Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika

Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 08-10-2011, 11:34 AM   #21
Granata
Member

Default Re: Slu?alice

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
Beyerke su legendarne! "Das kopfh?rer" tenkovske izrade!

990 nisam intenzivno slusao pa ne mogu detaljno o soundu.

770-ke koje su ,mislim,najrasprostranjenije, imaju manjak donjih midlova, pa se stvara utisak da su "bouncu", basovi su izolovaniji i slobodnije rade ali ne bih rekao da ih je vise nego sto ih ima realno. Izuzetne glasnoce i odlicne izolacije ambijenta.

990 bi trebalo da rade u tom maniru, ali su otvorene, pa ce sjajno posluziti za neke live aplikacije, gde pored sopstvenog vokala, instrumenta ili dj-seta, treba cuti i ambijent. Kada se dobro upoznaju i navikne na ponasanje zvuka, odlicne produkcione monitorke za preslusavanje ili audiofiliju.
130 i neki evro je veoma korektna cena za ovakav komad opreme.
dt880 su otprilike isti model ko dt990, samo jeftinije, ne secam se shta su navodili kao razliku...
uglavnom, otvorene slushalice su po samom dizajnu bolja opcija za slushanje od zatvorenih.
Granata is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2011, 12:00 PM   #22
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by Granata View Post
..otvorene slushalice su po samom dizajnu bolja opcija za slushanje od zatvorenih.
Po cemu je bolje...?!?!

Otvorena ili zatvorena slusalica je stvar namene i nema veze sa "bolje" ili "losije"...!

Zatvorene sluze da izoluju zvuk spolja, da sto manje ambijentalnog zvuka dopre do uva, odnosno izoluje sam zvuk unutar slusalica, npr, da mikrofon kojim snimamo vokal u studiju ne "pokupi" puno matrice i time imamo mnogo manji "phasing" u usnimku...

Za otvorene sam vec naveo neke benefite u prethodnom odgovoru, a ako pricamo o kvalitetu zvuka u odnosu na ovo, to zavisi iskljucivo od zamisli proizvodjaca i kvaliteta proizvoda a ne da je obaveza da su karakteristike profilisane unapred u odnosu na tip slusalica.

Dakle sve ima svoju namenu.

Poz'

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2011, 12:08 PM   #23
Granata
Member

Quote:
Po cemu je bolje...?!?!
po nameni, kao shto rekoh, bolje za slushanje (zvuche prirodnije, ne mora uvek da znachi, ali su manje sklone "kompresovanom" i muljavom zvuku), loshije za izolaciju.
Old 08-10-2011, 12:21 PM   #24
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
po nameni, kao shto rekoh, bolje za slushanje (zvuche prirodnije, ne mora uvek da znachi, ali su manje sklone "kompresovanom" i muljavom zvuku), loshije za izolaciju.
Granata, uz duzno postovanje, ovo je potpno pausalna ocena i nema gram tehnoloske potpore u tome sto kazes!

U fabrikama postoje inzenjeri elektonike i akustike, citavi timovi istih koji godinama i decenijama lupaju lobanju oko ove problematike, i jako je neozbiljno to nipodastavati vasarskim floskulama o "muljanju" i izolacijiama.

Nemoj se ljutiti, ja sam probao bezmalo preko stotinu pari razlicitih slusalica i nikad mi nije palo na pamet da izvucem generalan zakljucak o boljim ili losijim sluskama u odnosu na tip.

Ali nisam inzenjer akustike, pa ako ima neko da me usmeri, relevantnim podacima, prihvaticu i to, nemam losu nameru, zaista!

Old 08-10-2011, 12:33 PM   #25
Granata
Member

dobro, ajde da uzmemo u obzir da sam i ja u mozda zabludi, nisam probao na stotine al jesam na destine, i chuo sam i dobrih zatvorenih...

ono shto tvrdim tvrdim iz neke logike da zatvorene slushalice vishe reflektuju zvuk ka unutra makar bilo i zanemarljivo, i da vecina zatvorenih slushalica zvuchi sranje, dok nemam tako loshih iskustava sa otvorenim. Uz to sam chuo dosta puta slichna mishljenja, al bilo bi dobro ako bi npr boggy mogai da baci neki komentar i prosvetli me ako greshim, jer nisam uspeo da nadjem nijedan konkretan nauchni izvor.

Shto se rada u praksi tiche, slazem se da neke zatvorene mogu veoma dobro sluziti za monitoring.
Old 08-10-2011, 12:43 PM   #26
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
ono shto tvrdim tvrdim iz neke logike da zatvorene slushalice vishe reflektuju zvuk ka unutra
Mislis da se time niko nije bavio u proizvodnji i osmisljavanju sluski?

Ne ulazi mi se u polemiku oko prilicno glupe stvari, ali veruj da su u pitanju samo neiskustvo,floskule i muzicarske "shura-dinakorda" pricice...

Poz'

Old 08-10-2011, 12:57 PM   #27
Granata
Member

Quote:
Mislis da se time niko nije bavio u proizvodnji i osmisljavanju sluski?
pa upravo proizvodjachi dizajniraju otvorene slushalice za monitoring!

a meni je to bash razlog da sumnjam, poshto proizvodjachi uglavnom misle kako da zarade pare, i kvalitet im nije uvek prioritet.

ja nisam bio zadovoljan zatvorenim, al mozesh dobiti preporuke i od drugih (a i ovaj forum se bazira na preporukama).
ni otvorene nisu mnogo bolje, al su bolje, al to moje mishljenje na koje imam pravo.

razumem i tebe, ali i to je tvoje mishljenje sve dok ga ne podkrepish nauchnim dokazima.
Old 08-10-2011, 07:44 PM   #28
tukoje
Member

Quote:
nisi odlepio, chovek je izneo neke nedoumice o dinamichkim slushalicama i postavio pitanje o otvorenim slushalicama dodajuci da cena nije problem...
a onda povukao pitanje dok sam ja odgovarao???
onda sam i ja editovao odgovor poshto necu da odgovaram u prazno ako cemo vec tako...
Izvinite zbog edita posta. Zbunilo me je ?to su u Artistu naveli da su DT 990 PRO dinami?ke (na testovima koje sam ?itao pod ovim podrazumevaju poja?ane odre?ene frekvencije), ali skontah da se misli na tehnologiju. Dodu?e, nisam spominjao AKG K701, mo?da je neko drugi komentarisao pa izbrisao.
Slu?alice su mi potrebne i za daw (da ne ka?em mix, na op?tu radost ?lanova). Nije ba? da cena nije problem, ali ?elim da poslu?am ono ?to je Big Bockie napisao na po?etku. Mo?da je najbolje uzeti neke otvorene za monitoring i pored njih neke jeftinije zatvorene za snimanje vokala recimo.
Kad sam ve? tu - koliko je impedansa bitna za detalje kod slu?alica? Preporu?uju sa ve?om, ali da li je damping factor podjednako bitan za spre?avanje talambasanja pri niskim frekvencijama kao kod monitora? (mo?da su Japanci uspeli da ugrade sub u konzerve ) S druge strane mnoge profi imaju ni?u impedansu npr. AKG K702 62 oma.
tukoje is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2011, 11:20 AM   #29
Kefa
Member

Napokon sam odlučio i kupio Sennheiser HD 265,polovne mi kvalitetnije zvuče nego li AKG 77 i 99.
Hvala na pomoći.
Kefa is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules