Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 21-04-2006, 02:42 PM   #21
Tazman
Member

Tazman's Avatar

Default Re: Nazadni razvoj

@Dusan s , ma ok je to i to kapiram ali mislim (kao sto vec rekoh) da bi vise trebalo da se usresrede na razvoj neceg novog a ne tolko vremena da trose na pokusaje replikovanja neceg starog , ali to sam vec sve reko pa necu da se ponavljam...
Mislim da tolke emulacije pretvaraju produkciju u zacarani krug , umesto da izmisle recimo neki novi modulacioni efekat i time daju nove mogucnosti zvucnom dizajnu oni trose vreme na ponavljanje neceg starog pa ce onda neko da uzme taj efekat (neko ko nije cuo original)i mislice da je ekstra , uradice nesto sa njim , izdati , i pesme ce opet poceti da zvuce ko pre dvaes godin a covek ce misliti da je napravio nesto novo i tako u krug , stalna reciklaza vec postojeceg...

Last edited by Tazman; 21-04-2006 at 02:50 PM.
Tazman is offline   Reply With Quote
Old 21-04-2006, 06:08 PM   #22
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy
Pri tom se Behringer sve bolje i bolje prodaje, i oni sire paletu proizvoda... svi distributeri ga hvale da je najisplativiji...
malo o.t.
zeleo bih da dam mali savet svima koji razmisljaju o nabavci behringer uredjaja..
silom prilika sam sinoc radio na (ne znam kako bese oznaka) behringer mixeru koji je kopija pioneer-a djm600. da zaobidjemo krcanje na gainu, jedan kanal mi se sam od sebe izgubio u slusalicama, panning na masteru sam morao da menjam od stvari do stvari..

znaci, nikad u zivotu necu uzeti nijedan behringer uredjaj.

koliko para, toliko muzike..
lesha is offline   Reply With Quote
Old 21-04-2006, 07:14 PM   #23
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Quote:
Originally Posted by Tazman
@Dusan s , ma ok je to i to kapiram ali mislim (kao sto vec rekoh) da bi vise trebalo da se usresrede na razvoj neceg novog a ne tolko vremena da trose na pokusaje replikovanja neceg starog , ali to sam vec sve reko pa necu da se ponavljam...
Mislim da tolke emulacije pretvaraju produkciju u zacarani krug , umesto da izmisle recimo neki novi modulacioni efekat i time daju nove mogucnosti zvucnom dizajnu oni trose vreme na ponavljanje neceg starog pa ce onda neko da uzme taj efekat (neko ko nije cuo original)i mislice da je ekstra , uradice nesto sa njim , izdati , i pesme ce opet poceti da zvuce ko pre dvaes godin a covek ce misliti da je napravio nesto novo i tako u krug , stalna reciklaza vec postojeceg...
Samo da ti kazem da si u grdnoj zabludi!
Upotreba "starudija" se upravo danas javlja jer odredjeni segmenti stare tehnologije u kombinaciji sa novom daje fantasticne rezultate i to je ono sto danas cujes.
Kada bi vezao stari cevni Neuman sa starim preampom i limiterom, i snimio na magntofon iz 60-ih, dobio bi to o cemu pricas(60-te).
Ali kada stari Neuman vezes na Avalon i snimis u Ptl dobgijes nesto iznenadjuce dobro i interesantno.
I tu je cela igranka, to sto matori Mustang nije najbolji automobil danas, tu si upravu. Ali ako sa njim odes na more( a on sredjen u "A" stanju) bices interesantniji nego neko sa novim Mercedesom srednje klase.
Poenta produkcije(ne govorim sada o muzickom autorskom radu) nije uniformnost, vec razlicitost i orginalnost( dopadjivost se podrazumeva)!
LACKY is offline   Reply With Quote
Old 21-04-2006, 08:18 PM   #24
Tazman
Member

Tazman's Avatar

Uf , ma zaboravite sve sto sam reko , svi me pogresno skapiraste...
Old 21-04-2006, 08:59 PM   #25
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Niko te nije pogresno skapirao. Prvo to sto trenutno slusas(naj novije), je plod mukotrpnog rada i experimentisanja, a poenta je da su likovi koji kroje vrh svetske produkcije shvatili da starudije imaju svoje mesto i da doprinose kreativnosti.
80% softvera je pokusaj neceg novg, sto ti smetaju replike?, koje relno tek treba da upoznas!
Old 21-04-2006, 09:11 PM   #26
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Uf , ma zaboravite sve sto sam reko , svi me pogresno skapiraste...
Ma jok.
Ja, u najkracem, mislim da veliki igraci znaju da cemo mi lakse kupiti nesto u prepoznatljivom pakovanju, sto izgleda kao nesto skupo, legendarno ( B3, P5, FA670, Pultec, cs80 ........ ) i sa cim ljudi, manje - vise znaju da rade. Ne mogu opisati svoje odusevljenje kad sam prvi put video NI B4. A da su napravili i bolju orgulju, koja se zove npr Aditive Space Organ, nema ono drveno sa strane, ja bih odma rekao - sranje, nikad to nece biti kao Hammond. Cista psihologija kupca-samoubice
Old 22-04-2006, 02:45 AM   #27
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Originally Posted by OFF
Ma jok.
Ja, u najkracem, mislim da veliki igraci znaju da cemo mi lakse kupiti nesto u prepoznatljivom pakovanju, sto izgleda kao nesto skupo, legendarno ( B3, P5, FA670, Pultec, cs80 ........ ) i sa cim ljudi, manje - vise znaju da rade. Ne mogu opisati svoje odusevljenje kad sam prvi put video NI B4. A da su napravili i bolju orgulju, koja se zove npr Aditive Space Organ, nema ono drveno sa strane, ja bih odma rekao - sranje, nikad to nece biti kao Hammond. Cista psihologija kupca-samoubice
Ni-B4 je odlican, ali... zaista nikada nece biti kao pravi Hammond... sto zbog Hammond-a, sto zbog Leslie pojacala.... i njegovih nesavrsenosti... kad Leslie usporava hornu, cini ti se da ce da ispadne iz ritma, dok mehanika odradi svoje... Ni-B4 je dobar, praktican, upotrebljiv i rado ga koristim, ali, kada bih birao za snimak izmedju njega i pravog Hammond-a i Leslie-a ozvucenog za minimum tri mikrofona (dva na horni sa strane), ipak bih pre snimao starog hammond-a..., ai to nema nikakve veze sa kavezima sa kokicama nosiljama koje ja prodajem

Opet, da ne budem pogresno shvacen, Ni-B-4 je odlican...

Last edited by idekius; 22-04-2006 at 04:23 AM.
idekius is offline   Reply With Quote
Old 22-04-2006, 11:28 PM   #28
andreja
Member

andreja's Avatar

Quote:
Zasto ljudi sa danasnjom tehnologijom pokusavaju da ponove nesto sto je vec napravljeno pre 20, 30 godina ?
zato sto je medju muzicarima i audiofilima moderno ponavljati recenicu da je "nekad sve bilo mnogo bolje, a danas je sve sranje". kako muzika, tako i oprema. znate onu pricu: "stara gitarska pojacala daju najtopliji zvuk (ringla je topla, a temperatura nema veze sa zvukom )". zatim, u tom svetu se "znanje" i "prefinjenost" meri brojem cevi koje neko ima u zboru svoje opreme, i slicno. ljudi vole albume koji su preziveli test vremena, i koji su stari par desetina godina i onda taj zvuk smatraju dobrim, cesto zanemarujuci cinjenicu da je gro tih poloca snimnjen vrh tehnologijom tog doba... dobra muzika iz proslosti je prezivela, a lose se niko ne seca, pa zato neki ljudi imaju utisak da je nekad muzika bila bolja, iako je i onda i sad proporcija djubreta i dobre muzike bila priblizno ista. onda se pojave ljudi koji misle da ce im stara oprema omoguciti da imaju taj "vajb" u svojoj muzici. da, ali malo sutra.

umalo da zaboravim. svepristuan je elitizam (kao poslednje utociste mediokriteta) po kome je "najbolje" ono sto je najskuplje i sto se najteze nabavlja, jer mnogo je vaznije biti po necemu poseban i hvaliti se time i izigravati "znalca" nego se baviti muzikom i uzivati u njoj. otuda taj sindrom "emulacija".

-----------

ona crnkinja sto peva u "remake-u" pesme one (u2) se dernja preko granice dobrog ukusa. doduse, sve je to lepo intonativno cisto, ekspresivno i vidim ja da se ona unela u pesmu, ali pretera ga brate, totalno ne "lezi"...

-----------

Quote:
Pri tom se Behringer sve bolje i bolje prodaje, i oni sire paletu proizvoda... svi distributeri ga hvale da je najisplativiji...
mozemo da volimo ili mrzimo behriger, ali on je za vecinu kupaca "best buy". na svaki "skup studio" kome je behrigher ispod casti dodje 10.000 kupaca kojima je begringer taman kako treba. ovde ljudi ispljuvase njihovu opremu, a ja se sit nasvirah i nasnimah beringera, kao i gomila drugih ljudi.
andreja is offline   Reply With Quote
Old 23-04-2006, 01:52 AM   #29
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Ja ne razumem kako svi uredno odgovaraju i obja?njavaju razloge za?to proizvođači ne rade "ne?to novo" kao da se podrazumeva da svi znamo ?ta je to "novo" ?to bi oni mogli raditi pa sad samo treba razjasniti ?ta im je pa ne rade to novo.
Quote:
Tazmane proma?i temu. Efekti slu?e muzici a ne muzika efektima. Ne počinje krug tako ?to neko izmisli efekat pa se to onda iskoristi u muzici, kapira?? Nego neko pravi neku muziku pa se UKA?E POTREBA za nečim i onda to neko napravi. Ti priča? o pravljenju novog a sam nisi ni u jednom trenutku rekao ?ta je to novo ?to bi se trebalo praviti. SVI, ALI SVI efekti su vrlo matori po samom konceptu i postoje ili kao takvi u prirodi (eho tj delay, reverb), ili imitiraju ne?to tipa kao ?to horus imitira vi?eglasje, slu?e tehničkoj potrebi ujednačavanja i zvučnog sređivanja (kompresor, EQ) ili su se desili kao nuzproizvod i vremenom dobili svrhu (distorzija na primer). Ili neko dođe i ka?e "uf kad bi postojalo ne?to da mi na?timuje ovog pevača ?to pojma nema" i onda Antares mozgaju da prave autotune. Znači prvo dolazi svrha, pa onda mozganje. Većina stvari koje su bile "nove" tokom zadnjih 20 godina su u stvari stare samo odrađene na drugačiji način. Čovek imitira prirodu a ne obrnuto.
A ako ja nisam dobro shvatio a ti si smislio neki novi efekat koji niko nikad nigde nije čuo, (pa te nerviraju svi ovi ostali neinventivni ljudi) i sad ti treba in?enjerska podr?ka da tvoju zamisao pretoči u delo, pa ?to ne ka?e?, odmah pi?emo pismo nekom proizvođaču pluginova da zasuče rukave i napravi ti to!
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 23-04-2006, 07:59 PM   #30
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Quote:
Originally Posted by andreja

-----------

mozemo da volimo ili mrzimo behriger, ali on je za vecinu kupaca "best buy". na svaki "skup studio" kome je behrigher ispod casti dodje 10.000 kupaca kojima je begringer taman kako treba. ovde ljudi ispljuvase njihovu opremu, a ja se sit nasvirah i nasnimah beringera, kao i gomila drugih ljudi.
Krenet da pricate o onom sta je covek pitao pa odete na istoriju muzike.
Od svih naj svezijih izdanja, bilo koje vrste muzike koju slusamo, nesto se nebih zakleo da je bilo sta uradjeno na tom Beringeru.
A ti si onako pomalo maliciozno uzeo sebi za pravo da ispljujes sve sto je godinama uspostavljeno kao alat koji vredi i cene ga sirom kugle.
Daj boze da budes imao srece u zivotu pa da bilo sta od toga probas!

Last edited by LACKY; 23-04-2006 at 08:05 PM.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules