Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 10-03-2009, 03:47 PM   #21
Maiv
Pro Member

Maiv's Avatar

Default Re: Studio Druga Maca Feb1988 Awacs & DaBear

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
znam ljude koji su krajem pro?log veka jo? bili na bud?enoj Amid?i 500
E pa tak sam ja poceo, jos u osnovnoj skoli
Maiv is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2009, 02:06 PM   #22
RetroMan
Senior Member

RetroMan's Avatar

Quote:
... Eventide Compressor (neispravan, slu?io kao ukras), Aphex Compellor (jedina ispravna dinamička ma?ina u studiju)
I sve to za samo 100 maraka na sat, u ono vreme!

RM
RetroMan is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2009, 02:24 PM   #23
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by RetroMan View Post
I sve to za samo 100 maraka na sat, u ono vreme!
Malo ga pretera U to vreme nijedan 16-kanalni studio u gradu (a skoro svi privatni su bili takvi) nije naplaćivao vi?e od 25 DM. Kod Enca je za projekte koji se rade preko 20 sati cena i?la i do 20 DM

Taj outboard je za ono vreme (i za beogradske uslove) bio prilično ekskluzivan. Gnusne stavke u svemu su bili MITEC EX mixer - (in line, puno kanala u mixu, super routing, ali headroom cca. 2dB ), TASCAM M-16 (sa uklonjenim DBX-om) i katastrofe od traka (svaka presnimljena bar 50 puta). Ali, tako je bilo u celom gradu.

Last edited by awacs; 12-03-2009 at 02:35 PM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2009, 08:25 PM   #24
RetroMan
Senior Member

RetroMan's Avatar

Quote:
Malo ga pretera... cena i?la i do 20 DM.
To je kad je vec kalirao je sa cenom, a poceo je sa Cady magnetofonom (cije su delove sakupljali sa lopatom, pa natovarili i dovezli u BG) i Trident Fleximixom (10 kanala), i tada je bio prvi privatni studio, i to na 50m od Radija, i stvarno je naplacivao 100 DM sat, i jos su ljudi bili srecni da ih primi - valjda zbog njegove pozicije u poslu.

RM
RetroMan is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2009, 11:22 PM   #25
Braca
Senior Member

Braca's Avatar

Ej Awacs ti si bre mlad, ja sam se jos 77 muvao po Beogradu kada je Enco bio jedini privatni i pravi studio, znaci ne bih rekao da je to bilo pre 20 godina, studio druga maca je puno ranije postojao i radio punom parom. Ne bih o godinama jer me jedan modertor sa foruma naziva kustos, ali i sam imam puno starih sprava, sve sam ih nove kupovao i debelo placao, i nikad ih necu prodati, ne zato sto ne vrede nego zato sto su meni drage a ponekad ih i ukljlucim , bas sam ih skoro sve stavio u rack. Uh kako si me podsetio na stara dobra vremena!
Braca is offline   Reply With Quote
Old 13-03-2009, 11:31 AM   #26
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by RetroMan View Post
To je kad je vec kalirao je sa cenom, a poceo je sa Cady magnetofonom (cije su delove sakupljali sa lopatom, pa natovarili i dovezli u BG) i Trident Fleximixom (10 kanala), i tada je bio prvi privatni studio, i to na 50m od Radija, i stvarno je naplacivao 100 DM sat, i jos su ljudi bili srecni da ih primi - valjda zbog njegove pozicije u poslu.
Sećam se ja i te faze i nekih kasnijih (magnetofon od milja nazvan Steva), '81 sam tamo sa Škripcem snimio prve "ozbiljne" snimke za kompilaciju Artistička Radna Akcija, ama ne pričamo o tim vremenima.

He, krajem sedamdesetih bilo Premiera, Ludwiga, Marshalla, Les Paulova i Stratokastera k'o u priči, plaćenih kamaru para. Pa sad bendovima koji su već u opremu uložili nekoliko hiljada DM nije ni bila frka da daju još somića da snime jedine dve pesme koje su napisali... Ja nisam bio među njima, imao sam Jolanu Iris pošto sam toliko uspeo da zaradim radeći kao novinar (klinac).

@Braca:
Pa da - Enco je mnogo važan lik za beogradsku scenu. Jeste da je tvrd za pare pa je nekim ljudima išao na živce zbog toga, ali je super muzikalan, ultra pametan, duhovit i (što je najvažnije) iskreno se ložio na sve što je radio.

Malo ljudi zna kolika je njegova zasluga što je Paket Aranžman uopšte snimljen. Čak ni svi učesnici te akcije nisu svesni toga. A tu je i prvi album Čorbe (pa i drugi)... Umeo čovek da prepozna u šta treba ulagati. Muzikalni trgovac - kud ćeš više.

Pozdrav

Last edited by awacs; 13-03-2009 at 11:42 AM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 13-03-2009, 12:41 PM   #27
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Enco je bio car! Toliko nas je zagotivio sto smo se lozili na elektroniku ( a niko nije znao da svira,malte ne!)...
Jednom nam je cak dao kljuceve od studija kad je otisao na more na mesec dana!!
Vraca se posle metar dana, ulazi u studio u 10 ujutro, a mi jos nismo gotovi, miksa se !!! Potrosili tonu traka, itd (uradili 2 albuma i dub / remix verzije !!!)
he,he..
divota od perioda!!
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 13-03-2009, 02:32 PM   #28
slowstar
Pro Member

Samo da se pridruzim: Ta sprava u desnom gornjem uglu je "custom built" Hi-pas i Lo-pas filter, mislim njih 8 ili 10 u lancu, jer se Enzo palio da po raznim kanalima "poskida" sve viskove dole i gore, ne bi li na taj nacin smanjio katastrofalan sum i brum koji je dolazio iz njegovog 16-kanalca nepoznatog porekla (kasnije je bio mislim neki Tascam) to mu je napravio neki dobar elektronicar iz Beograda, i radilo je prilicno dobro...
P.S. ne znam da li se neko od starijih seca studija "EMA" koji smo drzali Bojan, Sanja i moja malenkost, nalazio se u delu grada tada poznatom kao "Visnjicka Banja", i bio je zvanicno PRVI studio u gradu sa potpunim L.E.D.E. dizajnom, za koji su nam stigli nacrti i proracuni iz U.S.A. i kontrolna soba je veoma dobro "zvucala", bili su monitori Altec 604-8H, u custom kutijama, soffit montirani, na 2,5 tona peska, i sve to na kamionskim amortizerima, potpuno izolovani od sobe, i "ganjani" CROWN, mislim PSA 2X pojacalom, cak mislim da je vise tada poznatih grupa snimalo u tom studiju na tada "velelepnom" D&R serija 8000 mixeru (24/24/2) i TASCAM MS 16 mkII magnetofonom, ali sa ISPRAVNOM DBX redukcijom suma. Nazalost, pogubio sam sve fotke, ali je rezija zaista jako dobro izgledala i zvucala.
Old 13-03-2009, 08:46 PM   #29
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by slowstar View Post
Samo da se pridruzim: Ta sprava u desnom gornjem uglu je "custom built" Hi-pas i Lo-pas filter, mislim njih 8 ili 10 u lancu, jer se Enzo palio da po raznim kanalima "poskida" sve viskove dole i gore, ne bi li na taj nacin smanjio katastrofalan sum i brum koji je dolazio iz njegovog 16-kanalca nepoznatog porekla (kasnije je bio mislim neki Tascam) to mu je napravio neki dobar elektronicar iz Beograda, i radilo je prilicno dobro...
Eeeeeee - da! Valjda mu je Pop pravio taj HP/LP, jbmlg. Ali krajem osamdesetih je sprava izgubila smisao, kad je stigao Tascam MS 16. Dodu?e, Enco je odmah prodao DBX module iz magnetofona, pre?telovao ga i to uop?te nije bilo lo?e. Bar si smeo da gura? signal debelo u crveno. To je pak bilo korisno po?to su trake bile... bruka i sramta. Onda usnimava? ultramegahot da bi bar ne?to signala pre?ivelo do miksa

Ludilo, kada razmi?ljam o tim vremenima kapiram da je Enco bio veći "roker" (čitaj - čudak i ludak) od svih likova koji su dolazili u njegov studio ubeđeni da su najčudniji i najluđi u gradu.

Quote:
Originally Posted by slowstar View Post
P.S. ne znam da li se neko od starijih seca studija "EMA" koji smo drzali Bojan, Sanja i moja malenkost, nalazio se u delu grada tada poznatom kao "Visnjicka Banja" (...) cak mislim da je vise tada poznatih grupa snimalo u tom studiju na tada "velelepnom" D&R serija 8000 mixeru (24/24/2) i TASCAM MS 16 mkII magnetofonom, ali sa ISPRAVNOM DBX redukcijom suma. Nazalost, pogubio sam sve fotke, ali je rezija zaista jako dobro izgledala i zvucala.
Heh, Slobo, pa zna? da se bar ja sećam. Mada priznajem da mi je (uz du?no po?tovanje ambijentu studija EMA) vi?e prijao onaj raniji zbud?eni studio u tvom nekada?njem stanu u Prote Mateje u kome je ?kripac snimao Nove Godine. ?ta će?, uvek sam bio podrumski pacov i bolje sam se osećao u ne-ba?-najbolje-sređenim okru?enjima. Jedini izuzetak je nekada?nji Music Factory u Ko?utnjaku.

Pun pozdrav,

Vasa
Old 13-03-2009, 09:56 PM   #30
goran-goran
Junior Member

HMMM..Skupili mi neku lovu seli u tatinu skodu pa pravac Valjevo-Begrad..kod Enca..secam se kao juce a bila je 87 ili 88?????mozda gresim ...Ja snimio matricu u programu notator??? a tamo cubase 2.0 hahaha a secam se bio je neki kurzweil ????pa je Enco pomagao ...a tonac je bio neki gitarista sa dugom kosom????ne secam se ime....lepo vreme...
goran-goran is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules