Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-10-2009, 10:33 PM   #21
idekius
Mason

idekius's Avatar

Default Re: Lexicon najavio Plugin reverb

Ma... tema je toliko ispu?ena da je krajnje dosadno kuckati.
Čak i najzagri?eniji analogd?ije valjda kapiraju da je reverb mali računar u rack kutiji i reč "hardwareski" znači otprilike isto kao kada bi rekli za PC, Atari, Amigu, MAc, commodore 64, ZX Spectrum... hardwareski
Sad, ?to na nekog kutija ima dejstvo nalik dejstvu vijagre, to nije moj problem

Činjenica je da do relativno skoro nije bilo Bog zna kakvih soft reverba, ali to nije zato ?to npr. Bricasti pokreće ne znam kakav magičan CPU (Bricasti pokreću Analog Devices DSP čipovi.. ne znam sad tačno koji, ali maximum poput onih u Duende, UAD-2, Xite 1..., a verovatno i slabiji i stariji), već zato ?to je neko napisao njegove algorithme kako treba, a hardware je dovoljno dobar da to podr?i. Priča o AD/DA igra, ali čisto sumnjam da će neko ko kupi tig novog Lexa koristiti AD/DA sa integrisane zvučne karte za njega. Ukoliko imamo npr. TC M4000 i ve?emo ga digitalno, onda ni priča o AD/DA vi?e nije u opticaju. Trudim se da skratim post, a ima tu XY mogućih situacija. Ba? kao ?to će? i sa Lex 300, koji sam po sebi lepo svira, dobiti ?itinu od zvuka, ako ga analogno ve?e? na targičan mixer i tragične konvertore.

Poenta je da će taj Lex, ukoliko ga dobro odrade, raditi dobro, ako ga odrade lo?e, radiće lo?e , a sve to nema veze sa tim staro bolje/novo ne valja itd...

Jedina merodavna stvar je sačekati taj novi Lexov plug, probati, poigrati se sa njim, pa onda iznositi zaključke...

Ako sam smorio sa ovim postom, molim moderatore da ga obri?u.
Aaaa??? Ja sam moderator? Dobro... ni?ta onda...
Old 09-10-2009, 11:53 PM   #22
slowstar
Pro Member

Blago ovima "try before buy" eto im nove igracke sa kojom ne znaju sta ce da rade, kao i sa 90% ostalih "skupo placenih" softova. Iskreno, posto sam preslusao demoe u Tubeu, ne vidim nista sto ovaj plug moze da izvede sto moj Space Designer u Logicu ne moze...
Mada, iako nema neke logike u tome, moram da se slozim sa ponekim gornjim diskutantom da su PCM91, i jos vise 96 IMPRESIVNI komadi hardwarea, da ne pominjem 480, 960, ili cak 224, koji me je u svoje vreme oborio s' nogu. Pitanje? sta da ljudi koji imaju desetinu hardware sintova, semplera, drum boxova i slicne "gvozdjurije" rade sa soft reverbom? Da gledaju kako lepo izgleda GUI na apotekaru ili jabuci?
Kako bez mnogo budzevine da iz mog mixera posaljem send u soft reverb? (moze, ali razmislite o nacinu, nespretnosti, a o latenciji in/outa i da ne pricam...Hardware reverbi, barem u mom i jos mnogim slucajevima su NEOPHODNI, i bar za sada ne vidim kako ce bilo koji komp sa skupim, ili kradenim softom to moci adekvatno da zameni...Jeste, imao sam one "dzaba' reverbe od te firme, u vidu MPX 100, MPX 1, LXP 1, PCM 80, ali kada sam radio na PCM 91, 480, 960, ili cak 300, video sam sta znaci i kako zvuci DOBAR reverb...
Uostalom ako zelite da cujete kako ja zamisljam kako treba da zvuci "Large hall" oslusnite malo Vangelisa u filmu "Blade Runner" ili Columbo, ili neki od njegovih CDa...
Kako bi to on izveo sa soft reverbom, pa makar to bio i LEX?
Kao i neki drugi ljudi koji su veci "igraci" od mene i to neuporedivo, koriste tzv. "Ziv MIDI" sve do kraja mixa, prinudjeni su da koriste HARDWARE reverbe, a to mogu da budu samo dve firme, LEX, i DONEKLE TC (6000)
Ima tu i jos jedna opasnost:
Kod nas, tj. u nasim krajevima, odmah po pojavi ovog LEX plug-ina, javice se odmah "Narodne" verzije sa raznih torrenta i indexera, dokopace ga se ljudi koji (U velikoj vecini) i ne znaju cemu reverb moze da posluzi, i kako se koristi, pa ce biti nove provale neukusa, nadri-producenata, nadri-snimatelja, i nazovi kako hoces pojavnih oblika socijalnog "zagadjenja" - ispravite me ako nisam u pravu, pre ce biti da sam matori odrtaveli konzervativac, zar ne?

Last edited by slowstar; 09-10-2009 at 11:57 PM.
slowstar is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2009, 12:18 AM   #23
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Originally Posted by slowstar View Post
Blago ovima "try before buy" eto im nove igracke sa kojom ne znaju sta ce da rade, kao i sa 90% ostalih "skupo placenih" softova.
Drago mi je što ovo čujem. Pretpostavljam da si dobro informisan čim nam donosiš ovakve vesti Naravno, to sigurno ne bi napamet. Dakle, sigurno radiš za AiR, ili barem imaš nekog prijatelja tamo, pa ti je on preneo ovako dobre vesti

Quote:
Iskreno, posto sam preslusao demoe u Tubeu, ne vidim nista sto ovaj plug moze da izvede sto moj Space Designer u Logicu ne moze...
Iskreno se nadam da ti se Space Designer ne čuje stvarno kao bilo koji primer koji možeš da nadješ na Youtube. Ako zvuči jednako nečemu sa Youtube, onda je to ozbiljan problem.

Quote:
Kako bi to on izveo sa soft reverbom, pa makar to bio i LEX?
On uvek, dok mnogima ne može da pomogne ni Space Shuttle da skrpe nešto iole pristojno.

Quote:
Ima tu i jos jedna opasnost:
Kod nas, tj. u nasim krajevima, odmah po pojavi ovog LEX plug-ina, javice se odmah "Narodne" verzije sa raznih torrenta i indexera, dokopace ga se ljudi koji (U velikoj vecini) i ne znaju cemu reverb moze da posluzi, i kako se koristi, pa ce biti nove provale neukusa, nadri-producenata, nadri-snimatelja, i nazovi kako hoces pojavnih oblika socijalnog "zagadjenja" - ispravite me ako nisam u pravu, pre ce biti da sam matori odrtaveli konzervativac, zar ne?

Još jednom zahvaljujem na ovako lepim vestima! Kad već znaš takve stvari, voleo bih da mi proveriš tamo hoće li roknuti i novi Flux, Soft Tube Tubetech i Cubase 5? Bio bih jako zahvalan na informacijama.

Da... naredne godine izlazi Alfa Romeo 149. Nisam ga vozio, nisam imao prilike da ga probam, video sam prve fotografije i već znam da ne valja

Last edited by idekius; 10-10-2009 at 12:22 AM.
idekius is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2009, 12:43 AM   #24
slowstar
Pro Member

Vidim da se Deki nameracio da me pljuje veceras, pa ako mu je to prijatno, neka je ziv i zdrav.
You Tube pominjem samo kao neku losu referencu, a vec mogu da zamislim kako bi to isto zvucalo na kvalitetnom WAV ili AIFF standardu....Znas, cak i na malim fotosima se vidi koliko je Queen Mary (ladja) velika, pogotovo ako stoje ljudi u blizini iste, za komparaciju, izvini na ne bas najboljoj metafori...Sto se drugih mojih navoda tice, duboko sam uveren da si vise puta cuo zloupotrebu "skupo placenih" Plug-inova, na savremeno i inspirativno produciranim snimcima pop i folk muzike sa nasih prostora, pa nemoj da mi sporis tvrdnju da MNOGI ne znaju da koriste soft koji su "kupili" na nacin na koji bi to dalo neke estetski dostojne rezultate...Pozdravljam, i dalje sve najbolje, a BTW, na koji "Air" koji mi spocitavas mislis? Na Avio kompaniju, studio, ili klimatizer ("Air" condition?)
P.S. i meni se svidja Alfa, ali 159-ka, koju nazalost, mogu samo da sanjam, ne mogu nu "mito" da priustim, a kamoli 159...
Jos jednom pozdrav, a poziv na pivo vazi i dalje.
Old 10-10-2009, 12:58 AM   #25
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Vidim da se Deki nameracio da me pljuje veceras, pa ako mu je to prijatno, neka je ziv i zdrav.
You Tube pominjem samo kao neku losu referencu, a vec mogu da zamislim kako bi to isto zvucalo na kvalitetnom WAV ili AIFF standardu....Znas, cak i na malim fotosima se vidi koliko je Queen Mary (ladja) velika, pogotovo ako stoje ljudi u blizini iste, za komparaciju, izvini na ne bas najboljoj metafori...Sto se drugih mojih navoda tice, duboko sam uveren da si vise puta cuo zloupotrebu "skupo placenih" Plug-inova, na savremeno i inspirativno produciranim snimcima pop i folk muzike sa nasih prostora, pa nemoj da mi sporis tvrdnju da MNOGI ne znaju da koriste soft koji su "kupili" na nacin na koji bi to dalo neke estetski dostojne rezultate...Pozdravljam, i dalje sve najbolje, a BTW, na koji "Air" koji mi spocitavas mislis? Na Avio kompaniju, studio, ili klimatizer ("Air" condition?)
P.S. i meni se svidja Alfa, ali 159-ka, koju nazalost, mogu samo da sanjam, ne mogu nu "mito" da priustim, a kamoli 159...
Jos jednom pozdrav, a poziv na pivo vazi i dalje.
Ma nisam se nameračio da te pljujem. Ti odlično znaš da nemam takve običaje i moj post je trebalo da bude šaljiv, a ne uvredljiv ...
Meni je samo nejasno kako neko može da kategorizuje nešto što nije ni čuo kako treba, a kamo li probao, poigrao se, video kako leži u mixu... itd. Ja sam samo za slušanje ušima, a ne predrasudama tipa "čim je soft - ne valja, čim je hard, mora da je dobro" ( i obrnuto)...
Dajte da vidimo šta je, kako radi, o čemu se radi... pa onda se ozbiljno pozabavimo temama "valja - ne valja".

Što se piva tiče, trebalo bi da dodjem uskoro do Bg. , pa ću te zvati, ako budeš imao vremena. Zvao bih i Šimeta i Peruzzu na pivo, ali oni su se deklarativno izjasnili da ne vole pivo, čak šta više, da ne mogu da ga smisle, pa rekoh... da ne maltretiram ljude
Old 10-10-2009, 02:38 AM   #26
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Naravno da moze da se kategorizuje po intuiciji, sta ima tu da se slusa. Igre bez granica! Sve se moze omalovaziti. Kao sto je neko na pocetku omalovazio sve sto je proizvedeno posle 90-te!
Ovde je Lex (recimo) 960 proglasen kantom, pa posle hvaljen.
Bas me zanima na osnovu kakvog iskustva je popljuvan, a posle i hvaljen! Veni Vidi Vici.
Dali se slike sa interneta doticne sprave racunaju u realno iskustvo?
Kako ide Zdravko? Kao sto vidis Ray!

E sada kviz!

1. Zasto svi hardverski Lexocon-i imaju softver?

2. Dali je Mac bolji od Apotekara?

3. I sta je od ove dve stvari reverb?
A ili B
Attached Images

Last edited by LACKY; 10-10-2009 at 03:22 AM.
LACKY is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2009, 03:00 AM   #27
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Sustina zivota je reverb?
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2009, 03:02 AM   #28
idekius
Mason

idekius's Avatar

Jao! vidi ono prvo! Ru DAW u rack kućištu sa nekim novim kontrolerom! Sjajno izgleda! Ono drugo bi već moglo da bude reverb...

Last edited by idekius; 10-10-2009 at 03:08 AM.
idekius is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2009, 03:05 AM   #29
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Ovo drugo bar lici na reverb, ono prvo ni malo
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2009, 07:59 AM   #30
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Koliko se ljudi prze na imena - to je neverovatno !!

@ Lacky - ako mislis da sam ga nazvao kantom - nisam! Lexicon 960L je IZUVANJE! Da nije - reshio bih ga se do sad...hteo sam da kazem da su sve to mali PC-ji unutra!! Nema nekih "reverb reakotora" ili sta vec!!

@Idekius - tacno je da kod nas ljudi (uglavnom) neznaju / neumeju da koriste sprave / plugove dobro...i sta god da stave na narodnjacki glas ili na neki reperski / pevacki to ce da zvuci isto - sranje!!

Ljudi bi se ozbiljno zamislili kad bi znali koliko je jeftinih reverba, tipa Midiverb II ili LPX1 zavrsilo i napravilo odlican posao na mnogim plocama koje ljudi danas smatraju kao neke klasine elektronske / ambijent / dance muzike...

manite se corava posla i prepucavanja...NIKO nece raditi bolje mikseve i praviti pitu od govana i sa ovim Lexicon plugom..

Ah, da...na Gearslutz-u je 90% clanova - naprzeni amateri / kolekcionari !!!
Bila je skoro anketa - i samo oko 10% njih zivi od muzike (citaj - svakodnevno radi u studiju / izdaje ploce / u biznisu je...) !!
DaBear is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules