|
Obavestenja Informacije, pravila ponasanja i novosti vezane za sajt www.rumski.com |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 |
Administrator
|
![]() U pravu si sto se tice kartice i monitora...U pitanju je samo masina, iako sa Artistom imamo dogovor oko isporuke audio interfejsa u sklopu ruDAW-a (ali nazalost, do sada to apsolutno niko nije radio, jer ili imaju vec neki spreman, ili ga kupe kasnije). Obrada videa i audia su veoma slicne oblasti, kada je u pitanju obrada istih na racunarima. Jedino je za video obradu must have neki od ultra brzih RAID rjesenja, tako da ako je budzet ogranicen, uvijek treba sve ostalo podrijediti RAIDu... Sve dok se ne radi u 3D based programima (AutoCad, ArchiCad, 3DStudioMax) mislim da ce i ova graficka biti i vise nego dovoljna. Premier se uglavnom oslanja samo na 2D mogucnosti video karti (interpolacija slike, overlay itd), ali cak i da ti zatreba neka HDCP ready graficka (za rad u HD rezolucijama), svejedno ti treba zvjerina od racunara, tako da tu onda HDCP ready karta predstavlja samo mali dio budzeta koji je potrebno izdvojiti za cijelu masinu. U svakom slucaju, moze da se stavi neka malo ozbiljnija graficka (jer u ruDAW ONE, treba samo da se ubaci/doda u postojeci PCI-E slot). Mi ovdje vjerovatno pricamo o nekom amaterskom radu (mada kod nas ima dosta profesionalaca koji su ograniceni budzetom, pa htjeli ne htjeli moraju da "razvlace" poslove na "sporim" masinama), a u tom slucaju ruDAW pa i ONE verzija je sigurno dovoljna. I to uglavnom iz jednog jedinog razloga: svaka ruDAW konfiguracija je sirovo mnogo, mnogo brza (o kvalitetu izrade da i ne pricamo) od bilo koje slicne koju mozete kupiti u drugoj prodavnici. |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Pro Member
|
![]()
OK, ja sam zapravo i mislio na 2D i cackanja uopste oko video obrade vezano za rezoluciju do 720/768*xxx, znaci HD ionako ne planiram...
![]() ![]()
![]() |
#24 |
Junior Member
|
![]()
Quad core-u pada cena za koji dan, pa razmislite i o tom resenju...
Mislim da i na grafiku treba obratiti paznju. Graficki procesori su postali neuporedivo mocniji od CPU-a i samo je pitanje dana kada se poceti da se primenjuju. nVidia je vec izbacila svoje razvojno okruzenje... http://www.bench-market.com/modules....icle&sid=13581 http://www.nvidia.com/object/tesla_c...solutions.html A i mislim da ste u predstavljanju "filozofije" konfiguracije malo bespotrebno izvredjali momke koji vredno rade u servisima i sklapaju konfiguracije po ceo dan. I nisu oni krivi sto ovaj siromasni narod nema za bolje pa moraju da prave krsheve. Ali kada ponekad dobiju bolje komponente u ruke, i te kako umeju da naprave masinu koja ce da radi kako treba. Dalje, obzirom da danas svaka ploca ima RAID i da se sve namesti za sekund, ni to nije neka mudrost. I naravno da su svi culi za RAID. Najzad, danas su sve komponente unificirane, bukvalno sve zavisi od chipseta. Nikada racunari nisu bili kompatibilniji, pa je i sloziti brz racunar neuporedivo lakse. Procesori vise ne dolaze u tray pakovanjima, pa se za "probu" svakog isti mora otvoriti, pa i ta prica o biranim primercima malo pada u vodu. Najvise sto je moguce je gledati nedelju proizvodnje i po tome juriti neki procesor. Brand name masine su skuplje najcesce zbog podrske koja se dobija, pisanog uputstva za koriscenje racunara i najbitnije, zbog autorizovanog sofvera koji ipak kosta. Lepa je ona zvucna izolacija i ugradnja pasivnih komponenti sa poliranjem coolera, ali verujte da to danas svako zna da stavi, samo ako se zna sta se trazi... Tako da vam je sundjer jedini adut ![]() Salu na stranu, zivim od racunara, tj. racunar mi je od 1995 glavna alatka za rad, (mada je to postao davne 1984, samo na drugi nacin) i oduvek sam sam sebi sklapao racunar. Jednostavno, mislim da niko ne moze meni da izabere bolji racunar, jer ipak ja najbolje znam koje su moje potrebe... Ne kazem da je los koncept, za one koji su hardverski polupismeni, sasvim je OK, ali ipak ne treba tako da pljujete Miku i Ziku.... nhf ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
VIP Member
|
![]()
Moj suprug i ja nismo hardverski polupismeni, pa smo se ipak odlučili za RuDAW zato ?to je Diviner učinio sav posao koji bi inače morali (a prvi put i jesmo) sami. To je frustrirajuć posao biranja i usklađivanja idealnih komponenti u odnosu na zvučnu karticu npr. (i sve drugo), pa provjere (to ustvari ni ne bi mogli) svakog harda da li i koliko pi?ti na visokim frekvencijama, pa ga mjenja... bla, bla, sve te stvarčice koje znaju izluditi osobu koja to ne radi svaki dan i nema vremena za rizik i zezanciju (a niti smije otvoriti komp nakon kupnje u klasičnom dućanu, inače gubi garanciju), da ne duljim.
Iz istog razloga za?to ljudi kupuju VOLVO, ljudi kupuju RuDAW, da se osjećaju sigurnije, znaju da su kupili stvar koja će ih slu?iti dugo i sigurno i točno onako kako očekuju. S obzirom da je vrijeme novac, a osim kvalitetnih komponenti u svaki RuDAW je ulo?eno puno vremena - mislim da RuDAW nije dovoljno naplaćen, no neću se zato buniti! ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Junior Member
|
![]()
Pa ne znam sta da kazem
![]() Ocigledno da ja onda nisam svestan svoga znanja...Sklopio sam sto sebi, sto dobrim prijateljima u poslednjih par godina sigurno desetak racunara i sve radi kako treba. Ponavljam, ima svega par chipseta na trzistu, i nema tu neke preterane mudrosti. A i hardovi se menjaju bukvalno na par meseci. To da li pisti, zavisi mnogo vise od serije (batch) nego od modela. Jednostavno, tehnika tako brzo napreduje da ju je tesko ispratiti na ovaj nacin. A sto je najgore, svaki proizvodjac hardvera, bilo da se radi o obradi slike (Sto je moj fah) ili zvuka ima neke svoje preporuke za chipset ili eventualno plocu... No, kako su u igri ostali Intel i nVidia, dileme vise nema, a svaka karta ce raditi sa Intelom koji je trenutno ipak Best Buy... |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Moderator
|
![]()
Slozio bih se sa Anitom i dodao bih jos nesto...
Naravno da kompjuter mozes sklopiti i sam, do sada sam licno tako i radio. Lagao bih kada bih rekao da mi to nije polazilo za rukom, ali to znaci da svaki put kada krenem u tu akciju, prvo 3 meseca proucavam stanje na trzistu hardvera, proucavam testove raznih komponenti, pa onda obilazim strane forume da vidim koliko je koji chipset kompatibilan sa odredjenim sound komponentama... Moj rodjeni brat je dipl.ing informatike i gotovo svi njegovi prijatelji su na ovaj ili onaj nacin duboko u kompjuterskom poslu, takodje, svaki od njih zna da sastavi kompjuter iz zezanja, ali niko od njih nema veze (ili ima zanemarljivo malo) sa DAW kao posebnom filozofijom u izradi kompjuterskih konfiguracija. Zato sledecu konfiguraciju pazarim kod Mihajla. Zasto? Zato sto sam imao priliku da testiram masinu i ne mogu reci nista drugo osim da je to za te pare i za recimo barem jos x2 u cenovnom rangu to svetski "best buy". Uz to imas i fantasticnu podrsku i znas da ako ti nesto zvekne, a to se desava, ti imas resenje u najkracem mogucem roku, sto je nama koji zivimo od ovoga posla prevashodno bitno. Zapravo nisam shvatio poentu tvog posta osim "ne prodajem nista, ne kupujem nista, samo se pravim vazan"... Mozda si zeleo i nesto pametnije da kazes, ali mi je to promaklo. Moguce i da je zbog ove vrucine...
![]() |
#28 |
Junior Member
|
![]()
Pa zaintrigirao me je tekst, jer tvrdi da iz iste konfiguracije moze da izvuce mnogo vecu brzinu, pa sam procitao da vidim o cemu se tu radi... I saznao sam sta? Nista posebno a to me je malo razocaralo.
Nista posebno nisam hteo da kazem. I meni ne treba vise od sat da odlucim koja je moja naredna konfiguracija... kakvih par dana covece??? Jedostavno odem na Alienware i pogledam koji chipset i procesor nude u top konfiguracijama i to je to. Pogledam sta se nudi kod nas od Asusa i po kojoj ceni, dam to svom dobavljacu da mi nabavi po najboljoj ceni i gotovo. Da ne pricam koje kuciste je stavljeno. Malo mi je bez veze praviti bilo koju ozbiljnu masinu u necemu sto nije Chieftec ili eventualno Cooler Master neki bolji. Na kraju, ako me bas vucete za jezik, ovako, od oka, masina koju zovu ruDAW PRO i traze za nju 1100? kod mog dilear bi kostala max 800?. Dakle, 300 eura zarade po masini ![]() ![]() ![]() Pa toliku proviziju cak ni Zika i Mika ne uzimaju, da se ne lazemo! Ma ni Comtrade se toliko ne ugradjuje!!! Pa za te pare je moguce uzeti jos jedan mali komp za kucu!!! Eto, kad me bas vucete za jezik.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Moderator
|
![]() ![]() Ne zivis od muzike, jel' da? ![]() Ne znam kako mozes da sudis o necemu sto nisi probao, niti mi je jasno kako to isto sto nisi probao moze da te razocara i pre nego sto vidis o cemu se radi? ![]() Da se ovo ne bi pretvorilo u beskonacnu diskusiju, evo ja imam jedan obostrano koristan predlog. Sklopi ti tu konfiguraciju za 800 evra, napravimo jedan uporedan test u studiju i vrlo brzo cemo razresiti ovu veliku misteriju. Ako je tvoja masina bolja i ako pismeno pristanes da ces u naredne 3 godine istog dana biti u stanju da mi otklonis bilo kakvu nepravilnost u radu koja nastane (bez obzira sto nismo u istom gradu), o tvome trosku naravno, ja cu tog momenta kupiti masinu od tebe i to ne za 800, vec za 850 evra. Pretpostavljam da je po tvojim merilima 50 evra OK ugradnja za konfiguraciju? Eto... Odoh da spavam malo... Laku noc ![]()
![]() |
#30 | |||||||||
Administrator
|
![]() Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Znaci da rezimiramo: da biste uzeli 60% ruDAW PRO za 800 eura (jer skupljanjem komponenti koje su navedene na ruDAW prezentaciji vi imate samo osnov...gdje je novac investiran u probe materijala, masine za obradu, masine za proizvodnju nekih komponenti koje inicijalno nisu navede a sadrzane su, vrijeme za odabir i testiranje komponenti (i uopste otkud vama minimum 5 primjeraka procesora, memorija), novac potrosen i na pogresne i manje uspjele eksperimente, ogromno vrijeme i novac za testiranja u studijima) morate se baviti izradom racunara za svoje prijatelje, pa i poznanike (sto je navedeni subjekat vec naveo), sto znaci da morate ostvarivati promet u IT bransi od najmanje 2000 eura mjesecno), poznavati ljude (imati vezu u prevodu), imati znanje i iskustvo za otklanjanje eventualnih nekompatibilnosti, i pri tom znati i moci ubrzati masinu na 60-90% koliko je svaki ruDAW ubrzan... I da za kraj zavrsimo ovu bespredmetnu raspravu...ruDAW je sa 1020 eura skuplji od racunara kupljenog u obliznjoj maloprodaji svega 100-150 eura, ili 10-15%. Svako ko misli da je tih 10-15% pametna usteda, neka uzme i sastavlja sebi sam komp. |
|||||||||
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
ruDAW - novosti | diviner | Obavestenja | 0 | 23-05-2009 10:18 PM |
ruDAW novosti | diviner | Obavestenja | 1 | 20-07-2008 03:44 PM |