Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Tutorijali

Tutorijali Mala skola upotrebe hardvera i softvera, tehnika snimanja vokala, gitara i bubnjeva, koriscenje VST instrumenata i semplova...... forum obuhvata razlicite nivoe znanja

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 13-11-2009, 11:23 AM   #21
ogischa
Junior Member

ogischa's Avatar

Default Re: sta odabrati - bar priblizno!

Quote:
Originally Posted by Color View Post
Samo nemoj da se zavaravas i da gajis iluzije, dok dodjes u tu poziciju da bas tebe zovu da budes dizajner zvuka na nekom ozbiljnom projektu, proci ce mnooogo godina rada kao ADR snimac, montazer tona, sinhronizacija za velike ribe, snimanje na terenu, sredjivanje i priprema velikim macanima za mix itd..
Ne, ne mislim da odmah ja pocnem raditi ili tako nesto nego me interesuje da li se treba posvetiti ovom poslu, da li ima perspektivu? Tesko je stupiti u kontak ili tesko naci nekog ko se time bavi. Cito malo volontirati "stajati sa strane" upozanti se sa poslom...
ogischa is offline   Reply With Quote
Old 13-11-2009, 11:33 AM   #22
Color
Senior Member

Color's Avatar

Quote:
Originally Posted by ogischa View Post
Ne, ne mislim da odmah ja pocnem raditi ili tako nesto nego me interesuje da li se treba posvetiti ovom poslu, da li ima perspektivu? Tesko je stupiti u kontak ili tesko naci nekog ko se time bavi. Cito malo volontirati "stajati sa strane" upozanti se sa poslom...
Ako volis, vredi sigurno, pogotovo sto kod nas nema nesto mnogo skolovanih ljudi u toj sferi... Potrazi na FDU knjigu Dramaturgija zvuka u AV delima - Ivo Blaha... BIBLIJA!!!
Color is offline   Reply With Quote
Old 13-11-2009, 11:36 AM   #23
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Srbija je puna sound dizajnera, još malo pa ko i producenata, DJeva i grafičkih dizajnera. Svi znaju sve. A malo njih radi, i malo njih ume. Ovi koji umeju i rade, dosta dobro žive od toga. U zadnjih par godina primećuje se blagi porast kvaliteta sounda na domaćim filmovima i to više u pojedinačnim slučajevima nego kao trend, jer neki uticajni režiseri i dalje rade kao i do sad, gde se malo pažnje posvećuje samom zvuku. Ne znam za napolje, al ovde trenutno jedini način da se dogura do nekih pozicija jeste rad na studenskim i neprofitabilnim filmovima sa mladim režiserima za koje se nadaš da imaju neki lobi iza sebe te da će te zvati i za ozbiljne projekte kad do njih dođe. Naravno, pod uslovom da si ostavio dobar utisak na njih tokom tih studentskih dana.

btw, 50gb semplova je jako malo, ja trenutno imam 500gb FX i Atmosphere-a, a prijatelji su nakupili i do skoro terabajt.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 13-11-2009, 11:42 AM   #24
Color
Senior Member

Color's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
Ne znam za napolje, al ovde trenutno jedini način da se dogura do nekih pozicija jeste rad na studenskim i neprofitabilnim filmovima sa mladim re?iserima za koje se nada? da imaju neki lobi iza sebe te da će te zvati i za ozbiljne projekte kad do njih dođe. Naravno, pod uslovom da si ostavio dobar utisak na njih tokom tih studentskih dana.
Ista prica svuda...jedini put je da upoznas mlade rezisere i da se razvijas uporedo sa njima...pa da te zovu na saradnju i kad sazreju!
Color is offline   Reply With Quote
Old 13-11-2009, 01:25 PM   #25
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

ako hoces da se bavis time...trebace ti vremena.

Moraces da ovladas Pro Tools do jaja...da naucis sve short cuts! J kad vidim ove klince po sobama okolo, kako im lete ruke po tastaturi - pojede me sram!

Moraces da ovladas snimanje - svega i svacega...
Trebace ti puno maste i ideja da smislis kako da napravis / izdizajniras neki zvuk...ja se uvek zapanjim kad vidim sta foley artist koristi za neke zvukove - nikad mi nebi palo na pamet!!

Pocni da pravis library od svega oko tebe...snimi dedinu kapiju koja skripi, svinje u oboru, liftove..sta god ti dodje pod mikrofon...i slazi u foldere, imenuj (OBAVEZNO).
Mi imamo 6TB library !!! I za svaki film UVEK snimaju foley!!
50-60% je foley, ostalo su efekti iz bibljoteke...

tebace ti software koji lepo i brzo cita bibljoteke zvukove i metadatu...Mi svi ovde koristimo Soundminer http://www.soundminer.com/SM_Site/Products.html
to je jedan od najboljih programa za to...

Moras mnogo dobro da budes organozova u sessionu.
Da podelis (sto bolje) audio. Na pr...atmosfere, dijalozi, pa onda efekti...ako imas vremena i njih po grupama...(kola, masine, ljudi, itd..)
Super je da svaku grupu bacas na group fader - da kad hoces da smanjis efekte, nemoras da smanjujes svih 30 kanal pojedinacno !!

Treba puno sistematike, jer se lako izgubis i ima mnogo kanala i ako je neuredno sve...onda sve traje duze i ispadne lose na kraju..

Prodji scene sa papirom i olovkom - popisi koje atmosfere i koje zvukove treba da stavis..pogledaj sta imas a sta nemas i onda radi na tome sto nems!

A sto se tice para - kod nas, ne znam! Ovde je isto, kao i u svim drugim poslovima. Ako si dobar - dobre su pare.
Evo za primer..nas covek u Londonu, radio u malo po studijima kod nas, posle odradio 3 godine u ovom studiju gde sam sad ja..ucio zanat i pre par godina je bio jedan (od 10) sound designera na Harry Potter filmu. Od tad radi samo mega poslove! Sad radi Alisu u Zemlji cuda (sa jos 4 druga lika).

Ima svoj Pro Tools HD3 , SVE plugove (svi legalni!!), svoj 5,1 sistem (mali, portabl) i placaju ga ?1800 nedeljno (5 dana, od 9-6) plus ?750 za PT nedeljno...posle 6, placaju prekovremeno, ako ostanu posle 9, onda imaju veceru i taksi kuci, a Subota i Nedelja su po ?350 i ?450 na dan!
Odprilike ?10.000 mesecno, bez overtajma...
Obicno radi po 3-4 meseca (sa ostalima) na jednom filmu ...

ALI...veliko ALI..treba stici do tog nivoa.

Last edited by DaBear; 13-11-2009 at 01:27 PM.
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 13-11-2009, 02:30 PM   #26
ogischa
Junior Member

ogischa's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
ako hoces da se bavis time...trebace ti vremena.

Moraces da ovladas Pro Tools do jaja...da naucis sve short cuts! J kad vidim ove klince po sobama okolo, kako im lete ruke po tastaturi - pojede me sram!
Da li se ulgavnom radi u Pro Tools-u? Ja dipl. radim u Nuendu 3

Quote:
Moras mnogo dobro da budes organozova u sessionu.
Da podelis (sto bolje) audio. Na pr...atmosfere, dijalozi, pa onda efekti...ako imas vremena i njih po grupama...(kola, masine, ljudi, itd..)
Super je da svaku grupu bacas na group fader - da kad hoces da smanjis efekte, nemoras da smanjujes svih 30 kanal pojedinacno !!
Treba puno sistematike, jer se lako izgubis i ima mnogo kanala i ako je neuredno sve...onda sve traje duze i ispadne lose na kraju..
Sto se tice organizacije - da pokusavam da to izgleda dosta uredno

http://img222.imageshack.us/img222/381/nuendo3.jpg
Old 13-11-2009, 02:53 PM   #27
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

princip je isti - ali ovde SVI rade i Pro Toolsu...
Old 13-11-2009, 03:12 PM   #28
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Quote:
Originally Posted by ogischa View Post
Da li se ulgavnom radi u Pro Tools-u? Ja dipl. radim u Nuendu 3

Sto se tice organizacije - da pokusavam da to izgleda dosta uredno

http://img222.imageshack.us/img222/381/nuendo3.jpg
ja sam oko 200 epizoda jedne TV serije odradio post u Nuendu 3.2, i ne da mi je poslužio nego sam se zapanjio šta on sve sadrži od opcija u tu svrhu a da mi nisu ni pali na pamet u muzičkoj produkciji. DaBear je u pravu što se brzine i organizacije tiče, ovo je potpuno krucijalno. Ako radiš gomilu operacija koje se ponavaljaju a traju 15-20 sekundi, bićeš u problemu ako ti zapravo potraju 30-40 sekundi. Gomilu energije i vremena smo potrošili na utvrđivanje sistema rada, i kad smo ga naboli, sve je letelo - posao je pao sa 12 na manje od 8 sati dnevno. Brdo shorcuta, makroa i offline procesa, na kraju se nisam pitao dal Nuendo nešto može da uradi, nego ŠTA meni treba da uradi. Samo molim da se ovo shvati samo kao pohvala Nuendovih mogućnosti, a da je ProTools industrijski standard i da ga treba znati, svakako treba.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 13-11-2009, 03:13 PM   #29
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

i hoce da postane malo "gusto" od fajlova... (ovo je 20 min reel)...ima jos pola screena kad se namota na dole...i screen je 24"
Attached Images

Old 13-11-2009, 03:21 PM   #30
ogischa
Junior Member

ogischa's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
i hoce da postane malo "gusto" od fajlova... (ovo je 20 min reel)...ima jos pola screena kad se namota na dole...i screen je 24"
Dada ovo je prepuno, duze vremenski, za razliku od mene sto sam tek poceo. Ovo moje ima 2min i 45sec do sad, mogu da zamislim kako ce da bude za 10 min.

Hvala vam puno u svakom slucaju, cisto me zanimalo malo o dizajnu zvuka!
Bar negde covek da se informise!

Last edited by ogischa; 13-11-2009 at 03:24 PM.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules