Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Produkcija Hip-Hop/RnB Muzike

Produkcija Hip-Hop/RnB Muzike Snimanje, produkcija, obrada i aranziranje Hip-Hop/RnB muzike i slicnih pravaca...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 23-01-2012, 09:34 AM   #21
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Default Re: Noah "40" Shebib - intervju / setup

Quote:
Originally Posted by DzoniPFC View Post
Bruce Sweden tvrdi da ne moze, dok ga nisu platili da uradi reklamu za Waves .

Sancho ne reklamira nikog i nista i ne pominje konkretan brend.
Jan is offline   Reply With Quote
Old 23-01-2012, 09:36 AM   #22
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by DzoniPFC View Post
dozvoljavao da zakupis iskusne session muzicare koji bi svirali i radili overdub sa instrumentima od pocetka do kraja preko semplovanih bubnjeva. Tako se nekad radilo. Mada tako jos uvek rade ljudi poput Doktor Dreja.
Radi se jos uvek i rade i mnogi drugi.
Old 23-01-2012, 09:44 AM   #23
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Evo malog spiska opreme Criteria Studios gde je miksan zadnji Lil Wayne:

Studio A Restored vintage Neve 8078. Huge Tracking Room
Studio B SSL 4096 G+. Ultimation Moving Faders, Total Recall
Studio C API Legacy 32 x 24, Intermediate Tracking Space.
Studio D SSL 6048E 48x32, Great for Overdubs & Mixing.
STUDIO E Faboulous SSL 9080J with 5.1 Surround

Evo vam i sajt pa pogledajte detaljnije sta vas zanima http://www.criteriastudios.com/.

I dalje oprema miksa ? I Lil Wayne zvuci ko smece zato sto se radi u FL-u? Koliko ja vidim ne radi se u FL-u. Ili pak zvuci kao smece jer je muzika totalni crap, i ideja totalni bullshit.

Sad vidim da je Eagles - Hotel California i mnogi drugi hitovi snimljeni u ovom studiju

A anyway, DJ Premier ili Havoc iz Mobb Deepa (Hell on Earth je miksan na SSL-u itd), nisu to sve imali u posedu. Oni su pravili beatove na SP1200 i MPC-u, bas kao sto danas klinci prave na FL-u ili recimo ovaj decko Noah u Pro Tools-u...
A koliko vidim masa danasnjih top albuma se miksa cak i u istim studijima od tad, pa cak i isti ljudi neretko rade, pa albumi ne zvuce kao tada.

Last edited by Jan; 23-01-2012 at 09:51 AM.
Old 23-01-2012, 09:59 AM   #24
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

I dalje radim na tome da dokazem da je ITB podjednako dobar kao OTB !
Samo mi treba malo vremena...

Da ne pricam sto MASA svetskih miksera miksa ITB !!

Dok sam imao pravu sobu (sa svim hardware-om) slabo sam bio opremljen za ITB (nista plugova i sintova) i zbog brzine i razradjenog sistema nisam imao vremena da se obrazujem..Pro Tools sam koristio za playback fajlova za remikse!
Onda je dosao veliki projekat oko crtanog filma i nisam taknuo muziku 3 godine (samo sam radio sound FX i seckao temp muziku)
Pred sam kraj sam nabavio sve plugove i poceo da uporedjujem sa hardware-om (koji sam polako poceo da prodajem).
Posle pola sata sa svakom spravom (EQ / reverb / delay / compressor..) i sa plugovima...nije mi bilo zao nicega sto sam prodao.

najvise mi nedostaje prostorija - da mogu da odcepim i da cujem sta se desava...

E sad, kuci - slusanje je bez veze...ogromna soba, nema tretman, odjekuje i navikavam se polako. Opet sve sto uradim svremena na vreme je neka muzika za reklamici ili korporate video - nije pop muzika!
Samo malo vremena da se priviknem i posteno ispitam sta sve tu ima (od stotine plugova!!) + treba da zamenim tweeters na Haflerima (oba su otisla a da nisam primetio..zato sam i zamutio zadnji miks..)
Sad sam stavio NS10 i opet treba da se privikavam..

Ali tvrdim da moze sve ITB i blagovremeno cu dokazati. Sad radim neke pop pesme za publishera i mozda zapeva neko poznat....
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 23-01-2012, 10:04 AM   #25
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
najvise mi nedostaje prostorija - da mogu da odcepim i da cujem sta se desava...
Po meni je to i najveca blagodet velikog profesionalnog studija. Ako se u buducnosti budem ozbiljno bavio muzikom (mada ne verujem, jer mi novac od muzike ne zadovoljava apetite i stalno se susrecem sa pajserima od klijenata i gubim zivce) , najvise bih para investirao u prostor i u akustiku, koji bi opet radio akusticar profesionalac sa iskustvom a ne ja.

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
I dalje radim na tome da dokazem da je ITB podjednako dobar kao OTB !
Samo mi treba malo vremena...
Ne bih bio tako radikalan, ja da imam veliki budzet i miksam veliku facu, naravno da bih miksao u velikom studiju. Ali evo Lil Wayne je dokaz da OTB moze da bude podjednako los kao ITB

Last edited by Jan; 23-01-2012 at 10:11 AM.
Old 23-01-2012, 11:24 AM   #26
Surfer
Senior Member

Surfer's Avatar

Ja ovdje nisam govorio samo da se radilo u velikim studijima nego i o tome da su to radili profesionalci a sad rade totalni amateri.

Dakle, prije nije miksao frend od Jay-z-a koji ima Cubase nego profić sa 20 godina iskustva.

Razlika je i u opremi i u ljudima.

Dakle, Pensado će smiksati bolje svezanih očiju i u?iju na Fruity Loopsu nego ja na Neve-u.
Tu nema dileme.

Zato ?to je on profesionalni mixing engineer a ja nisam.
Ja sam aran?er i producent koji silom prilika mora i miksati.
Da ne moram, ne bi to nikad radio.

Ali razlika između prije i sada je vrlo očita i poznata.
A to je da nedostaju karike u lancu.
Ili se snima kod kuće, ili se miksa kod kuće, ili snima Meho, ili miksa Jozo.
Prije toga nije bilo.
Snimalo se i miksalo u proper studiju i to su radili profesionalci.

Nebo i zemlja
Old 23-01-2012, 11:55 AM   #27
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Surfer, ja koliko vidim zadnji Wayne-ov album nisu miksali njegovi drugari nego tri surova profesionalca:

http://www.discogs.com/artist/Fabian+Marasciullo
http://www.discogs.com/artist/Jeremy+Stevenson
http://www.discogs.com/artist/Neal+Pogue?anv=NealHPogue

Ja sto se Lil Wayne-a tice i vecine danasnjih poznatih repera koji prodaju albume za velike kuce, a ti albumi zvuce skrnavo, ne bih trazio problem u losoj opremi i u drugarima amaterima koji im miksaju, jer ocigledno je da nije tako, miksa se u najskupljim studijima i miksaju profesionalci sa rezimeom...
Problem bi trazio u samim izvodjacima i timovima koji biraju muziku za njih i to... Nama se to ne svidja, ali se omladini na zurkama svidja i prave milione, a mi se slazemo da zvuci kao smece?

Dakle

veliki studiji - check
profesionalci miksaju - check
artisti - delikatno pitanje ...

A i slabo da ima u prodavanijim albumima slucajeva gde su amateri miksali ... A opet zvuci kao da jesu...

Dok sam recimo slusao u skorije vreme underground albume koji zvuce odlicno (mada pretezno je krsh na ug sceni kao i svuda) , a budzet za miksing albuma je bio zero

Last edited by Jan; 23-01-2012 at 11:59 AM.
Old 23-01-2012, 12:36 PM   #28
Surfer
Senior Member

Surfer's Avatar

Zaboravio si na jednu kariku u lancu a to je kakav snimak je taj profi dobio.
A to je uglavnom kućna radinost.
Danas Jozo radi aran?man u Frutiju, eksportira kanale u mp3 formatu, kupi Manley reference za 10 000 $ i snimi vokal u dnevnoj sobi i po?alju to Pensadu.

I onda Pensado dobije visoki tlak i zavr?i na tabletama...

Isto tako i aran?eri...

Mislim, ne znam, ali meni to stvarno zvuči jako lo?e...
Old 23-01-2012, 12:53 PM   #29
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by Surfer View Post
Zaboravio si na jednu kariku u lancu a to je kakav snimak je taj profi dobio.
A to je uglavnom kućna radinost.
Danas Jozo radi aranžman u Frutiju, eksportira kanale u mp3 formatu, kupi Manley reference za 10 000 $ i snimi vokal u dnevnoj sobi i pošalju to Pensadu.

I onda Pensado dobije visoki tlak i završi na tabletama...

Isto tako i aranžeri...

Mislim, ne znam, ali meni to stvarno zvuči jako loše...
Pa i meni zvuci lose

A gle koincidencije, 2 pesme na zadnjem Lil Wayneovom albumu je upravo recording radio Noah "40" Shebib iz naslova

A u ova dva studija se radio tracking:

http://www.cmrstudios.com/sound.php
http://www.myspace.com/video/miss-li...miami/50709619

Ovaj drugi nema svoj website, ali da se videti sa ovog videa o cemu se radi...
A gledam sad i credits, za svaku stvar pise ko je radio recording, u glavnom su ljudi sa brda velikih albuma iza sebe...

Govorim o Lil Wayne-u

Ne znam da li si slusao ovaj zajednicki Jay Z-ev i Kanye-ov album Watch The Throne?
Meni ono zvuci ko da je miksao "Rade iz Surdulice" , a recording celog albuma je radio Noah Goldstein i vecinu pesama miksao Mike Dean.

Dok recimo, u nekom predjasnjem postu sam pomenuo Robert Planta. Zato sto sam prosle godine kad je izasao njegov novi album odmah uzeo da preslusam, sto zbog produkcije, sto zbog toga sto sam obozavalac Zepellina. Odusevio sam se produkcijom albuma, narocito jedne pesme ( Satan Your Kingdom Must Come Down), kad sam procitao kako se snimalo i miksalo, sve mi je bilo jasno Sve je radjeno analogno i na trake, osim sto je editing radjen u Pro Tools-u i neki sitni efektcici... Ali za tu muziku to treba i visoko se isplatilo, u smislu kvaliteta zvuka

Last edited by Jan; 23-01-2012 at 01:03 PM.
Old 23-01-2012, 01:33 PM   #30
BlasterMaster
Senior Member

BlasterMaster's Avatar

ljudi da se ne lazemo, i u doba 80-90 kada je hiphop dobijao ekspanziju svi su isto govorili kako moze ovo kako moze ono, to ne ovako to treba ovako, a sad svi govore (govorimo) eee to su bila vremena... cak je i najveci jaz nastao time sto je neko semplovao nekog pa kao to nije muzika kako vas nije sramota plati ti meni pa me sempluj na mpcu , a sad kazemo eeee to su bila vremena... doduse, sad su (vec odavno) antares i ostali autotjun modsi uzeli i obelezili ovu dekadu zasigurno... i napravili neku novu ekspanziju iako to vise nije to, dal je to lobi nekog ili ko zna sta je, uspelo je al ja taj autotjun nemog smislit` ...ali ko zna, mozda ce nasa deca za 20 god gledati na YMCMB i khaleed-a i tpain-a i reci eeee to su bila vremena ... a mi cemo da ih kritikujemo kao sto su nas kritikovali nasi u fazonu "to je djavolja muzika" ... i sve se vrti u krug al tako je bilo tako ce i biti i dzaba se mi mucimo... i ljudi koji su bili racunarski operateri i radili sa karticama na racunarima u doba tranzistora kad je izaso pc govorili eeee nije to to... ali to je diskusija za neku drugu temu...

poenta je da je i taj hip hop nastao iz bunta i ne-imanja high end opreme... i da se ne lazemo, i taj Lil wejn ima neke pesme koje su produkcijski odlicne, feenomenalne, ali realno sta on ima da placa stotine hiljada na mix samo kad zna da i ako prdne na traci album ce mu ici u 1.7 milki za prvih dve nedelje (kao karter 4) i zasto bi se covek cimao da UOPSTE razmislja o tome koji outboard da koristi, kad godisnje ima preko 100 (recima sto) featuringa u svim bransama muzike i samo pogledati za koje je sve nagrade nominovan i koje je osvajao pored te us..ane produkcije... a covek mislite sedi u studiju i kao pravi projekte... jok bre, ide kroz ameriku otkrivajuci ug skate parkove i (pokusava da) vozi skejt...

ljudi se trude i ulazu samo dok se ne proslave... i dok ne naprave fan base...

i wiz khalifu je lansirala black and yellow produced by norveshko-americki stargate koja je po meni feeenomenalan hit i sve, a sad covek snima po hotelskim sobama na turneji, na mac buku, u87 u avalona na krkove i cjao djaci... i hip hop glavama se svidja taj prljavi zvuk mikstejpa (samo bez te topline naravno)
BlasterMaster is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules