Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 18-04-2007, 01:13 AM   #21
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Re: Potrebna pomoc gitarista

Quote:
Originally Posted by Rocket Roll View Post
A koje gitare oni sviraju? Koje ti klavijature ima??

Mnogo je te?ko davati savete napamet. Mo?e? li ikako da snimi? te gitare i tebe, makar zasebno?

Ja bih poku?ao Pink Floyd foru - gitare ?to svetlije, klavijature ?to tuplje. Straaaa?no uop?teno bi to značilo da gitare idu gore od 5 do 8 kHz, a klavijature dole od 6 do 16 kHz, mada je to kao da ti ka?em da ako krene? prema severozapadu ima? određene ?anse da, od svih mesta na svetu, stigne? u Berlin.

Sta si ti cuo na giratama iznad 5khz da valja??? (mislim na elektricne) Ja da bi ih uopste iskoristio opako lowpassujem i notchujem taj opseg..
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 18-04-2007, 06:06 PM   #22
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Originally Posted by darkstar View Post
Caos,
Ajde polako,ocigledno nisam dao dobro objasnjenje.

Prvo,nismo drekavci.Distorziju koristimo u razumnoj meri,na ponekoj pesmi(daleko od toga da je svuda i da je napanjena "do kraja").Drugo,gitare NAM SVIRAJU razlicito,jer to i jeste poenta dvojice gitarista,zar ne?U smislu - kad jedna svira solo,druga svira ritam ispod,a ako obe sviraju ritam,sviraju pomalo razlicit groove,itd.

Ljudi nemaju pojacala,pa rade na ozvucenju farbe (imamo svoj prostor,pa ne moraju da akaju slusalice za to).Upravo sam to i hteo da pitam - posto sada moraju da rade na svojim farbama,da li imas (imate) neke predloge sta uraditi na procesoru,kako ekvalizovati sve to,neke tipove....tipove gitarista

Znaci - ne prepanjujemo se,imamo aranzmane sredjene,ne sviramo metal,kupamo se vise nego jednom nedeljno,i sviramo vec neko vreme

Ajde sad ozbiljno,sve preporuke su dobrodosle.

Caos
ja ne znam kakvu konkretno muziku svirate, ali upravo je obrnuto. Mnogo je teže namestiti zvuk ako gitaristi sviraju različito nego ako sviraju isto, jer je veća gužva. Gomila bendova svira unisono delove. Znači sve zavisi kakve je muzika i kakav je željeni efekat u pitanju. Nadalje zaista ti teško može neko pomoći ovako. Dovedi nekog ko zna šta radi na probu pa ćeš možda imati neke koristi od toga. Konačno, ne mora uopšte biti problem u gitarama. Možda je problem u stvari basista koji ima viška srednjih i preglasan je a ti nisi toga svestan i pravi gužvu, tako da se gitare pretvaraju u gomilu nekonkretnog zujanja. Konačno, ništa ne može da se učini ako sami gitariste nemaju adekvatnu opremu i ne umeju da nameste sebi farbu, što je u tvom slučaju takođe verovatan problem. Takođe: Ubedi članove benda da ne stoje kod svojih pojačala već nasuprot njima (naročito basistu) na probi i da tako prave farbe, i situacija će se u startu poboljšati. Konačno možda vam aranžmanio pesama ne valjaju, to naravno niko ne može ovako da oceni na daljinu.

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
Sta si ti cuo na giratama iznad 5khz da valja??? (mislim na elektricne) Ja da bi ih uopste iskoristio opako lowpassujem i notchujem taj opseg..
Da, ali ti si metalac
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 18-04-2007, 07:22 PM   #23
Rocket Roll
Member

Rocket Roll's Avatar

Yep, ako ima puno distorzije, onda se "fizz" mota oko 4,5 - 8 kHz, ali taj opseg može sjajno da zvuči ako gitarista koristi neki klasičan fuzz. Zato pominjem Gilmura - ako vozi drajv, to je ili Dallas Arbiter FuzzFace ili EH Big Muff (ili Pete Cornish Fuzz, ovih dana i AnalogMan SunFace), a to ne zvuči toliko "grdno" tako visoko gore.

Noviji primer bi bili Eagles of Death Metal (FYI, bend nema veze sa death metalom, strašno su zabavni za slušanje, toplo preporučujem).
"The artist looked at the producer/ The producer sat back/ He said, 'What we have got here/ Is a perfect track/ But we don't have a vocal/ And we don't have a song/ If we could get these things accomplished/ Nothin' else could go wrong'."
Rocket Roll is offline   Reply With Quote
Old 18-04-2007, 10:17 PM   #24
dejankuki
Moderator

dejankuki's Avatar

@ Dushan_S
oni uopste nemaju svoja pojacala nego idu preko miksete. Gitaristi imaju sasvim solidne, cak odlicne procesore, ali i farbe prave preko miksete. I da, definitivno trebaju dovesti nekog iskusnijeg.

@ svima
mislim da je se covek kulturno zahvalio i odjavio sa ove teme.
Unisono ili istovetno sviranje gitara ili drugih instumenata ne mora da bude ni lose ni dobro, a takodje moze biti i lose i dobro. Sve zavisi od muzike, nacina sviranja i iskustva u sviranju, a kao sto prvi odgovor/savet u ovom postu bese: "J....sh frekvencije sredi atranzman" i savet momcima da kupe pojacala jedini su saveti koji bi im pomogli u ovom stadijumu. A kasnije sve ce vec sami skontati ako budu zeleli i kako budu ulazili u problematiku.

dejankuki is offline   Reply With Quote
Old 19-04-2007, 01:53 AM   #25
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

ja metalac??? jesi li se skoro pogledao u ogledalo ?
Nisam ja metalac, privatno slusam jaako drugaciju muziku, al sta cu kad mi ovo dobro ide, a oni i dalje placaju
btw, i dalje ne verujem da iznad 4khz postoji ista korisno na bilo kojoj vrsti elektricne gitare (mislim na sve sorte drajva i distorzija) .. meni je tu neko sistanje kutija i lampa, gornji harmonici od zrna i kao takvi su veoma nemelodicni i neharmosnki.. nisam bas pobornik ubijanja na mrtvo tog opsega jel, ali ne pada mi na pamet nijedna situacija u kojoj bi to zeleo istaci
Ponavljam, ne mislim na clean sound
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 19-04-2007, 10:59 AM   #26
Bota
Member

Bota's Avatar

Ja u bendu imam još jednog gitaristu ali čini mi se da nam gitare nisu dolazile u ''sukob'' zbog različitosti zvuka koje preferiramo obojica. On je više ''classic rock'' orijentisan, (Marshall + stomp boxes) dok ja volim više ''hard & heavy'' zvuk sa više gaina i sustaina (Peavy combo tranzistorac + Vox Tonelab SE).

Nivoe treba uštimati i izjednačiti na ritam zvuku dok za solo obojica napravite poseban patch na procesoru koji je malo viši po nivou, da solo dionica ispliva. Moguće je i da bend dinamički radi i spušta se kad je nečiji solo ali nastaje problem kad se svira malo čvršća muzika. Meni tu bolje radi ova varijanta sa solo i ritam zvukom.
Bota is offline   Reply With Quote
Old 29-05-2007, 08:59 AM   #27
lemy777
Junior Member

lemy777's Avatar

Cao,mrzelo me da citam sve predloge,gt 8,i me 50 su jako dobri procesori,mozda ti je vec neko predlozio,ali farbe gitara,posebno mislim na distorzije trebaju biti sto suvlje(sa sto manje dodatnih efekata,tipa korus,flendzer,a posebno reverb ili delay)oni prave naj vecu guzvu,ja sam se 100 puta zeznuo,kuci kad sviram sam,boja gitare zvuci savrseno,medjutim,sa bendom,cujem ili nista,ili neku testeru,znaci sto prezentniji zvuk,da zvuci m....dasto,ali sa sto manje dodataka. pozdrav
lemy777 is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules