Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Promocija radova

Promocija radova Marketing u muzici...... pricajte o tome koji je najbolji nacin da promovisete svoj rad? Na ovo mesto saljite vase radove, komentare.....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 27-01-2006, 12:57 PM   #21
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: profesionalni near-field monitor, tehnicki zahtevi

Zdravo davormen,

Quote:
Originally Posted by davormen
... please, neka budu bez portova... mrzim bass reflex portove... uvek zapusim svaki koji vidim... a svaki zvucnik (prihvatljive cene) ih ima... jbg, da imam para kupio bih PMC, ali do tada...
I PMC ima "port", zvuk nije istog karaktera kao bass-reflex, to je Transmission Line konstrukcija, ali ima i ona svoju anomaliju... pazljivim dizajnom oni su to prilicno utisali... no ako se koristi pravi test... moze se cuti prizvuk, zakasnelog attack-a, odnosno par attack-ova, vrlo bliskih...

Nesto malo smo pisali o tome, pa procitaj ovde.

Quote:
jes' da ne zvuci tako "nabudzeno" na prvo slusanje, ali sta ce mi bas ako ce samo da mumla i bruji i nista se precizno ne cuje...
Pa problem je sto je mali zvucnik tretiran od strane proizvodjaca kao "nedonosce", i kite ih bas onako, da prikriju kompleks...

jer, kupci im vrlo cesto zameraju sto "nema" basa, te proizvodjaci podizu nivo basa smanjenjem kutije i pogodnom duzinom cevi na portu... praveci grbu u low endu koja moze biti i 4-5 decibela. Samim tim potezima su dobili vise kupaca medju siromasnijima koji hoce zvucnik sa basom "za sve pare".... A ako treba da se osakati mozda dobar zvucnik na ovaj nacin, pre ce to oni da urade (ako su renomirani) sa malim zvucnicima nego sa neki skupim spravama... jer bi ih neko izbacio kroz zatvorena vrata zbog toga.

Kada na sajmu ili u prodavnici kupac izabere mali zvucnik sa vise basa, kada moze da bira, u 95% slucajeva, mislim da dalja prica nije potrebna... elem sto je vecina trazila dobili su SVI!

Sve to nije strasno ako se na tome slusa muzika (HiFi), svira iz kompjutera, sintisajzera, itd... moze se sve to tolerisati, ali sta raditi ako se mora miksati na takvim monitorima? :o Kako i kojim volsebnim trikovima provaliti nivoe u miksu, zvucnicima koji imaju izdignut nivo basa, i pri tom nejasne pocetke tonova... odnosno vise njih u "rafalu".

Kada se to spoji sa malom sobom nepoznatih dimenzija, nastaje slusanje koje vecina clanova ovog Foruma (a bogami i ostalih belosvetskih Foruma), pokusava da iskoristi da nauci nesto ili da zaradi za hleb.

Naravno, treba reci da mali zvucnici najcesce ne mogu da sviraju nisko... ono sto vrlo cesto cujete kao "nizak bas" su vecinom snazniji visi harmonici od ostalog spektra u pesmi, a osnovni ton se ne cuje (pricam o 40Hz, recimo). Tada nastaje maskiranje donjeg mida vec samim utrcavanjem bas gitare tamo gde joj nije mesto... monitori je "siftuju" na vise frekvencije. Elem... ostalo vecina vas jako dobro poznaje i svakoga dana se "rve" sa tim.

Da ne gusim dalje, dosta dugo se bavimo ovim analizama, testiranjima i merenjima.

Sto se tice pretpostavke na pocetku, dobar ti je osecaj, nece biti nikakvog porta na kutiji.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 27-01-2006, 05:18 PM   #22
DADDY Z
Moderator

DADDY Z's Avatar

Uh...uh,uh...drkćem u neizvesnosti...nemojte se tako šaliti...ustvari šalite se !!...to su slatke muke..i dajte malo na sajtu opširniju priču o ovome(osim ako projekat nije u velikoj tajnosti)

Last edited by DADDY Z; 27-01-2006 at 05:21 PM.
DADDY Z is offline   Reply With Quote
Old 27-01-2006, 06:22 PM   #23
ridge
Stara Rumski Elita 2003.

ridge's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy

Bilo bi mi izuzetno drago da ih cujes kada ih budemo zavrsili.

pozdrav

bogi
Naravno rado cu se odazvati pozivu (ko da zoves dete na cokoladu i kolace )
ridge is offline   Reply With Quote
Old 27-01-2006, 06:44 PM   #24
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by DJ Z
Uh...uh,uh...drkćem u neizvesnosti...nemojte se tako ?aliti...ustvari ?alite se !!...to su slatke muke..i dajte malo na sajtu op?irniju priču o ovome(osim ako projekat nije u velikoj tajnosti)
Pa projekat je poceo postavljanjem projektnih zahteva. Na Rumskom osecamo prijateljsku atmosferu i konstruktivnost clanova. Nismo ovo radili do sada, niti ste verovatno vi imali prilike da ucestvujete u ovakvim diskusijama. Znaci u slicnoj smo poziciji.

Prosta najava projekta na sajtu je suvise nadmena i preterano uobrazena, ja sam malo umoran od citanja takvih prica, i mislim da je dobro da dizajneri direktno komuniciraju sa krajnjim korisnicima, pogotovo pre zavrsetka "radova". Kada se jos moze nesto korigovati...

Ovo je zdrava aktivnost... ako nista drugo rasplinjuju se zablude na obe strane... niko nista ne gubi... samo ucimo, svi.

Drugo, mozda smo nesto prevideli, zaboravili... itd. Verujte nam da veoma pazimo sta radimo, cak imamo citave procedure za proveru onoga sto smo isprojektovali... i ono sto znamo je da uvek postoji sansa da nesto promakne...

Isto kao u vasem poslu, ako greska ode na glass master onda ce te gresku slusati do kraja zivota... nije to prijatno... gledali smo kako vi to radite, i pokusavamo da primenimo neke od vasih metoda u ovom poslu koji mi radimo... vise ociju, vise usiju... sve je to bolje nego nadmenost i uobrazenost...

Iako malo :o strcimo po temama na ovom segmentu foruma... mislim vam to ne smeta mnogo... na kraju cilj svega ovoga je bolja muzika... pa kojim god putem to budemo radili mislim da je dobro...

Zahvaljujem se svima koji su utrosili svoje vreme na citanje ovog threada, a posebno onima koji su se potrudili da nesto i napisu... sta reci... nastavite dalje, a ja cu se truditi da odgovaram sto je pre moguce...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 27-01-2006, 07:11 PM   #25
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by ridge
Naravno rado cu se odazvati pozivu (ko da zoves dete na cokoladu i kolace )
Dobra ideja, spremicemo cokoladu i kolace ali samo za one koji budu razocarani monitorima...

pozdrav

bogi

Old 27-01-2006, 08:20 PM   #26
sasaristic
Senior Member

sasaristic's Avatar

Planirate li i odgovarajuci sub???
I jedan mali predlog za test....posto trebaju da budu bolje od odgovarajucih monitora iste cenovne klase(a verujem i da hoce)...zasto na test ne ukljuciti i monitore koji su viseg cenovnog ranga....
sasaristic is offline   Reply With Quote
Old 27-01-2006, 08:27 PM   #27
puRe
Administrator

puRe's Avatar

Boggy, da li ovi monitori imaju neke veze sa onom konstrukcijom koja je slusana u Barbi (podsetnik: Pat Metheny - The Way Up )...
Old 27-01-2006, 09:17 PM   #28
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by sasaristic
Planirate li i odgovarajuci sub???
I jedan mali predlog za test....posto trebaju da budu bolje od odgovarajucih monitora iste cenovne klase(a verujem i da hoce)...zasto na test ne ukljuciti i monitore koji su viseg cenovnog ranga....
vec jesam predlozio neke viseg cenovnog ranga (male PMC i ATC monitore)...

slobodno navedi model bilo kog proizvodjaca i bilo kog cenovnog ranga, uslov je da bude dvosistemski, da mu midwoofer ne prelazi 8" i naravno, treba da znamo i od koga da ga pozajmimo... Razmisljam o Earthworks Sigma monitorima (~$2500 za par)... ali sumnjam da ih iko ima na ovim prostorima...

Ja cu povremeno to azurirati u osnovni post.

pozdrav

bogi

Old 27-01-2006, 09:55 PM   #29
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Zdravo puRe,

Quote:
Originally Posted by puRe
Boggy, da li ovi monitori imaju neke veze sa onom konstrukcijom koja je slusana u Barbi (podsetnik: Pat Metheny - The Way Up )...
Mislis na one od proslog leta?
Hm, direktno ne, generalno su oni sasvim druga prica. I sa svim neophodnim stvarima, digitalnim i analognim, ti kostaju blizu 10000EUR :o, a korisnicima ako njih zele da koriste za mastering, ne treba blizu dve trecine klasicnih akustickih tretmana,.... medjutim, bolje je da tu pricu ostavimo za neki drugi put... ako se slazes? Ne bih da sada gnjavim clanove tom "konstrukcijom" (dobro si TO nazvao, pravi naziv), a i pobrkacu babe i zabe.

Ovi o cijim tehnickim zahtevima pricamo jesu posledica, kako bi to SandRob napisao, "ozbiljnih pritraga"... i prilicno velikog napora da se definise sta je u stvari namena near-field monitora za miksanje... Takva definicija ne postoji osim da svaka firma apsolutno nekriticki navodi da su upravo njihovi near-field monitori "STANDARD".... te tako standarda nema i svi zvuce razlicito, a vecina ne radi dobro funkciju za koju je namenjena.

Elem te standarde smo uspeli da lokalizujemo u smislu najvaznijih stvari koje taj monitor mora da zadovolji u tehnickom i subjektivnom smislu, iz zahteva korisnika, iz njihovih nocnih mora, nezadovoljstva, fobija, frustracija itd... a clanove Foruma pitamo da li su ti tehnicki zahtevi dobri, bez ocekivanja da bas svi clanovi Foruma moraju i mogu svaku sitnicu da proveravaju.

Ako budu generalno prihvaceni, mi cemo napraviti klasican mali monitor za miksanje po tim zahtevima, bez egzoticnih "konstrukcija" koje si imao prilike da vidis i cujes, i, kako je FrankoPanko predlozio, omoguciti clanovima Foruma da ih cuju i uporede sa kakvim god monitorima budu zeleli...

To je poenta price.

pozdrav

bogi

Old 27-01-2006, 10:59 PM   #30
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

pre svega, postovanje i podrska na ovakvom projektu.
interesuje me par stvari..

boggy, sta po tebi profesionalni near-field monitor treba da poseduje?

stavicu se u ulogu kupca koga zanimaju 3 stvari: cena, kvalitet, upotrebljivost.
da li ce biti kompromisa izmedju ovih faktora?

pod upotrebljivoscu podrazumevam ono sto je i najvaznije, a to je kako se prenosi mix radjen na vasim zvucnicima na ostale sisteme, a narocito krajnjih korisnika.

takodje me zanima linearnost i kako cete to postici s obzirom da nije u pitanju aktivna varijanta i da treba misliti i na pojacala, i da li je po tebi linearnost ono sto cini monitor dobrim.

takodje me zanima i materijal koji cete koristiti za tweeter, po meni jedan od bitnijih faktora..

poz
lesha is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules