Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 25-01-2009, 10:32 PM   #21
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Default Re: Software kompresor?

Pa ko je mene spominjao?!
Meni ne treba ni zvucna ni konvertor da bih radio, a kamoli kompresor ("pre ili posle"... misliiiim....) ...
Samo POD XT i vozaj brale...

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 26-01-2009, 12:32 AM   #22
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Originally Posted by Oggy View Post
Pa ko je mene spominjao?!
Meni ne treba ni zvucna ni konvertor da bih radio, a kamoli kompresor ("pre ili posle"... misliiiim....) ...
Samo POD XT i vozaj brale...
Tebi verovatno taj POD XT i pr?i zvučne karte. Čim se oseti zapostavljenim, noću, kada ni?ta ne sluti? i mirno spava?, on pro?eta studiom i spali kartu

Ti barem mirno spava?... Verovao, ili ne, ja sam pre neku noć sanjao kako me Dr.Ru ulovio kako mokrim na server Rumskog. U snu sam ja u stvari mokrio na ?aht, neznajući da je unutra na? server, a onda se pojavio Dr.Ru: -?ta to radi?, barabo!!!!
Old 26-01-2009, 11:51 AM   #23
drzox
Member

Quote:
Originally Posted by idekius View Post
Tebi verovatno taj POD XT i prži zvučne karte. Čim se oseti zapostavljenim, noću, kada ništa ne slutiš i mirno spavaš, on prošeta studiom i spali kartu

Ti barem mirno spavaš... Verovao, ili ne, ja sam pre neku noć sanjao kako me Dr.Ru ulovio kako mokrim na server Rumskog. U snu sam ja u stvari mokrio na šaht, neznajući da je unutra naš server, a onda se pojavio Dr.Ru: -Šta to radiš, barabo!!!!
Nisam se odavno sladje nasmij`o
Old 26-01-2009, 12:04 PM   #24
drzox
Member

Nego kad smo vec ovde jos jedna mala budalastina od pitanja tek toliko da utvrdim:

Je li znak da sam overio konvertere kad mi na inputu ode preko 0db ili ipak imam jos tih nekih 6db koliko se moze pojacati input ?
Naime ono sto mene zbunjuje je waveform koji kod overenih konvertera izgleda kao ravna linija jer je konverter otkinuo sve ono sto "nije mogao da primi", a ako stavim taj prokleti soft kompresor na input i onda bi to trebalo da izgleda isto tako ali kod mene ne izgleda,pa zato i pitam za ovaj "moguci" headroom na inputu?
Old 26-01-2009, 12:29 PM   #25
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by drzox View Post
Nego kad smo vec ovde jos jedna mala budalastina od pitanja tek toliko da utvrdim:

Je li znak da sam overio konvertere kad mi na inputu ode preko 0db ili ipak imam jos tih nekih 6db koliko se moze pojacati input ?
Naime ono sto mene zbunjuje je waveform koji kod overenih konvertera izgleda kao ravna linija jer je konverter otkinuo sve ono sto "nije mogao da primi", a ako stavim taj prokleti soft kompresor na input i onda bi to trebalo da izgleda isto tako ali kod mene ne izgleda,pa zato i pitam za ovaj "moguci" headroom na inputu?
Evo, jednom za svagda: da - overio si konvertor. Softverski kompresor se nalazi u digitalnom delu lanca i samim tim manipuliše materijalom koji se nalazi posle konvertora. Prosto i jednostavno.

To što komprimovan signal ne izgleda kao da su mu vrhovi odsečeni je stvar algoritma kompresora koji verovatno ima look-ahead mode, pa je u stanju da softverski (tj. posle konvertora) kontroliše clipping koji nije predugačak nego je u okviru par semplova.

Input Gain koji ide do +6dB je tu samo da bi eventualno mogao da pojačaš ulaz u konvertor ako imaš izuzetno tih signal iz izvora (kao npr. u slučaju ribbon mikrofona i li nekih egzotičnih kondenzatorskih varijanti poput Blue Bluebird), pa želiš da uđeš nekakvim normalnim nivoom u konvertor. Gain je Gain, a Overload je Overload.

A što kaže Max: dogod ne čuješ izobličenje - dobro je. Opet, zarad bezbednosti, slobodno smanji ulaz u konvertor, pogotovo ako radiš u 24bit režimu.

Pozdrav
Old 26-01-2009, 02:36 PM   #26
drzox
Member

Quote:
Originally Posted by awacs View Post

To što komprimovan signal ne izgleda kao da su mu vrhovi odsečeni je stvar algoritma kompresora koji verovatno ima look-ahead mode, pa je u stanju da softverski (tj. posle konvertora) kontroliše clipping koji nije predugačak nego je u okviru par semplova.
E sad smo zavrsili sa "neznanjem".Dok sam imao 737sp +Brauner Valvet+rosseta200 nisam se vele opterecivao tim jer sam imao kompresor prije konvertera,ali mi se vokal kroz te spravice nije preterano svidjao pa sam ih rasprodao.Sad sam uzeo Peluso VTB (kazu da je sony c800g like)i hocu da kupim preamp tipa http://www.fivefish.net/diy/ a nema kompresor na sebi ,mada je i na 737sp bio veoma spor pa ga nisam vele ni koristio i onda sam se morao paziti.
Pozdrav
Old 26-01-2009, 03:33 PM   #27
Max
Pro Member

Quote:
a nema kompresor na sebi ,mada je i na 737sp bio veoma spor pa ga nisam vele ni koristio i onda sam se morao paziti.
Pozdrav
Meni takav spor kompresor radi super i itekako mi je koristan .... i zaista ne zelim da ga ubrzam .... a mozes da ga ubrzas za 1 euro ....

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 26-01-2009, 05:22 PM   #28
drzox
Member

Quote:
Originally Posted by Max View Post
Meni takav spor kompresor radi super i itekako mi je koristan .... i zaista ne zelim da ga ubrzam .... a mozes da ga ubrzas za 1 euro ....

Pozdrav
Ovo sa eurom ne kontam ,ali kazem da je 737sp kompresor spor u poredjenju sa Voxbox-ovim na kojem sad radim,tj da budem precizniji i na najbrzem ataku prolete stvari koje na Voxbox ovom nece.I kao chanell strip Voxbox je sigurno klasa vise iako se slazem da su razlicitih karaktera ,vjerovatno je to pitanje ukusa.
Old 26-01-2009, 05:29 PM   #29
Max
Pro Member

Quote:
Ovo sa eurom ne kontam
...tzv Babyface mod ....

http://www3.telus.net/thewitt/

Quote:
I kao chanell strip Voxbox je sigurno klasa vise iako se slazem da su razlicitih karaktera ,vjerovatno je to pitanje ukusa.
Kad kazes , onda mora da je tako ....

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 26-01-2009, 06:25 PM   #30
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Nisam siguran da kapiram tok rasprave...
Do malopre je bilo "jel moze soft kompresor da radi kao hardver, pre posle konvertera...", dakle elementarna nepoznavanja, a sada smo vec u prici da je 737 djubre, a da je Manley "klasa iznad"... Internet, forumi, ludilo...

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules