|
Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 |
Pro Member
|
![]()
@awacs ako si koristio bilo koji od dva navedena mikrofona onda znas u cemu je problem
![]()
![]() |
#22 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Na neku foru, kad se radi o ozvučavanju "pokretnih drvenih instrumenata" vi?e verujem muzičarskim iskustvima nego iskustvima ton majstora. A opet, da sam JA započeo ovu temu verovatno bih postavio pitanje "gde mogu da probam ova dva mikrofona?" ?to se tiče električnih "silent" gudačkih instumenata, skoro sam imao iskustva sa snimanjem Jamahinog čela (SVC-50). Mislim, super je - zvuči kao gusle sa četiri ?ice. Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#23 |
Member
|
![]()
Ko god hoce da proba i jedan i drugi mikrofon... nek se javi na privatno, bez problema moze da ih proba. Posedujem oba mikrofona x2.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Licno - kao neko ko je na FOH-u i u samom studiju gde koristim te pomenute mikrofone SVAKI DAN na poslu u tom pomenutom "zloglasnom" Studiju "M" prilicno sam se naslusao svega i svacega i zato sam JAKO alergican na lupetanje i mudate izjave. Nadam se da ti je sad jasnije o cemu se radi ? A kad neko vec ima toliko iskustva koliko je naveo @Student onda me cudi da tako lakomisleno prica ne proverene stvari. Kao sto bi trebalo da zna da jedna violina nece zvucati isto u razlicitim rukama tako je isto i sa mikrofonima ... nikada nece zvucati dva puta isto. Za mene Case Closed. P.S. "pokretni drveni instrumenti" ??? pretpostavljam da postoje i nepokretni drveni instrumenti.
Be more PRO less TOOL... Last edited by Moritz; 14-01-2012 at 12:38 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 | ||
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() Quote:
Pozdrav, Vasa
TEHNIKA NARODU! Last edited by awacs; 14-01-2012 at 01:16 AM. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]()
Ljudi hoće da čuju istinu, a ne kako je stvarno bilo! Last edited by Bockie; 14-01-2012 at 10:27 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Member
|
![]()
Snimao sam ovih dana sa svojim bendom neki (promotivni) demo snimak, kod mene kući. - klavir, violina, gitara, vokal.
Svi u bendu smo akademski muzičari (da napomenem - to ?to smo radili nema veze sa akademskom muzikom - sviramo rok po kafanama i klubovima) - sa ozvučavanjem instrumenata, pogotovo u studiju nemamo vele-iskustva. Elem, krenuli smo da snimamo akustičnu violinu. Nismo imali neki izbor mikrofona - imam shure sm57, behringer C3, Rode M2, i neki pickup od cca 20e, kojim ozvučavamo violinu za live nastupe. - pickup smo odmah eliminisali jer zvuči k'o karina - najbolje nam je na kraju legao behringer - pomjerali smo mikrofon svuda oko violine i svirača dok je ovaj svirao i slu?ali na monitorima i slu?kama koja pozicija mikrofona nama najbolje zvuči, i kao prona?li neki zadovoljavajući zvuk?! Medjutim, upravo disanje violiniste je u snimku bilo totalno nepodno?ljivo, ?ta god da napravimo - pa smo poku?ali da pravimo komplomis u poziciji mic-a, pa smo se čak vraćali i na ove druge mic-ove. - Na kraju ni?ta! Odlučili smo da pozajmimo električnu violinu - neku yamahu - sad nemam pojma - mislim da je solidnog ranga. Bilo nam je mnogo lak?e snimiti, nismo imali nikakav strah od snimanja - izlazi sve, ali smo se ipak na kraju svi slo?ili da je akustična violina uvjerljivija, da ima bolji ton, boju - čak i u na?em snimku, napravljenim mic-om koji je karina. Bilo nam je, eto ?ao ?to nismo mogli da je snimimo. Ispalo je da je električna violina ipak najbolje kompromisno rije?enje, ali napominjem - komporomisno. Violinista ozbiljno razmi?lja o kupovini el. violine. |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Moderator
|
![]()
Cak i kada bi vazila "ravnomerna raspodela" "los - osrednji - dobar" (sto naravno nije slucaj, jer je losih uvek mnogo vise nego dobrih, a osrednjih najvise), situacija da se nadju (i saradjuju) dobar instrumentalista (violinista) i rec/mic inzenjer je verovatna u oko 10% slucajeva.
![]() ![]() Da ne duzim, samo "glasno razmisljam" sta nas sve moze navesti da nehoticno za los rezultat optuzimo: mikrofon, ton majstora, instrumentalistu... Prica je cesto nesto komplikovanija, a na kraju se broji samo (kako je to moderno reci) sinergija svih uticaja, pa je jasno da ne postoji univerzalno resenje. Imao sam dosta dodira i sa navedenim AKG C411 i ATM PRO35 i 350 (ne treba ga mesati sa AMT350, o AMT-u jos malo ispod). I moj je zakljucak da cete se sa C411 lakse izboriti sa "jakom binom" u usloviima loseg monitoringa i mnogo instrumenata na malom prostoru, na ustrb kvaliteta zvuka. Kontaktni mikrofoni jednostavno ne daju "pravu sliku zvuka" (narocito) gudackih instrumenata, i to najvise ne (kako bi se mozda pomislilo) zbog svoje frekventno/polarne karakteristike, self noise levela ili max SPL-a, vec zbog samog nacina "montiranja" na instrument. Na suprot C411, ATM (oba navedena) zaista plemenitije zvuce, ali je rad sa njima u gorenavedenim "neuslovima" zaista tezi, tj. zahteva malo vise i znanja i vestine i vremena. Na svim navedenim mikrofonima radio sam i sam, ali sam imao priliku kao muzicar ili (ko)producent da koristim rezultate drugih rec/mic inzenjera i rezultati su varirali od "sjaja do ocaja" ![]() Elektricni (silent) instrumenti zaista ne mogu biti zvucna zamena za akusticne (drvene) gudacke instrumente, jednostavno nemaju "telo" u zvuku, ali daleko od toga da ne mogu biti veoma upotrebljivi, narocito kada zvuk akusticnog instrumenta nije ideal sam po sebi, vec se ide na neki novi, hibridni zvuk, narocito kod izvodjaca koji koriste razne stomp box-ove, pedallboardove ili MIDI konvertere i koriste instrument van konteksta klasicnog gudackog instrumenta. E, sad nije bas da postoje samo opcije koje su ili samo za stejdz ili samo za studio. Ovde dolazim do gorenavedenog AMT-a. Nije greska, ATM su modeli koje "potpisuje" "Audio Technnica", a AMT je skracenica od "Applied Microfone Technologies". Svakome ko zeli da ima "2 u 1" kvalitetan mikrofon i za stejdz i za studio uvek bih preporucio VS seriju (za violine i viole) i S seriju (za cela i kontrabas). Radi se o ultra malim,"clamp" kondenzatorskim (elektret) mikrofonima. Napajanje je baterijsko (9V),a u kompletu se dobija i odlican (mini) preamp. Frekventna i polarna (kardidoida) izgledaju sjajno i realno tesko da postoji ista toliko malo sto moze da "pridje"... ![]() ![]() "Par puta" sam imao priliku da navedene mikrofone koristim i live i za studijski overdubbing za ansambl od 13 gudaca (4+4+3+2), dobijajuci ih na revers iz Radio Beograda (a, uz nesebicnu pomoc prijatelja ![]() ![]() Ovo sve, naravno, vazi ako je zahtev za close micking-om krucijalan. Ako se ima uslova za malo "ozvucavanja iz daleka", onako "po PS-u" da se "uhvati" ceo instrument i neki par C451 (jeftinija varijanta) ili C414 ULS/XLS moze bas lepo da zavrsi posao, da ne duzim dalje... U Pink SSL studiju nas kolega Cile "ljubomorno" cuva i vadi samo u "specijalnim situacijama" Schoeps stereo par (MK5 multipatern kapsule). Uz adekvatne dodatke taj set ostavlja sve mogucnosti "u igri" (XY, AB, M/S, ORTF), pa ko sta voli... Uz dobro postavljen ansambl i ovaj par u M/S postavci, ja sam bar u par navrata imao "luksuz" da zaboravim na close micking i "tretiram" gudacki ansambl kao celinu.
![]() |
#29 |
Member
|
![]()
Ne bi bilo lose da violinista ako mu je mozda stalo da zadrzi svoju violinu,koliko toliko prirodni zvuk a da izbegne probleme(mikrofonija,disanje,pomeranje....) razmisli o ovome :
http://www.bradivarius.com/higginsviolinpickups.html http://fiddleheads.ca/shop/electric/baggs.htm oba ova modela prilicno dobro rade i imaju odlican(mozda i najbolji) rating u eViolinskom svetu Pozeljan bi naravno bio i neki preamp posto su ovo pasivni sistemi.Preamp i eventualno dobar paramet.eq. Ako se vise naginje zvuku elek. violine( za ne puno para)onda definitivno "Barbera" http://www.barberatransducers.com/ Zvuk u rangu elek.violina do sigurno $1000-$1500! Te Yamahe....tek od SV200 je neki malo bolji zvuk(IMHO),ove "zujalice" ispod... SV130/150 hmm ...ne znam...bas ako mora .....ili recimo jeftina Yamaha i gore pomenuti "Barbera" . To bi bio rang od $250 do $1000-1500,predpostavljam da nema potrebe ici dalje ![]() Drndam se sa tim stvarima bar 20-tak god. i probao sam svasta nesto- od malog zvucnika iz tranzistora ![]() Ovo bi bio moj izbor(i ne samo moj) u slucaju eViolina i ozvucavanja,naravno za Live i tamo gde se moze provuci ovakav zvuk. Last edited by player; 05-06-2012 at 03:24 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Member
|
![]()
@Hart-aaa mozda se violinisti dopadne i ovako nesto
![]() Last edited by player; 05-06-2012 at 03:45 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
DILEMA: Koji mikrofon uzet? | tex viler | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 68 | 16-09-2009 01:02 PM |
Koji mikrofon za kućno snimanje klasične gitare? | silence | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 13 | 26-03-2008 03:08 PM |
Koji je najbolji live kondenzatorski Mikrofon? | mjakovetic | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 13 | 22-11-2007 10:10 PM |
Koji je ovo mikrofon? | dr.Ru | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 13 | 01-11-2007 02:50 PM |
Mikrofon za Live???? | darxx | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 23 | 29-01-2007 03:53 PM |