Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 17-12-2008, 10:05 PM   #21
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Default Re: sam svoj majstor

Problem zvuci bas zajebano ...

Kako se uopste mogu eleminisati (decoupled) akusticni mostovi u nosecem zidu?

Last edited by SumAnuT; 17-12-2008 at 10:13 PM.
SumAnuT is offline   Reply With Quote
Old 17-12-2008, 10:14 PM   #22
NLP
Moderator

NLP's Avatar

... pa to je čar!

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 18-12-2008, 09:22 AM   #23
DeMa
Moderator

DeMa's Avatar

Quote:
Originally Posted by SumAnuT View Post
Problem zvuci bas zajebano ...

Kako se uopste mogu eleminisati (decoupled) akusticni mostovi u nosecem zidu?
Hallo

Sve ti ovisi o masi, mislim tesini elemnta koji imas.
Znaci srvo se grugcije ponasa nego beton. itd
Sto je god materijal tesi imas manje problema. Kolko je god to u prvom trnutku tesko tako je i jednistavni. To rjesavas u tome kako se ne dodiravaju dva tjela.
Radi toga je soba u sobi sistem tako popularan jer je to naj efikasnija netoda.

Pozz
Denis
DeMa is offline   Reply With Quote
Old 18-12-2008, 07:54 PM   #24
grada27
Senior Member

Dobro je resio sam taj problem,stubove cu obloziti azmom sto deblje,a pod ih nece dodorivati,mislim da ce to biti ok.Imam jos jedno pitanje,posto zidanje sobe treba vrlo brzo da pocne,citao sam ovde da ne bi bilo lose, da kad se vec zida, da zidovi budu neparalelni sada dimenzije su 6x4,normalno da bih hteo da ostavim sto veci prostor,ali tako da zidovi ne budu paralelni,sada pod kojim ih uglom zidati i da li tu ima nekog pravila,ne bi bilo lose ako bi neko postavio skicu inace da ponovim prostor bi se koristio za snimanje bubnja,vokala,gitara a takodje i za probe.S obzirom na tu namenu mozda i nije neophodno tako zidati i oduzimati od prostora koji i nije neki,zanima me vase misljenje i unapred hvala.

Veliki pozdrav!

Last edited by grada27; 18-12-2008 at 08:08 PM.
grada27 is offline   Reply With Quote
Old 18-12-2008, 11:27 PM   #25
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Pa za sobu za snimanje ne treba praviti RFZ dizajn ili neparalelni zidovi...
Koristi se absorpcijom (uklanja sve probleme paralelnih stijena), difuzijom i ali je dosta velik prostor i reflekcijom (nema? tako velik prostor...).
Harmonija absorpcije i difuzije...
To se primenjava vi?e u kontrolnim sobama...

Ako če? stubove izolovato samo azmafonom, to če poni?titi prve refleksije od stubova i nema smisla. Vibracije i preno?enje niskih frekvencija neče? poni?titi!... ako ti to predstavlja problem uop?te?
Ako ti se niske frekvencije pretirano prenose u susjedne prostore onda če? morati adekvatno eliminisati zvučne mostove kao ?to sam več rekao; od ispod temelja - surova zemlja, nadalje!

24m2 (6x4m) sa prosječnom visinom plafon (2.5-3m), nije nekako pogodno za live varijantu, a za bubnje...
... bolje "razumno" ogluvi sa apsorberima u čo?kovima i dodaj čim vi?e difuzora, te dodajaj u mixu kvalitetne HW i SW reverbe te slično...

Neče to biti nikada odlična live soba, mo?e da bude zadovoljiva sa pomoču sada?njih HW/ SW trikova.

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 26-01-2009, 07:50 PM   #26
grada27
Senior Member

Bila je mala pauza u radovima zbog jako hladnog vremena,ali nastavljamo dalje.Stubovi su gotovi,zid srusen,iskopao sam jos jedno 30cm poda da dobijem na visini.Sada ide betoniranje poda i hidro izolacija pa zidanje sobe u sobi.Nesto slike bas i nisu pregledne,ali kacicu dalje kako radovi budu tekli,mozda nekom i pomognu.

Veliki pozdrav!
Name:  Fotografija-0016.jpg
Views: 1685
Size:  31.0 KB

Name:  Fotografija-0017.jpg
Views: 1659
Size:  30.1 KB
Old 28-01-2009, 01:40 PM   #27
DeMa
Moderator

DeMa's Avatar

Ti si ovo pravo ozbiljno mislio.

e sada razdvoji betonsku plocu od Stubova.

pozz
Denis
Old 23-02-2009, 01:07 PM   #28
grada27
Senior Member

Jos malo pa gotov pod,sada nemam pojma koliko se vidi ali ostavio sam oko 1-2cm razmaka izmedju zida i poda takodje i stubova.Trenutno je stiropor izmedju sada da li da ga ostavim ili uklonim?Posle toga ide hidro izolacija akva matom pa ravnajuci sloj, koji se stavlja na specijalni sundjer za tu namenu termo silent(mada i ne mora u mom slucaju posto je suteren pa nemam komsije ispod),ali posto ga vec imam da se ne baciAko sam nesto propustio bilo bi dobro da saznam na vreme jer posle nema popravke,hvala!

Name:  Fotografija-0037.jpg
Views: 1166
Size:  7.0 KB

Name:  Fotografija-0040.jpg
Views: 1156
Size:  8.1 KB

pozdrav!

Grada
Old 01-03-2009, 02:46 PM   #29
grada27
Senior Member

Ako bi neko mogao da mi pomogne sa konkretnim predlogom, kako projektovati reziju,to bi bila ova gornja prostorija,koja ima dimenzije zajedno sa kupatilom 7x4m.Ja sam nesto razmisljao da ovu prostoriju pored kupatila pregradim kliznim staklenim vratima i od te prostorije napravim sobu za snimanje vokala,samo ne znam sta je pametno uraditi sto se tice prozora,da li ih sazidati,mada nije lose imati neku prirodnu svetlost.Buni me i sama simetrija prostorije i kako je postici,ako vec ne moze onda barem nesto sto bi bilo naj adekvatnije i gde postaviti monitore,rostilj?Uzdam se u vase iskustvo po tom pitanju i nadam se da cu dobiti najbolje moguce resenje.

Name:  SKICA 3.png
Views: 1432
Size:  67.4 KB

Pozz!

Grada
Old 01-03-2009, 09:32 PM   #30
DeMa
Moderator

DeMa's Avatar

Quote:
Originally Posted by grada27 View Post
Ako bi neko mogao da mi pomogne sa konkretnim predlogom, kako projektovati reziju,to bi bila ova gornja prostorija,koja ima dimenzije zajedno sa kupatilom 7x4m.Ja sam nesto razmisljao da ovu prostoriju pored kupatila pregradim kliznim staklenim vratima i od te prostorije napravim sobu za snimanje vokala,samo ne znam sta je pametno uraditi sto se tice prozora,da li ih sazidati,mada nije lose imati neku prirodnu svetlost.Buni me i sama simetrija prostorije i kako je postici,ako vec ne moze onda barem nesto sto bi bilo naj adekvatnije i gde postaviti monitore,rostilj?Uzdam se u vase iskustvo po tom pitanju i nadam se da cu dobiti najbolje moguce resenje.

Attachment 4792

Grada
Pozz!

Dali nam Mozes nacrtati samo gornju prostoriju. Di mislis napraviti reziju?
7X4 to je dosta malo informacija da bi se moglo nesto projektirati. ili konstruktivno projektirati.

pozz
Denis
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules