Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 28-07-2005, 11:31 AM   #21
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Default Re: SNIMANJE TAMBURA?A savjeti i pomoć

jebate, cili svit nastoji koristit sto manje mikrofona, a u nas obrnuto. sto vise to bolje (neka se vidi raskos).
pa jos udri snimat duplexe i triplexe... zato nan i produkcija zvuci kako zvuci...

'cini grotac, kako otac'

bdv: svejedno se sa colorom nebi slozi oko postavljanja ta dva mikrofona.
Old 28-07-2005, 11:33 AM   #22
Color
Senior Member

Color's Avatar

Kontam da sa takvim nacinom snimanja mora klik da se koristi ali tim pilotom i klikom + nasnimavanje si u startu ubio dusu tamburasima... Mislim da se uopste nece osecati u svojoj kozi a to ce ti se odraziti na karakter svirke. Verujem da je cova koji te je savetovao iskusan ali sta znam, nije mi bas neko resenje..
Color is offline   Reply With Quote
Old 28-07-2005, 11:52 AM   #23
Color
Senior Member

Color's Avatar

Quote:
Originally Posted by SandRob

bdv: svejedno se sa colorom nebi slozi oko postavljanja ta dva mikrofona.

Cekaj SandRob, nisam ih jos ni postavio Mada ova varijanta koju si ti na predhodnoj strani naveo zvuci vrlo razumno, najlogicnije od svih..

Ja sam nedavno snimao neke cigane, cisto za potrebe dokumentarnog filma, nije ni bilo u planu to snimanje tako da sam bio osudjen na jedan stereo mikrofon (koji sam nosio za snimanje atmosfera)-Sennheiser MKH418 S. Mikrofon sam postavio na jedno mesto a muzicare sam razmestao dok mi odnosi medju instrumentima nisu bili ok. Ispalo je bolje nego sto sam ocekivao.. Istina, da sam bio u mogucnosti ozvucio bih barem jos kontrabas i pevanje posebno. Ostatak se veoma lepo uklopio u sliku.. E al da su cigani, cigani su Brljave po onim instrumentima najstrasnije..
Color is offline   Reply With Quote
Old 28-07-2005, 12:24 PM   #24
Ad Fines
Stara Rumski Elita 2003.

Ad Fines's Avatar

Quote:
Originally Posted by Color
Kontam da sa takvim nacinom snimanja mora klik da se koristi ali tim pilotom i klikom + nasnimavanje si u startu ubio dusu tamburasima... Mislim da se uopste nece osecati u svojoj kozi a to ce ti se odraziti na karakter svirke. Verujem da je cova koji te je savetovao iskusan ali sta znam, nije mi bas neko resenje..
Ubijaju i oni mene vec danima,pa cutim.
Ako je Zvone tako radio Zlatne Dukate i da im je dusa ostala,onda ovi nemaju sta prigovarat da im je klik ubio dusu.
Mozda i ne mora ici klik kroz cijelu stvar?Samo na pocetku tako da se zna kad krenuti,a kasnije.....pa kako se sve nasnimava,tako ce i oni.
Kazem,samo ih trebam nagovorit na ovo,jer oni bi htjeli "na 4" , pa sviraj.
Zasto bi im pilot smetao.Dapace
1. kanal=svira pilot
2. kanal=snimam bajs
3. kanal=snimam kontru
4. kanal=..............do kraja
Svako snima posebno.Samo pilota snimam zajedno kako sam gore rekao.

Pilot uvijek malo tise,samo da se cuje vokal koliko toliko radi orjentacije.
ne vidim prakticki problem,jedino teoretski.
Jedino bajs ozvucit kako je Sandrob rekao, a kod ostalih sto manje fantazirat.
Ad Fines is offline   Reply With Quote
Old 28-07-2005, 08:56 PM   #25
arados
Senior Member

Quote:
Originally Posted by Ad Fines
Pred dvije minute sam se cuo sa tipom koji mene snima,a nekoliko puta je snimao "ZLATNE DUKATE" dok je jos radio u Croatia Recordsu(Jugoton).Zna ARADOS o kome pricam.
Pozdravi mi Domazeta zdravlja ti.

Sretno i uspjesno snimanje.
arados is offline   Reply With Quote
Old 28-07-2005, 10:00 PM   #26
Ad Fines
Stara Rumski Elita 2003.

Ad Fines's Avatar

Zvone ti ide u Imotski ovih dana.Poslat ci ti broj na PM.
Uvjek ga pozdravim kad kaze?.
Hvala na zeljama!!!!
Ad Fines is offline   Reply With Quote
Old 29-07-2005, 09:10 AM   #27
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

mene ove price podsjecaju na jednu anegdotu.
u jednemu malemu mistu na korculi ima crkvica sa 3 zvona. kad je neki blagdan dva covika se popenju na zvonik i slave tako sto udaraju po zvonima, ali vidin ja da oni udaraju samo na dva zvona, a trece niko ne dira. pitan ja jednega od njih zasto ne tuku i po trecem zvonu, a on mi odgovori: 'strah nas je jer ne znamo kako ce to zvucat'.
i danas tuku samo na dva zvona jerbo niko nima koraja opizdit po trecemu.

neki stariji snimatelji na televizijama, radijima, croatia recordsima, rtb-ovima, diskosima i sl. su usavrsili neke nacine snimanja i to sad prinosu iz kolina na kolino. ja necu rec da oni nisu dobivali solidne rezultate i skidan kapu za ucinjeno, ali nije sa njima prica zavrsena.
tako su mene ubjedjivali da klapu treba snimat tako da svaki pjevac ima svoj (dinamicki) mikrofon. naravno, ja san prova taj nacin ali nisan bi zadovoljan rezultatima (iz vise razloga, da ne nabrajan), dok nisan poslozi klapu oko 2 dobra uparena kondezatora.

a mogu zamislit kake bi tek rezultate dobi sa jednin dpa (rade na +130V) parom mikrofona.
Old 29-07-2005, 09:23 PM   #28
perpetuum
Junior Member

Quote:
Sto vise mikrofona - vise problema sa mixom! Nisam nikada snimao tamburase ali ako simfonijski orkestar moze da se snimi sa 2 para stereo mikrofona i da zvuci extra dobro, ne vidim razlog zasto ne bi mogli i tamburasi! Definitivno bih se radije poigrao sa 2 para stereo mikrofona (jedan blizi, drugi za prostor) nego pojedinacno ozvucavanje svakog instrumenta..
Pozdrav colouru colourusu pre svega!!!
Verujte mi na rec,ako ih snimite sa "ambijentalcima" imacete grdne muke da udoivoljite njihovim zahtevima za odnosima jacine i bojama pojedinacnih instrumenata.
Mada,panorame idu otprilike onako kako ih posmatrate u prostoru.
Odgovarajuci mikrofon na svaki instrument pojedinacno i posle vise mogucnosti u miksanju.
Kao sto si rekao ,ovo radis prvi put,mnogo iskustva je potrebno da se usnimi dobar odnos i boja sa dva mikrofona!!!
perpetuum is offline   Reply With Quote
Old 29-07-2005, 09:30 PM   #29
perpetuum
Junior Member

Quote:
Cekaj SandRob, nisam ih jos ni postavio Mada ova varijanta koju si ti na predhodnoj strani naveo zvuci vrlo razumno, najlogicnije od svih..

Ja sam nedavno snimao neke cigane, cisto za potrebe dokumentarnog filma, nije ni bilo u planu to snimanje tako da sam bio osudjen na jedan stereo mikrofon (koji sam nosio za snimanje atmosfera)-Sennheiser MKH418 S. Mikrofon sam postavio na jedno mesto a muzicare sam razmestao dok mi odnosi medju instrumentima nisu bili ok. Ispalo je bolje nego sto sam ocekivao.. Istina, da sam bio u mogucnosti ozvucio bih barem jos kontrabas i pevanje posebno. Ostatak se veoma lepo uklopio u sliku.. E al da su cigani, cigani su Brljave po onim instrumentima najstrasnije..
Tacno!!!Nema klika,svi tamburasi sviraju odjednom,svako odgovarajuci mikrofon,posle nasnimavas pevanje,pazis da ti sto manje prelivaju u tudje mikrofone...
perpetuum is offline   Reply With Quote
Old 29-07-2005, 10:06 PM   #30
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

da postoji savrsena mikrofonska tehnika, svi bi koristili tu jednu 'savrsenu' tehniku, ali svaki nacin ima prednosti i nedostatke i zato je svako novo snimanje novo iskustvo i uvik treba trazit nova rjesenja kako na najoptimalniji nacin nesto odradit.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules