Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 24-09-2011, 03:46 PM   #21
Stole1963
Junior Member

Default Re: Миксер "Yamaha EMX 5014C"

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Nije va?no da li ti je kanal ON ili OFF, pa čak ni da li ti je fader podignut ili spu?ten. Ako sam dobro protumačio block diagram tvoje miksete, svi LED indikatori (pa i FCL) se nalaze PRE ON/OFF dugmeta i channel fadera.

Dalje, FCL detektuje zvuk koji ulazi u mikrofon du?e vreme istom jačinom i onda ga tumači kao feedback, a osetljiost mu je -75dB (u prevodu - reaguje i na jako tihe zvuke).

Sve u svemu, ako su ti mikrofoni uključeni i povezani sa miksetom, a ti recimo svira? na sintisajzeru neki pad ili tako već neku razlivenu monotonu boju, normalno je da se FCL pali s vremena na vreme. Po?to mikrofoni hvataju taj zvuk sa internih zvučnika od sintisajzera itd.

HighPass Filter na 80Hz

Pozdrav,

Vasa
Хвала за ваш труд и помоћ, ја то могу да разумијем када су укључени микрофони (тј. ако је канал где су повезани микрофони ОН) али то се дешава и када ни један канал на миксеру није ОН нити је клавијатура повезана са миксером, него су само спојени микрофонски каблови на миксер. Исто се дешава и ако искључим филтер 80 Hz. Хвала вам на стпљењу и разумевању, ја нисам неки велики стручњак за електронику, али нисам баш ни тотална дилајла као што мисли господин "psionic", ипак сам некад давно завршио електротехничку школу иако дуго нисам радио у том пољу. Хвала вам још једном.
Поздрав
Stole1963 is offline   Reply With Quote
Old 24-09-2011, 03:57 PM   #22
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Stole1963 View Post
puno hvala i svaka ti dala
Hehe, nema na čemu, a i ne mora svaka nego samo ona koju hoću

Nazad na temu: kao ?to otprilike i pi?e u uputstvu - LCF lampice se koriste tokom pode?avanja razglasa, čisto da bi naslutio koji mikrofon bi mogao da pravi probleme. Kao ?to reče Boki odmah na početku - ne opterećuj se time. Da je ta lampica zaista pouzdana (tj. korisna) verovatno bi joj posvetili malo vi?e pa?nje u Manualu

@psionic:
Zna? da se u velikom broju slučajeva sla?em sa onim ?to pi?e?, ali mislim da ovog puta malo preteruje? Mo?da sam čak i vi?e nego ti alergičan na novajlijske postove tipa "kako da podesim kompresor da me noga bije u stomak", ALI ovo nije takav slučaj.

Čovek je krajnje pristojno postavio pitanje u vezi sa "lampicom" koja nije uobičajena. Oba?ka ?to su informacije o dotičnom ne-ba?-uobičajenom indikatoru jako ?ture i ne ba? sasvim detaljne (u uputstvu koje je inače veoma detaljno).

Nema veze koliko neko ima godina i za?to u debelo zrelim godinama neće da "uzme tonca". Mo?da je cicija? Mo?da ?eli pod stare dane da nauči ne?to novo? Mo?da prosto ne mo?e da ga plati? Nemam pojma, ali nije arogantan, nije tra?io ni?ta protivzakonito ili nemoralno, pitao je ne?to atipično... meni je to dovoljno za normalan razgovor.

Pozdrav,

Vasa
Old 24-09-2011, 04:01 PM   #23
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Stole1963 View Post
Хвала за ваш труд и помоћ, ја то могу да разумијем када су укључени микрофони (тј. ако је канал где су повезани микрофони ОН) али то се дешава и када ни један канал на миксеру није ОН нити је клавијатура повезана са миксером, него су само спојени микрофонски каблови на миксер.
Kad ka?e? "spojeni mikrofonski kablovi na mikser" zapravo hoće? da ka?e? "mikrofoni su kablovima povezani sa mikserom"?

Pozdrav,

Vasa
Old 24-09-2011, 04:39 PM   #24
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

@ Awacs
Potpuno si u pravu

Dobro, vec sam se jedno pet puta izvinio coveku, rekoh da sam uzeo samu situaciju. Znate me vec do sada valjda, nekad prsnem bezveze (i zato me treba banovati)

Hteo sam da taj primer - ne zalazeci u detalje - uzmem kao argument za neku glupost koju sam pokrenuo pre sto godina (sto li sam hteo opet to da pokrenem - ne da mi djavo mira)

Evo da ne budem totalno beskoristan - naisao sam na ovo:

FCL (Feedback Channel Locating) lamp
(Channels 1 to 9/10)
This lamp is used during setup to identify any channel
that might be howling. Check these lamps when setting
up for a performance. If the lamp lights up, adjust the
channel’s equalizer 9 or channel fader H to reduce
the level so that the lamp goes off.

Input of a continuous sound (as from a CD player or
vocal) may cause the lamp to come on even in the
absence of howling.

Znaci tacno to sto su vec rekli - zvuk koji traje, moze da upali LED diodu, a da nije mikrofonija. To i zvanicno stoji u prirucniku.

E sad, pitanje je STA ulazi u kablove, ako nisu nigde povezani, tj samo spojeni na mixer - bez mikrofona na drugom kraju. Ako je ta lampica zaista osetljiva -75dB, moguce da reaguje na sum koji nastaje u slobodnom kablu ili ako je GAIN odvrnut na kanalu... Proveriti GAIN pojacanje, proveriti EQ da li stoji ravno, Comp na nulu... Mala je verovatnoca da je ovaj slucaj, ali vredi probati i ovo... Naravno, povezati samo kablove koji se koriste i ne ostavljati prazne kablove da "vise" - ne smeta, ali u svrhu eliminisanja te signalizacije vredi iskljuciti.

Ako ipak ima neki uredjaj/mic na ulazu - onda je to razlog. Nema veze sto kanal nije ukljucen. FCL po blok dijagramu stoji ispred ON dugmeta.

FCL stoji posle EQa, GAINa, Comp(ressora) i HPFiltera, a pre svega ostalog. Kao i SIGNAL led koji bi trebalo da se pali kada ima signala, bez obzira na ON dugme

Last edited by psionic; 24-09-2011 at 05:11 PM.
psionic is offline   Reply With Quote
Old 24-09-2011, 04:57 PM   #25
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
......zapravo hoćeš da kažeš "mikrofoni su kablovima povezani sa mikserom"?
....
jel' si ih povezao "na cvor" ili "na masnicu"?

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 24-09-2011, 04:58 PM   #26
Stole1963
Junior Member

Људи, мислим да сам сада коначно апсолвирао ову тему. Хвала свима пуно на помоћи. Бјеше мало и жучи, али нема веза, дођосмо до коначног резултата. Многе ствари су ми сада јасније. Хвала пуно на помоћи и желим вам сваку срећу.
Столе
Stole1963 is offline   Reply With Quote
Old 24-09-2011, 05:14 PM   #27
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
jel' si ih povezao "na cvor" ili "na masnicu"?
Na "ma?nicu", naravno, tako ih je lak?e odvezati Mada mikrofoni mogu i da se "spajaju", ali meni dra?e da ih "povezujem"

Pozdrav,

Vasa
Old 24-09-2011, 05:17 PM   #28
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Na "mašnicu", naravno, tako ih je lakše odvezati Mada mikrofoni mogu i da se "spajaju", ali meni draže da ih "povezujem"

Pozdrav,

Vasa
Pa zato ti i ne radi... Stvore se vihorne struje u mašnicama i to izaziva losiju A/D konverziju za 0.000004% Ne valja to tako

Last edited by psionic; 24-09-2011 at 05:20 PM.
psionic is offline   Reply With Quote
Old 24-09-2011, 07:09 PM   #29
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
Stvore se vihorne struje u ma?nicama i to izaziva losiju A/D konverziju za 0.000004% Ne valja to tako
E, te vihorne struje ja ba? volim! I faktore gre?ke u konverziji, i sve ostale stvari koje svaki posao čine nepredvidivim. Kad se već radi za male pare, vajda je da posao bude makar zanimljiv Zato i ma?nice svaki put vezujem drugačije - jednom sleva, drugi put zdesna. Pa onda saberem signale pa uporedim

Pozdrav,

Vasa
Old 24-09-2011, 08:19 PM   #30
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
E, te vihorne struje ja ba? volim!....
vihorne struje su analogne

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules