|
Gitarska Produkcija Snimanje, procesiranje, miksanje gitara - potrazite pomoc ovde |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Ja nisam snimao al sam slusao od drugih sta mislite o tom sistemu? mislim da tako nebi imao ogranicenja,mogao bi posle eventualno da srezem frekvencije koje mi se ne svidjaju?Ne bi bio ogranicen tipom i izborom mikrofona?Mada naravno mikrofon normalno oboji signal na svoj nacin,sta vi mislite?
Verovatno je bilo slicnih ideja unapred se izvinjavam ako je skoro bilo slicnih prica tek sam skoro clan foruma poz svima |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Nema bas nekog efekta.
Dobijes signal koji je na neki nacin (ovisno o pojacalu) koloriran. Isto kao da si provukao kroz neki EQ ili slicnu spravu. Fora je kod ozvucivanja pojacala da mikrofon snima pomak membrane zvucnika. A ta membrana ima svoju karakteristiku, frekvencijsku krivulju, tromost (znaci kompresiju ovisnu o frekvenciji) i slicno... Uglavnom - uzalud vam trud sviraci! Vadi mikrofone!
![]() |
#3 |
Pro Member
|
![]()
gitarski zvucnik je vazna komponenta zvuka i nema je smisla izostavljati
![]()
![]() |
#4 |
Junior Member
|
![]()
Aha kapiram,mislio sam da ce isti biti zvuk na gitarskom zvucniku i na izlazu iz pojacala samo sto ce mikrofon to drugacije uhvatiti...
Moracu cu to ja jos da isprobam da ne pricam u prazno, inace do sada snimam gitaru direkt u predpojacalo na zvucnoj(nije neko jeftino djubre) pa sam onda vukao efekte iz gitar rig-a,posto jos uvek nemam ni pedale ni gitarsko pojacalo...Kapiram da bio dobio bolji zvuk da imam neko opasno pojacalo i pedalu al dobre stvari mogu i ovako da se izvuku cak i prilicno mocne distorzije... |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
MAO
|
![]()
zavisi od dosta stvari. teoretski da, uvek je bolje snimati pravu stvar. U praksi, ljudi cesto nemaju adekvatnih kutija/mikrofona/prostorija pa im sve zvuci kao demo. Direktnim snimanjem se dosta od gluposti moze pogubiti ali i dosta korisnog zvuka. E sad, pitanje je sta se dalje sa tim radi, jer verujem da je moguce dobrom speaker-simulacijom nesto cak i bolje uraditi nego losom kutijom i sobom...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Senior Member
|
![]()
Sto se tice kutije i zvucnika, to je istina! Ako su losi bolje ih zaobici! Medjutim, sto se tice mikrofona tu ce solidne rezultate dati i obicni, jeftiniji mikrofon (Shure Prologue ili jos jeftiniji...) jer rijetko koji gitarski zvucnik daje preko 5 kHz van, a to je i sustina kabinet simulatora da skidaju sve cak i preko 4 kHz (najobicniji low-pass filter) i malo izdignu oko 100 Hz (zbog onog pumpanja "d?, d?, d?"). Ako jos pored toga imas i jedan low-budget kondenzatorski mikrofon imas vece sanse da poboljsas zvuk u snimci tako da se igras pozicijama mikrofona: dinamicki 1 centimetar od kabineta (da dobijes vise "masnoce") postavljen u koso pod 45-60 stupnjeva (glava mikrofona neka bude od sredine dijametra malo blize centru zvucnika), dok kondenzatorski udaljis oko 1,5 m na 1m visine (neka uhvati malo zvuk sobe). Tada svaki mikrofon snimas na svoj kanal i u miksu uz kanal dinamickog mikrofona dodajes kanal kondenzatorskoga mikrofona dok ne dobijes najbolji omjer. Eksperimentiraj malo i sa pluginovima, IR-impulsima prostorija(na kanalu kondenzatorskog mikrofona). Pozdrav.
Last edited by FrankoPanko; 16-03-2006 at 09:29 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#8 |
Junior Member
|
![]()
Skoro smo poku?avali kod mene kući da uradimo jednu pesmu ali je u pitanju bio demo snimak. Moj gitarista ima Behringer gitarsko pojačalo od 450EU i nije nimalo lo?e. Prvo ?to mi je palo na pamet je da ga snimim preko lineout-a jer sam pročitao u njegovom prospektu da je odličan za tu svrhu. Kada sam ga snimio u Cubase na 24bit i 96kHz zvuk nije bio ni pribli?no isti kao onaj koji izlazi iz pojačala. Bilo mi je jasno o čemu se radi.
Nakon toga probao sam da ga snimim sa nekim glupavim Sony mikrofonom od 10 EU i veruj mi da je bolje zvučalo nego sa lineout-a. Zaključak: Vadi mikrofon kakav god da ima?! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Pro Member
|
![]()
Kad snimis samo preko line out-a dobices ono sto pojacalo salje u zvucnik. Osim ako nije neki modeling amp koji ima spiker simulator na izlazu.
Mozda mozes(te) da probate sledece: Da snimite zvuk direkt iz pojacala i pustite ga kroz Warp ili Guitar rig ali bez simulacije pojacala vec samo kutija? To bi bilo interesantno probati. Moze da posluzi i onaj MDA plugin (jedan od njih je bas spiker simulator). |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Pro Member
|
![]()
Probao sam ja ali nije mnogo bolje od soft simulacije skroz naskroz. I to sam probao sa Marshallom Valvestate-om, Tubeman preampom i Boogie Studio Preamp-om d?ast in kejs i sve je zvučalo ko i da sam skroz pripalio neki simulator, manje vi?e.
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
POD X3 live, da li je neko probao? | Mitjovan | Gitarska Produkcija | 0 | 02-02-2009 02:38 PM |
Je li neko probao? | dvuckovic | Computer Hardware | 5 | 08-01-2008 06:08 PM |
Jel probao neko??? | Manley | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 22 | 24-08-2006 09:25 AM |