|
Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... Oaza za "stvaratelje" pjesama... pričajmo o izvorima inspiracije, razradi ideja, strukturiranju pjesama, instrumentaciji, tehnikama aran?iranja, pisanja tekstova.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 |
Pro Member
|
![]()
Haj'mo malo proširiti ovu pisaniju :
Postoje 'sistemski' jezički problemi za mnoge pjevače (nisu školovanog glasa). Odnosi se na suglasnike kojima započinju riječi u retku ili strofi, te sa kojim završavaju pojedini stihovi. Npr. tkzv. 'tvrdi' suglasnici : P, T, Č, Dž, ... Slično je sa samoglasnicima : npr. prethodna riječ završava samoglasnikom 'a', a naredna započinje istim. Današnji antipop, anticracle, antihiss, ... alati donekle poništavaju to neumijeće. Ali, nekad nije bilo tako. A i live nastupi pokazuju mnogo više o ovom. Jedan težak primjer : "bez želje" - vraćao sam jednog pjevača 20-tak puta i onda sam odustao : ostalo je kao : "be&želje". Ili : "sama ako odeš", itd. itd. Iskusniji pjevači to znaju. Kada pjevaju npr. Marinko Rokvić ili Neda Ukraden, ili Snežana Đurišić, ili Aleksandra Radović, Hanka Paldum, Beba Selimović, ili pok. Silvana Armenulić, ..., ..., sve teče ; teče, kao med i mlijeko. (man'te se podsmijeha za navedene primjere izvanrednih pjevača - ovo je učenje! ![]() Zato sam prije napisao da je pisanje tekstova za popularnu muziku uskraćeno za mnoge slobode koje imaju pisci klasične poezije i da tekstovi u studiju često bivaju frizirani radi ovih 'caka'. U poeziji bi takva slaganja glasova bila cool. U pop. muzici to nije slučaj. Za napisati dobar tekst treba mnogo, mnogo više znanja od pukog talenta i nadahnuća - mnogo više 'proračunavanja' ; a to se na kraju ne smije primjetiti kao zanatski rad. Bio sam prisutan kad je nastajala posljednja zvanična pjesma originalnih Indexa : mjesec dana je trebalo da se u logičnu cjelinu sklope naslovi svih najvažnijih pjesama te grupe. Na taj tekst je kasnije Fadil Redžić komponovao melodiju i čini mi se arr. Majstorstvo, nema šta! Druga bitna kategorija je sama melodičnost izgovora (recitovanja) pjesme. Ovo bi trebao znati svako ko se bavi komponovanjem ; da ne bude silazni naglasak na slogu, a melodija ode 5-6 tonova gore u odnosu na prirodni akcent izgovora prethodnog i tog sloga. Kada se ovom doda i dikcija, onda je slika kompletna, odn. moj izričit stav da je jedino prirodno pisati melodiju na postojeći tekst. Tada, uz ovo, ima mnogo manje 'neobičnih' jezičkih, izgovornih rješenja za samog pjevača, a i tonca kod usnimavanja vokala. Naravno da je mnogo do pjevača : i melodija mora doživjeti sitne promjene : nekad će se npr. dvije četvrtine u riječi pretvoriti u četvrtinu s' tačkom i osminu. Ako to ne zna pjevač, onda kompozitor svakako mora znati i poučiti ga. Pripreme za moj nastup na "Prvom aplauzu" u Banja Luci, davne 70 i neke, su trajale čitava tri mjeseca. Svakih 15 dana sam išao u BL kod kompozitora na 'usaglašavanje', gdje sam dobijao savjete za svaki slog. Uz to sam morao dobiti 'čist' i 'jak' G, kojeg tada nisam mogao ispjevati. Pripreme su se svodile na to, a ne na silikoniranje, friziranje, guziranje, prednjiranje, haljiniranje, i sl. ![]() Nikada ne treba zaboraviti da su u interpretaciji najmanje 4 majstora svog zanata : pisac teksta, 'pisac' melodije, 'pisac' aranžmana i onaj koji ih interpretira : pjevač (ili instr. solista). Ali, o tom - po tom. Last edited by alfom; 15-11-2008 at 10:40 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Junior Member
|
![]()
Eva ,hvala ti na analizi teksta i čestitke na svemu što si napisala na forumu. Složio bi se sa tvojim primjedbama.Ovaj tekst mi je izašao onako rutinski u 20-tak min.Nisam ga kasnije ni taknuo tj,frizirao što bi rekao Alfom.Sigurno treba još raditi na njemu i po mogučnosti istodobno raditi glazbu i ispravljati tekst.
Pogledajmo kliše iz drugog kuta.Nevezano za moj tekst jer i sam sa njim nisam zadovoljan. Mislim da nije uvijek dobro odmah "golu rijeć" ocijeniti klišeom ako pjesma nije poezija jer kad se "utopi" u glazbu(melodiju-interpretaciju)tek onda pokaže svoju pravu funkciju odnosno ukupnu sliku.Kliše se ne koristi uvijek zbog manjka inspiracije. Gledano zanatski(ušima slušatelja)nekad je i dobrodošao baš da bi bio bliže ljudima jer ih i oni sami dosta upotrebljavaju.Kliše treba maksimalno izbjegavati ali ne pod svaku cijenu.Možda se nećeš složiti sa mnom ali mislim da u popularnoj glazbi ima dosta primjera dobro prihvaćenih klišea. ![]() Last edited by Tonko; 17-11-2008 at 03:02 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Pro Member
|
![]()
@ Tonko : u popularnoj glazbi ima dosta primjera dobro prihvaćenih klišea.
Da. Na žalost ![]() Last edited by alfom; 17-11-2008 at 04:56 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
moderator
|
![]()
Slazem se...mada jos je vise primera neprihvacenih klisea koji cine pesmu nezanimljivom...ali naravno,ukoliko tekst u kombinaciji sa melodijom bude osvezen,zasto da ne...
![]() |
#25 | ||
Pro Member
|
![]() Quote:
A, sta mislis ko je pisao ovaj text, i sta je analizirao pisuci ga? Pisao ga je neki mud(r)olog (jedino poznat po ovom poucnom stivu),analizirajuci ozbiljne textove u muzici. Koje su pravili "Majstori" koji se sa ovakvim glupim analizam nikada nisu bavili vec pisali pesme. I sta je rekao: Text treba da ima odlican pocetak, zatim izvanredan zaplet, vrhunski kraj i onda ste napravili hit. Auuu kakva neverovatna mudrost, e to nisam znao! Ja sam mislio da pocetak treba da bude bezveze, sredina losa i sranje od kraja (i da je to hit)! Bas me zanima sta bi rekli (na ovu glupu teoriju o pravljenju hitova pokojnici) Morison, Lenon itd. Ili da, ajde, idemo na nase, domace savremenike Arsena,Balasevica, Stulica, Bajagu, Boru Corbu,Gibonija, Caneta, Marinu i nebitno (na zanrove) itd. Rekli bi (kao Pavle Vujisic u filmu "Ko To Tamo Peva"): Jasta brate! Quote:
Ovakavi tekstovi i analize su pogubni (ne samo za muziku) vec za bilo koju vrstu umetnosti. Ovo je pokusaj omalovazavanja bilo kakve vrste talenta! "Procitaj ovo uputstvo i ti ces postati umetnik!" To je ono sto ovaj tekst porucuje. Ma preterujem ja, kupite knjigu "Kako Se Prave Hitovi"(verovatno postoje neke kako da se postane Pikaso ili Dali) i shranite Coldplay i Amy Winehouse! Mada, i nemorate. Blagorodnost Interneta je doprinela da je ovako nesto besplatno(samim time uskraceno autorskog profita). Tako da ce mozda cackanje nosa (i pravljenje kuglica od datog sadrzaja) biti unosnija delatnost od objavljivanja teze:Ako zelite biti uspesni, onda prvo morate da uspete! Last edited by LACKY; 18-11-2008 at 05:07 AM. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Pro Member
|
![]()
[quote=alfom;225498].
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Moderator
|
![]()
koji si bre sloba postao. josh da predjesh na mac i to je to.
nisi nikada chuo za tzv "smernice"? nikada nisi bio mlad, i sumljao u to shto si izabrao za zivot? ovo shto je napisano je neistina? joj, molim te.. stvarno, pochinje da mi izgleda kao da imash neshto protiv eeva-e |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Pro Member
|
![]()
Pa ja se obratih milanCHE-tu i alfomu. A oni nisu eeva.
Na Mac netreba da prelazim, na njemu sam godinama. A sto se tice Slobe to je posebno poglavlje(!!!)... A rec neistina u nasem jeziku ima lepsi izraz, laz. E sad posto sam ja (po tvome) izrekao laz, daj ti rasvetli stvari. Ako nista ono zarad mladosti, sumnji i smernica. A i ti da zastitis eevu (koja uzgred receno nije autor ovoga teksta) i koju niko(to jeste ja) nije napao. Ali ako to tebi tako izgleda. I ako je zbog tvog dusevnog mira, toliko mogu da ti ucinim, da na njenim tread-ovim vise nepostujem. Vidis kako umem da budem fin! Last edited by LACKY; 18-11-2008 at 05:41 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Moderator
|
![]()
joj ne budi tezak laki.. nemoramo svi da budemo teshki..
![]() ja ti kazem samo, ispalo je kao da napadash ivu svo vreme.. mene boli uvo, ona moze sama da se brani.. nego ti ja kazem, kao neko ko te malo bolje poznaje preko foruma, i kao neko ko objektivno moze da sagleda svaku rasprau (u kojoj nije uchesnik), da razmislish dvaput.. tekst je ochigledno pisan za nesigurne ljude (da ne kazem decu).. nigde se ne spominje teorija, a kamoli kako doci do remek dela koje ce imati, naposletku, i neku istorijsku vrednost.. tu si skroz upravu.. ali sa ">>>Ovo je pokusaj omalovazavanja bilo kakve vrste talenta! "Procitaj ovo uputstvo i ti ces postati umetnik!" To je ono sto ovaj tekst porucuje.<<<" izgledash kao obichan "prozivach" (da ne kazem hejter) ![]() ti jesi upravu kada kazesh da talenat mora da postoji i da ce retko ko moci da uradi ono shto su uradili pikaso/dali/amy. thats a known fact, tako da ne znam koja je poenta da to kazesh.. pogotovo na nachin koji si rekao.. znachi, nemoj se uvrediti, nemam nameru da te povredim niti da ti popujem.. (niti mogu, mladji sam podosta) ali samo ti kazem iskreno, kao shto bih drugu rekao.. biraj samo nachin na koji prichash neke stvari.. u poslednje vreme iz nekih tvojih postova (potpuno nevezanih za ivu) vidim samo pokushaje spushtanja. i ovde mi izgleda kao "ne lozite se klinci, nikada necete biti kao taj i taj". poshto si direktno post uputio ljudima na temi a ne samom tekstu. koji nije savrshen, ali nije ni toliko losh.. medjutim, promashio si poentu teksta. nije poenta kako napraviti hit i kako postati poznat ko madona. vec kako biti opushten i raditi bez pritiska. kako dati sve od sebe. to su stvari koje ljudi sa iskustvom znaju i imaju u sebi, a dosta njih nije sigurno u svoje sposobnosti. u sv sl, svaka muzika nadje sebi auditorijum, makar to bio isti lik koji je i pravio. poz, i josh jednom ne kazem ti da bismo se posvadjali ili da bih te povredio.. kazem ti, jer mi ovo ne lichi na tebe.. u poslednje vreme si nekako drugchiji. poz |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Pro Member
|
![]()
He, he!
Lacky, mora da nesto nisi razumio od gore napisanog. To nema veze sa recepturom kako da neko postane Picaso. To su samo pomocna stiva i nista vise. U principu sve morash sam. Prije par godina sam dobio oko pedesetak tekstova od pjesnikinje Dare Stojiljkovic ; nisam mogao upotrijebiti ni jedan radi proznog stila pisanja poezije. A da se upushtam u avanturu zvanu "Modra rijeka" - ne pada mi na pamet. Toliko veliki nisam. To ti gore nije nishta drugo nego necija suma-sumarum zajednickih odlika 'uspjelih' tekstova i - nishta vise. Prije par godina sam napisao melodiju i uradio arr. namjenski za mnogouvazenog Kemala M. na tekst pjesme pjesnika Milana Rakica : LEPOTA 1 - Znam te tako dobro: u rastanka case Ti preda me stupis sva sjajna i ziva, Znam kada ce suze oko da ti kvase, Znam kada ti dusa milostom preliva. 2 - A kad u njoj nosis svu toplinu Juga... Pa ipak si svakog dana nova meni, Uvek nova, uvek tako cudno druga, I nikada slicna jucerasnjoj zeni. Ref. Jest, nema na tebi ni jednoga dela Da se mome oku mogao da sakrije, Ni jednog prevoja blistavog ti tela da se moj poljubac na nj spustio nije. 3 - Ta moc tvoja cudna zaslepljava mene Raznovrsnim sjajem, mirisom i bojom. - Oh, budi jedanput ko i druge zene. Da odahnem najzad pred lepotom tvojom... MILAN RAKIC Izvrsna pjesma. Kao da ju je Milan pisao za lake note. Naravno, on nije naucio gornja stiva - prethodno napisanim opstim smjernicama koje nam postavi Eeva, pa napisao ovu prelijepu pjesmu. Ali, zato jesam ja, prilikom izbora teksta, vecinom od onog sto je napisano. Ne znam da li danas takvo sto postoji u skolama, ali, nekada su postojale knjizevne sekcije gdje su se 'ostrila' pera i dobijale osnovne smjernice za pisanje. Niko nikom ne brani da izidje iz takvih okvira (to i nisu nikakvi okviri - zabrani). Ali, treba odrasti dotle da se zbaci 'tijesna' kosuljica i postane osoba licno promovisanog kvaliteta. Ako na nasim prostorima Djordje Balasevic ili Bora Djordjevic vaze (medju mnogima) za vrhunske tekstopisce, u cemu se to analiza njihovih pjesama ne moze uklopiti u gore opisane smjernice? A Picaso i slicni su ti kao ovi noise kompozitori danas ![]() Ja licno vise volim slike realnog prikaza svakodnevice. A to ipak nije Pablo. Tekstovi danasnjice se, bar u svijetu, bave odlikama svakodnevice i covjecijih potreba : kao i Yesterday. p.s. Iskljucujem vecinu danasnjih tekstova, posebno onih u TF koji su dalji od pameti i svakog ukusa, sa prostora Yu. ![]() Philips onomad dade savjet pok. Johny Kash-u : parafr. : "Napishi pjesmu kao da te je udario kamion, umrijeches za par minuta a ona treba izraziti tvoje osjecaje, tvoj vrisak dushe, koji nikoga nece ostaviti ravnodushnim". Koliko ima ovakvih tekstova od pocetka, recimo, pop-rock 'kulture'? Last edited by alfom; 18-11-2008 at 06:48 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Melodija Menge? | koca | Gitarska Produkcija | 23 | 21-10-2013 02:02 PM |
Program za pisanje nota EDU | OFF | Audio Software | 4 | 20-10-2009 11:14 PM |
ITB super saveti !! | DaBear | Audio Produkcija - Tehnike | 17 | 12-09-2009 12:10 AM |
"sugestivno sviranje" ili melodija koju ste vec negde culi | alavuk | Audio Produkcija - Tehnike | 19 | 17-11-2006 10:31 PM |