Go Back   Rumski Forum > Muzika/Glazba > Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere...

Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... Oaza za "stvaratelje" pjesama... pričajmo o izvorima inspiracije, razradi ideja, strukturiranju pjesama, instrumentaciji, tehnikama aran?iranja, pisanja tekstova....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 17-03-2010, 02:23 PM   #21
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Default Re: Dali je dobar intro stvar tehnike ili inspiracije?

Quote:
Originally Posted by google View Post

Inspiracija ne postoji. Nju su izmislili oni koji nemaju dara. Pisanje muzike je nesto sto:
A) mozes
B) ne mozes
Netočno. Pisanje muzike je ne?to ?to mo?e?/ne mo?e?, da, ali uz nadahnuće to mo?e? raditi (umjesto osrednje) odlično.

U tome je ta mala razlika, između glazbe koju napi?e? kao da odrađuje? ili koju pi?e? strastveno i smisleno.

Poanta inspiracije je samo znati je prizvati kada ti zatreba. U tome je razlika između amatera i profesionalaca, između ostalog.

Ali da ne postoji... onda već idemo u sferu uredskih poslova, a ne umjetnosti. A glazba je svakako - umjetnost. (bar bi trebala biti)
ANITA is offline   Reply With Quote
Old 17-03-2010, 07:19 PM   #22
google
Banned

Dar pisanja muzike je nesto sto jeedni imaju, a drugi nemaju. Pisem muziku preko 20 godina i dobro poznajem samoga sebe.

Prizivanje inspiracije je nesto sto zvuci kao prica o Aldinu & duhu iz boce. Ja ili imam ideju, ili nemam ideju. Nemam potrebu da po svaku cenu UVEK imam ideju, to su decije stvari...

Niti znam kada cu nesto napisati, niti o tome razmisljam, niti me to interesuje. Dok sam bio mali, bio sam zabrinut kada dugo vremena nesto ne napisem. To je decije, neozbiljno.

Nema potrebe mistifikovati i loziti klince. Imas ideju i na njoj obicno radis dovoljno dugo da je isteras do kraja. Nema nikakvih ekstaza i sl. Cesto sam imao utisak da sam u ovm ili onom raspolozenju, ali ni to nema veze sa tim.

Ili jesi ili nisi. Ako jesi, moras dosta raditi, da bi to bilo dobro. To je sve.
google is offline   Reply With Quote
Old 17-03-2010, 07:46 PM   #23
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Quote:
Potpuno suvisna stvar. Ja sam slusao neki uvod od neke pesme koju si okcio, izbrisi taj uvod, zivota ti, bio on plod tvoje tehnike ili iskustva.
Taman posla!
Prvo, to je demo. Drugo, onoj kojoj je rađeno, odn. njenom piscu aran?mana, je obja?njeno da ta dionica pripada bek vokalima u koncertnoj izvedbi (kao ideja).
Dakle, to je najobičnija prezentacija koju će, za par klasa kvalitetniji pisac aran?mana od mene, uobličiti u ono ?to odgovara krajnjem izvođaču.
Kod demoa se mo?emo igrati.
Kod finalnih umjetnina ne.
A ?to se tiče tvog i Anitinog pisanja :
u dana?njoj muzici egzistira i jedan i drugi stav : i konfekcije (ili jo? gore prepisiva?e sa Radio Teherana i sličnih izvora 'nadahnuća') i veoma kvalitetnih radova, koji proističu iz dubokog promi?ljanja i znanja - kako na najbolji način muzičkim sredstvima opisati zadatu temu.
Ipak, ne znači da vrhunski izvorni konfekcionista ne mo?e uraditi vrhunsku kompoziciju, niti da će 'čekalac' inspiracije u naletu nadahnuća komponovati muzičku numeru vijeka.
Ne znam kako drugi stvaraju, ali znam da niko ne radi na isti način i u istim uslovima.
Mogu reći da mi je i dan danas itekako dojmljiv rad Kornelija Kovača - jo? od vremena Index-a, pa preko Čole, Korni grupe, K2, ...
Bilo da se radi o kompoziciji, aran?manu (ovo drugo posebno), live izvođenju, ...
Kod pisanja tekstova kapu dole skidam Maji Perfiljevoj, a pisanju popularne muzike i teksta svakako Zdenku Runjiću (i malko mnogo manje Tončiju Huljiću, ?eljku Joksimoviću, i ostaloj dana?njoj (eliti').
Kako su stvarali, odn. kako stvaraju - ne znam. Gledao sam emisiju u kojoj je Huljić obja?njavao kako on radi : ode u sobu i klefa po pianinu dok ne?to ne iziđe.
Lično svoje tekstove čekam na čeku i uradim za par minuta. Kasnije samo dotjerujem određene riječi, mijenjam im poziciju u stihu, prilagođujem dikciju kasnije napisanoj muzici, (ako ne ?elim odustati od određenih muzičkih rje?enja), i sl.
Muziku uvijek pi?em na urađen tekst, ili najmanje (rijetko) na poznatu skicu teksta.
Ćuj! Ja post'o 'Pro Member'!

Last edited by alfom; 17-03-2010 at 07:49 PM.
alfom is offline   Reply With Quote
Old 17-03-2010, 07:59 PM   #24
google
Banned

Quote:
Originally Posted by alfom View Post
Dakle, to je najobičnija prezentacija koju će, za par klasa kvalitetniji pisac aranžmana od mene, uobličiti u ono što odgovara krajnjem izvođaču.
Zato sam rekao.

Pesma ne mora imati uvod. Npr. divna "Meseceva sonata", vrlo verovatno sluzi samo da bi pijanista razglavio prste i mogao dobro da odsvira onaj brzi deo. Nesto poput zagrejavanja. A svi se divimo tom delu, koje je, vrlo verovano, samom majstoru bilo manje vazano.

Napisi dobro. Sto napises, predstavi jasno i direktno.

Last edited by google; 18-03-2010 at 08:20 AM.
Old 17-03-2010, 08:05 PM   #25
google
Banned

Quote:
Gledao sam emisiju u kojoj je Huljić objašnjavao kako on radi : ode u sobu i klefa po pianinu dok nešto ne iziđe.
Iskreno receno. Po principu corave koke ispadne jedna interesantna fraza . Koja te povuce...

Quote:
Lično svoje tekstove čekam na čeku i uradim za par minuta. Kasnije samo dotjerujem određene riječi, mijenjam im poziciju u stihu, prilagođujem dikciju kasnije napisanoj muzici,
Zasto bi kompozitor morao i da pise tekst?

Quote:
u današnjoj muzici egzistira i jedan i drugi stav : i konfekcije (ili još gore prepisivaže sa Radio Teherana i sličnih izvora 'nadahnuća') i veoma kvalitetnih radova, koji proističu iz dubokog promišljanja i znanja
Ne moram nesto slusatati da bih pisao. Nekada nesto napisem i... gotovo!. A kako to mogu? Ne znam i ne zanima me.

Pricu oko toga sta se u tom trenutku desava, umislili su oni koji bi hteli, a ne mogu.

Last edited by google; 17-03-2010 at 09:22 PM.
Old 18-03-2010, 02:35 PM   #26
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Quote:
Zasto bi kompozitor morao i da pise tekst?
Samo sam napisao o onome ?to sam radim a ne o pravilu (jer to nije).
Quote:
... koji bi hteli, a ne mogu.
Jo? mogu.
alfom is offline   Reply With Quote
Old 18-03-2010, 03:14 PM   #27
Nele
Junior Member

Moj glas za inspiraciju/talenat pre svega, sve ostalo dodje samo.
Ne svidja mi se uopste naziv trida, sta je to dobar intro? Mozze biti i vokal i muzika, obicno je u dobroj kompoziciji dobar i intro i sredina i kraj.
Mislim da je intro veoma vazan da bi privukao paznju slusaoca a isto tako i nagovestio o daljem desavanju. Obicno, gde je dobar intro, dobro je i sve ostalo.
Nele is offline   Reply With Quote
Old 18-03-2010, 07:25 PM   #28
pleon
Member

intro stih jedan stih dva refren stih pa refren do jaja pa kraj. recimo. to je pop, pop rock, rock nije?
otprilike mislim. zaboravih solo

ja mislim da intro ne mo?e popravit lo?u stvar ni pokvarit dobru.

ja inače volim intra jer onda ne moram dugo bit konkretan.
intro 1i pol pa dvije minute koprcanja i eto ti kvote.

meni je arsen dedić najjači lik u pop industriji.
pleon is offline   Reply With Quote
Old 18-03-2010, 07:34 PM   #29
pleon
Member

intro stih jedan stih dva refren stih pa refren do jaja pa kraj. recimo. to je pop, pop rock, rock nije?
otprilike mislim. zaboravih solo

ja mislim da dobar intro ne mo?e popravit lo?u stvar ali lo? mo?e pokvarit . koji sam genije
ja inače volim intra jer onda ne moram dugo bit konkretan.
intro 1i pol pa dvije minute koprcanja i eto ti kvote.

meni je arsen dedić najjači lik u pop industriji.

e da on zna imat super intra. neke harme sla?e 4-8 taktova i onda bam uleti drito u stvar i to ti je to. nema cile mile. al je to intro ? ne znam. zvuči ko neki c dio pesme al na početku. e a ti c dijelovi su mi super! to mi di?e kvalitetu stvari skroz. ak su dobri. i zvuče ono totalno nesklepano nego darovito..
recimo stone temple pilots imaju neke take fore. a i chris cornell ga tu i tamo zna zabrijat super.

ili dobar bridge. znači intro ili ne svejedno je. ali c dio i mostiči zgodni jako mogu uljep?at stvari
pleon is offline   Reply With Quote
Old 18-03-2010, 08:46 PM   #30
google
Banned

Quote:
Originally Posted by Nele View Post
Moj glas za inspiraciju/talenat pre svega, sve ostalo dodje samo.
Talenat i "inspiracija" su dve razlicite stvari. Talentovani ljudi imaju talenat da pisu i za to im ne treba "inspiracija", koja ne postoji kao nesto realno.

Inspiracija je samo rec (i nista vise) koju su izmislili oni koji ne mogu, da objasne kako neko drugi moze (pisanje muzike, harmonija i aranziranje je vec nesto drugo)...

Shvatanje "inspiracije" se svodi se na to da ne moze niko, ali da neko fantasticno bice koje zovu "inspircija", povremeno sleti na glavu odredjenim ljudima.

Dakle, uz malo srece i njima ce sleteti inspiracija na glavu i to je to.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules