Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 04-06-2011, 11:10 PM   #231
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Default Re: sam svoj majstor

Flutter echo če na paralelnim golim povr?inama jo? uvijek postojati, otkloni se ga sa absorbcijom, difuzijom ili kombinacijom obojeg.
Ali on nije ba? tako stra?an ako ga nema u sweet spotu, nego nesređeni basevi a na tom predmetu upravo radi?.
Flutter brzo re?i? jer se de?ava na dosta visokima frekvencijama (čak i usrani akustički sundjeri su dovoljni za ta zadatak) a niske te?ko jer treba stvarno dosta absorpcijskog materijala u malim kubika?ama/prostorijama.

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 05-06-2011, 08:32 AM   #232
analog
Senior Member

analog's Avatar

Super napreduje Grado!
Da li mo?e? da proceni? koliko ti je vremena trebalo za sečenje i montiranje kamene vune [bez drvene konstrukcije]?

Nisi fotografisao, ali predpostavljam da ima? sličan tretman i na zidu iza leđa? Ovaj u koji gađaju monitori.
analog is offline   Reply With Quote
Old 05-06-2011, 10:53 AM   #233
grada27
Senior Member

Quote:
Originally Posted by analog View Post
Super napreduje Grado!
Da li mo?e? da proceni? koliko ti je vremena trebalo za se?enje i montiranje kamene vune [bez drvene konstrukcije]?

Nisi fotografisao, ali predpostavljam da ima? sli?an tretman i na zidu iza le?a? Ovaj u koji ga?aju monitori.

Na zadnjem zidu osim supercunkova nemam nista.Planirao sam da tu stavim neki difusor,ali ne znam da li bi trebalo neka merenja uraditi da bi se pogodile prave frekfence koje ce se gadjati,ili se to radi onako koliko prostor dozvoljava.Predpostavljam da treba ici na vise frekfence preko 1000? Mozda to ostavim za kraj,da samo postavim apsorbere i malo naviknem uvo i vidim kako to sve radi,pa onda raditi difusor?Kamenu vunu sam jako brzo poredjao to ide brzo,ali savetujem sve koji rade sa njom da nose rukavice,ja nisam pa sam se odrao cesajuci

pozz!

Last edited by grada27; 05-06-2011 at 11:00 AM.
grada27 is offline   Reply With Quote
Old 05-06-2011, 10:59 AM   #234
grada27
Senior Member

evo i fotke
Attached Images

Old 05-06-2011, 11:08 AM   #235
sasaristic
Senior Member

sasaristic's Avatar

Quote:
Originally Posted by grada27 View Post
Na zadnjem zidu osim supercunkova nemam nista.Planirao sam da tu stavim neki difusor,ali ne znam da li bi trebalo neka merenja uraditi da bi se pogodile prave frekfence koje ce se gadjati,ili se to radi onako koliko prostor dozvoljava.Predpostavljam da treba ici na vise frekfence preko 1000? Mozda to ostavim za kraj,da samo postavim apsorbere i malo naviknem uvo i vidim kako to sve radi,pa onda raditi difusor?Kamenu vunu sam jako brzo poredjao to ide brzo,ali savetujem sve koji rade sa njom da nose rukavice,ja nisam pa sam se odrao cesajuci se

pozz!

da dodam....
Ne samo rukavice vec i kakvu takvu masku za disanje , a kada se radi na visini(plafon i sl.) , obavezno kapa i naocare.
Inace vuna koja je tezine ispod 50 kg/m3 se jako lako raspada , tako da se sa njom dosta teze manipulise.
Jos jedan mali tip kako iskoristiti ostatke i sitne delove koji ostanu od secenja a koje sam ja u pocetku uglavnom bacao......uzme se dzak od kafe i sve se natrpa u njega , normalno , izvrsi se i pritisak pri pakovanju da bi se dobilo na gustini....onda se nagura gde vec fali vune i na taj nacin moze da se na vecoj kolicini ustedi i do 1m3 vune, koja bi se inace ,ili bacila.... ili pravila dodatni rizik od emitovanja sitne prasine koja je kod odpadaka od secenja jako prisutna.
sasaristic is offline   Reply With Quote
Old 05-06-2011, 12:28 PM   #236
analog
Senior Member

analog's Avatar

Quote:
Originally Posted by grada27 View Post
Planirao sam da tu stavim neki difusor,ali ne znam da li bi trebalo neka merenja uraditi da bi se pogodile prave frekfence koje ce se gadjati,ili se to radi onako koliko prostor dozvoljava.Predpostavljam da treba ici na vise frekfence preko 1000? Mozda to ostavim za kraj,da samo postavim apsorbere i malo naviknem uvo i vidim kako to sve radi,pa onda raditi difusor?
Bilo bi bolje da je aposrpcija iza difuzora, ali u svakom slučaju i samo difuzor je bolji od golog zadnjeg zida. Izmeri koliko imaš cm od tog zida do mesta slušanja pa javi
Old 05-06-2011, 12:36 PM   #237
grada27
Senior Member

Quote:
Originally Posted by analog View Post
Bilo bi bolje da je aposrpcija iza difuzora, ali u svakom slu?aju i samo difuzor je bolji od golog zadnjeg zida. Izmeri koliko ima? cm od tog zida do mesta slu?anja pa javi
Tacno 2 metra
Old 05-06-2011, 12:40 PM   #238
analog
Senior Member

analog's Avatar

Ja bih tu stavio difuzor od 1khz

Edit: a proveri i gde ti gađaju tweeteri na taj zadnji zid, možda ovaj 1k difuzor postavljen u sredini zadnjeg zida neće imati puno posla

Last edited by analog; 05-06-2011 at 12:43 PM.
Old 05-06-2011, 12:54 PM   #239
analog
Senior Member

analog's Avatar

Ustvari kada pogledam specifikacije nekih tweetera, uglavnom pad kreće oko 4k pri uglu od 30 stepeni, tako da taj difuzor u sredini ipak nebi bio gubljenje vremena i novca.
Old 05-06-2011, 01:25 PM   #240
grada27
Senior Member

Proverio sam ogledalom i oba zvucnika se vide na zadnjem zidu levo i desno s tim sto je taj deo sobe nizi za nekoh 15 cm od prednjeg dela,sto znaci da su zvucnici iz te pozicije visi za 15 cm u odnosu na pravo slusanje.Sada da li to ima neke veze ili ne? Pitam jer pominjes ugao od 30 stepeni.
Attached Images

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules