Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika

Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 19-09-2011, 09:57 AM   #21
tuomas
Member

Default Re: Kurzweil PC3K8

Quote:
Originally Posted by wladymeer View Post
Unapred se izvinjavam za du?inu posta, zaista sam gledao da ga skratim gde god je bilo moguće

@Tuomas: Da si dobronameran, ne sumnjam, nismo imali prilike da popričamo, ali uvek ću izuzetno ceniti to ?to si 2006/7 svratio do Smedereva na na?u svirku. A za priču će več biti vremena (pogotovu sada kada ima? Jupitera 80 )

Ali da temeljno poznaje? materiju o kojoj priča?, sumnjam. Ne vidim za?to bi inače spominjao "kvalitet" Tritona a kao argument navodio Emax sempl? Taj sempl mogu da učitam na Kurzweila i da zvuči isto ako ne i bolje po?to su FX sekcija i filteri barem 2-3 puta bolji i raznovrsniji a uz to konverteri (ne?to ?to je najvi?e kritikovano na Tritonu) i čipovi unutar Kurzweila su namenski dizajnirani za njihove klavijature za razliku od drugih koji koriste third-party komponente. I na sve to, na PC3K kada ugasim i upalim klavijaturu, sempl će biti odmah dostupan za razliku od Tritona.

Dalje, govori? o "radu na terenu" a rekao si da si Kurzweila probavao samo kući i to 3 dana. Prvo ?to ću ti reći jeste da ma koliko da si upoznat sa Kurzweilom, za 3 dana nisi mogao ni da zagrebe? po povr?ini jer je VAST na PC3 slo?eniji i napredniji u odnosu na sve Kurzweile do sada. Naveo si i da si imao "najnoviji OS instaliran" a kada pitam kada je to bilo daje? povr?ne odgovore kao da nije va?no iako jeste po?to najnoviji OS ima 10 novih hammond preseta i novi double leslie efekat koji je do te mere odu?evio kao da se radi o novom emulatoru.

Ali ne?to drugo me zanima - ako si ga svirao kući - kako si ga probao "na terenu" onda? Na osnovu čega onda zna? da je to amaterska sprava i da ima nekvaliteta? Zato ?to za razliku od Tritona solo ne zvuči tako kao da ti ni?ta drugo ne treba u?ivo?

Elem, na sve to postoji i "tehnička" strana koja iako tebi nije bitna ne znači da ne postoji. A tiče se svih mogućnosti o kojima sam mogao da sanjam dok sam imao Triton (za početak pristojan klavir )

Nave?ću neke najva?nije primere za "rad na terenu":
1) da menjam Combi a da pri promeni ostane zvuk od pro?log Combija ili
2) u slučaju dok sam u Progu da se ne promeni efekat kad promenim Prog
3) da dr?im ruke na klavijaturi sve vreme a da nogom menjam farbe u oba smera (bez kupovine MIDI kontrolera formata povećeg gitarskog procesora)

Da ne zamaram dalje sa detaljima (ionako sam predugačak) po?to mi nije namera da branim Kurzweil. Tu sam samo da podelim moje iskustvo koje sam imao sa njim a koje je malo du?e od 3 dana sviranja po kući. Ima tu dosta toga jako praktičnog za "rad na terenu" ?to bi i tebi koristilo, veruj mi.

Vidi?, verujem da bend tvog kalibra ima plaćene tehničare koji vam i donesu i postave i spakuju svu opremu, nameste sound, pritrče ako ne?to ne radi, ali istina je da zna? kako muzičari zaradjuju u Srbiji i da nemaju svi takve uslove a kamoli da nadju tehničare koji će da odrade posao a da ne?to ne pokvare i polome. Isto tako, u tvom bendu je dvojica klavijaturista, pa jedan drugoga sasvim fino pokrivate, a slo?iće? se da za tipičan bend to nije ba? učestala postavka. I ba? zato za sve one koji nemaju takve uslove rada poput tvojih Kurzweil je izuzetno praktična i korisna sprava.

Po prvi put otkako sviram (a to je za sada skromnih 10 godina) imam klavijaturu koja mi u isto vreme zamenjuje dve-tri i to u bukvalnom smislu reči. Tek sam sa Kurzweilom do?ao do toga da mogu praviti kombinacije bez skoro ikakvih kompromisa po pitanju efekata i bez straha da li će se ne?to "gu?iti" zbog polifonije. I po prvi put mi gotovo svi zvukovi stoje u okviru istog preseta i tako pode?eni da jednim tasterom ili footswitchem mogu da se ?etam kroz delove pesme.

Verovatno postoji bolji emulator hammonda od onog na Kurzweilu (iako tvrdim da Kurzweil mo?e zvučati identično kao ono ?to si ti dao za primer), ali čisto sumnjam da takav emulator mo?e da uradi sve ono u čemu Kurzweil briljira. I u takvom izboru uvek ću se pre opredeliti za Kurzweil. Pogotovu zato ?to me po pitanju kvaliteta izrade PC3 serija najvi?e podseća na stare KORG klavijature (npr. T3 - T znači tenk ) koje su bile napravljene sa idejom da potraju.

I ?to je mo?da i najpraktičnija stvar vezana za PC3 to je da se ne moram 5 puta preznojiti dok postavim sve ?to mi je potrebno da zvučim kako ?elim. Lepo je izgledati kao Rick Wakeman, ali on to nije radio zbog toga ?to je "?eleo da izgleda", već zato ?to mu je svaka od klavijature iz setupa bila potrebna. Ako mi ikada bude stalo do kozmetike, nabaciću jedno 5-6 svetlećih MIDI kontrolera oko sebe i izgledaću "wow". Ali do tada, Kurzweil mi u svemu zamenjuje silne Fantome i Tritone.

Pardon, ne zamenjuje - radi bolje.
samo napred ,zao mi je sto nista nisi skapirao
tuomas is offline   Reply With Quote
Old 19-09-2011, 12:07 PM   #22
wladymeer
Senior Member

wladymeer's Avatar

Odgovori pošteno na barem jedno pitanje koje postavim pa možda i skapiram

Ako te mrzi da čitaš evo integralna verzija:

1) Zašto navodiš Emax duvače kao primer Triton kvaliteta?
2) Kada si testirao PC3?
3) Da li si koristio PC3 na nekoj svirci ili samo kući?
4) Koji su to nekvaliteti Kurzweilovog zvuka u poredjenju sa drugim klavijaturama?

Last edited by wladymeer; 19-09-2011 at 12:10 PM.
wladymeer is offline   Reply With Quote
Old 19-09-2011, 03:19 PM   #23
Kefa
Member

Pokušao sam da ne komentarišem,ali ovo što Tuomas "radi" stvarno je bez veze.
Eto sada kada svi znamo na čemu između ostalog ti i tvoj bend svirate,i da shodno tom vrhunskum zvuku Kurzweil ne vrijedi ni pet para,na žalost moramo konstatovati kako gosp. Jon Carin iako ima vjerovatno jednu od boljih svjetskih produkcija,svira na potpuno "amaterskom" instrumentu,koji uzgred pored vrhunskih instrumenata i svirača u bendu zvuči FANTASTIČNO.
Iskreno se nadam kako će svi sljedeći komentari iću u pravcu konstruktivnih rasprava,i unapređenja znanja o klavijaturama uopšte,a ne biti mjesto rasprava tipa"Bolji je Kurzweil od Korga,Korg od Rolanda i obratno".
Pozzz

Last edited by Kefa; 19-09-2011 at 03:21 PM.
Kefa is offline   Reply With Quote
Old 19-09-2011, 03:29 PM   #24
Kefa
Member

http://www.youtube.com/watch?v=aIsS9...layer_embedded
Kefa is offline   Reply With Quote
Old 19-09-2011, 04:44 PM   #25
tuomas
Member

Quote:
Originally Posted by wladymeer View Post
Odgovori po?teno na barem jedno pitanje koje postavim pa mo?da i skapiram

Ako te mrzi da čita? evo integralna verzija:

1) Za?to navodi? Emax duvače kao primer Triton kvaliteta?
2) Kada si testirao PC3?
3) Da li si koristio PC3 na nekoj svirci ili samo kući?
4) Koji su to nekvaliteti Kurzweilovog zvuka u poredjenju sa drugim klavijaturama?
Evo ,da pricamo otvoreno,kao dva druga. Emaxa navodim,jer su njegovi semplovi najbolje izasli na tritonu,a probao sami ih na k2661,kojeg sam svirao 2 svirke sa bendom ,i jedva ga prodao. A nekvaliteti zvuka???? Da li si nekada svirao hammonda,brate? Duvaci su bezveze,zato sam i naveo Emaxa(kakvi treba da budu duvaci).O trubi,sax-u,itd,da ne govorim. Piano je prosecan. Dali si cuo novu Gaju,koja je u jupiteru? Nisi,i zato mislis da su synthevi na kzwu dobri. jedino stringsovi nisu losi,i el piano,mada.... Kako hoces,naveo sam ti nekoliko razloga zasto kzw nije deo mog benda...
Old 19-09-2011, 04:55 PM   #26
tuomas
Member

Quote:
Originally Posted by Kefa View Post
Poku?ao sam da ne komentari?em,ali ovo ?to Tuomas "radi" stvarno je bez veze.
Eto sada kada svi znamo na čemu između ostalog ti i tvoj bend svirate,i da shodno tom vrhunskum zvuku Kurzweil ne vrijedi ni pet para,na ?alost moramo konstatovati kako gosp. Jon Carin iako ima vjerovatno jednu od boljih svjetskih produkcija,svira na potpuno "amaterskom" instrumentu,koji uzgred pored vrhunskih instrumenata i svirača u bendu zvuči FANTASTIČNO.
Iskreno se nadam kako će svi sljedeći komentari iću u pravcu konstruktivnih rasprava,i unapređenja znanja o klavijaturama uop?te,a ne biti mjesto rasprava tipa"Bolji je Kurzweil od Korga,Korg od Rolanda i obratno".
Pozzz
Pardon Kefa,placene muzicare,da reklamiraju neki instrument ne komentarisemo. Jordan Rudes reklamira Kronosa,a poslusaj novi dream teather,cuces kako je cx3 iz kronosa jako losiji od pravog cx3.Skoro pa kao na trinity-u . Da krzw je amaterski instrument za malo para,svidelo ti se to ili ne,i ja tu nimalo nisam kriv...
Old 19-09-2011, 05:01 PM   #27
tuomas
Member

mmmmm,beli C3
Old 19-09-2011, 05:08 PM   #28
tuomas
Member

Quote:
Originally Posted by tuomas View Post
mmmmm,beli C3
http://www.youtube.com/watch?v=fZ3h6YLuWYc
Old 19-09-2011, 05:23 PM   #29
wladymeer
Senior Member

wladymeer's Avatar

Quote:
Evo ,da pricamo otvoreno,kao dva druga.
A do sada smo pričali k'o krvni neprijatelji?

Quote:
Pardon Kefa,placene muzicare,da reklamiraju neki instrument ne komentarisemo. Jordan Rudes reklamira Kronosa,a poslusaj novi dream teather
Tuomas iz Nightwisha svira samo Korgove u?ivo verovatno zato ?to ne mo?e da ?ivi bez njega?

Ipak lepo od tebe ?to si spomenuo Rudessa koji je svirao samo Kurzweila dok nije postao veliko ime. Ima i snimak iz njegovog studija gde mu zajedno sa Kronosom stoji i Kurzweil PC3 iako vi?e nije na njihovoj endorser listi. ?ta će čovek, valjda voli te amaterske sprave da ima :P

A ?to se mene tiče, posle Six Degrees of Inner Turbulence d?abe sviraju po?to nisu ni senka onog benda ?to je nekad bio - bljesne po koji Octavarium, ali sve vi?e to postaje besmislena tehnikalija interesantna uglavnom muzičarima

Quote:
Emaxa navodim,jer su njegovi semplovi najbolje izasli na tritonu,a probao sami ih na k2661
Sve je to lepo, ali klavijature se porede interno. A tu se nadam da ima? bar toliko razuma da ne treba da poredimo PC3 i Triton?

Kad već spominje? semplove.. jesi probao da učita? semplove na PC3 seriji?

Quote:
Dali si cuo novu Gaju,koja je u jupiteru?
Jesam, čuo sam je po?to je to ista ona Gaia SH-01 koja se prodavala zasebno kao bela klavijatura u 3 oktave. Identičan engine. I to su reči programera koji je radio na Jupiteru a ne moja nagadjanja

Quote:
Da li si nekada svirao hammonda,brate?
Ja tebe Aco i dalje pitam - kada si probao? Jel te?ko napisati, "probao sam u maju-junu ove godine" da znam o čemu pričamo? Po?to 2.03 OS u mnogome pobolj?ava ba? hammond sekciju a sve mi se čini da ga nisi isprobao. I ako si ga probao, jesi li koristio footswitcheve? Onako kako se koriste na hammondima? Jedno je ?etanje po presetima, a sasvim drugo testiranje i uporedjivanje zvuka.

?to se tiče duvača i to limenih, tu si u pravu. Zbog toga će najveći deo pro?irenja koje izlazi ove godine upravo "pojesti" limeni duvači da bi ispravili svoje mane. Lično se grozim pomisli od sviranja brasseva na synthu pogotovu onih namenjenih za "pop svirku", ali po?tujem različitosti i to da ljudi imaju različite prioritete. Tako bih ja bez probelma ?rtvovao ne?to slabije brasseve za klavir, ne?to ?to je za Korg do M3jke bila misaona imenica - ali pritom neću nametati svoj ukus kao jedini validan i zbog toga nazivati korgom "amaterskom" spravom jer ima mane koje meni smetaju

A ?to se tiče synthova, poslu?aj 4 youtube linka sa prve stranice ove teme pa mi reci, ?ta to tačno fali tim zvukovima? Ako nije problem bez reči amaterski / jeftini / prosečni već malo preciznijom terminologijom

Meni je ovo fino poredjenje Kurzweila i jednog od konkurenata:

PS - Ne, ovaj hammond sa snimka nije hammond o kome pričam - ovo je LE verzija Kurzweila koji ima samo 10FX jedinica pa ne mo?e da učita Double Leslie kao efekat po?to isti tro?i 14 jedinica

Last edited by wladymeer; 19-09-2011 at 05:38 PM.
wladymeer is offline   Reply With Quote
Old 19-09-2011, 07:01 PM   #30
darkstar
Stara Rumski Elita 2003.

darkstar's Avatar

A jebiga, nezahvalno je porediti bilo sta.. meni recimo u tom demou kurz vs motif (oba dijetalna sinta), kurz zvuci kao telefonska replika motifa ... To je vec stvar ukusa.

Mislim da kolega tuomas je covek koji sedne za instrument, i ako ga kupi zvuk koji je neko tamo postavio, onda ima volju da cacka dalje, a ako ne, izhejtuje instrument i to je to

Salu na stranu, ne smatram da je kurz amaterska sprava svakako, samo mislim da zahteva MNOOGOOO vise vremena od popularne trojke da se iz njega napravi novi, svez zvuk. Mada isto tako mislim, da kad se to uspe, niko od popularne trojke ne moze da mu pridje.
darkstar is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules