Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 18-08-2009, 09:06 PM   #21
grada27
Senior Member

Default Re: ugradnja monitora u bas trap

Evo nasao sam nesto sto je dosta slicno mom rasporedu,prvo da odredim poziciju monitora i to bi bilo to,sve ostalo su finese koje nikako ne treba zanemariti,one dolaze kasnije,inace sve to zbog ustede u prostoru,da se ja pitam najradije stalke i super, medjutim prostor ne dozvoljava taj luksuz

Veliki pozz!
Attached Images

grada27 is offline   Reply With Quote
Old 25-08-2009, 05:14 PM   #22
grada27
Senior Member

Da li je obavezno da u ovoj razmeri bude cvrst materjal oko zvucnika (kao na slici),a samo donji deo da ne zatvaram jedno 1,20 po visini,ispod zvucnika gde bi trebao da bude hangar(bas trapa)ja sam odlucio da taj deo ispinim kompletno kamenom vunom ili je mozda efikasnije da napravim da onako visi kamena vuna,znate na sta mislim kao sunka koja se susi?Da li da zatvaram i prostor izmedju zvucnika cvrstim materjalom ili da idem samo sa platnom. Da ne bude da sada mnogo zapitkujem, ali neki osnovni princip kako se to radi
bio bi mi jako koristan.Ono cackanje oko skretnice samog zvucnika,za to ima vremena prvo sa ovim osnovnim problemom da se izborim.Unapred hvala na svakom savetu!

pozz!
Attached Images

Old 30-08-2009, 06:46 PM   #23
DeMa
Moderator

DeMa's Avatar

Hallo
evo ti jedna stranica koja je jako dobru dokumentirana!!!! sto se tice geometrije ti je to!!.
http://www.johnlsayers.com/phpBB2/vi...offit+mounting

pozz
Denis
DeMa is offline   Reply With Quote
Old 30-08-2009, 06:47 PM   #24
DeMa
Moderator

DeMa's Avatar

Quote:
Originally Posted by grada27 View Post
Da li je obavezno da u ovoj razmeri bude cvrst materjal oko zvucnika (kao na slici),a samo donji deo da ne zatvaram jedno 1,20 po visini,ispod zvucnika gde bi trebao da bude hangar(bas trapa)ja sam odlucio da taj deo ispinim kompletno kamenom vunom ili je mozda efikasnije da napravim da onako visi kamena vuna,znate na sta mislim kao sunka koja se susi?Da li da zatvaram i prostor izmedju zvucnika cvrstim materjalom ili da idem samo sa platnom. Da ne bude da sada mnogo zapitkujem, ali neki osnovni princip kako se to radi
bio bi mi jako koristan.Ono cackanje oko skretnice samog zvucnika,za to ima vremena prvo sa ovim osnovnim problemom da se izborim.Unapred hvala na svakom savetu!

pozz!

Dali su ti monitori Aktivne??
da te naj prije to pitam??

pozz
Denis
Old 30-08-2009, 08:57 PM   #25
quake
Banned

http://www.johnlsayers.com/phpBB2/vi...offit+mounting lepa tema ali me uvek zanimalo koliki moze biti RT60 u ovakvim prostorijama....cini mi se da je tu premalo apsorbcije,pogotovo za visoke?
quake is offline   Reply With Quote
Old 30-08-2009, 09:00 PM   #26
grada27
Senior Member

DeMa,hvala ti za link,odlican je, tako nesto cu raditi a i slican je sam prostor,jako dobro resenje i vizuelno a nadam se i zvucno.Nemam ja sad uslove za neku haj tek akustiku,ali da upristojim zvucno prostor to mogu.Ne bih sada sto puta pravio pa rusio zato bih u samom startu video da uradim najbolje sto se moze.Kapiram da prvo treba odrediti poziciu monitora inace su pasivni bas refleks od napred,na tome trenutno radim,posle cu videti da napravim neki konacan nacrt svega,pa kad dodje vreme,tj nesto para da se zavrsava sve to.

Hvala ti jos jednom za pomoc koju pruzas!

pozz!
Old 30-08-2009, 09:45 PM   #27
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by quake View Post
.........ali me uvek zanimalo koliki moze biti RT60 u ovakvim prostorijama....cini mi se da je tu premalo apsorbcije,pogotovo za visoke?
Heh... za visoke skoro pa ne treba nista da bi se apsorbovali, jer se ni ne "emituju" omnidirekciono iz zvucnika...
Ne, ovolika kolicina drvenih refleksionih povrsina NE SMETA, i vreme reverberacije moze biti na visokima 100-200ms.

Po najnovijim eksperimentima, kljuc translativnosti miksa iz studija u obicnu sobu gde ljudi slusaju tu muziku je pazljivo vracanje nazad visokih frekvencija, odnosno svih frekvencija iznad 1kHz, bez neke preterane bojazni... da ce to da "odzvanja"... ali cak i da odzvanja... pokretnim panelima se to moze dozirati.

Drugo, MNOGO je vaznije ono sto je IZA tih reflektivnih povrsina, i taj deo akustickog tretmana nije vidljiv u gotovom studiju i nije preterano ni poznat a ni jasan siroj javnosti osim dizajnera koji su pravili dotican studio, i vlasnika i zaposlenih u tom studiju. Naime, iza reflektivnih, nereflektivnih i kombinovanih povrsina, "krije" se tretman svega od 200Hz pa nanize... to drasticno trosi prostor i zato se neiskusni ljudi iznenade koliko su promasili u proceni velicine prostorije za svoj studio.

Za te niske frekvencije, "reflektivne" povrsine koje se vide na gornjem threadu su prakticno transparentne, odnosno akusticki talasi tako niskih frekvencija realno "ne vide" prepreku u njima i relativno se lako apsorbuju kasnije.... u sloju ispod...

Na taj nacin se uklanja ono sto realno smeta, a vraca ono sto pomaze da miks bude bolji.

Ono sto se najcesce radi i sto ne valja, je obrnuto... ubije se sve iznad 1kHz a ostave bass frekvencije da divljaju... ali to je jeftino,.. i tu nema pomoci... to ce ljudi raditi i dalje.

Drugi, bolji slucaj je ubijanje mid frekvencija i vracanje visokih.... ali bass i dalje divlja... itd..

Sve u svemu... najmanje se treba bojati reverberacije na visokim frekvencijama... to je najjeftinije srediti. Materijal kosta manje od 100EUR za ceo studio (kakav god hoces)

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 30-08-2009, 09:52 PM   #28
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Da li je obavezno da u ovoj razmeri bude cvrst materjal oko zvucnika (kao na slici),....
Ne.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 30-08-2009, 09:56 PM   #29
quake
Banned

Hvala Boggy,prebacicu se na svoju temu jer su pitanja dalje u vezi ovih stvari vezana za nju...
quake is offline   Reply With Quote
Old 31-08-2009, 10:45 AM   #30
DeMa
Moderator

DeMa's Avatar

Quote:
DeMa,hvala ti za link,odlican je, tako nesto cu raditi a i slican je sam prostor,jako dobro resenje i vizuelno a nadam se i zvucno.Nemam ja sad uslove za neku haj tek akustiku,ali da upristojim zvucno prostor to mogu.Ne bih sada sto puta pravio pa rusio zato bih u samom startu video da uradim najbolje sto se moze.Kapiram da prvo treba odrediti poziciu monitora inace su pasivni bas refleks od napred,na tome trenutno radim,posle cu videti da napravim neki konacan nacrt svega,pa kad dodje vreme,tj nesto para da se zavrsava sve to.

Hvala ti jos jednom za pomoc koju pruzas!

pozz!

Halo

ja cu ti jos jedan link poslati, nema veze sto su ti zvucnici passivne. Napravi odmah tako da mozes kasnije staviti aktivne ima tu nekoliko rjesenja.
ti kada zavrsis osnovni koncept postavi pa mozemo malo diskutirati o naj boljem resenjeu resenju za tebe!!!!

poz
Denis
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules