|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() Ja licno stvarno ne vidim razloga da iko sa sobicom 2x3 placa ista osim izvodjaca i materijala... ali mora da radi sam, crta sam, "meri" na usi... itd. Najveci problem kod takvih sobica je kakva-takva "garancija" da ce covek imati koliko toliko uredne uslove za rad u tom prostoru... Koliko god se trudili, koristili neke "svemirske" materijale, tu pomoci nema... zato mi je besmisleno da se za to angazuje akusticar, jer nasi ljudi precesto od akusticara ocekuju da im resi problem bez obzira na to koji problem imaju... drugim recima... akusticar, ako je vican, moze do neke mere "prosiriti" sobu (u akustickom smislu), ali... samo malo... i za to mu opet treba prostora... i to ne moze bas u svakom obliku sobe... itd... ima puno faktora... Znaci, cak i da nekome covek plati da mu ovde nesto isprojektuje... na kraju sam siguran da nece biti zadovoljan, i da ce ocekivati previse... a jos ako je PLATIO... sta cemo tada... Zato je jedini lek.... UCITI... ne samo akustiku, nego nesto osnovno... po sistemu ne pravi se kuca na mocvarnom terenu, ili ... kuca se ne zida od krova pa nanize.. itd... to nam fali svima na ovim prostorima... Najvise je u ovoj prici pomogao Ivan, jer je njegovo resenje i utisci koje ima prakticno dokaz da MOZE... ne idealno ali uredno... i da to covek moze sam da uradi bez neke preterane brige i mudrovanja... i da ce mu biti mnogo bolje nego nista.... itd... U pitanju su kriterijumi... vrlo cesto zbrkani i ad-hoc "smuckani"... da ne kazem izmisljeni... Tako da treba zahvaliti Ivanu i slikama koje je napravio i nesebicno podelio sa vama... pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#22 |
Member
|
![]()
Ma naravno i Ivanu veliko HVALA!!!ali ne radi se samo o ovoj temi vas nekoliko je uvijek tu da nam priskoci u pomoc i to treba cijeniti
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Danas više niko ništa neće da uči. Da sam zapne i iskopa nešto. Sve je više ljudi kojima serviraš sve na gotovo i njima opet nešto fali. (Ima i onih organa što im i dlaka smeta!) S druge strane... svi se zanose nekom idejom da sve što im treba moraju imati pod svojim krovom! Svi lagano postajemo Internetom hendikepirani zanesenjaci koji sve manje imaju dodira sa realnim svijetom oko sebe! Svi hoćemo da sve možemo uraditi. Sami. A nećemo da učimo. Ili hoćemo? Sami? Učiti moraš od nekoga (bio to živ čovjek, forum ili knjiga)... A učiti = raditi! E to već teško ide... Ponavljam se... ali se sve više svodi na: Nemam para, Nemam znanja, Nemam Ideje i Ne želim puno da radim! A hoću nešto -> studio! Neće moći!
![]() |
![]() |
#24 | |
Member
|
![]() Quote:
![]() ovo je isto kao da si dosao na muzicki forum i postavio pitanje tipa... e ljudi ja bih da pjevam kao zdravko colic al mi raspon glasa i nije nesto velik, tek 3,4 tona...paaa ima li neki profesor da mi objasni kako da pjevam kao zdravko colic... u startu si pogrijesio sa naslovom posta. ne treba ti akusticar, nego samo vise truda da cackas po forumu i skontas da od sobe koju imas mozes da napravis nesto sto je priblizno sobi za slusanje u studiju...
![]() |
![]() |
#25 | |
Moderator
|
![]()
Hvala Bole,
Quote:
NE moze dobiti ni priblizno realne studijske uslove za rad na produkciji muzike, za pocetak, u toliko MALOJ sobi. Ne pricam po "standardima" sa ovih prostora, nego po standardima sa malo shireg prostora. A imam i u vidu opseg frekvencija od znacaja za danasnju (digitalnu) produkciju. Cela se prica svodila SAMO na to da sebi omoguci da "prezivi" u takvom (malom) prostoru neko vreme... dok ne zaradi novac, organizuje se itd... Da se razumemo, rade ljudi i u tako malim prostorima prilicno ozbiljne stvari, cak bez ikakvih "tretmana" (bili, videli... rekli "svaka chast!"), ali samo oni znaju koliko ih to kosta (zdravlja, nerava, zasicenosti, efikasnosti...) Ali to je njihova ODLUKA koju treba poshtovati, jer ne KUKAJU. (prevedeno: cute i rade... bore se za bolje) pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#26 |
Senior Member
|
![]()
Potpuno se slazem sa da su ljudi (ne mislim ni na koga konkretno) danas pomalo inertni i nezainteresovani, pa cak i za ono sto je nihova ljubav i pasija!
Ne zelim ni da vam pricam kako mi je bilo tesko, pronaci nekoga da se konsultujem, a kamoli obaviti izolaciju i akusticki tretman u mom prostoru. To je bio sizifovski posao, ali je satisvakcija posle samostalno obavljenog posla bila velika! Danas je pristup informacijama znatno olaksan! Brzi internet, forumi, predusretljivi ljudi od zanata. Sve je to bez znacaja ako nema volje i zelje za znanjem! Pozivam sve zaiteresovane da dodju i vide! Posebno bih voleo da cujem sud Boggy-ja i ostalih forumasa koji imaju iskustva u akustickom sredjivanju prostora za razlicite potrebe zaljubljenika u muziku i zvuk! |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() Samo da pitam, gde ti je studio stacioniran? pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#28 |
Senior Member
|
![]()
Studio je u beogradskoj zelenoj oazi, nadomak Filmskog grada, ispod naselja koje je nekada nosilo naziv Skojevsko naselje, a sada je bezimena gomila betona!
Pozdrav i nadam se da se uskoro cujemo! ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() imas PM pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#30 |
Moderator
|
![]() ![]() Evo, videsmo se, pricali smo dosta, slusali... za to smo poneli SuperMEE... okrenuli smo ih suprotno od pozicije ostalih monitora... itd... Ono sto je tamo uradjeno je realno, nije "studijska scenografija"... i u skladu je sa finansijskim mogucnostima i raspolozivim prostorom... kao i svuda. Najupecatljivije... je da je prostor na izuzetno lepom mestu.... nedaleko od "civilizacije", ali prilicno zavucen i sakriven od buke i vibracija.... okolo je zelenilo, itd... mislim da ima negde slika na forumu, kako to izgleda spolja... a iznutra? pa evo ... nekoliko slika od juce ![]() Pogled spreda ![]() Detalj ![]() BoZo A1802, koristen za SuperMEE ![]() SuperMEE postavljen "iza"... da ne bi pravili rusvaj... ![]() ![]() Soba za snimanje ... kamen.... ![]() Eto toliko ![]() pozdrav bogi
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
gde naci ovo?.... | milanCHE | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 1 | 26-02-2009 10:47 PM |
...gde naci... | evgenije | Audio Software | 4 | 18-11-2003 01:00 AM |