Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 28-03-2011, 05:22 PM   #21
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Default Re: Novi prostor, akustika?

Quote:
Originally Posted by djzmaj View Post
Ja se izvinjavam sto nisam naveo da zvucnici IMAJU stalke, samo sam ja ovako nacrtao... Moja greska.
Da, jedino ti prava pomoć može stići ako si konkretan, kako u pitanjima tako i u crtežima ... Ma vjeruj mi, brzo ćeš stići do nivoa kada ćeš u google sketch-upu crtati ovo ...

http://www.rumski.com/forum/showpost...&postcount=354

Quote:
Znaci mineralna vuna je sasvim ok za apsorbere. Super. Vec je imam u nekim kolicinama pa mogu da iskoristim.
Već je puno puta obrađeno (NLP u tome prednjači ) da nije svaka vuna prikladna za sve ... Absorberi od 90 pa naviše kg/m3, a SC-i (superchunks) idu sa rijeđom vunom ...

Quote:
Nego sta mi samo nije bilo jasno, da li je apsorber PUN vune (ili o kojem god materijalu govorimo) ili ima neke "vazdusne pregrade"? Npr: 10cm vuna, 5cm vazduh, 10cm vuna?
Možeš i jedno i drugo. Ja sam u DIY konstrukcija vocal absorbera u slikama ... radio sa zračnom pregradom, ali ako ideš sa punim, onda imaj u vidu da perforiraš okvir ovako kao jedan odličan primjerak ...

Studio Predator

Last edited by Eomsy; 28-03-2011 at 05:59 PM.
Eomsy is offline   Reply With Quote
Old 28-03-2011, 07:35 PM   #22
djzmaj
Member

Quote:
Originally Posted by Eomsy View Post
Da, jedino ti prava pomoć mo?e stići ako si konkretan, kako u pitanjima tako i u crte?ima ...
To svakako, nisam ja mislio da nesto sakrijem nego sam smatrao da taj detalj (na cemu stoje zvucnici) u ovom momentu nije bitan jer jos nisam ni izgletovao prostoriju a kamo li nesto vise uradio pa sam ih samo stavio na sto da se vidi odakle sviraju

Quote:
Originally Posted by Eomsy View Post
Već je puno puta obrađeno (NLP u tome prednjači ) da nije svaka vuna prikladna za sve ... Absorberi od 90 pa navi?e kg/m3, a SC-i (superchunks) idu sa rijeđom vunom ...
Sad se malko zbunih :/ Boggy je napisao "razlicita imena za isti proizvod" pa sam ja po tome zakljucio da mogu da je koristim i da je to to... Msm znam da postoji gustina i da od nje sigurno nesto zavisi (za sta ce biti koji apsorber) ali nisam nigde konkretno procitao te razlike? Jel postoji nesto gde mogu da procitam malo vise o tim TIPOVIMA apsorbera? Pogledao sam na "DIY Apsorpcioni paneli" ali koliko videh tu su ljudi samo pravili apsorbere.

Pozdrav, hvala sto pomazete
djzmaj is offline   Reply With Quote
Old 28-03-2011, 07:54 PM   #23
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
To svakako, nisam ja mislio da nesto sakrijem nego sam smatrao da taj detalj (na cemu stoje zvucnici) u ovom momentu nije bitan jer jos nisam ni izgletovao prostoriju a kamo li nesto vise uradio pa sam ih samo stavio na sto da se vidi odakle sviraju
Ma, ne brini se previ?e i meni su se takvi "lapsuzi" de?avali ...

Quote:
Sad se malko zbunih :/ Boggy je napisao "razlicita imena za isti proizvod"...
Kamena vs. mineralna vuna ... isto ...

Quote:
... pa sam ja po tome zakljucio da mogu da je koristim i da je to to... Msm znam da postoji gustina i da od nje sigurno nesto zavisi (za sta ce biti koji apsorber) ali nisam nigde konkretno procitao te razlike?
Tebi treba za sada porozni absorberi, sa varijantom koliko gusta vuna (vs. debela), toliko ide? u donje frekve sa absorpcijom. Znači, rijeđa vuna, manje niskih absorbira, gu?ća vi?e prema donjem spektru ...

Quote:
Jel postoji nesto gde mogu da procitam malo vise o tim TIPOVIMA apsorbera? Pogledao sam na "DIY Apsorpcioni paneli" ali koliko videh tu su ljudi samo pravili apsorbere.
Ako priča? o mojim navedenim tipovima (sa air gapom i bez njeg), ja nisam nai?ao da je itko ovdje radio ovakove gobose poput mene (znači sa air gapom), a drugo ti je "kao neki DIY standard". Ima jo? vrsta (kao panel absorberi i sl.), ali ti se za sada orijentiraj na porozne absorbere i SC-e ...

Quote:
Pozdrav, hvala sto pomazete
Zato smo tu , da si poma?emo ... di bi ja sad bio da pomoći ni ...

Studio Predator
Old 28-03-2011, 08:26 PM   #24
djzmaj
Member

Super Moram opet da se zahvalim sto si se toliko potrudio oko odgovora
Imam jos par nejasnoca naravno, ali necu da ih potezem dok ne sredim fizicki tu prostoriju i postavim opremu unutra da cujem kako najbolje zvuci.
Posle toga cu se javiti ovde sa idejama, utiscima i pitanjima sa crtezima pa cemo da pricamo sta bi mogli dalje...

To ce biti za 3-4 dana pa se javljam
Old 28-03-2011, 08:33 PM   #25
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:

To ce biti za 3-4 dana pa se javljam
Vjeruj, nema ?urbe sa takvim stvarima ...

Studio Predator
Old 03-04-2011, 09:53 PM   #26
djzmaj
Member

POzz ljudi... Pade mi na pamet nesto sad u medjuvremenu pa da vas priupitam ima li to nekakvog smisla...

Sad gde mi je postavljena oprema trenutno (privremeno u "nekoj" sobi) cujem neki strasan RING (pretpostavljam da je to to).
To sam provalio tako sto sam pustio neki projekat na kome sam ranije radio tamo gde znam kako sta zvuci i sad ovde cujem nesto u kicku i bass-u sto nikad nisam cuo do sad, zvonjavu...

Palo mi na pamet da otvorim tone generator (neki sinewave) i da se setam kroz frekvencije i slusam. Kad krenem odozdo sve deluje normalno dok ne dodjem na nekih 140-150-160hz gde se cuje strasno zvonjenje...
Jel moze tim principom (generator + slusanje) da se odredi od prilike gde je problem kada za to ima potrebe?

p.s. ne pada mi na pamet ovde da resavam to nego me zanima taj princip, da li to moze tako da se radi?
Old 03-04-2011, 10:37 PM   #27
NLP
Moderator

NLP's Avatar

... ma da ide i tako, mo?e? i da izmjeri? prostor akustički sa recomo besplatnim Room EQ Wizardom i malomembranskim omnidirekcionalnim mikrofonom kao ?to je Behringer ECM8000 za 50? i slično...

Ajde ti dobro pročitaj ovo, ?to ti se uopče de?ava u prostoriji:
http://www.rumski.com/index.php?cate...01_articleid=7

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2011, 10:51 PM   #28
djzmaj
Member

Moze, citam
Hvala
Old 03-04-2011, 11:02 PM   #29
NLP
Moderator

NLP's Avatar

... dosta na jednom skoncentrisanom mjestu pa če ti pomoči da razumeš neke osnovne stvari.

... da znaš, kad češ slušati tonove i dosta dobro čuti koji veoma "fale" je jedno, kad imaš više konkretniji frekvencijski graf lakše je... i !;
ako ti nakon tretmana male prostorije ostane koja modalna i da je veoma jaka - u realnosti se ne sluša ton po ton pa da tamo ima potpuno rupa nego glasba je kompleksnija, sabir frekvencija, harmonije... te mozak može da se dosta dobro navikne na malobrojne poveče devijacije.

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com

Last edited by NLP; 03-04-2011 at 11:04 PM.
NLP is offline   Reply With Quote
Old 18-04-2011, 11:10 PM   #30
djzmaj
Member

Cao ljudiiii
Pozdrav za sve!
Malo je vise vremena proslo, ali znate kako ide sa majstorima, lagano

Kako bilo, ubacio sam neke stvari unutra, slikao sam vam ovde par slicica dok sam ubacivao stvari da vidite kako to izgleda...
-Vidi se na slikama da je sto (astal) veliki sto se secam da je spominjano ranije kao moguci problem u akustici, ali nadam se da za pocetak mozemo da zanemarimo da je to tako? Pa ako zaista bude problem pricacemo o tome.

Pricali smo o postavljanju monitoringa i proveravanju kako zvuci u kom polozaju. Sto bi rekli "ja sam ga okretjo pa sam ga okretjo" ...postavio sam monitore "po duzini" prostorije i slusao... OK, oseca se odzvanjanje, u svakom slucaju (to je valjda jer ima jako malo stvari u prostoriji i nema apsorbera?), ali iskren da budem, razliku na mestu slusanja (stolica) nisam primetio u slucaju kada su monitori po "duzini" sobe i po "sirini" sobe, a po sirini mi nekako najvise odgovara sto se rasporedjivanja prosora tice pa bih ja to tako ostavio.

Ne znam sada sta jos da napisem, pogledajte kako to sve izgleda pa ako se slazete, mozemo da pricamo dalje
Hvala.
Attached Images

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules