Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 24-11-2008, 12:41 AM   #21
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: akusticka adaptacija do 500eu

Quote:
Originally Posted by NLP View Post
.....
Zato sada veoma!!! omekšamo "izdanje" mojeg posta!
Ne... ne treba to da radis... neces biti (i) ovde "antihrist" ... obecavam!

Odgovornost je poprilicna u ovom poslu, ne samo u smislu trosenja para.. nego i u ispunjavanju klijentovih ili sopstvenih ocekivanja ... i tu (licno) nemam nekakve "milosti"... zasto? Pa klijenti su me tome naucili!!!

Ocekivanja su obicno na pocetku "minimalna" (toliko minimalna da se nekad zapitam sto nas uopste smaraju, kad "skoro da nema" problema), a kasnije, kad se sve "dogovori", ta ocekivanja znaju da mutiraju u nekakav "wanna be abbey road", koga najcesce nisu ni culi ni videli u prirodi.... ali dobro.. ljudi imaju pravo da zele sta god pozele!!!

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 24-11-2008, 02:31 AM   #22
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

ma, sve se može kad se oće
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 24-11-2008, 02:46 AM   #23
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
ma, sve se mo?e kad se oće
Naravno!

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 27-11-2008, 12:06 PM   #24
DeMa
Moderator

DeMa's Avatar

Hallo

joj kako vidim opet neke teske theme ovdje.
Ako pricamo da imamo 500€ za akustik module, i ako se to moze sam!! izvesti, onda se moze dosta materijala za 500€ kupiti!
Naj vjerovatnije je da se nece moci zavrsiti sve sa tin parama ali se moze pocet, i dosta toga zavrsiti. I svaki novi step koji se napravi dalje, ce biti doprinosan cilju.

Pozz
Denis
DeMa is offline   Reply With Quote
Old 27-11-2008, 12:55 PM   #25
Max
Pro Member

Quote:
Originally Posted by dema0206 View Post
Hallo

Ako pricamo da imamo 500€ za akustik module, i ako se to moze sam!! izvesti, onda se moze dosta materijala za 500€ kupiti!
Naj vjerovatnije je da se nece moci zavrsiti sve sa tin parama ali se moze pocet, i dosta toga zavrsiti. I svaki novi step koji se napravi dalje, ce biti doprinosan cilju.

Pozz
Denis
eeeee ... di si ti nestao

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 27-11-2008, 01:10 PM   #26
DeMa
Moderator

DeMa's Avatar

Quote:
Originally Posted by Max View Post
eeeee ... di si ti nestao

Pozdrav

imo sam neku manje nesrecu ali evo tu sam.

pozz
Denis
Old 27-11-2008, 02:04 PM   #27
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Quote:
Originally Posted by dema0206 View Post
Hallo

Ako pricamo da imamo 500? za akustik module, i ako se to moze sam!! izvesti, onda se moze dosta materijala za 500? kupiti!

Pozz
Denis
Pa rekli smo več to ovdje /drugi deo posta: http://www.rumski.com/forum/showpost...1&postcount=14

Denis, super da si se vratio!

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 27-11-2008, 02:15 PM   #28
DeMa
Moderator

DeMa's Avatar

Quote:
Originally Posted by NLP View Post
Pa rekli smo več to ovdje /drugi deo posta: http://www.rumski.com/forum/showpost...1&postcount=14

Denis, super da si se vratio!

aha ok

Hvala nlp jos nisam skoz u toku

Pozz
Denis
Old 03-12-2008, 02:47 AM   #29
DeMa
Moderator

DeMa's Avatar

Evo da ja dam jednu sugestiju pa mozda nekom pomognem.

Posto nema nikakvi detaljni informacija mislim da je svejedno kako cu postaviti Absorbere.

I cisto cu definirati kolicinu i di montirati ,Da bih se mogo dobiti zeljeni efekat.

Ovo je jedan proracun koji bazira samo na porozne absorbere naprimje kamena vuna. Stim da bih trebali imati otpor stujanje zdraka negdje izmedju 10 i 20 kPa*s/m?.

Geometrija i svi drugi aspekti Akustike nisu uneseni na ovaj proracun. I jos nesto ovo bazira na cistoj racunici tako da je lako moguce da ce u realnosti doci drugcije. Naj bolje bih bilo mjerenje.

Trazimo da nam reverb sobe bude u toleranciji svjetski norma.
To neka nam bude cilj ove male racunice. I da nam bass ne divlja.
i dalje naj vjerovatnije ce biti pikova na spektru. Te pikove bih trebali naknadno za drugom vrstoma absorbera rjesiti.
I da se ogradim ovo nije optimalno ali je pocetak sa malo ulaganje para. sa pristojnim rezultatia.

Konacno:

Kako je Boggy napisao samo poloziti Mineralnu vunu po zidovima je glupost imate veliku povrsinu koji vam izpod 100Hz nece djelovati.
Pridpostavimo da cemo prjedne i zadnje zidove od posicije slusanja, za mene Znaci 5 x 2,3 obloziti sa mineralnom vunom. Onda moram imati na umu prve reklekcije koji naravno utjece nas spektar frekvencije. Posto je relativno mala soba( ima I manji) morat cemo vijeti kako neke stvari rjesiti.
Da bih donje frekvencije dobili u red ima samo jedan nacin i to je dubina Absorbera koja nam daje ubiti frekvencija.
Ja bih sada te sidove kompletno oblozio sa 60cm dubokin absorberima od mineralne vune. To bih bila pvrsina nedje od 23 m?

Ljevo i desno
od mjesta slisanja bih stavio protiv prvi reflekcija po 4m? 5 cm debelu vunu, Ako je nisak koificijan otpora zdraka, mozda i deset 10cm.

Nebo
bih isto radi prvi reflekcija stavio jedno 4m? 10cm debelu vunu.

Neznam vam kolko bih to bilo para, Ali mozda to neko od domaci moze izracunati.
Po nekoj racunici bih dobili Reverbtime Sobe u jedan pozitivan smjer, Mozda i malo vise.
Sto se tice problema ostat ce mozda nesto.
tu bih se u drugom naletu trebalo nesto napraviti dalje.

Nemoj te zaboraviti malo stofa ta to pokrijete i malo gradje.

Ima toga jos ali za prvo bih ovo bilo recimo ok.

Evo vam jedna mala skica. To vam je zeljeni reverbtime koji bih trebali traziti i sa ovom konfiguracijom koju koje je data bez prozora, vrata itd.

Eto Toliko

Pozz
Denis

P.S. ovo nije nista narucito planirani nego samo racaunato.
Attached Images
Attached Images

Last edited by DeMa; 03-12-2008 at 03:05 AM.
Old 03-12-2008, 03:21 AM   #30
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

pritom meni samo ne ide u glavu kome je toliko bitno šta se u priručnoj sobi za snimanje dešava ispod 100hz, al ajd.. To u mic od noge neće ući, verujte. Od doboša, hajde i nekako, ali bogme nije veliki greh highpassovati doboš do 100hz. O ostalim elementima i da ne pričamo. Moj neki prohtev, ako bi već radio priručnu akustiku gluvaća bi bio od 100hZ (ume jako gadnih stvari da se nađe na 120,150hz), pa do 8k okvirno, čisto da se u overheadima bubnja ne krenu javljati ludila. Naravno pričam samo o snimanju klasičnog benda, ne i gudača i sličnih egzibicija.
Arthur is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules