Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 26-06-2005, 11:04 PM   #1
Vai
Member

Default Da mrdnemo sa mrtve tacke?

Posto vidim da moj omiljeni deo foruma stoji mrtav vec nedelju dana, hajde da pokusamo da ozivimo.

Post-produkcija!!!

Termin koji se cesto vezuje za muzicku i audio/video produkciju, mada post-produkcija se cesce koristi za audio koji treba obraditi za neku tv seriju, film, reklamu itd., tj. audio koji je vezan za video.

Posto sam ove godine radio post-produkciju jedne serije (samo 5 minuta, ipak mi je prva serija, plus rad na faxu ), i upoznao se sa skoro svim modernijim tehnikama post-produkcije, zanima me kako se to radi kod nas i da li neko ima iskustva u ovom delu audija.

Naime, da ne duzim mnogo, kako smo mi to radili. Tri studenta (inzenjera) rade na tri glavne oblasti u post-produkciji, a to su: 1. dirketan zvuk (dijalozi), 2. foley, 3. ambijenti, efekti i muzika.
Kako radimo: Dijalozi se usnimavaju u pro tools sa dat-a (na kojem su snimljeni direktni zvukovi), a koristimo omf fajlove kao referentne za sinkronizaciju. Kada imamo sve dijaloge snimljene u pro tools-u, pocinje obrada, tj. brisu se svi delovi gde nema audija, a tamo gde ima se ubacuju fade in na pocetku i fade out na kraju. Kada se sve to sredi, inzenjer zaduzen za dijaloge krece sa ADR (nisam siguran, ali mislim da to stoji za "aditional dialogue recording"), tj. gde je direktan zvuk los, morace opet da se nasnimi ta deonica dijaloga.
Kada se usnimi ADR, koristimo plug-in "Vocalign" koji izjednacuje energiju originalnog dijaloga i novog, tako da ne bismo imali problema sa "lipsing-om", tj. da nam film ne bude kao neka kineska produkcija gde glumac otvora usta a nista se ne cuje, ili se cuje nesto a glumac drzi usta zatvorena. Na kraju se radi pre-mix samo za dijaloge.
Foley, svi zvukovi koje proizvode glumci na setu ali nisu dijalozi, znaci koraci, sum garderobe, pozdrav rukom, case, flase itd. Za to se koristi "Foley artist" (Cak postoji fax sa ovim odsekom gde tip uci kako da radi foley), tip koji u sali za snimanje gleda odredjenu scenu i imitira sve te zvukove, koraci, recimo na razlicitim povrsinama (keramicke plocice, parket, zemlja, itd.), pa recimo ako glumac skida jaknu i baca je na kauc, svi ti zvukovi moraju da se snime.
Posle se radi eq svih foley zvukova, i pre-mix. Inace, zove se Foley zbog Jack Foley-a, inzenjer koji je 40-tih razvio tu tehniku i bio prvi foley artist.
Na kraju se rade ambijenti, efekti i muzika. Ambijentalni zvukovi se traze u razlicitim "bibliotekama zvukova", a ako nema tog specificnog ambijenta kog trazimo, onda moramo da radimo snimanje na terenu, mikrofon, prepojacalo u minidisc, lap top, itd. i snimas ambijent nekog dela grada recimo.
Efekti su svi zvukovi koje ne mozemo da prozivedemo u sali za snimanje, recimo auto koji juri, u jednom trenutku koci, okrece se za 180 stepeni i opet daje gas i juri na neku drugu stranu ... znaci nemoguce snimiti u sali za snimanje ... takve stvari su vec snimljene i unose se u pro-tools kao efekti. Onda recimo razna oruzja, zvuk puske ili pistolja, noza, itd.
I na kraju muzika, koja moze biti zeznuta, jer se na setu ... recimo scena u diskoteci, tu se ne pusta muzika, nema muzike vec svi igraju uz neki svoj ritam, a ti kasnije kao inzenjer moras da nadjes muziku koja ce odlicno ici sa pokretom tih osoba. Kada sve zavrsis, radis pre-mix.

Kada se odrade svi pre-mixevi, radi se finalni mix (mi smo radili u 5.1). Znaci unosis sve u novi session, dijaloge, foley, ambijente, efekte, muziku, i pocnes da miksas.
Ako su pre-mixevi dobro odradjeni, necemo se mnogo muciti u finalnom mixu, samo gledamo planove (fader-e), neke efekte tipa reverb, delay, i eventualno neka dodatna ekvalizacija, mada se eq radi vec u pre-mixu.

Eto to je to, skraceno, ima tu jos mnogo detalja, ali da sad bas ne ulazim u sve moguce i nemoguce detalje.

Zanima me da li se neko kod nas bavi post-produkcijom, i koje tehnike koristi, da li radi na slican nacin ili ima potpuni drugi pristup u svemu ovome.

Poz.
Vai is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules