Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 21-07-2006, 11:32 AM   #21
perun
Pro Member

perun's Avatar

Default Re: Auratone -> Avantone

Quote:
Originally Posted by boggy
Quote:
Cuo sam da Auratone 5C nije bio jeftin monitor u vreme kada je pravljen i prodavan u prodavnicama nove opreme, verovatno neko bolje zna ovu pricu od mene.

Ne da nije bio jeftin, nego je bio preskup u odnosu na to koliki je, pre svega. Poslednji komadi koji su pravljeni kostali su oko 750$ za par!

Quote:
Bas njega danas mozes dobiti jedino kupovinom polovnog i eventualnim sitnim servisom...
Cini mi se da on ima foam surround... koji se raspadne posle duzeg vremena (oko 15 godina, cak i ako se ne koristi), njegova zamena necim sto nije original takodje moze nepovratno promeniti karakteristike... itd... tako da treba biti oprezan

Nije FOAM, vec platneno (hmmm, ajde, svileno) veshanje i to vrlo kruto i neobichno. Jako je jeben za menjanje jer ima i neki red silikona itd. Naravno, poricam o originalnom, najboljem 5C!!!

Quote:
Zasto imam osecaj da je novi Auratone 5C bio skup k'o djavo kada je pravljen?

Intuicija... A i jeste bio "prilicno" preskup! Rekoh, 750$ par! Pred kraj...

Quote:
@Perun
Nije valjda da je 0.2ohm pa se mora premotati? Na zdravlje, ako je tako.
Sta je uopste Bose pravio sa tim drajverom sa tako malom impedansom... line array? Barem ih dvadeset treba "na red" za 8ohm. Ili mozda sub u starom Acoustmass (sa dvadeset drajvera... ehm... cini mi se da ih je bilo tri)...

Naravno da idu u liniju i da ih je bilo 10 minimum u sistemu u kom se koristio IDENTICAN drajver kao za Auratone!!! I naravno da je bio 0,2 ohma, kao i mnogi drugi BOSE drajveri pravljeni za njihove linijske sisteme!

P
ozdrav!!!
perun is offline   Reply With Quote
Old 21-07-2006, 11:56 AM   #22
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by perun
Ne da nije bio jeftin, nego je bio preskup u odnosu na to koliki je, pre svega. Poslednji komadi koji su pravljeni kostali su oko 750$ za par!
Cak i to ne zvuci bezobrazno skupo, barem ja tako licno mislim. Ako je bio to sto jeste, i ako se neko potrudio da ga napravi takvim, nije to puno para ako radi posao.

Quote:

Nije FOAM, vec platneno (hmmm, ajde, svileno) veshanje i to vrlo kruto i neobichno. Jako je jeben za menjanje jer ima i neki red silikona itd. Naravno, poricam o originalnom, najboljem 5C!!!
SVILA!? Jel' onako harmonikast kao spider ili drugaciji...
Koliko to cudo "dobacuje" u visokim?
Kako li im samo ne zvoni!?

Quote:
Naravno da idu u liniju i da ih je bilo 10 minimum u sistemu u kom se koristio IDENTICAN drajver kao za Auratone!!! I naravno da je bio 0,2 ohma, kao i mnogi drugi BOSE drajveri pravljeni za njihove linijske sisteme!
Ok...

pozdrav i hvala na informacijama

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 21-07-2006, 12:00 PM   #23
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

pun pogodak bi bio da se napravi aktivna verzija. naravno, sa pojacalom spolja..
lesha is offline   Reply With Quote
Old 21-07-2006, 12:07 PM   #24
perun
Pro Member

perun's Avatar

Ljudi, Auratone je sve samo ne spektakl od zvuchnika... Imam utisak da vecina vas nije radila na Auratonima. Njegova najbolja namena jeste za finalno, fino MONO preslushavanje i proveru kako bi miks eventualno izashao na TV-u i radiju... Mislim, ono za sta se generalno koristi jeste fino nameshtanje nivoa!

Sto se tiche toga koliko visoko i nisko dobacuje, uopste nije losh, ali takodje prikazuje koliko se neko zajebao pogreshno birajuci frq. u niskom i visokom spektru koje bi izdigao... Imam sjajan primer projekta Goapele, devojke koja peva acoustic soul, chiji je album bukvalno na svakom slushanju identichan!!! Mnogi su se zezali sa malo visim i malo nizim frekvencijama, od onih koje Auratone moze da "dohvati". A ovaj album najbolje govori kako 5C moze da svira! Kao i svi ostali zvuchnici...

Pozdrav... Da, a vezano za DIY, gde biste pravili nekakvu kopiju... Sasvim slucajno sam pre 6 meseci nabasao na jedan vrlo interesantan SHARPov drajver, predvidjen za polu- Full range, koji mi je negde bio zvuchno slican Auratonima, mada, van kutije je svirao chak i deblje od njih. E sad... Mrzi me da se zajebavam. A i imam Auratone....
perun is offline   Reply With Quote
Old 21-07-2006, 12:30 PM   #25
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by lesha
pun pogodak bi bio da se napravi aktivna verzija. naravno, sa pojacalom spolja..

Cemu sad to? Pa prevrnuce se "na ledja" kada ih stave na mikser, padaju na patos garantovano...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 21-07-2006, 12:38 PM   #26
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

a sa cime bi ih upario i koliko bi to jos kostalo?
lesha is offline   Reply With Quote
Old 21-07-2006, 12:42 PM   #27
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by lesha
a sa cime bi ih upario i koliko bi to jos kostalo?
Pa Auratone 5C je pasivni monitor od uvek bio... kao i njegov klon, a verovatno i buduci klonovi.
A sto se tice pojacala, dosta su ga povezivali sa Quad 303, ili cime vec...
Treba probati razna pojacala pa odluciti... nema tu nekih krutih pravila.

pozdrav

bogi

Old 21-07-2006, 01:04 PM   #28
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Evo, ja cu stvarno uzeti, napraviti, samo da nadjem odgovarajuci driver i prikaciti na staro hi-fi Pioneer pojacalo, pa sta bude.
Old 21-07-2006, 01:24 PM   #29
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by OFF
Evo, ja cu stvarno uzeti, napraviti, samo da nadjem odgovarajuci driver i prikaciti na staro hi-fi Pioneer pojacalo, pa sta bude.
Ziveo OFF! Ako negde zapnes, zovi u pomoc.
Sto se drajvera tice, nemoj tu praviti filozofiju, koristi samo svoje usi i izaberi ono sto ti najvise lici na ono sto imas u mislima da ti treba...
Strpaj to u kutiju, nakaci na pojacalo i radi... to je onda TVOJ "Auratone 5C" i tebi savrseno radi posao... "TV" ili "radio" zvucnik u tvom studiju na mestu monitora... i to je kraj price o Auratone 5C...

Pri tom ako kasnije nadjes bolji drajver, nije strasno da napravis jos jedan par... ako te tada ne bude mrzelo

Najvaznije je ne praviti filozofiju od Auratone 5C. Taj monitor je postojao i nestao, bio je referentan ali nema ga vise, ovo malo sto jos ima ce se potrositi... tako da je najmudrije drzati se targeta koji su oni imali i u tom smislu se snalaziti... a ako se jos nesto usput i nauci... nije lose.

pozdrav

bogi

Old 21-07-2006, 01:50 PM   #30
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Samo, da li je pametno da izbegnem kockastu kutiju?

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules