Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 17-08-2009, 03:22 AM   #271
quake
Banned

Default Re: difuzor panel

Hvala NLP...fluter se cuje samo na trosedu....ono o cemu smo pricali ali neki ne veruju... a ja sam se na zalost dobro uverio...kazem na zalost jer bih naravno vise voleo da ga nema,ali sta sad....Uglavnom kada je difuzor uleteo u pricu dosta stvari je doslo na svoje mesto sto se slusanja tice.Mnoooogooo veci svit spot,nestali su neki pikovi koji su znali da "zagrizu" po usima,muzicki detalji su jos cujniji pa je lakse odabrati pravi reverb ili uraditi bilo sta drugo.Na tudjim snimcima se mnogo bolje cuje kako treba a bogami i kako ne treba raditi....uglavnom pun pogodak je bilo stavljanje difuzora nazad.
Attached Images

quake is offline   Reply With Quote
Old 17-08-2009, 03:28 AM   #272
quake
Banned

Evo malo i ostalih prostorija.....
Attached Images

Old 17-08-2009, 03:37 AM   #273
quake
Banned

Radi se o donjem spratu kuce koji ima poseban ulaz i plus veliku terasu sto je sada po ovoj vrucini milina.Gore zivim i pobegnem kada mi je muka od muzike.I plac je dosta velik pa sa komsijama nema problema jer su dovoljno daleko....odvrnuo sam muziku kako je nikada ne odvrcem,posetio komsije i nije se culo ama bas nista a prozor u reziji je bio otvoren......evo ga i jedan rek,izmedju svake komponetne i reka je debeli armaflex.
Attached Images

Old 17-08-2009, 03:40 AM   #274
quake
Banned

Bez ovoga nista....
Attached Images

Old 17-08-2009, 03:42 AM   #275
quake
Banned

A i bez ovoga....
Attached Images

Old 17-08-2009, 03:49 AM   #276
quake
Banned

Sto se plocica na patosu u reziji tice,nisu kao parket ali ne prave ni problem kako mi ga je nekada laminat sa svojom nenormalno ruznom refleksijom pravio pa sam ga pokrio tepihom.Plocice se ponasaju slicno kamenu,ima neke razlike ali....ne cujem ih vise sto je jedino bitno.Ispod njih je podno grejanje pa u reziji nemam radijatore i slicno...sto bi bila jako dobra strana cele price.
Old 17-08-2009, 03:52 AM   #277
quake
Banned

I da....kuhinjicu u sklopu studija je mozda bolje i ne raditi jer ne mozemo da se napecemo cevapa za muzicare....bolje da smo restoran sa studijom za zabavu,nego studio sa kuhinjicom...bolje bi prosli....
Old 25-08-2009, 01:56 AM   #278
quake
Banned

...kada vec slikam onda redom sve....fale jos SAMO 3*Sennheiser 421s,2*U87 i jedna U47 i ja cu biti sretan ....
Attached Images

Last edited by quake; 25-08-2009 at 03:02 AM.
Old 30-08-2009, 10:07 PM   #279
quake
Banned

E da...radi se o recording room-u koji po meni nije dovrsen.Imamo bass trapove na prednjem zidu,superchunkove na zadnjem a sve ostalo je 10cm air,4cm azmafon,10cm air,i azma ploce.Tako je radjen i plafon.Vec sam pisao da mi se refleksija azma ploce nije svidela,malo se vremenom uvo naviklo ali nije to bas to,pa sam se pitao da li bih sada te azma ploce mogao da zamenim drvenim plocama i koje bi debljine one trebalo da su a da to ne zazvoni i da li da mozda slazem letvice odredjene sirine na odredjenom razmaku?Pitanje je jos da li je bolje da na kraju imam 10cm air,4cm azmafon,10cm air pa opet 4cm azmafon pa na njega direkt drvo ili bez tog poslednjeg sloja azmafona pre drveta?
Old 30-08-2009, 10:22 PM   #280
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by quake View Post
E da...radi se o recording room-u koji po meni nije dovrsen.Imamo bass trapove na prednjem zidu,superchunkove na zadnjem a sve ostalo je 10cm air,4cm azmafon,10cm air,i azma ploce.Tako je radjen i plafon.Vec sam pisao da mi se refleksija azma ploce nije svidela,malo se vremenom uvo naviklo ali nije to bas to,pa sam se pitao da li bih sada te azma ploce mogao da zamenim drvenim plocama i koje bi debljine one trebalo da su a da to ne zazvoni i da li da mozda slazem letvice odredjene sirine na odredjenom razmaku?Pitanje je jos da li je bolje da na kraju imam 10cm air,4cm azmafon,10cm air pa opet 4cm azmafon pa na njega direkt drvo ili bez tog poslednjeg sloja azmafona pre drveta?
Sjajno je da si se odvazio da to uradis... to sam savetovao jos davno Ivanu, ali nisam siguran da je to uradio.

Stavi sta god preko toga... ako treba na pojedinim mestima makni azma ploce (vezivna hemija koja mu daje cvrstinu pravi rezonanciju koja nije bas prijatna)... za drvene povrsine koristi sve sto ti padne pod ruku, a da je zdravo... krovne letve (ne mora da se rendisu), OSB ploce u svim obilicma, necija stara drvena lamperija.
Ne zamajavaj se proracunima, rasporedjuj elemente dok ne uhvatis da ti je tako najbolje i posle ih samo fiksiraj. Jedino pravilo koje bih ti predlozio je da ne pravis jednaka rastojanja ako vec imas jednake elemente.... recimo lamperiju i letve.... na onom drugom threadu koji je Dema dao covek je isuvise jednakih rastojanja napravio sa letvama iste debljine i cini mi se da je bilo dve razlicite sirine... ne bi trebalo da bude toliko istih polja...
Racunaj da su drvene povrsine reflektivne, a ostale apsorptivnije od njih... e njihov odnos bi trebao da bude 50-50% otprilike... a jedna od dimenzija, gde je to moguce, uvek haoticna (random). Sta ovo znaci... da nastavim od malopre... ako su letve krovne, iste... onda je razmak (slot) haotican izmedju njih i bilo kakav u rangu od pola sirine letve do 3/2 sirine letve..... recimo.

Ako se secka osb... onda se seku osb lajsne "slucajne" sirina... a razmak (slot) izmedju moze biti jednak.

Time se kontrolisu prekidi u homogenosti povrsine od koje se reflektuje zvuk, da bi bili sto manje "ponavljajuci" i samim tim izbegao akusticki alijasing... koji je najgora "nus-pojava" ovakvog nacina kontrolisanja stepena reflektivnosti neke povrisne.

Takodje nus-pojava (ovaj put korisna) je i difuzija zvuka na ovakav nacin... jer se uslovi za formiranje difuznog refleksionog zvucnog polja, smenjivanjem apsorptivnih i reflektivnih regiona potpuno zadovoljavaju.

pozdrav

bogi

p.s. Za iskustva sa rasporedjivanjem krovnih letvi obrati se spidermusicu sa ovog foruma... to sam mu savetovao kada smo se videli u njegovom studiju.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 3 (0 members and 3 guests)

Posting Rules