator
|
![]()
@muzzy:
Da ispravim nesto druze, nismo se u prici jasno skapirali, pa da to razjasnim... Tema je bass, jel', pa sam ja spomenuo piezo kroz dobar preamp mesan sa zvukom magneta kao zanimljivu stvar, pa se onda umesala prica o piezima za akusticne gitare sto je sasvim druga prica, pa je postalo malo nejasno o cemu zapravo pricamo... Ja sam mislio na ovako nesto, npr: http://www.carvinworld.com/customshop/bassfeatures.php Poz. |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Pro Member
|
![]()
Ma skontao sam ja sve nego... ne znam ni sam otkud mi da umesem piezzo za akusticne gitare
![]() Ja taj zvuk uglavnom izbegavam ali to naravno ne znaci da ga ne treba imati za svaki slucaj. Na kraju rezultat DI signala je jako blizu tome. Poz! |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Pro Member
|
![]()
Ja sam otvorio thread-produkcija basa, i bilo je reci o usnimavanju i produciranju zivog..Ali thread se nije odnosio samo na ziv inst. A sta raditi po pitanju produciranja sa trilianom (trilogy) npr ili ostalim vsti..jer nece svako imati uslova da u svakoj pesmi koristi ziv bas iako je to najbolja varijanta. Dalje, kako namestiti sinteticki- sint bass u dance produkciji, da ima "jaja" a da ne gusi ostale instrumente, kao i da njega ne gusi kick drum itd itd..
Last edited by Nemania; 12-08-2012 at 01:54 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
gitare i bass gitare??? | pehliwan | Nik?a Brato? | 2 | 05-02-2011 09:13 AM |
snimanje bass gitare FOTO THREAD | quake2 | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 10 | 21-12-2010 04:08 PM |
D'n'B - Drum, sub bass, hard bass i ostali elementi | Dardy D'n'B | Produkcija Elektronske Muzike | 16 | 02-09-2010 09:04 AM |
snimanje bass gitare mikrofonom | SandRob | Audio Produkcija - Tehnike | 20 | 17-02-2005 11:08 AM |