|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#201 |
VIP Member
|
![]()
Uostalom, ako oces da steknes neku predstavu o tome kakav je monitoring u nekom studiju, nadji nekoliko izdanja smiksanjih u njemu, pa sam procijeni...
Npr, miksevi iz Strongrooma i SARM su uglavnom besprekorni... |
![]() |
![]() |
![]() |
#202 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Ukratko.. kada uradis smoothing 1/3 oktave, treba da upadnes u njihov "gabarit" od +/-3dB... i to ne po celom opsegu... ima nacrtan graficki kriterijum. Mi smo zadovoljili kriterijum sa ranije navedenim merenjima... i poslednja dva studija koja smo projektovali/merili takodje uspesno zadovoljavaju taj kriterijum... Naravno... ovo sto ste prilozili i sto stalno insistiras da bi trebalo prilagati (najmanje 1/24 smooth, 1/48smooth) nijedna ozbiljna organizacija ne zahteva.... jer verovatno zna sta to moze da implicira. Drugim recima ne treba preterivati... sasvim je dovoljno zadovoljiti EBU kriterijume... ako cemo o merenjima... mnogo je vaznije da se napravi studio u koga covek dodje, sedne da radi i bez problema uradi ako radi prema onome kako cuje... sto manje navikavanja tim bolje. pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#203 | |
Moderator
|
![]() Quote:
pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#204 |
Member
|
![]()
Pozdrav,
kakvi su ovo stalci za monitore ( drveni ili metalni )?? LP |
![]() |
![]() |
![]() |
#205 | ||
Senior Member
|
![]() Quote:
Last edited by analog; 01-06-2010 at 05:27 PM. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Moderator
|
![]()
analog: rezultati su odvisni od svih faktora dakako.
TheBraco: Vale ima midfielde na wooferima a prije je imao betonske stalke. Odlična/najbolja metoda je dakako da se uspje?no radi u prostoru i da se naprave odlični zvučni produkti. Ali treba zagotoviti preduvjete za to... Akustička merenja su zato, da ne mjerim samo sa uvom jer iskreno rečeno nisam sposoban da analiziram spektrum i da vidim gdje ?to fali ili je vi?ak iako je to vi?e nego +/- 5, 6, 7...dB. Ako smo več pravili ne?to neka se izmjeri (mo?e se i ?to popraviti ako se ba? ne?to gadno ističe), sa moje strane je ipak odu?evljenje ako je subjektivan do?ivljaj prostorije dobar te i da vidim ?ta smo napravili i to izmerili jer neko ko mi ka?e ta soba odlično zvuči to je to... i prostorija je na drugim koordinatama Zemlje onda barem da vidim neki graf a ne subjektivan utisak i to subjektivan do?ivljaj specifičkog individuuma... ... kratka anekdota: Vi?e nego 4 godina sam radio u potpuno mrtvoj sobi (do negdje 60, 70dB, moj prvi studio) i premnogi su rekli da ne mogu tako da rade, da im nije dobro, da im rado pozli i slično a meni nije bilo ni?ta posebno, ni?ta negativno, ba? se mi nekako sviđala a rezultati su bili slični kao iz mnogo skupljih i ozbiljnijih studia ali morao sam da se priviknem svakako! Moj najbolji prijatelj isto je radio u toj prostoriji ali svaka dlaka mu smetala, bilo mu je klavstrofobično itd. i rezultati su bili tome primjerni... Zato je svaka prostorija subjektivan do?ivljaj, proizvodi koji izlaze iz te prostorije opet odličan "dokaz", neko peti individuum opet ne bi napravio ni?ta dobro ni u "Massenburgovoj" prostoriji... ... dosta dobri rezultati merenja su samo ?lag na torti, kad se več pravi akustički tretman. ...pa i ako smo obečali da čemo dati i te meritve, eto tu su i to je to. I svakako je logično kao ?to sam rekao"... pa i na kraju krajeva, svaka kvaliteta i nekvaliteta akustike se ne mo?e izmjeriti i prikazati grafom..." eto analogije na to: ba? sam ne dugo nazad pročitao jedan citat... ne znam da li znate slovenačkog proizvođača hi-end gramofona Kuzmu koji je rekao:" "Zrezku" lahko z meritvami določimo skoraj vse, ne moremo pa niti pribli?no izmeriti "okusa" !!! !!!" odnosno: " "Odrezku" mo?emo sa mjeritvama da odredimo skoro sve a ne mo?emo ni pribli?no da izmjerimo "okus" !!! !!!" (http://www.kuzma.si/AmplioCMS2/publi...t_locale=en_US) Ja bih jo? dodao: Nije svakome isti odrezak jednako dobar... a ako je i vegetarijanac... Zato tu mo?emo da filozofi?emo do beskonačnosti i natrag. Malo se upu?tam i u uspuredbu različitih tipova dizajna akustičkih tretmana, dosta sam na početku, tek je pro?lo cca. 15 godina, nikako nisam slu?ao sve moguče tipove dizajna... usporedba je veoma!!! relativna i odvisna od "kakav ima? dan"... treba mnogo raditi u jednoj pa drugoj pa tako dalje... ali i kad razgovaram sa freelancerima i čitam različite izjave po svjetskim forumima i kad dođe do konkretnih dizajnova i usporedbi, do?ivljaji su veoma relativni, nekome je ono bolje, drugome ono, neke prostorije u teoriji ni "ne bi smele" biti ne?to posebno a opet druge bi morale biti superlativne... I to je neverending story a kad rade različiti ljudi u istoj prostoriji opet svaki ima svoje individualno psihoakustičko doimanje zvuka i opet je to subjektivno od čovjeka do čovjeka, zato sam naporan sa tim mjeritvama, jedino one mogu da daju neku relativno objektivno i ponovljivu početnu tačku ?to i kako... iako nikako potpuno informaciju!!! Nadam se da razumjete ?to sam htio reči.
We are Dyslexia of Borg. Fusistance is retile. Your ass will be laminated. Nenad Patkovic https://www.facebook.com/NedPat34 https://www.facebook.com/aeracoustics www.aer-acoustics.com http://www.distopiksound.com/ https://mixanalog.com |
![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Senior Member
|
![]()
NLP da li mo?e? da ka?e? ne?to o "strategiji" pozicioniranja apsorpcionih panela i difuzora? Kako si se odlučio za te pozicije? Za?to su absorberi u zoni prvih refleksija a ne difuzori?
Da li ima? neka merenja RT60 sa detaljnijim prikazom opsega od 20-2000Hz? hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#208 |
Moderator
|
![]()
Ako si čitao thread od početka onda mo?e? vidjeti da se zbog budgeta primjenio klasičan LEDE dizajn (ajde malo je modificiran na zadnjem zidu, pročitaj ceo thread...), prostorija je izgrađena od zidova dalje u jednoj hali i zato tome primjeran bud?et.
Oko RT60 ima? objavljena mjerenja, mjereno je sa RoomEQWizard i sa Bogijem sma osobno preko emaila razmi?ljala da REW program zna lagati i nije ba? siguran oko toga... To mi je bilo svakako razvidno kad napravi? barem 30, 40 merenja i uspoređava? merenja... ali mislim da je RT60 tu negdje jer se taj uzorak skoro stalno ponavljao (cca. 90% je skoro jednak rezultat). A mo?e? i da dođe? naokolo i sam poslu?a? prostoriju, mislim da Vale ne bi imao ni?ta protiv.
We are Dyslexia of Borg. Fusistance is retile. Your ass will be laminated. Nenad Patkovic https://www.facebook.com/NedPat34 https://www.facebook.com/aeracoustics www.aer-acoustics.com http://www.distopiksound.com/ https://mixanalog.com |
![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Senior Member
|
![]()
Hvala na pozivu i odgovoru
![]() chitao sam ceo thread, ali davno, pa sam zaboravio ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#210 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Evo, imam primer za "kontra-indikaciju"! Bio sam aktivni ucesnik u jednom threadu na gearslutz-u gde se covek obratio za pomoc jer ne moze da smiksa nista u sobi a da to posle valja... pogotovo bass. Ne znam tacno sad gde je taj thread, ako ga nadjem prilozicu link. Secam se da je prilozio i "merenja". Kada se njegova merenja pogledaju... dobija se utisak da je soba sasvim OK. ![]() Na kraju je bilo da je odziv sobe merio preko ukljucenog KRK ERGO-a. ![]() Vec taj primer (mi) je dovoljan da shvatim da se merenjima prostorije ne moze sasvim verovati... mnogo je sigurniji pokazatelj rezultat koji neko napravi u toj sobi... tu nema "prevare". To je i dalje sasvim upotrebljiva informacija cak i kada je klijent na drugom kraju sveta... posalje wav fajl... jedino ti treba iskusan mixing inzenjer i producent da ti to poslusa i kaze gde se covek mucio. Taj primer mi je i jos jedan pokazatelj da sobnu equalizaciju treba zaobici u sirokom luku... te sprave/softveri prave samo "dobra akusticka merenja sobe"... i nista drugo. Takodje, ovom "mojom" predlozenom metodom (miksanje, ne merenje) na kraju mozemo ustanoviti da ne treba nista uraditi u necijoj sobi jer covek u njoj pravi dobre rezultate... i ja mogu da zivim sa tim! Makar to nemalo nikakve veze sa nasom ustaljenom praksom.. a ni sa ljudskom prirodom.... ali tada sam siguran da nisam napravio gresku... jer je cilj akustike control rooma.... upravo to... dobri rezultati onog ko radi u njoj! @analog Za ocekivati je da neko ko miksa, u sobi koja se testira, prvo zna da radi... sto se sprava tice... takodje imaju uticaj... ali mi se cini da iskusan producent/mixing inzenjer/mastering inzenjer, koji to kasnije slusa, moze sa relativnom lakocom iz miksa da izvuce sta potice od (ne)umeca... sta potice od sprava... sta potice od sobe... jer su greske sistematske i sebi specificne... skoro da niko nije neosetljiv na njih... Konfuzija u mozgu zbog stojecih talasa na bassu definise svoj potpis u rezultatima ... sasvim drugaciji od karaktera/razlika koji unosi recimo high-end analogni lanac sprava.. u odnosu na pluginove... Konfuzija te sprecava da doneseses PRAVU odluku... jer ne cujes tacno, makar i znao sta treba da uradis i imas vrhunske sprave za to. Monitoring sistem... njegova sposobnost "motivacije"... takodje igra ulogu..... ali na drugi nacin... i mislim da se sve to moze cuti u miksu, odvojeno jedno od drugog. Zbog lose sobne "akustike" najcesce ljudi "petljaju" ekvilajzerom na frekvencijama koje uopste ne treba dirati... iskusan mixing inzenjer/producent/mastering inzenjer... tako nesto moze da cuje... ja ne mogu. ![]() pozdrav bogi
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 02-06-2010 at 04:32 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Od nule do studija | alhoholicar | Dizajn i konstrukcija studija | 34 | 15-03-2010 11:13 AM |
SPL Gold Mike MK2 | Boombass | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 1 | 28-05-2009 01:10 PM |
Mike Nielsen u Srbiji!!! | perpetuum | Audio Produkcija - Tehnike | 9 | 02-06-2005 02:18 AM |