Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 21-08-2009, 12:22 AM   #21
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Default Re: Adam A6 vs KRK VXT6

sa bm6a (pa cak i mkII) ni jedan ni drugi ni u pismu ne mogu da se porede,a ni ne treba,to je (mkII - jevtiniji) duplo skuplji monitor od oba gore-pomenuta i svako poredjenje je potpuno van pameti i razuma...
VXT je skuplja (bolja) serija krk-a i odlicno radi,a poredjenje sa A7 je : "jel bolja letnja ili zimska guma?"
Svaki ima namenu,kod publike je omiljeniji a7 ali su to i kvalitativno i ekonomski "egal" monitori,stvar je sustinske namene! Idi i slusaj ih,monitori treba da su tacni a ne lepi po zvuku. A7 ima ribon visokotonski emiter a ne vise visokih - tako radi...! VXT6 ima definisaniji punch na donjem midlu,a ne vise basa... Dakle,idi i slusaj ih pa onda odaberi...

Last edited by Bockie; 21-08-2009 at 12:25 AM.
Bockie is offline   Reply With Quote
Old 21-08-2009, 12:58 AM   #22
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Quote:
Originally Posted by silicon science View Post
Iz tog razloga (jer nemam novce a ne verujem ni Milos) cu i uzeti KRK-ove, low end bogme vishe end nego kod Adama (ali KRK 8 )...
Miloshe, znash i sam da je Adam super kutija, a KRK su deff mnogi potcenili po mom misljenju... Neces pogresiti sta god da izaberes, ipak je to tvoj lichni ukus...
Ma kontam sve, ali je ta 6ica nedovoljna za full-range, pogotovo za sub deo koji je za house bitan..imace problema covek, sub mu ne gine, ali on odlucuje, a ja na srecu ne placam

Taj vxt6 sa subom bi bila jako dobra kombinacija, puno bolja od 8ice...
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 21-08-2009, 01:17 AM   #23
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Quote:
Originally Posted by Everlast View Post
Ma kontam sve, ali je ta 6ica nedovoljna za full-range, pogotovo za sub deo koji je za house bitan..imace problema covek, sub mu ne gine, ali on odlucuje, a ja na srecu ne placam

Da u pravu si... Samo bojim se da mu to premasuje budjet
silicon science is offline   Reply With Quote
Old 21-08-2009, 02:43 AM   #24
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Quote:
Originally Posted by silicon science View Post
Da u pravu si... Samo bojim se da mu to premasuje budjet
Kupi sad ovo i skupi pare za sub - resen problem
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 21-08-2009, 08:11 AM   #25
alen
VIP Member

alen's Avatar

Quote:
Originally Posted by Everlast View Post

Apsolutno se slazem.Ne zaboravite da ako hocete da napravite najbolji izbor slusanja,velicinu monitora morate prilagoditi velicini prostorije u kojoj ce raditi.Iz mog iskustva mnogo je lakse izbalansirati kombinaciju sateliti+sub nego sama dva veca zvucnika u nedovoljno velikoj prostoriji.Neko je gore spomenuo dynaudio BM-6a.Dugo sam radio na njima,istina je da imaju odlican low-end i koristio sam ih u nekoliko razlicitih prostorija.Samo u studiju gde je bila sredjena akustika sam imao jasnu kontrolu bas opsega,svuda drugde je bio uzas koliko je to bilo nejasno.Kazem ovo zbog toga sto o tome treba voditi racuna,8" monitor ili veci sa izrazenim low-endom mora da dobije valjan akusticki tretman.Ako prostor nije sredjen bolje je ici na manje monitore uz dodatak sub-a pa lagano experimentisati i naci sub-u najbolju poziciju u sobi.

Last edited by alen; 21-08-2009 at 08:19 AM.
alen is offline   Reply With Quote
Old 21-08-2009, 09:05 AM   #26
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by alen View Post
Ne zaboravite da ako hocete da napravite najbolji izbor slusanja,velicinu monitora morate prilagoditi velicini prostorije u kojoj ce raditi.
Ovde se definitivno ne govori o najboljem izboru monitora prema velicini prostorije nego prema dubini dzepa, tako da je uskladjivanje monitora prema velicini prostorije sada i ovde sekundarno pitanje. Kompromis je vec napravljen.
Quote:
Iz mog iskustva mnogo je lakse izbalansirati kombinaciju sateliti+sub nego sama dva veca zvucnika u nedovoljno velikoj prostoriji.
Svakako je tesko postaviti i jedno i drugo, pri tom je resenje "sateliti+sub" apsolutno gore resenje za profesionalni monitoring u bilo kom rangu cene (zbog neuskladjenih kasnjenja), bez obzira sta pricaju (pojedini) proizvodjaci... (ako ne govorimo o Home Theater i Gaming primeni gde je kvalitet reprodukcije nebitan)

Samo realni subwoofer koji pokriva opseg ispod 40-50Hz (a o takvom ovde NE govorimo) se realno moze postaviti bilo gde u prostoriji... i u malim prostorijama nece praviti preterani haos jer u tom opsegu prestaju stojeci talasi (u jako malim prostorijama). Za mali monitor problem je SVE ispod 100-300Hz i za to mu treba woofer... a ne subwoofer... i tu resenja nema. Ili ici na trosistemski zvucnik ili ostati na malom monitoru. Dodatkom subwoofera se ne moze pokriti opseg koji mu fali ... upravo zbog razlicite pozicije u odnosu na "satelite".

Ideja sateliti + sub je komercijalno izuzetno dobra... nazalost prakticno neprimenljiva u profesionalnom monitoringu.... ako subwoofer ne pokriva samo opseg ispod 40-50Hz

Quote:
Neko je gore spomenuo dynaudio BM-6a.Dugo sam radio na njima,istina je da imaju odlican low-end i koristio sam ih u nekoliko razlicitih prostorija.Samo u studiju gde je bila sredjena akustika sam imao jasnu kontrolu bas opsega,svuda drugde je bio uzas koliko je to bilo nejasno.
Ovo vazi za svaki par (korektno dizajniranih) zvucnika, ne samo za BM-6a.
Quote:
Kazem ovo zbog toga sto o tome treba voditi racuna,8" monitor ili veci sa izrazenim low-endom mora da dobije valjan akusticki tretman.Ako prostor nije sredjen bolje je ici na manje monitore uz dodatak sub-a pa lagano experimentisati i naci sub-u najbolju poziciju u sobi.
Dodati subwoofer u akusticki nesredjen prostor je jos gore nego imati (samo) par monitora sa 8" midwooferom...
Prema tome... ako je prostor nesredjen... manje je zlo imati samo par manjih monitora i NISTA VISE (ako se ne zeli haos u glavi i sobi)

A akusticki tretman je potreban i za jos nesto osim za niske frekvencije...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 21-08-2009, 10:26 AM   #27
alen
VIP Member

alen's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
....
Svakako je tesko postaviti i jedno i drugo, pri tom je resenje "sateliti+sub" apsolutno gore resenje za profesionalni monitoring u bilo kom rangu cene (zbog neuskladjenih kasnjenja), bez obzira sta pricaju (pojedini) proizvodjaci... (ako ne govorimo o Home Theater i Gaming primeni gde je kvalitet reprodukcije nebitan)

Samo realni subwoofer koji pokriva opseg ispod 40-50Hz (a o takvom ovde NE govorimo) se realno moze postaviti bilo gde u prostoriji... i u malim prostorijama nece praviti preterani haos jer u tom opsegu prestaju stojeci talasi (u jako malim prostorijama). Za mali monitor problem je SVE ispod 100-300Hz i za to mu treba woofer... a ne subwoofer... i tu resenja nema. Ili ici na trosistemski zvucnik ili ostati na malom monitoru. Dodatkom subwoofera se ne moze pokriti opseg koji mu fali ... upravo zbog razlicite pozicije u odnosu na "satelite".

Ideja sateliti + sub je komercijalno izuzetno dobra... nazalost prakticno neprimenljiva u profesionalnom monitoringu.... ako subwoofer ne pokriva samo opseg ispod 40-50Hz

....

Dodati subwoofer u akusticki nesredjen prostor je jos gore nego imati (samo) par monitora sa 8" midwooferom...
Prema tome... ako je prostor nesredjen... manje je zlo imati samo par manjih monitora i NISTA VISE (ako se ne zeli haos u glavi i sobi)

.....
Slazem se apsolutno,ovo gore sam rekao malo off-topic i nevezano za ADAM ili KRK i profesionalni studijski monitoring nego vise generalno za uslove kucnog slusanja.Ideja sa sub-om je varijanta nuznog zla,jer sam bio kod nekoliko ljudi koji rade elektronsku muziku u sobicama od 10-tak kvadrata i gde je jednostavno malo veci monitor tu totalno nefunkcionalan.Manji monitori sa sub-om su po meni mnogo fleksibilnije resenje(kad vec postoji potreba da se koliko toliko treba cuti low-end) jer daju mnogo vise promenjivih na koje se moze uticati(pozicija u sobi,glasnoca,frekfencija rezanja itd....),naravno opet govoreci o kucnom slusanju a ne o profesionalnom studijskom.
Old 21-08-2009, 12:33 PM   #28
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Ovde se definitivno ne govori o najboljem izboru monitora prema velicini prostorije nego prema dubini dzepa, tako da je uskladjivanje monitora prema velicini prostorije sada i ovde sekundarno pitanje. Kompromis je vec napravljen.

Ovo vazi za svaki par (korektno dizajniranih) zvucnika, ne samo za BM-6a.

bogi
Boggy, za sve sto si rekao mogu samo da klimnem glavom gore-dole... Ali, meni je primer Daddy Z i njegova kombinacija Satelita i Wufera, tj. u pitanju je Genelec 1029 ako se ne varam i sub takodje Genelec (ne znam koja oznaka)... Prostorija je nekih 15-20 m2 (bez akustichkog tretmana) i zvuchi bas onako kako treba, bez ikakvih stojecih talasa i ostalih sr*nja... Vishe puta sam svoje mixeve nosio kod njega i tachno chuo ono sto ne chujem u svom "studiju"... Da imam te uslove bio bih presretan, nista drugo mi ne treba...
Zelim da kazem da sve sto si rekao stoji, ali u tako nekim primerima u praksi to sve drugachije "zvuchi" i izgleda. Verujem da je ta njegova prostorija "na papiru" losha, akustichki ne tretirana i tako to, ali rezultati koji izadju iz tog studija su odlichni
Old 21-08-2009, 12:39 PM   #29
milos
Pro Member

milos's Avatar

Default Re: Adam A7 vs KRK VXT6

Prostorija u kojoj sam trenutno je oko 10kvm mada se planiram preseliti u vecu od 20kvm.
Da, postavljanje sub-a u akusticki nesredjenu prostoriju bi bilo katastrofalno. Planiram da pobodem koji bass trap u coskove, ali jedno po jedno...
Za sada ima vise pobornika A7, mada znam da je sve to subjektivna stvar...
Kako se prenose na druge sisteme? Kontam da moras upoznati taj njihov hi-end da ne bi trpao previse visokih u mix, a kako proveravate sub frekvencije-slusalice ili sta?
Da li se moze dobro raditi sa kickovima - kompresija...?
milos is offline   Reply With Quote
Old 21-08-2009, 12:56 PM   #30
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Default Re: Adam A7 vs KRK VXT6

Quote:
Originally Posted by milos View Post
Prostorija u kojoj sam trenutno je oko 10kvm mada se planiram preseliti u vecu od 20kvm.
Da, postavljanje sub-a u akusticki nesredjenu prostoriju bi bilo katastrofalno. Planiram da pobodem koji bass trap u coskove, ali jedno po jedno...
Za sada ima vise pobornika A7, mada znam da je sve to subjektivna stvar...
Kako se prenose na druge sisteme? Kontam da moras upoznati taj njihov hi-end da ne bi trpao previse visokih u mix, a kako proveravate sub frekvencije-slusalice ili sta?
Da li se moze dobro raditi sa kickovima - kompresija...?
Moze... Barem kod Everlasta moze
Postavljanje suba akust. u ne sredjenu ne mora nuzno biti katastrofalno, tj. bice na papiru ali u praksi ne mora da znachi. Vishe sam se puta uverio
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules