Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Recenzije

Recenzije Ovde mozete postaviti svoje recenzije audio softvera, hardvera, intrumenata i studijske opreme. Postavite pitanja ili iskomentarisite napisane recenzije

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 15-07-2005, 10:01 PM   #21
shigumicu
Senior Member

shigumicu's Avatar

Default Re: Review NI Guitar Rig-a

Od softvera najvishe mi se svidja meka gitara, od hardvera JCM 900, a od midija dobar kabel.

Last edited by shigumicu; 15-07-2005 at 10:14 PM.
shigumicu is offline   Reply With Quote
Old 15-07-2005, 10:42 PM   #22
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Originally Posted by Dushan_S
Line 6 Guitar Port
Pa ja cu tebi da kupim veeeeliko parce lenje pite za ovo!

Cek', samo mi pojasni malo, inace nista od lenje pite...

Ma da se mnogima vise svidjaju Guitar Rig i AmpliTube, meni se vise svidjaju distorzije sa POD-a XT Live... Najda ga je kupio, ali ga ne seca na svirke vec stoji kod mene, a, po mojim merilima, u kombinaciji sa onim matorim Charvel-om , koga sam vec pominjao, radi odlicno... Naravno, ne kao kad kasvetno ozvucis u dobrom prostoru neku mrgu od pojachala, ali i rezultat koji daje ova gitara u kombinaciji sa Pod XT Live je po meni O.K....

Takodje mi se svidja i U'D-ov Nigel... a ruku na srce, nisu losi ni AmpliTube, ni GuitarRig...

E sad... GUITAR PORT... Dok ovo kucam, upravo se downloaduje...
Video sam njegovu slichicu na kutiji procesora i neznam gotovo nista o njemu... Malko sam povezao stvari na osnovu ovoga sto si ti napisao...

Sad mi nije bas najjasnije sta je GUITAR PORT... Mozes li detaljnije da mi opises? Jasno mi je da mora da ima POD-a na USB kablu da bi radio... Kako on radi? Koristi POD-a kao externi procesor. ili efekte obradjuje softvare?

Koliko sam te skontao, uz GUITAR PORT pod moze da radi kao zvucna kartica???? Ako je to tako, to ce biti divna novost za cika Najdu koji kod kuce ima SB Live, a POD kod mene stoji u kutiji dok ne dodje na red snimanje gitara...

'Ajd', molim te daj jedan detaljniji opis...

P.S. Jesi li imao mozda prilike da chujes POD XT Live, ili POD Pro za bass? Ako je u ravni po kvalitetu sa ovim za gitaru, mozda bih ga kupio za sebe...
Old 16-07-2005, 01:47 AM   #23
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Znači odmah u startu disclaimer, da neko ne bi do?ao do zaključka da je ovaj Dushan smart ass koji ne?to pametuje. Ovo je moje iskustvo a ne suva istina, ne poku?avajte naravno ovo sami kod kuće we're trained professionals

Quote:
Naravno da su "ukusi" razliciti al mi nikako nije jasno kako to da ti GR nema dovoljno punoce zvuka? Mada je oo bas prica bez kraja. Ja sam svirao na line6 procesorima (pod, podXT, cak i Live) i uopste se nerazlikuje po "osecaju" u svirci od GR-a ili Amplituba a cak mi je i losiji (isuvise mi zvuci sinteticko). A nigde nisam uspeo da dobijem onako pun ton kao na mind storm obradi (ne hvalim se )
Svakom je jasno kad se pomene rezolucija slike, recimo ista fotografija koja je urađena u 640x400 na lo?ijem digitalnom fotoaparatu i 2000x1000 na vrhunskom fotoaparatu, na primer. Logično, na tvom kućnom monitoru ta fotografija izgleda faktički jednako, i ti bi mo?da rekao da je bacanje para dati velike pare za taj skuplji fotoaparat, i da nema razlike u rezoluciji. Ali ako treba ?tampati plakat za pano, tek onda bi video kolika je tragična to razlika u kvalitetu.
Ne znam koji bi ti pribli?niji primer dao. To su sve EMULACIJE stvarnih ozvučenih pojačala. One mogu jako verno zvučati ovako same na suvo, i prevariti te, ili zavarati ako negde stoje malo uvučene u matricu, ali u pesmama koje se baziraju na gitarama, recimo ?eli? jako ozbiljne heavy gitare ili neki poluprljavi dist koji je dominantan, de?ava se sledeća stvar:Krenete da miksate materijal kad ono gitara nigde, jednostavno u sudaru sa ostalim instrumentima i ne daj bo?e ?ivim bubnjem, one jednostavno postaju papirnate, rastresite u matrici.
Istu je stvar gomila ljudi primetila i sa recimo samplovima bubnja sa nekih starijih AKAI biblioteka i novijih 24-bitnih zbirki, a da ne govorimo koliko je opet to tanje od nekog ozbiljno snimljenog ?ivog bubnja.
Jednostavno, u tehničkom smislu, ti simulatori su jo? uvek inferiorni.
?to ne znači da nisu upotrebljivi, eto nedavno sam snimio jednu gitaru za album koji je uslovno jedna od skupljih produkcija ovde, gitaru sam snimio kod kuće, i onda u studiju smo samo upalili guitar rig i izabrali neki clean, ali to je bila gitara koja nije u prvom planu već neko funk če?kanje.
Znam da tebi na uvo mo?da to zvuči slično, ali veruj mi nije isto. U susretu sa ozvučeni marshall-om (duplirali smo gitare), POD je zvučao kao neka buka u pozadini. U susretu sa POD-om, dist gitare sa Amplitube i guitar rig-a su bile jako nervozne, pune nekog neprijatnog presence-a (ili mutne ako poku?a? da ga ukroti?) i nekako brljale miks a da i dalje ne izlaze kako treba, dok je pod ipak kulturnije plivao u matrici. (mada meni na uvo ovako POD fakat zvuči malo ve?tačkije upeglano od Amplitube-a i Guitar Riga, ali po mom iskustvu bolje funkcioni?e u praksi.
Eto, i ovako sam mnogo smorio, dosta je priče
Quote:
Znam da imas dosta iskustva sa live svirkama pa mi je tvoje misljenje vazno, al ti bas ocrni GR cinimi se bez razloga.
Nisam ga ocrnio, za mene je sve to alat, kao ?to sam ti i rekao, ja ću se prvi obradovati ako Amplitube 2 bude re?enje svih mojih potreba za snimanje gitara. Uostalom, nemoj biti subjektivan, razmisli i sam? Misli? da je Guitar Rig tako dobar, da ne bi svi redom nosili laptope na snimanja umesto da se maltretiraju sa ozvučavanjem pojačala? Svaki kvalitativni pomak je oduvek bio oberučke prihvaćan od gomile svirača. Evo recimo, primećujem gomilu ljudi koji vuku Line 6 glave sa sobom, jer su vrlo dobre zvučno i pouzdane, ali opet to nije to kad treba snimiti zaista vrhunske gitare.
Uostalom ne veruj meni, mo?da sam i ja subjektivan

Quote:
Cek', samo mi pojasni malo, inace nista od lenje pite..
Imamo deal
Quote:
E sad... GUITAR PORT... Dok ovo kucam, upravo se downloaduje...
Video sam njegovu slichicu na kutiji procesora i neznam gotovo nista o njemu... Malko sam povezao stvari na osnovu ovoga sto si ti napisao...
Pa ne mo?e? ga downloadovati, to ?to mo?e? skinuti je samo upgrade software-a za njega.
Guitar port je iza?ao kao varijanta "jeftini pod za po kući da se ve?baju klinci" i imao je neki skroman izbor pojačala. On se ne mo?e nosati okolo, jer ga kontroli?e? preko software-a, na kompu su ti sve kontrole. Ima sopstveni ASIO drajver, audio ulaze i izlaze. Ne znam kakvog su kvaliteta konverteri, ali pretpostavljam da nije neki svemir od kvaliteta.
Po?to sam malo pre toga kupio prvi POD, nije me dalje ni interesovalo.
Fora je ?to je u međuvremenu cena pala, a oni su arhitekturu ostavili otvorenom, tako da se mo?e upgrade-ovati software. Po?to su naravno svi njihovi modeli algoritmi koji rade na DSP-ima, Častili su nedavno vlasnike Guitar Port-a sa novom verzijom software-a koji daje isti kvalitet modela kao u ostalim spravama i dodaje jo? neki broj modela. Takođe, mo?e? kupiti za 50 dolara online pro?irenje, koje ti da sve modele i efekte koje ima? u POD XT-u. Ima? i jo? neka bonus pro?irenja sa modelima kojih nema ni u XT-u tako da za nekih 150$ mo?e? nabud?iti guitar port da ima sve ?to se nalazi i u Vetta 2 glavi koja je njihov najjači model. Naravno to je jedan te isti software. Za?to ko?ta malo? Pa ne mo?e? ga nositi tek tako u studiju, ograničen si na kvalitet njegovih konvertera, a i nije ba? zgodan za live.

Quote:
Sad mi nije bas najjasnije sta je GUITAR PORT... Mozes li detaljnije da mi opises? Jasno mi je da mora da ima POD-a na USB kablu da bi radio... Kako on radi? Koristi POD-a kao externi procesor. ili efekte obradjuje softvare?
Znači guitar port je kao POD koji radi samo sa komp-om i u startu ima ne?to manje modela nego POD XT. Takođe je i Audio kartica jer ima svoj ASIO driver.

Quote:
P.S. Jesi li imao mozda prilike da chujes POD XT Live, ili POD Pro za bass? Ako je u ravni po kvalitetu sa ovim za gitaru, mozda bih ga kupio za sebe...
Pa to ti je sve isto, isti software, tako da ako si čuo POD XT, live je sve to isto ali u varijanti da ima? pedale. ?to se tiče bass pod-a, u studiju gde sam jako dugo snimao neki materijal je stajao POD Pro, i naravno odmah smo se nalo?ili da sve snimamo kroz njega. To je dodu?e bila neka vrlo agresivna i energična svirka, pa verujem da neko mo?e imati mnogo bolje iskustvo sa Bass POD-om, ali mi smo na kraju zavr?ili tako ?to smo skoro sve bas gitare snimili u DI box pa direktno u sto, ili kroz neki matori analogni preamp. Jednostavo, bila je slična priča kao i sa ostalim simulatorima. Super je kad se slu?a samo, ali previ?e nekako u?minka, i bas je manje prisutan u matrici ubije mu punch skroz. Kao ?to rekoh u nekoj mekanoj svirci bi verovatno bio koristan, i u situacijama gde se u studiju snima mnogo stilski različitog materijala. Čuo sam i onaj Behringer-ov bass v-amp, i mada mi se gitarski V-amp ne sviđa, i mislim da koliko je jeftiniji toliko i slabije radi od Line 6 sprava, ovaj bass v-amp je bio sasvim korektan, mislim da ti je mo?da to bolja investicija neko Bass POD pro koji uop?te nije jeftin. Jedino ako ti ba? trebaju balansirani izlazi i tako to.

EDIT:O bo?e, da sam znao da će biti na kraju ovoliki post, ne bih ni post-ovao.
Vi svi ostali slobodno preskočite, mene smara samo kad pogledam a kamoli da čitam

Last edited by Dushan_S; 16-07-2005 at 01:51 AM.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 16-07-2005, 02:56 AM   #24
idekius
Mason

idekius's Avatar

Boga mi, povece parce lenje pite je potpuno zasluzeno

Tja... kao se ne moze downoadovati? Nemoguce da je ovo samo update? Veliko je boga mi 40 i nekoliko mb, mislim da tako bese....

Ehhhh... Danas sam se registrovao kod njih na sajtu. Trazio mi je serial sa procesora, uneo sam ga i sve je o.k.

E sad... U download sekciji za XT Live postoje sledece stvari:

Line 6 Monkey
Line 6 Edit
Drivers
Flash Memory
RiffWorks
Add-On Drummer Sessions (u raznim verzijama)

Tu je i ono sto me buni u vezi Guitar Port-a:

GuitarPort
Full Install
More Info

Works with:
GuitarPort
PODxt
PODxt Pro
PODxt Live

Treba li mi nesto od ovoga? Nezna sta da skidam....
Old 17-07-2005, 08:48 PM   #25
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Pa jel ti lo?e stoji? sa engleskim, pi?e ti tamo? Riffworks je program za snimanje, ako se ne varam ovako napamet, Line 6 edit ti je da pravi? programe, bele?i? ih na kompu, ?alje? na i sa POD-a, itd. Ono ?to ti mo?e korstiti je da pogleda? update za same unutra?nji software POD-a.

Guitar port je odvojeni proizvod.
Old 17-07-2005, 09:28 PM   #26
idekius
Mason

idekius's Avatar

Ne stojim tako lose sa jengeleskim, nego sam mislio da imas iskustva sa nekim od tih stvarchica... ja jos nisam stiga nista da skinem, a ni da probam...
Ustvari, skinuo sam Monkey, ali ga jos nisam isprobao. Video sam samo o chemu se radi... korisna stvarchica...
Old 17-07-2005, 10:25 PM   #27
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Pa dobro, ono ?to će ti sigurno trebati je update software-a za POD XT ako već nema? zadnju verziju unutra, a pretpostavljam da će ti Line 6 EDIT biti zgodan, pretpostavljam da će ti sa njega biti lak?e da pravi? boje nego sa samog poda, a i mo?e? napraviti backup-ove na kompu. Ovo ostalo ti je tek onako, npr Line 6 monkey ti slu?i samo da olak?a onima koji se ne kapiraju u kompjutere i ostalo da se automatizuje update sprave i softwarea, to ti ne treba uop?te.
Old 02-08-2005, 03:01 PM   #28
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

Evo mali update. Sorry sto odugovlacim ali bilo drugih obaveza itd.
Elem, ...

Plexi amp

Modeliran po uzoru na stara marshall pojacala sa 2 boje - Bright i Warm. Osim kontrole nivoa jacine ovih boja (koji ujedno sluze i za mix istih) postoje standardne kontrole za bass, mid, high i presence nivoe. Kroz advanced meni mozete pristupiti "skirivenim" kontolama koje su manje, vise iste za sve modele pojacala - Variac (kontrolise "starost" lampi sto doprinosi nesto drugacijoj boji i "odzivu" glave na ulazni signal), Saq (kontrola naponske jedince pojacala - suptilno utice na boju), response (nadovezuje se na Variac kontrole i postavlja nivo odziva glave na ulazni signal), bias (vrsi uticaj na tip distorzije koji ce lampe proizvesti usled prejakog signala (giiiimeeeee!! ) i menja se u zavisnosti kako ste postavili Variac i saq). Dosadasnje iskustvo sa plexiem mi govori da ove advanced opcije (osim bias-a) ostavite po defaultu osim ako tacno znate sta zelite od boje. Moja preporuka je da response i saq stavite na maximum da bi dobili sto puniji zvuk.
Modelovanje tona gitare sa ovom glavom je lako i logicno. Kao i kod ostalih pojacala prvo morate dobro da poznajete tonske karakteristike vaseg instrumenta, ponajvise magneta. S'tim u vidu sad tacno znate sta da trazite od pojacala da "pojaca"
Bright voliume (volume I) je prilicno suv i piskutav. Odlican je za neck magnete jer ce skinuti visak basa i pojacati sve atribute magneta. Na neck poziciji zvuk je prilicno dominantan i pri jakim setovanjima prosto bode usi. Po mom misljenju najprimenljiviji je za ritam gitaru. U kombinaciji sa distorzijom jos je upecatljiviji al po mom misljenju neupotrebljiv osim ako imate neke bas "tamne" magnete. Situacija se popravlja kad smanjite nivo distorzije i podesite "colour".
Warm volume (volume II) pruza jako nezan i "mastan" ton. Idealan je za lead zvuk jer obogacuje ton bridge magneta i dajem mu potrebnu snagu u visokim pozicijama. U kombinaciji sa distorzijom moze da bude jako trom ali sve je stvar podesavanja i razlikuje se od gitare do gitare.
Imajte na umu da kalasicnim "odvrtanjem" do 10 necete dobiti gain kakv bi mozda ocekivali jer ga ovaj model neposeduje. Mixovanjem oba volumea mozete dobiti jako intresante boje. Koristite atribute jednog da poboljsate drugi i sl. Kad dobijete clean ton kakv ste zamislili prosto dodajte skreamer ili distortion i eto gain-a (imajte na umu da skreamer ima svetliji i "uzi" ton od distortion-a).

Ok, sa cime ga sad povezati?

Moja omiljena kombinacija su par 4x12 British 60s ozvuceni condenser 87 mikrofonima pod on i off axies. Dobra opcija je i custom 2x12 recimo.
Uglavnom na njega najbolje idu zvucnici iz "British" kolekcije jer su modelovani po raznim modelima bas Marshall cab-ova.
]

Poz.
MUzzY is offline   Reply With Quote
Old 02-08-2005, 03:44 PM   #29
zvincic
Pro Member

zvincic's Avatar

Quote:
Originally Posted by MUzzY
Kroz advanced meni mozete pristupiti "skirivenim" kontolama koje su manje, vise iste za sve modele pojacala - Variac (kontrolise "starost" lampi sto doprinosi nesto drugacijoj boji i "odzivu" glave na ulazni signal), Saq (kontrola naponske jedince pojacala - suptilno utice na boju), response (nadovezuje se na Variac kontrole i postavlja nivo odziva glave na ulazni signal), bias (vrsi uticaj na tip distorzije koji ce lampe proizvesti usled prejakog signala (giiiimeeeee!! ) i menja se u zavisnosti kako ste postavili Variac i saq).
samo par malih ispravaka vezanih uz tehnicku terminologiju.

Variac ne kontrolira starost lampi vec smanjuje ili pojacava ulazni izmjenicni napon (stoga i ime VARI - AC). urbana legenda kaze da je dio Brown sounda EVH-a upravo dobijen koristenjem variaca tako da snizi napon sa 110 na ispod 90 volti.

Saq (pretpostavljam da je typo i da je trebalo pisati sag)...sag je jednostavno receno disanje ili sporost power supply-a tj ispravljackog dijela kada se koristi lampa za ispravljanje umjesto dioda koje su puno brze.

Bias je ukratko namjestanje podrucja rada lampi, tj. napona koji dolazi na lampu. da ne ulazim sad u detalje.
Old 02-08-2005, 04:59 PM   #30
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

E hvala. Moja greska (za obe stvari).
Oko bias-a sam objasnio bas ono sto sam ja uspeo da primetim da "zvucno" menja u zvuku.

POz.!
MUzzY is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules