Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 06-02-2011, 01:32 PM   #21
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

Default Re: Double overheads

Mnogo je lakse paziti na simetriju OH i dobosa ( ista razdaljina izmedju dobosa i svakog od mikrofona u overu) i potom izmeriti u santimetrima tu razdaljinu ( od dobosa do OH ) koju potom prevedete u mili sekunde i onda znate koliko da pomerite (channel delay ne plug in) svaki od kanala.
Bitno je da je uvek jedan isti mikrofon referentna tacka od koje se meri ( uglavnom je to dobos) prema ostalim mikrofonima.
Da bi stvar bila jednostavnija, umesto santimetra moze se koristiti laserski merac razdaljine ( ima ih za 50 eur. a da valjaju) i time mozete da merite u milimetar tacno (od membrane do membrane)

Time dobijate fazni pocetak koji je isti na svim kanalima, a u zavisnosti od udaljenosti i broja OH ili room mikrofona dobijate drugaciju koloraturu zbog neminovne fazne razlike u nekim od frekvencija zbog razlicite talasne duzine.

Ovo je oprobani metod koji se koristi u klasici ( snimanje velikih orkestara) gde su fazni problemi po tom pitanju mnogo izrazeniji i zahtevi su mnogo veci.
Pokusajte ovako , mozda vam bude radilo posao...meni radi

P.S. mala napomena, neka vam usi budu finalni procenitelj a ne da pratite same brojke. Desava se povremeno da iako je sve kako brojke kazu nije bas to to , i da na kraju malo odstupanje od dobijenog broja u mili sekundama daje bolji rezultat. Znam da mnogi od vas ovde iskljucivo veruju svojim usima ali cisto da napomenem za one manje iskusne.

Last edited by Moritz; 06-02-2011 at 01:39 PM.
Moritz is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2011, 01:38 PM   #22
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Evo, samo grubo odradjeno da se vidi poJenta...

Dakle ovo je usnimak kakv jeste:

I zatim poravnanje po pikovima,a ovo kasnije domincavam fazno:

beta 57 je u kontrafazi, to je snare bottom, koji je u mixu svakako sa okrenutom fazom...

Ovo je ovako na brzake, ali verujte rezultati su odlicni!!!

Malo je na drugoj slici uvelican wave da se bolje vidi, ali je isti take u pitanju....

PS:

Meni iskustvo govori da se ipak ne oslanjam na sam pocetak vec na PEAK, jer to varira i u odnosu
na samu "lenjost" ili "zivost" mikrofona i jos nekih faktora vezanih za gain, preamp itd...

Last edited by Bockie; 06-02-2011 at 01:57 PM.
Bockie is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2011, 01:44 PM   #23
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

To je slican metod onom koji sam opisao, stim sto si ti Bockie radio posle snimanja (sto je najcesca praksa) a ovo sto sam ja pomenuo je pre snimanja.
Zabooravih da pomenem da nemaju svi digitalni mikseri (citaj jeftiniji) tu mogucnost pomeranja kanala dok u softverima to ne bi trebalo da bude problem.
Old 06-02-2011, 01:48 PM   #24
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by Moritz View Post
To je slican metod onom koji sam opisao, stim sto si ti Bockie radio posle snimanja (sto je najcesca praksa) a ovo sto sam ja pomenuo je pre snimanja.
Zabooravih da pomenem da nemaju svi digitalni mikseri (citaj jeftiniji) tu mogucnost pomeranja kanala dok u softverima to ne bi trebalo da bude problem.

Da, ovo je posle, ali sumnjam da se i moze ovako (opet relativno) precizno odraditi pre snimanja...
Moze, ali to su Studer Viste,ili slicno, a to bas kosta krvavih para...

Jos sad sve ovo kroz prizmu "multiple overheads", e ova tehnika u takvim slucajevima je ,kako ja to vidim, prosto NEOPHODNA da se korektno obavi posao...!

Old 06-02-2011, 02:07 PM   #25
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

Ne mora da bude vezano za skupe miksere, Yamaha mikseri DM serija , mislim da cak i 01V96 ima tu opciju.
A verujem da i drugi poput Tascam mixera imaju tu vrlo korisnu opciju.
Old 06-02-2011, 02:15 PM   #26
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Da, znam, ali tu onda moras to da radis "na uvo" ili da meris laserima razdaljinu pa racunas ili neki externi phase scope, mada da li ce i on to pokazati,hmmm... Ili da znas na pamet vrednosti, pa da stalno isto postavljas mike-ove...

Ali moze, mislim, jbg...mada je to "na uvo" meni nekako najomiljenija tehnika, zivota mi...

Old 06-02-2011, 02:25 PM   #27
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

Svakako moras da meris svaki put ponovo , jer svaki put mikrofoni stoje drugacije hteli mi to ili ne ...to je lepota ovog posla ne postoji identicno
Old 06-02-2011, 08:36 PM   #28
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

al čini mi se da ovako napamet previđamo jednu veoma bitnu stvar - naime, svo vreme pričamo o poravnjanju doboša sa overheadima, gubeći iz vida ostale komponente bubnja od kojih zvuk stiže do overheada i snare direkta u različitom tajmingu. Tipa, ako bismo pomerili dobošev direkt prema overheadu, samim tim bismo pomerili i curenje hajheta ili noge u isti, u odnosu na njihovo curenje u overheadima, što, čini mi se može dovesti do flamovanjai pojava još bizarnijih problema. Ipak mi se doima da je ručno samim pozicioniranjem mikrofona tako da se faze slažu kollko je moguće (obzirom na kratkoću talasnih dužina srednjih i visokih frekvencija), jedino efikasno rešenje, a da naknadno pomeranje može napraviti više štete nego koristi
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2011, 08:44 PM   #29
Bitch
SuperModerator

Bitch's Avatar

i da i ne. ali, opet, govorimo o relativno malim daljinama. Ekvidistanca (ovo o cemu kolega Moritz prica) je najvaznija stvar. Za bubanj to i nije toliko strasno. Slusajte fazu, flipujte, pa sta najbolje radi, ostavite. Klasika je druga stvar. To je distant miking, i delays su osnova dobrog sounda u tim varijantama. Use your ears gomila vrhunskih albuma je snimljena bez toga in mind. ali naravno, ko hoce neka pazi, svaki trud se isplati
Bitch is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2011, 08:47 PM   #30
Bitch
SuperModerator

Bitch's Avatar

e da, digresija, kad smo kod delay-a... secam se da je jedan nas cuveni FOH majstor stavljao lep dilej na overhead, jer kao zvuk dolazi kasnije gore ... iako je druga polovina ove recenice tacna, covek ne kapira da treba sve ostalo da okasni a ne OH, jer zvuk i vreme ne mogu da se vracaju unazad. ovako je problem bio jos blesaviji
Bitch is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules