|
Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
Ljudi, koliko paznje pridajete kvalitetu kablova i konektora? Sta koristite za mikrofone, line, patch, zvucnike.....? Koliko su po vama cujne razlike kad se ponovite nekim skupljim kablovima?
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
Za studio ili live?
Ja uložio malo parica i kupim sve originalne balansirane, a na kutije odvedem sa Ra kablove od cca. 4 mm2, krajeve samo dobro uvezao mekim lemom. Sve dobro radi, i prestalo mi malo titranje gain pokazivaca na lijevom kanalu. Taj šum nikada nisam mogao snimiti niti čuti, ali me nerviralo to da postoje neke lutajuće struje. Za live povremeno mijenjam te stvarke, ali tek kad počne brujanje, pucketanje ili slaba konekcija. Inače za live imam u torbi uvijek bar pola rezerve : ispravne i ispitane. Last edited by alfom; 03-10-2008 at 11:31 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
RM |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Mason
|
![]()
Ne secam se koje sam bese kupio kablove za zvuchnije, ali znam da su najdeblji moguci
![]() Trebam da kupim AES/EBU kabl. Sta tu ide? Moze li neko da preporuci nešto? Ideja mi je da preskochim ulaz na POD XT PRO... da udjem u njegov AES/EBU in iz RME ADI2 AES/EBU out. Gitara --analog--> MCI JH500 kanal --analog--> RME ADI2 --AES/EBU--> POD XT PRO --USB--> COMP Da vidimo hoce li biti nesto bolje, posto mi je POD-ov AD sumnjiv. U njemu je AKM AK4528VF AD/DA chip i to radi O.K. mada nije bas neki ultra napredni chip (mislim da isti koriste Luna i Pulsar II)... ali cisto da vidimo hoce li biti nesto bolje, mada moze da se desi da bespotrebno komplikujem ![]()
![]() |
#5 | |
Superoperater
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#6 | |||
Moderator
|
![]() Quote:
Quote:
![]() Ako gledamo nominalnu impedansu, i idealne uslove... neki efektivni napon na izlazu pojacala daje Pmax=Urms*Urms/Rnom Znaci, "tvojih" 50Vrms ce razviti na 8ohm preko 300W a na 4ohm preko 600W E sad,... ako idemo preko struje koju si naveo.. onda je Pmax=Imax*Imax*Rnom sto ispada da je za 2Arms i 8ohm maksimalna snaga 32W a za 4ohm je 16W. Znaci... nista se ne poklapa. ![]() Za 100W-no pojacalo, na 8ohm struja je 3.5Arms a na 4ohm je 5Arms, a napon... za 8ohm je 28Vrms, odnosno 20Vrms za 4ohm. ![]() Uglavnom isporucujemo Klotz 2x2.5mm2 za A1802 (105W@8ohm, 180W@4ohm) i Sommer 2x4mm2 za A4002 (210W@8ohm, 400W@4ohm)... Debele kablove smo probali kod naseg klijenta, i on njih ipak vise voli da slusa nego Sommer. Poenta je da deblji kablovi imaju vecu poduznu induktivnost, i prakticno "za mrvu" (-0.5dB maksimalno) shelv-uju najvise frekvencije, na taj nacin zvucnik pocinje da svira "mekse" na visokima, i tranzijenti su manje agresivni... to kod nekog problematicnog zvucnika moze biti cak i olaksanje, jer se smanjuje zamor... hocu da kazem da shvatam zasto se to nekome moze dopasti... (Opis subjektivnog utiska su njegove reci, objasnjenje pojave su moje reci) Quote:
Sto se tice kapacitivnih opterecenja... i "netrpeljivosti"... paaa, zvucnik, pasivni, je uvek kompleksna i komplikovana impedansa (to nije senzacija, niti neko iznenadjenje!), te ako pojacalo ne moze da se "snadje" sa kapacitivnim opterecenjima prosecnog zvucnika... onda nije dobro dizajnirano, i ne treba ga koristiti (takvo pojacalo), u suprotnom rizik je da proosciluje na nekoj sumanutoj frekvenciji i nesto sprzi... mozda visokotonac najcesce... pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#7 |
Pro Member
|
![]()
@ boggy
Eh, konačno! tehničko inženjerstvo u kojem uživam, jer je 2 + 2 = 4, a ne : 'može i pet, ako se to tebi sviđa'! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Superoperater
|
![]() Quote:
Drugo - slozices se samnom da vecina pojacala sa bipolarnim tranzistorima ima trafoe od 2x25V - sto mu dodje oko 54v. Slozices se i da vecina monitorskih pojacala ne prelazi snagu od 100Wrms max na izlazu. E sad, zasto vecina pojacala koja ima napon od 50V nema i proracunatih 600W na 4 oma ? Pa zato sto bi onda to pojacalo moralo da ima tranzistore sposobne da podnesu 600W, pa onda adekvatno hladjenje... OK, mogu se u paraleli spajati izlazni tranzistori, mogu se stavljati darlingtoni... moze svasta, ali se to ne radi - bar ne za monitore, jer se gubi kako na kvalitetu zvuka, tako i na ceni - tj dobija se, pardon, na ceni... A kao slag na tortu, vecina pojacala radjena za monitore je u AB klasi (dosta manji stepen iskoriscenja, zarad smanjenja izoblicenja) i sto je najvaznije - izradjena je kao integralac, koji po pravilu moze mnogo manje struje da podnese nego BJT tranzistori... Mada, cak i da zanemarimo sve ovo... Kad sam rekao da u zvucnicima nema struje vece od 2A, pre svega sam isao od predpostavke da zvucnike koristi za monitoring, a ne za razglas... Tako da, ako predpostavim da ima trafo od 2x25V (90% pojacala koje sam video ili pravio) za snagu od oko 100 - 150W max nece potrositi vise od 2.5 - 3A, u naaajgorem slucaju. Znaci - struja je ogranicena samim pojacivacem. Da ne bude zabune - predpostavio sam da ima trafo od 50vrms i da mu pojacalo ne prelazi 100w nominalne snage na izlazu - iz ta dva sam izvukao struju I = P / U - jer.. struja je promenljiva koja me interesuje, P i U su neke predpostavljene konstantne vrednosti - naglasavam PREDPOSTAVLJENE... Na vece napone za tako male snage se u pojacalima ide bas zbog toga da bi se izbegle velike struje - samim tim i elementi koji ih trpe. U kolima se zbog ogranicenog napona ide na podizanje struje - mada je i tu max vrednost 12V*12V/2Oma = 72W, pa se ide na izgradnju switching napajanja, koje dizu napon na 50 - 100V. Sto se tice onoga za parazitne kapacitivnosti... Da, slazem se u vezi lose dizajniranog pojacala... Pojava oscilovanja na visokim frekvencijama moze dovesti do pregorevanja istog... Ali ne mogu da znam da li neko ima lose ili dobro pojacalo - samo sam upozorio na mogucnost... BTW, zvucnik moze da predstavlja i induktivno opterecenje - redje kapacitivno. A u kombinaciji sa kapacitivnoscu - eto nama LC oscilatora ![]() Na kraju - vezano za kablove - ako nije crklo odma', nece ni da crkne, ali ako neko ima lose dizajnirano - citaj jevtino pojacalo, nije uvek najpametnije da poseze za najdebljim kablovima koje nadje. Mozda ce bash to da mu izazove problem... Naravno, ako ima pojacalo od 300 - 600W, ne preostaje mu neki izbor za debljinu ![]()
Mutna slika i mutan ton - ljubitelje filma muči on.. Last edited by psionic; 08-10-2008 at 12:33 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Senior Member
|
![]()
Za mikrofonske i linijske signale koristim uglavnom Klotz i Belden kablova, a od konektora Neutrik. S obzirom da u studiju imam dosta veza nadju se i neki no name konektori, koje, polako vremenom menjam za bolje. Zvucnicke kablove ne koristim, jer imam aktivan monitoring.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
|
![]()
Mikrofonski: Van Damme, Klotz
Patch: Van Damme. AES/EBU: Belden Zvucnicki: Klotz (2x2.5mm2), Sommer Cable (2x4mm2) Konektori: Neutrik pozdrav bogi
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
spdif kablovi | magnum | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 14 | 31-12-2007 02:03 PM |
kablovi | liman021 | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 15 | 27-12-2007 05:49 PM |
Kablovi ? | djole970 | Vlado Georgiev | 1 | 10-03-2005 02:46 PM |