|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#22 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() Pozdrav |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
VIP Member
|
![]()
Na srpskom to znaci da je njihova DA kalibracija -18dBfs= +4dBu, tj. da audio emituju analogno, tj. ako im date snimak koji je limitovan na 0 dBfs, to ce kod njih da bude +22dBu. Prevedeno, preporucuju da audio signal na DigiBeti ne prelazi -18dBfs, odnosno, ostavljaju 18dB headrooma za njihov analogni mikser. BTW, ovo je samo jedan od broadcast standarda, a nijedan od njih ne preporucuje 0dBfs=+4dBu.
Odnosno, ako njima date materijal koji je na DigiBetu snimljen sa punih 0dBfs, desice vam se da njihov broadcast limiter (za koji ne znamo na koji je threshold podesen) cijelo vrijeme tuce pjesmu po usima, ionako vec debelo zalimitovanu, i onda to zvuci ili kao sazvakano, ili ako se promasi njegov(vjerovatno auto) release, kao pumpanje. Zakljucak price je da nije stvar u tome da se za TV preda manje limitovan snimak, nego da se isprati proces transfera, odnosno sinhronizacije zvuka sa slikom, i prebacivanja na master....jer najcesce to radi neki montazer koji ne obraca paznju, nego samo podvuce fajl u svom softveru... |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
VIP Member
|
![]()
Ista stvar je i sa reklamama, samo se jace limituje zbog VO...
Ono sto jos nisam uspio da provalim je sta rade male stanice koje zvuk guraju digitalno u broadcast, tek je to papazjanija, jer kod njih to emitovanje obicno ide iz kompjutera, koji zvuk po pravilu pusti kroz neki nebalansirani out, onda udje balansirano u neki Behringer ili dbx 266, pa onda ode na predajnik...tek se tu svasta desi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Pro Member
|
![]()
Potpuno si u pravu ....
ali imam pitanje ...... manje je bitan tu sam limit .... ( pri tome mislim na peak limit ) Jer ako stavis na 0 ...... oni to mogu da spuste na - 18 ili - 22 To mi je uvek bilo jasno ..... Ono sto mene zanima je glasnoca RMS snimka .... jer u bloku reklama , tvoja ne sme da bude tisa ....... tj bar klijent to ne voli ..... Zato pitam , to sto sam pitao ..... ![]() Pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
VIP Member
|
![]()
e, da.
Slicne stvari se desavaju i na radiju, znaci neki soft player pusta zvuk na neku karticu sa nepoznatim DA reference nivoom, obicno u neki behringer mikser...ili u boljem slucaju neki soundcraft broadcast mikser... Uzrok cijele ove zajebancije sa razlicitim standardima se ustvari desio kad se u audiu prelazilo sa analognog na digitalno...i bilo je jako tesko objasniti operaterima da digitalno nema headroom...tj. da ne smiju da tjeraju preko 0dbfs. Tako su proizvodjaci odlucili da se zastite od toga da neko njihove sprave proglasi losim kad odu u crveno, uveli lijepo sebi marginu od 10-tak dB i tako napravili vjestacki headroom. Ako se sjetite DAT-ova, vecina je imala crveni kruzic oko -12dBfs. I 20 godina kasnije, mi i dalje osjecamo posljedice indolentnosti cijele jedne generacije snimatelja i njihove nespremnosti da sjednu i nauce, procitaju dokumentaciju i upoznaju se sa (tada) novom tehnologijom ![]() Inace, cijela ova prica se odnosi na svaki AD/DA konverter koji imate u studiju. Znaci, ako mislite da pravilno koristite to sto imate od opreme, PROCITAJTE dokumentaciju konvertera, i ako na njemu postoji mogucnost, kalibrisite ga na reference nivo koji usvajate kao standard. |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Sve to stoji, limituj ti koliko oces, ali ces uvijek da imas problem sa ONI ![]() Ko su ONI, tj. taj majstor koji radi transfer? Ima li taj pojma o tome sta radi? A sad zamisli sta se desi sa tvojim snimkom kad ga neki majstor digitalno atenuira 18dB...koliko rezolucije gubis? E, sad, mozemo da kazemo, da nije ni bitno, ionako je dinamika sva sabijena u 3dB, ali sta cemo ako radis nesto sto IMA dinamiku? A da ne pricam koliko puta sam vidjeo da majstor u Premiere natjera svoj master fader u clip i tako eksportuje, to je tek hit. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 | ||
Pro Member
|
![]() Quote:
I sad , Oskar lepi 70 % reklama koje idu na TV e .... i od njega kurir raznosi ISTE kopije na razne televizije ..... e sad ..... jeste da na jednoj televiziji zvuci jace , na drugoj tise ..... ali , ako imas dve reklame koje kod njega imaju razlicit RMS , one ce na svim TV ima biti npr jedna jaca od druge ...... e tu meni sve postaje vrlo zbunjujuce Quote:
![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrav |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
VIP Member
|
![]()
Sa Oskarom sam imao prepirku koja je trajala pola sata, jer mi covjek nije dao da dirnem gain na analognoj beti...ne pominji
|
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Moderator
|
![]() Ne mesajte peak i rms... dvuckovic navodi rms... Mozda ovaj primer moze da pomogne... Moj lynx l22 na izlazu daje +20dBu (rms!) kada se na dac dovede sinusni signal 1kHz peak vrednosti 0dBFs (otprilike -3dBFS rms). S obzirom da l22 nema nikakvu mogucnost (analogne) kalibracije... dolazi se do toga da je njemu fabricki podeseno da se +4dBu dobije na izlazu kada se na dac dovede digitalni signal -16dBFS (peak, sine wave) odnosno... oko -19dBFS rms (bilo kakav signal, mislim... moze i muzika ![]() pozdrav bogi
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Promocija kratkometra?nog animiranog filma GULIVER | ANITA | Promocija radova | 20 | 27-07-2010 09:29 PM |
Audio Post za tv sitcom - koji powered plugin system (Due,Uad,Poco) ? | clusterchord | DSP forum | 31 | 22-02-2008 12:13 AM |
Post... | Dexxy | DSP forum | 20 | 07-09-2006 09:21 PM |