Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 27-04-2006, 01:07 AM   #21
statusband
Senior Member

statusband's Avatar

Default Re: pojacala

Quote:
Originally Posted by Arthur
@statusband
eheh iskre moje.. 3sistemci iz 1981ve godine sa elipsastim midlashem, imam i negde sliku al ce mi trebati neko vreme da je nadjem
Ajde nadji sliku,PLEASE!
Old 07-05-2006, 10:34 AM   #22
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
...
Generalno, ni NS10 ni moje Iskre ne smem da teram preko 30% snage tog pojacala, jer raznosi...
Racunaj da i ulazni nivo igra svoju ulogu u tvojoj prici, a da njega odredjuje tvoja kartica... Tako da je polozaj Volume dugmeta vrrrrlo relativna stvar... jer je on u ovom slucaju samo i jedino atenuator...
Kolika je realna snaga na "30%" najcesce niko ne zna dok se sve ne izmeri instrumentima...
Pogotovo ovde SPL igra prilicnu ulogu, a to TEK zavisi od efikanosti zvucnika, jer je i on ucesnik u lancu...

Znaci na "snagu" uticu kartica, pojacalo i zvucnik... svaki od njih unosi svoje stepene slobode u haos. Merenje je jedini nacin da se to rascivija.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2006, 04:31 PM   #23
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Evo na wikipediji nadjoh lep tekst o ovoj tematici, sa sve slicicama...
http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_amplifier

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 04-06-2006, 06:24 PM   #24
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Pozdrav svima,

Ovih dana sam ceprkao po klasi D pojacala, i primetio da ih po netu vrlo cesto (razni marketinzi) mesaju sa digitalnim pojacalima... iako je ovo sve diskutabilno, treba ipak imati u vidu da je klasa D po svojoj definiciji i dalje analogno pojacalo, ali u impulsnom rezimu rada, i to je karakteristika klase D.

Digitalno pojacalo bi pre moglo da bude neka vrsta snaznog D-A konvertora, i koliko vidim, i to se radi... znaci, pojacala koja imaju SAMO digitalne ulaze i SAMO tu digitalnu informaciju koriste za generisanje snage za pogon zvucnika uz pomoc DSP, ili cega vec...

To je "tanka" granica, ali postoji.

Klasa D se i dalje zahteva ulazni analogni signal i u toku impulsne, ali jos uvek analogne, modulacije, se taj signal nikada ne digitalizuje niti pretvara u digitalnu informaciju... niti to klasi D treba za ispravan rad...

Samo mala opaska na pricu sa pocetka, ili "nije bas digitalno sve sto je impulsno, ili cetvrtasto"

pozdrav

bogi

Old 05-06-2006, 01:14 PM   #25
Tiki the Boyler
Moderator

Tiki the Boyler's Avatar

Jutros mi je bio čovjek iz Konus-Audia i donio neke monitore na test! Ja ih sav sretan potjeram sa Alesis RA-300, i rade super. Onda on izvadi iz džepa kutijicu malo veću od kutije cigareta i kaže: "Aj sad spoji na ovo!"
Ja se počnem smješkati i naravno spojim. Pustim istu stvar. Meni na čelu iskoči žila glupača, a on se počne smješkati!

www.konus-audio.com

Tiki the Boyler is offline   Reply With Quote
Old 05-06-2006, 01:17 PM   #26
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Tiki the Boyler
Jutros mi je bio čovjek iz Konus-Audia i donio neke monitore na test! Ja ih sav sretan potjeram sa Alesis RA-300, i rade super. Onda on izvadi iz d?epa kutijicu malo veću od kutije cigareta i ka?e: "Aj sad spoji na ovo!"
Ja se počnem smje?kati i naravno spojim. Pustim istu stvar. Meni na čelu iskoči ?ila glupača, a on se počne smje?kati!

www.konus-audio.com
Ozbiljno, kako zvuci ta kutijica? Bez obzira na tvoju nevericu....

pozdrav

bogi

Old 15-06-2006, 09:37 AM   #27
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Tazman
@Boggy , procitao sam sve sto si reko za klasu D pa mi sad nije jasno zasto je PMC izabrao bas njih da ugradjuje u svoje aktivne monitore ?
Kolko sam citao rekli su da su Flying Mole (koji su klasa D) vrh pojacala ?
Imam dodatak u odgovoru na ovo tvoje pitanje, posto sam jos malo ceprkao ovu tematiku, postoje dva tipa class-D pojacavaca koji se pojavljuju na trzistu.
Jedna vrsta koristi standardno napajanje, obican mrezni trafo, grecov usmerac i elektrolitske kondenzatore... te moja prica o bass tranzijentima ne stoji u tom slucaju, jer doticna karakteristika najvise zavisi od rezerve energije u napajanju, tako da class-D tada radi dobro skoro isto toliko kao i vrhunska AB class ako ne i bolje u nekim slucajevima... govorim o najnovijim konstrukcijama (B&O, Philips i sl.).

Medjutim ako se neko polakomi i pokusa da izbaci mrezni trafo od kilovat iz kutije i velike elektrolite, onda moze lako dobiti pojacalo koje zvuci "tanko" i neuverljivo... ako se bez ikakvih modifikacija koristi isti princip kao u napajanju iz PC.

Ideja je da se razvije napajanje slicne velicine i cene kao napajanje za PC... doduse, PC je mnogo laksi potrosac za napajanje od pojacala... vuce relativno konstantnu struju i u idle modu, i varijacije potrosnje mu nisu toliko intenzivne kao kod pojacala... od nekoliko desetina milivata pa do nekoliko stotina vati i cesto i kilovat u piku, takodje su gadne bass deonice izmedju 40 i 60Hz koje dugo traju...itd ... to je problem.

Radi se intenzivno na tome, koliko vidim, da se i to glomazno napajanje resi jeftinije i lakse... koliko ce se u tome uspeti, videcemo... ako je za utehu... svedoci smo intenzivnog razvoja na tom polju... pa cemo videti za koju godinu...

pozdrav

bogi

Old 15-06-2006, 01:15 PM   #28
RetroMan
Senior Member

RetroMan's Avatar

Quote:
... koje klase pojacala postoje i u cemu je razlika? Mislim na oznake A,B ili C...
Uprosceno objasnjenje:
Klasa B "vuce" onoliko struje koliko je u datom trenutku potrebno da da signal pojaca do zeljenog nivoa, znaci ako slusas tiho i/ili je nizak ulazni signal, pojacalo "vuce" malo struje, a kad se signal pojaca "vuce" vise da bi moglo da ga adekvatno pojaca. Znaci ako imas pojacalo od 100W, ono radi sa na pr. 5W, pa kad signal skoci za 10db, ono radi sa 50W. Problem nastaje kad muzika ima veliku dinamiku i izrazene brze tranziente, pa pojacalo ne stigne da na vreme "povuce" dovoljno struje i tada dolazi do izoblicenja signala (tranzienata).

Klasa A radi uvek na punoj snazi, znaci bez obzira da li slusas glasno ili tiho, bez obzira na nivo signala uvek radi sa svih 100W, i uvek je spremno da pojaca i najbrzi tranzient. Mana je sto uvek trosi maximum struje i greje se, tj. kao kad bi pojacalo klase B stalno drzao odcepljeno do daske i na ulazu stalno imao maximalno jak signal.

Klasa AB je kombinacija prve dve i uglavnom radi u klasi B (mala potrosnja i grejanje), a po potrebi se prebacuje u klasu A. To prebacivanje je glavni problem i tu nastaje tzv. Switching izoblicenje.

RM
RetroMan is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules